標題: [暑期無聊攪作]歷屆香港國際賽事本地英雄榜,大家最鐘意邊匹本地英雄?(新加2012英雄) [打印本頁]

作者: ユюユ    時間: 15/8/2011 01:00 AM     標題: [暑期無聊攪作]歷屆香港國際賽事本地英雄榜,大家最鐘意邊匹本地英雄?(新加2012英雄)

自1988年,第一屆香港邀請盃舉行以來,過去27屆香港國際賽,香港一共勝出八屆香港盃(包括前身邀請盃及國際盃)、十一屆香港一哩錦標(包括前身國際碗)、九屆香港短途錦標及兩屆香港瓶(包括前身國際瓶)
就讓我們向這26匹香港英雄致敬  
這26匹香港英雄包括:
1.飛躍舞士(1988香港邀請盃)

2.翠河(1991香港邀請盃)

3.計惑(1993香港國際盃)

4.勝利拍擋(1993香港國際碗)

5.原居民(1998香港國際瓶)

6.靚蝦王(1999香港短途錦標)

7.更歡笑(2002香港短途錦標)

8.奧運精神(2002香港一哩錦標)

9.計得精彩(2002香港盃)

10.精英大師(2003 & 2004香港短途錦標)

11.幸運馬主(2003香港一哩錦標)

12.電光火力(2005香港短途錦標)

13.爪皇凌雨(2005香港盃)

14.騏綵(2006香港短途錦標)

15.星運爵士(2006香港一哩錦標)

16.蓮華生輝(2007 & 2009香港短途錦標)

17.好爸爸(2007 & 2008 & 2009香港一哩錦標)

18.創惑(2008香港短途錦標)

19.締造美麗(2010香港一哩錦標)

20.加州萬里(2011&2012香港盃)

21.步步穩(2011香港一哩錦標)

22.天久(2011香港短途錦標)

23.雄心威龍(2012香港一哩錦標)

24.事事為王(2013香港盃)

25.多名利(2013香港瓶)

26.精彩日子(2013香港一哩錦標)

大家又會鍾意邊隻"本地英雄"呢?
ps:
已更新了2012最新英雄  

再PS:今次投票只計算12月"香港國際賽日"之賽事,至於其他如女皇盃、冠軍一哩賽及港澳盃等次級賽事不包括在內:eee:
所以唔駛問我點解冇鷖銊污銊:fff:

作者: jintinc    時間: 15/8/2011 01:14 AM

將會有雄心威龍:jjjj: :jjjj:
作者: ユюユ    時間: 15/8/2011 01:20 AM     標題: 回復 #2 jintinc 的帖子

我敢寫包單一定冇:fff: :fff: :fff:
作者: 馬俠    時間: 15/8/2011 01:28 AM

奧運精神 締造美麗:gggg:
作者: scorch85    時間: 15/8/2011 01:37 AM

原居民

達少當年隻抽壓贏達拉是利,贏得好有型:gggg: :gggg:
作者: 贏馬人    時間: 15/8/2011 01:56 AM

伊露七無9聊聊攪作:zzz: :zzz: :zzz: :fff: :fff: :fff:
作者: 小武士    時間: 15/8/2011 02:04 AM

其實咁多匹冠軍當中 最離奇果匹都係計得精采
香港史上都係贏得2次"香港盃" 佢居然就係其中一匹...
作者: yinho    時間: 15/8/2011 02:11 AM

QUOTE:
原帖由 <i>小武士</i> 於 15/8/2011 02:04 AM 發表<br />
其實咁多匹冠軍當中 最離奇果匹都係計得精采<br />
香港史上都係贏得2次"香港盃" 佢居然就係其中一匹...

<br />
係外檔...壓死晒入面d馬@@
作者: hayeschan    時間: 15/8/2011 09:51 AM

唔係個馬主的話, 我幾鍾意Good Ba Ba..= =
作者: 內閃    時間: 15/8/2011 10:10 AM

one & only one - 翠河
作者: kewell    時間: 15/8/2011 12:05 PM

我心目中既短途王,更歡笑
作者: 魚仔餅    時間: 15/8/2011 01:40 PM

本地英雄咪係伊神你囉:yyy: :jjjj:
作者: 大關刀    時間: 15/8/2011 03:14 PM

梗係喜聚寶 :jjjj: :jjjj: :yyy:
作者: 智弱網民    時間: 15/8/2011 03:20 PM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 15/8/2011 10:10 AM 發表
one & only one - 翠河

me too:gggg:

童年時對賽馬最深刻的印象就是翠河了:gggg:
作者: neeDu    時間: 15/8/2011 03:41 PM

精英大師
作者: CTS    時間: 15/8/2011 04:00 PM

冇爆冷:hhhh:,女皇盃都係香港國際賽事之一

作者: 贏馬人    時間: 15/8/2011 08:36 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 15/8/2011 01:40 PM 發表
本地英雄咪係伊神你囉:yyy: :jjjj:

:uuu: :uuu: :uuu:
佢係seafood紅:zzz: :zzz: :fff: :fff:
作者: iamjack    時間: 16/8/2011 12:35 AM

翠河 , 最初接觸賽馬的時期 , 較深刻的馬王

勝利拍擋 , 同上 ... 不過係短途方面的馬王

原居民 , 靚蝦王 ... 愛倫的代表作

精英大師 , 摧毀性的重戰車 , 怪物

幸運馬主 , 近年雄馬風漸盛的先驅者之一

締造美麗 , 很早已有"俊歡騰"二世的感覺 , 不論外型,跑法 ... 結果沒有失望

最後 , 是 創惑 ...

其實 , 佢自身係賽前賽後呢段時間 , 係有自身大幅的進步

如果國際賽的是驚喜 , 那1月的G1就是證明

可惜下半期健康轉差 , 亦無理遠征 (剛病癒 , 太急了 ...) , 結果影響了競賽生涯

牠雖不是最強的一匹 , 但 ... 牠可以是最強的大賽黑馬候補

:jjjj:
作者: ユюユ    時間: 16/8/2011 01:22 AM     標題: 回復 #17 贏馬人 的帖子

:bbb: :bbb: :bbb: :bbb: :bbb: :bbb:
作者: ユюユ    時間: 16/8/2011 08:37 AM     標題: 回復 #16 CTS 的帖子

呢齯G流賽事唔計算在內:fff: :fff: :fff:
作者: Akechi_Yau    時間: 16/8/2011 11:55 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 16/8/2011 08:37 AM 發表
呢齯G流賽事唔計算在內:fff: :fff: :fff:

唔係因為二流...
雄心威龍贏過就全部唔加下話:eee: :eee: :rrr:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 16/8/2011 01:37 PM

原居民 :abcde: :jjjjj:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 16/8/2011 01:38 PM     標題: 回復 #21 Akechi_Yau 的帖子

no 係"爆冷"贏過就全部唔加:fff:
作者: May_Be_83    時間: 16/8/2011 04:07 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 15/8/2011 08:36 PM 發表

:uuu: :uuu: :uuu:
佢係seafood:zzz: :zzz: :fff: :fff:  

你搞到我諗起串屎個隻歌,叫「眼紅紅」。:yyy::yyy:

「我最初面紅 現在__眼通紅」:lll::lll:
作者: mR.偉    時間: 16/8/2011 04:44 PM

QUOTE:
原帖由 May_Be_83 於 16/8/2011 04:07 PM 發表

_=屎:eee:
作者: May_Be_83    時間: 16/8/2011 04:47 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 16/8/2011 04:44 PM 發表

_=屎:eee:

你估伊神爆幾多隻:bbb:呢?
作者: CTS    時間: 16/8/2011 04:59 PM     標題: 回復 #20 ユюユ 的帖子

二流,爆冷第一次嬴女皇盃個場水準絕對比得上香港盃,第2名係爪皇,第3名係賞月
作者: 贏馬人    時間: 16/8/2011 06:40 PM

QUOTE:
原帖由 Akechi_Yau 於 16/8/2011 11:55 AM 發表
唔係因為二流...
雄心威龍贏過就全部唔加下話:eee: :eee: :rrr:

9流流果個話係二流:zzz: :zzz: :fff: :fff:
作者: May_Be_83    時間: 16/8/2011 07:36 PM

QUOTE:
原帖由 CTS 於 16/8/2011 04:59 PM 發表
二流,爆冷第一次嬴女皇盃個場水準絕對比得上香港盃,第2名係爪皇,第3名係賞月

哈,完全冇雄心威龍架喎……:kkkk::kkkk:
作者: mR.偉    時間: 16/8/2011 07:47 PM

QUOTE:
原帖由 May_Be_83 於 16/8/2011 04:47 PM 發表

你估伊神爆幾多隻:bbb:呢?

爆起碼10個:yyy:
作者: 贏馬人    時間: 16/8/2011 08:04 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 16/8/2011 07:47 PM 發表
爆起碼10個:yyy:

咁就要爆肺啦......:zzz: :zzz: :fff: :fff:
作者: ユюユ    時間: 16/8/2011 11:04 PM

QUOTE:
原帖由 May_Be_83 於 16/8/2011 04:07 PM 發表

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 16/8/2011 06:40 PM 發表

9流流果個話係二流:zzz: :zzz: :fff: :fff:  

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 16/8/2011 08:04 PM 發表

咁就要爆肺啦......:zzz: :zzz: :fff: :fff:  

作者: 真誇張!嵩哥    時間: 16/8/2011 11:39 PM     標題: 回復 #32 ユюユ 的帖子

作者: May_Be_83    時間: 16/8/2011 11:43 PM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 16/8/2011 11:39 PM 發表

今次唔用:bbb:
改用十二隻手指,
有創意呀……:yyy::yyy:
作者: mR.偉    時間: 17/8/2011 12:16 AM

QUOTE:
原帖由 May_Be_83 於 16/8/2011 11:43 PM 發表

今次唔用:bbb:
改用十二隻手指,
有創意呀……:yyy::yyy:

估佢唔到:yyy:
作者: 贏馬人    時間: 17/8/2011 12:48 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 16/8/2011 11:04 PM 發表

[img]http://i144.photobucket.com/albums/r186/big6pig/matokaFKU.jphttp://i144.photobucket.com/albums/r186/big6pig/matokaFKU.jpg[/img]
http ...

作者: ユюユ    時間: 18/8/2011 01:31 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 17/8/2011 12:48 AM 發表

http://pic.qnpic.com:83/r.jsp?fn=//qiannao/share/2011 ...

:bbb: :bbb: :bbb:
作者: mR.偉    時間: 18/8/2011 01:41 PM

QUOTE:
原帖由 イルイ 於 18/8/2011 01:31 PM 發表

:bbb: :bbb: :bbb:

爆禁少既:yyy:
作者: 贏馬人    時間: 18/8/2011 07:37 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 18/8/2011 01:41 PM 發表
爆禁少既:yyy:

1個:bbb: 代表血壓30度:zzz: :zzz:
而家3個:bbb: 就90度,低血壓:zzz: :zzz:
如果6個:bbb: 就180度,高血壓,分分鐘可以:kkkkk: :kkkkk:
:fff: :fff: :fff:
作者: ztan    時間: 18/8/2011 07:50 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 18/8/2011 07:37 PM 發表

1個:bbb: 代表血壓30度:zzz: :zzz:
而家3個:bbb: 就90度,低血壓:zzz: :zzz:
如果6個:bbb: 就180度,高血壓,分分鐘可以:kkkkk: :kkkkk:
:fff: :fff: :fff:

咁萬一佢爆多6個呢:aaaa: :aaaa: ,係唔係等於當場收皮:yyy: :yyy:
作者: mR.偉    時間: 18/8/2011 07:55 PM

QUOTE:
原帖由 ztan 於 18/8/2011 07:50 PM 發表

咁萬一佢爆多6個呢:aaaa: :aaaa: ,係唔係等於當場收皮:yyy: :yyy:

佢好似爆開10個:yyy:
作者: 贏馬人    時間: 18/8/2011 08:02 PM

QUOTE:
原帖由 ztan 於 18/8/2011 07:50 PM 發表

白車都唔駛call:zzz: :zzz:
直接call黑箱車就得:fff: :fff:
作者: ztan    時間: 18/8/2011 08:05 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 18/8/2011 08:02 PM 發表

白車都唔駛call:zzz: :zzz:
直接call黑箱車就得:fff: :fff:  

如果係真既話,我會開香檳慶祝:iiii: :iiii:
作者: 贏馬人    時間: 18/8/2011 08:05 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 18/8/2011 07:55 PM 發表
佢好似爆開10個:yyy:

可能佢太過柒,閻羅王趕佢返上嚟:fff: :fff:
作者: ztan    時間: 18/8/2011 08:09 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 18/8/2011 08:05 PM 發表

咁即係冇人收佢??
作者: mR.偉    時間: 18/8/2011 08:19 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 18/8/2011 08:05 PM 發表

真係可憐:yyy:
作者: ユюユ    時間: 18/8/2011 10:08 PM

:bbb:       :bbb:       :bbb:       :bbb:       :bbb:

:bbb:       :bbb:       :bbb:       :bbb:       :bbb:

作者: 贏馬人    時間: 18/8/2011 11:11 PM

伊露七地獄、人間兩邊走,好很繁忙:zzz: :zzz: :zzz: :fff: :fff: :fff:
作者: mR.偉    時間: 18/8/2011 11:20 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 18/8/2011 11:11 PM 發表
伊露七地獄、人間兩邊走,好很繁忙:zzz: :zzz: :zzz: :fff: :fff: :fff:  

佢爆成10個火:yyy:
睇黎call得黑箱車
作者: ユюユ    時間: 15/12/2011 12:23 AM

已更新了最新2011本地英雄:eee: :eee: :eee: :fff: :fff: :fff:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0