賽馬世界 » 香港賽馬討論區 » 「好爸爸」與同主馬「我愛您」,轉投告達理馬房。

9/8/2009 01:53 AM 光仔
「好爸爸」與同主馬「我愛您」,轉投告達理馬房。

前季馬王「好爸爸」將會與同主馬「我愛您」,由薛達志馬房轉投告達理馬房,馬主袁仕傑博士表示已簽妥轉廄申請表,現時只待馬會批准。

[b]等候馬會審批[/b]

對於今次安排,袁博士直言是要發揚「好爸爸」助人的精神:「回想薛達志來港開倉時,我將『好爸爸』轉往他的馬房,就是想助他發展,現在他已站穩陣腳,應讓『好爸爸』幫助其他較為弱勢的馬房,這也是我選擇告達理的原因。我相信獲馬會發牌的練馬師都有相若水準,因此相信告達理也可為『好爸爸』爭取佳績。『好爸爸』新季部署與上季差不多,出爭香港一哩錦標前,會先跑一兩場賽事,若國際賽取得佳績,會考慮遠征杜拜,或是再往日本參賽。」

至於新馬「我愛您」,袁博士指出:「『我愛您』進度良好,預計十月可出賽。同時我希望隨荂y好爸爸』和『我愛您』的加盟,告廄可以吸引更多馬匹加盟,養馬量能夠突破四十匹便好了(告廄現時養馬25匹)。至於薛達志方面,早前我已和他溝通過了,他當然感到不捨得,但也明白我的想法和決定。」

[b]轉倉家常便飯[/b]

翻查紀錄,袁仕傑歷來共養過4匹馬,首匹賽駒「勝利博士」由姚廄轉苗廄後獲2W;曾獲3W的「場場勝利」更八度轉倉,其中2W是轉倉即勝;至於現役的「好爸爸」在安廄時已獲5W,06年11月轉投薛廄後,成績更上一層樓再取10W,並獲選為07/08年度香港馬王,令人印象深刻。

[b]告達理:我沒有壓力[/b]

對於「好爸爸」和「我愛您」的來投,告達理高興地說:「我之前未曾和袁博士合作,衷心多謝他的支持,能養練馬王『好爸爸』是我的榮幸,這不會是壓力,我會如常地工作,盡力養練牠爭取好成績。待『好爸爸』和『我愛您』來到我馬房後,我會小心檢視兩駒的健康狀況,才好好的安排操練,然後再和袁博士慢慢商量兩駒新季的出擊部署。

來源:明報

9/8/2009 01:54 AM iceson
好爸爸轉去理哥度添:kkk:

9/8/2009 01:55 AM 飛神
咁搞笑!?!??!

9/8/2009 01:55 AM Wai
應讓『好爸爸』幫助其他較為弱勢的馬房,這也是我選擇告達理的原因。 :yyy:

9/8/2009 01:56 AM abcde
大告 要拎一哩int
拍住細佬!?:yyy: :yyy:

9/8/2009 01:58 AM 列高力
:eee: :eee:請俾珍

9/8/2009 01:58 AM 君子
哈哈

真係on9....

幫依個馬主練馬真係:yyy: :yyy:

9/8/2009 01:59 AM 馬俠
大告練馬都掂既拎返幾場g1 啦下

不過個馬主就真係:rrr:

話就話應讓『好爸爸』幫助其他較為弱勢的馬房,這也是我選擇告達理的原因

懷疑佢唔滿意最後果2場落敗

9/8/2009 02:02 AM 帶來吉利
唔係呀化...
馬主真係估你唔到:lll:

告達理 真係行哂運
馬偉昌 又多隻馬王騎:ppp:

9/8/2009 02:03 AM abcde
我想知佢咁鍾意幫人
咁上季又唔幫人安爺手
咁佢就有機會畢業啦:loveliness: :loveliness:

9/8/2009 02:07 AM 帶來吉利
[quote]原帖由 [i]abcde[/i] 於 9/8/2009 02:03 AM 發表
我想知佢咁鍾意幫人
咁上季又唔幫人安爺手
咁佢就有機會畢業啦:loveliness: :loveliness: [/quote]
條友又輸唔起

又唔見佢幫 鄭俊偉:fff:

9/8/2009 02:10 AM timothyhin
有挑戰性應該要轉去鄭俊偉:bbb: :bbb:

9/8/2009 02:19 AM 小野伸二
[quote]原帖由 [i]馬俠[/i] 於 9/8/2009 01:59 AM 發表

話就話應讓『好爸爸』幫助其他較為弱勢的馬房,這也是我選擇告達理的原因

懷疑佢唔滿意最後果2場落敗 [/quote]
大告無贏過G1咩:yyy:

9/8/2009 02:21 AM 光仔
[quote]原帖由 [i]馬俠[/i] 於 9/8/2009 01:59 AM 發表

懷疑佢唔滿意最後果2場落敗 [/quote]
電光火力-_-

9/8/2009 02:29 AM 李澤楷
袁士傑,
馬主的典範:fff: .

9/8/2009 02:35 AM kewell
可能條友見到而家隻馬可能要有馬開路先有得贏, 所以就揀有時尚風采出到一哩既告達理:fff:

9/8/2009 02:36 AM taxi2003
[quote]原帖由 [i]kewell[/i] 於 9/8/2009 02:35 AM 發表
可能條友見到而家隻馬可能要有馬開路先有得贏, 所以就揀有時尚風采出到一哩既告達理:fff: [/quote]
出黎死推上去燒死再領風騷??:fff: :fff:

9/8/2009 03:57 AM keywinner
[quote]原帖由 [i]光仔[/i] 於 9/8/2009 01:53 AM 發表

[color=red]回想薛達志來港開倉時,我將『好爸爸』轉往他的馬房,就是想助他發展,現在他已站穩陣腳,應讓『好爸爸』幫助其他較為弱勢的馬房,這也是我選擇告達理的原因。我相信獲馬會發牌的練馬師都有相若水準,因此相信告達理也可為『好爸爸』爭取佳績。[/color]

[/quote]

呢位馬主真係on膠到無人有:yyy:
你轉倉咪轉倉lor, 駛鬼講咁多野咩, 驚死會影響佢個人聲譽咁, 係都要up d貽笑大方的說話出黎俾人恥笑佢一番先夠過癮:yyy:
成日講到自己好偉大咁, 真係乞人憎:hhhh:

9/8/2009 04:31 AM 小野伸二
回復 #17 taxi2003 的帖子

無錯:fff:

袁生同飛神果然係一對最佳_街拍檔,唔怪之得個陣會合照:yyy:

9/8/2009 05:04 AM 神鷹
係度懶好人搵藉口:rrr:

9/8/2009 06:11 AM 好爸爸
唉~點解好爸爸要遇上個咁既馬主...唉~

心情很不爽,光頭佬真係唔抵...:zzzzzzzzz:

9/8/2009 07:55 AM dennis2299
[quote]原帖由 [i]timothyhin[/i] 於 9/8/2009 02:10 AM 發表
有挑戰性應該要轉去鄭俊偉:bbb: :bbb: [/quote]
嫌佢挑戰性太高:eee: 比嬴過g1既大告都好過比未嬴過分級賽鄭俊偉:eee: :eee:

[[i] 本帖最後由 dennis2299 於 9/8/2009 08:18 AM 編輯 [/i]]

9/8/2009 08:09 AM joekwan
又轉馬房!?
玩完e季轉去吳定強度玩:loveliness:

9/8/2009 08:10 AM 列高力
[quote]原帖由 [i]小野伸二[/i] 於 9/8/2009 04:31 AM 發表
無錯:fff:

袁生同[color=red]飛神[/color]果然係一對最佳_街拍檔,唔怪之得個陣會合照:yyy: [/quote]
:fff:

9/8/2009 08:25 AM 武豊
呢d馬主真係攪笑, 又話好爸爸係屬於香港人既? 點解咁樣攪法?:yyy:

9/8/2009 09:33 AM sw
[quote]原帖由 [i]武豊[/i] 於 9/8/2009 08:25 AM 發表
呢d馬主真係攪笑, 又話好爸爸係屬於香港人既? 點解咁樣攪法?:yyy: [/quote]
香港人係善變嘅:lll:

9/8/2009 09:39 AM 木奇異
[quote]原帖由 [i]Wai[/i] 於 9/8/2009 01:55 AM 發表
應讓『好爸爸』幫助其他較為弱勢的馬房,這也是我選擇告達理的原因。 :yyy: [/quote]

只係想幫弱勢馬房既, 轉一隻好爸爸就得啦
而家係成系馬都轉 明顯係鬧翻 :abcde:

9/8/2009 09:53 AM wksstephen
我覺得佢講D野好假呀~~

9/8/2009 09:58 AM 您睇我唔到
以好爸爸轉8歲黎講
睇下大告留唔留到哩個馬主半季啦
一陣又搵我地做藉口,當自己隻馬係神級咁:eee:

9/8/2009 10:06 AM 您睇我唔到
光頭佬應該搵杜利萊出黎飲返兩杯,講返同一句話:我以後唔會再練佢d馬:gggg:

未開季就應現左之前話題,光頭佬冇左好爸爸後,大家會唔會從始唔記得有哩個人存在:yyy:
馬主食x啦:yyy: 香港人o既馬,你當自己隻馬係精英大師個名咁響咩:yyy:

9/8/2009 12:07 PM 007
又有籍口去轉倉:rrr:

9/8/2009 01:13 PM 旅遊領隊
好偉大:yyy: :yyy:

9/8/2009 01:18 PM asiadragon
究竟好爸爸會唔會換騎師呢?:lll: :lll:

9/8/2009 01:52 PM 魚仔餅
[quote]原帖由 [i]asiadragon[/i] 於 9/8/2009 01:18 PM 發表
究竟好爸爸會唔會換騎師呢?:lll: :lll: [/quote]
用邊個先:fff:

螞蟻:yyy: ??

9/8/2009 06:16 PM 李澤楷
諗真D,其實分分鐘上季一早轉走左:ppp: ,當掉底杜利萊之後開始:zzz: .不過薛達志說服袁屎杰用蘇仔先至保得住好爸爸:fff: .
當時杜利萊認為薛達志無義氣攪到之後佢地好少交易:zzz: .

去大告,會唔會本身想去告仔GA.告仔咪有隻電兔係度囉:fff: :fff:

9/8/2009 06:17 PM 李澤楷
[quote]原帖由 [i]魚仔餅[/i] 於 9/8/2009 01:52 PM 發表

用邊個先:fff:

螞蟻:yyy: ?? [/quote]

薛順強:iiiii:

9/8/2009 06:24 PM 小野伸二
回復 #35 李澤楷 的帖子

告仔分分鐘利用好爸爸幫再領風騷架嘛:yyy:

始終佢同鄭生咁fd:yyy:

9/8/2009 06:58 PM CTS.
回復 #8 馬俠 的帖子

如果佢真係唔滿意最後果2場落敗,就會轉個更好既馬房啦,點會轉去告達理

9/8/2009 07:24 PM 金威
如果好爸爸去番黃汝安既水準就搞笑了

9/8/2009 07:30 PM Kris
[quote]原帖由 [i]金威[/i] 於 9/8/2009 07:24 PM 發表
如果好爸爸去番黃汝安既水準就搞笑了 [/quote]

老實講呢D年紀要keep返盛年水準邊有咁易, 唔急速退步當執到

頁: [1] 2 3