標題: 韋達請苗禮德食檸檬 [打印本頁]

作者: kmbsuperbus    時間: 17/9/2011 11:41 PM     標題: 韋達請苗禮德食檸檬

甜 甜 手 記 : 韋 達 請 苗 禮 德 食 檸 檬

今 日 我 會 特 別 留 意 尾 場 三 班 1200 米 「 幸 運 雄 威 」 的 表 現 , 原 因 有 兩 個 , 一 是 暑 假 期 間 與 「 幸 運 」 系 馬 主 揸 弗 人 梁 啓 徽 飲 茶 , 席 間 他 曾 表 示 在 芸 芸 「 幸 運 」 系 馬 中 , 最 睇 好 是 其 太 太 張 素 玲 名 下 的 「 幸 運 雄 威 」 。 第 二 個 原 因 是 關 乎 苗 禮 德 的 牙 骱 , 原 來 韋 達 一 早 答 允 練 者 替 梁 啓 徽 嘅「 幸 運 雄 威 」 主 轡 , 不 過 最 後 推 庄 , 選 騎 同 場 蔡 廐 的 「 點 石 成 金 」 。

據 知 此 事 令 梁 啓 徽 有 點 不 太 開 心 , 而 苗 禮 德 更 直 言 韋 達 今 次 大 有 可 能 揀 錯 馬 , 究 竟 韋 達 今 次 是 否 揀 錯 馬 , 今 日 自 有 分 曉 。 我 則 認 為 韋 達 揀 「 點 石 成 金 」 而 棄 「 幸 運 雄 威 」 , 馬 匹 實 力 當 然 是 考 慮 因 素 之 內 , 但 眾 所 周 知 韋 達 是 蔡 約 翰 的 好 拍 檔 , 兩 人 交 情 深 厚 , 韋 達 選 騎 「 點 石 成 金 」 亦 非 太 意 外 。

韋 達 請 苗 禮 德 食 檸 檬 , 苗 禮 德 也 拖 住 佢 騎 「 雄 心 威 龍 」  帥 權 。 在 苗 禮 德 心 目 中 , 紀 仁 安 是 騎 「 雄 心 威 龍 」 的 首 選 , 不 過 礙 於 此 子 在 法 國 有 聘 約 , 仍 未 落 實 12 月 能 否 來 港 參 加 國 際 賽 。 「 雄 心 威 龍 」 上 季 在 韋 達 胯 下 贏 女 皇 盃 , 而 老 苗 都 知 道 佢 想 取 得 此 駒 的 帥 權 , 不 過 練 者 遲 遲 未 肯 給 對 方 一 個 明 確 答 案 。

另 外 , 大 摩 周 三 谷 草 沒 有 報 名 馬 , 原 來 他 將 於 日 內 離 港 , 前 往 澳 洲 為 「 摩 法 神 采 」 和 「 火 龍 駒 」 周 末 在 考 菲 爾 德 馬 場 出 爭 一 級 賽 作 備 戰 工 夫 。

蘋果日報 18-9-2011
http://hk.racing.nextmedia.com/a ... amp;art_id=15622207

韋達請苗禮德食檸檬, 苗禮德也拖住佢騎雄心威龍帥權 :yyy:

到時紀仁安唔跑雄心威龍, 我諗其馬主都係俾韋達騎, 因為韋達係11季的香港冠軍騎師!

作者: 魚仔餅    時間: 17/9/2011 11:55 PM

點石成金14檔都好難頂下:yyy:

幸運雄威用郭立基點跑先,唔通上季尾咁留後??:cccc:
作者: 木奇異    時間: 17/9/2011 11:56 PM

上次又係咁反面, 係你阿苗生上季突然要用返韋達, 咁你明知韋達係ED人你又要用返佢你就唔好曹啦 :kkkkk: :kkkkk: :kkkkk:

韋達又係既, 做人唔好做到咁絕, 人地苗生真係彈一隻用你跑都贏INT G1 既馬過你手, 圓你贏國際賽夢想, 蔡生彈唔到比你LOR :tttt: :tttt:

作者: mR.偉    時間: 18/9/2011 12:00 AM

睇黎佢想騎雄心威龍都凍過水:yyy:
作者: 魚仔餅    時間: 18/9/2011 12:02 AM     標題: 回復 #4 mR.偉 的帖子

韋達騎雄心威龍有伊神照住:jjjj:
作者: kaosen    時間: 18/9/2011 12:03 AM

紀仁安唔騎都唔一定洛佢手:eee:
作者: 李澤楷    時間: 18/9/2011 12:04 AM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 18/9/2011 12:02 AM 發表
韋達騎雄心威龍有伊神照住:jjjj:

問題係如果唔係韋達騎.伊神會反口.
所以:kkkkk: :fff:
作者: 魚仔餅    時間: 18/9/2011 12:05 AM     標題: 回復 #7 李澤楷 的帖子

老苗應該識諗掛:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 18/9/2011 12:09 AM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 18/9/2011 12:05 AM 發表
老苗應該識諗掛:yyy:

韋達騎未必贏,但唔係韋達騎就小心連雄心威龍都有問題:fff:
作者: 冼馬田    時間: 18/9/2011 12:27 AM

我知呢個討論區反韋達0既人多,但我都想講講。

「韋 達 請 苗 禮 德 食 檸 檬 , 苗 禮 德 也 拖 住 佢 騎 「 雄 心 威 龍 」  帥 權 」好可能只係記者自己想像出來,如果真係事實0既話,苗禮德作為練馬師未免小家左0的,冇以大家為重。韋達又唔係你主帥,當然只會揀你0的好馬先索騎,呢個世界係你揀人人也揀你,根本好平常。如果紀仁安到時唔黎得,你又唔用韋達,其他騎師又掛哂單,唔通你搵王志偉騎?
作者: 駿先鋒    時間: 18/9/2011 12:31 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/9/2011 00:04 發表

問題係如果唔係韋達騎.伊神會反口.
所以:kkkkk: :fff:

韋達可能有上RW :fff:
作者: 李澤楷    時間: 18/9/2011 12:35 AM

QUOTE:
原帖由 駿先鋒 於 18/9/2011 12:31 AM 發表

韋達可能有上RW :fff:

以前膠登,及其他討論區都有佢威水史.唔需要特登上黎呢度:fff:
作者: mR.偉    時間: 18/9/2011 12:43 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/9/2011 12:35 AM 發表

以前膠登,及其他討論區都有佢威水史.唔需要特登上黎呢度:fff:

網上知名人士:yyy:
作者: May_Be_83    時間: 18/9/2011 01:59 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/9/2011 12:09 AM 發表

韋達騎未必贏,但唔係韋達騎就小心連雄心威龍都有問題:fff:

佢已經剋死隻加州萬里……唔想再剋埋呢隻。
作者: 木奇異    時間: 18/9/2011 06:34 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 18/9/2011 12:27 AM 發表
我知呢個討論區反韋達0既人多,但我都想講講。

「韋 達 請 苗 禮 德 食 檸 檬 , 苗 禮 德 也 拖 住 佢 騎 「 雄 心 威 龍 」  帥 權 」好可能只係記者自己想像出來,如果真係事實0既話,苗禮德作為練馬師未 ...

問題係你實牙實齒say yes先wor, 你臨急臨忙先反口你好可能搞亂人地部署, 亦都唔尊重個練馬師 :abcde:
作者: 武豊    時間: 18/9/2011 06:47 AM

梁生抵死,你怎樣對人,人也怎樣對你
作者: EternitY    時間: 18/9/2011 09:37 AM

老苗每季都有同騎師吵既記錄,直腸直肚,見怪不怪。:ppp:
作者: 魚仔餅    時間: 18/9/2011 01:12 PM     標題: 回復 #17 EternitY 的帖子

嘈完又合作:jjjj:
作者: 木奇異    時間: 18/9/2011 01:55 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 18/9/2011 09:37 AM 發表
老苗每季都有同騎師吵既記錄,直腸直肚,見怪不怪。:ppp:

問題係e個一早因為同一個問題反過面, 你既然又再同佢合作返既你早咩野因為同一個問題又再曹過先 , 你苗生真係on9 :kkkkk::kkkkk:

作者: mR.偉    時間: 18/9/2011 01:58 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 18/9/2011 01:55 PM 發表

問題係e個一早因為同一個問題反過面, 你既然又再同佢合作返既你早咩野因為同一個問題又再曹過先 :kkkkk::kkkkk:

算吧la佢..:kkkkk:
作者: 李澤楷    時間: 18/9/2011 05:51 PM

SO.......
韋達既眼光不嬲都好準,對比柏寶黎講:fff:
作者: 帶來吉利    時間: 18/9/2011 05:52 PM

郭立基 唔掂wo 咁好位讓條路比人行:hhhh:
作者: mR.偉    時間: 18/9/2011 05:53 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/9/2011 05:51 PM 發表
SO.......
韋達既眼光不嬲都好準,對比柏寶黎講:fff:

我覺得係騎師問題:ddd:
作者: 駿先鋒    時間: 18/9/2011 06:02 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 18/9/2011 17:53 發表

郭立基騎幾隻老苗馬都係咁...:rrr:

下次老苗用番卓利好過啦
作者: kmbsuperbus    時間: 18/9/2011 06:03 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 18/9/2011 05:53 PM 發表

X2

騎到好似行番黎咁 ...... :ooo:
作者: 李澤楷    時間: 18/9/2011 06:29 PM

QUOTE:
原帖由 武豊 於 18/9/2011 06:47 AM 發表
梁生抵死,你怎樣對人,人也怎樣對你

梁生點對人??
作者: 魚仔餅    時間: 18/9/2011 10:21 PM     標題: 回復 #22 帶來吉利 的帖子

佢快d番歸啦,咁騎法遲早無人支持
作者: keywinner    時間: 18/9/2011 11:57 PM

韋達一向都係咁
有好馬騎, 梗係優先選擇騎好馬

所為口頭承諾...根本係做人處事的一種
唔通馬主你同我講叫我下場幫你騎, 騎師會直接話唔騎咩

雄心威龍???
如果So You Think來香港跑香港盃,  邀請香港冠軍騎師韋達騎
你估到時佢會選騎雄心威龍定係So You Think:yyy:
作者: kaosen    時間: 19/9/2011 12:00 AM

QUOTE:
原帖由 keywinner 於 18/9/2011 11:57 PM 發表
韋達一向都係咁

雄心威龍???
如果So You Think來香港跑香港盃,  邀請香港冠 ...

依個如果幾如果
作者: taxi2003    時間: 19/9/2011 12:20 AM

揀機會好d果隻騎係好正常既事吧
作者: keywinner    時間: 19/9/2011 12:29 AM

QUOTE:
原帖由 kaosen 於 19/9/2011 12:00 AM 發表

依個如果幾如果

發心瘋說傻話:eee:
作者: 贏馬人    時間: 19/9/2011 12:40 AM

QUOTE:
原帖由 kaosen 於 19/9/2011 12:00 AM 發表
依個如果幾如果

:fff: :fff: :fff:
這世界 如果有如果
如果一切重頭 如果你再說你愛我
習慣了 熟悉的溫柔
turn around turn around turn around

怎麼還是 一個我
雨滴滴答答的墜落 還有什麼說不出口
淚不停不停的滑落 習慣沒有你的角落

I want to sing a song for you
sing for my soul
沒有你的天空 沒有雲朵
you are my everything and I really love you
在淚乾了以後 想聽你說 愛我

想太多 如果有如果
如果永遠愛我 如果最後能到最後
一個人 該習慣什麼
turn around turn around turn around
習慣晚安自己說

雨滴滴答答的墜落 還有什麼說不出口
淚不停不停的滑落 習慣沒有你的角落

沒有你的天空 沒有雲朵
you are my everything and I really love you
在淚乾了以後 卻還記得

還記得青蘋的酸甜 酸到心底沒有感覺
夢太美 回憶太心碎 再多給我一點點的勇氣

沒有你的天空 沒有雲朵
在淚乾了以後 想聽你說 love you

(口白)
這世界
如果有如果
如果一切重頭
如果你還在
請說你愛我
作者: 駿先鋒    時間: 19/9/2011 01:31 AM

QUOTE:
原帖由 keywinner 於 18/9/2011 23:57 發表
韋達一向都係咁

雄心威龍???
如果So You Think來香港跑香港盃,  邀請香港冠 ...

講時講, 我有興趣想知海外傳媒/馬圈人仕係點樣評價韋達:fff:

有冇人知?? :loveliness:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0