標題: 韋達失去雄心威龍帥印的原因 [打印本頁]

作者: kmbsuperbus    時間: 31/10/2011 09:39 PM     標題: 韋達失去雄心威龍帥印的原因

甜 甜 手 記 : 馬 偉 昌 愛 子 首 戰 跑 第 四

馬 偉 昌 上 季 因 要 協 助 其 子 Wesley 向 騎 師 路 途 發 展 , 放 棄 與 馬 會 續 約 , 返 回 南 非 。 日 前 其 子 Wesley 初 次 登 場 , 該 場 賽 事 只 供 騎 馬 人 參 加 , 且 跑 得 第 四 名 。 苗 禮 德 昨 晨 對 我 表 示 , 南 非 有 些 賽 事 只 供 騎 馬 人 參 加 , 他 們 通 過 連 串 考 核 後 , 才 可 正 式 成 為 騎 師 。 我 喜 歡 馬 偉 昌 , 所 以 說 很 希 望 他 今 季 可 以 重 臨 香 江 。 老 苗 即 說 For what ? 此 時 我 才 憶 起 老 苗 在 上 季 尾 已 與 馬 偉 昌 鬧 翻 了 。

我 立 即 轉 換 話 題 , 講 講 紀 仁 安 於 11 月 20 日 來 港 , 夥 拍 「 雄 心 威 龍 」 出 戰 國 泰 航 空 馬 會 一 哩 錦 標 。 老 苗 表 示 韋 達 原 本 是 理 想 人 選 , 不 過 對 方 每 次 都 以 為 蔡 廐 馬 效 力 為 大 前 題 , 才 特 意 邀 請 紀 仁 安 來 港 客 串 一 天 老 苗 表 示 曾 與 韋 達 表 明 心 跡 , 指 今 季 其 馬 房 躋 身 大 倉 之 列 , 正 需 要 用 人 , 可 以 與 他 加 強 合 作 , 不 過 對 方 始 終 以 蔡 約 翰 為 先 。 韋 達 近 年 大 部 份 頭 馬 來 自 蔡 約 翰 , 韋 達 以 蔡 馬 行 先 , 可 以 理 解 , 只 嘆 順 得 哥 情 失 嫂 意 。 老 苗 對 騎 師 要 求 出 名 嚴 厲 , 不 過 對 於 馬 經 記 者 來 說 , 是 理 想 的 訪 問 對 象 。

昨 午 收 到 「 熊 英 雄 」 馬 主 范 邦 初 電 郵 的 相 片 和 來 電 , 相 中 顯 示 其 愛 駒 賽 後 腳 部 受 傷 。 范 邦 初 對 我 表 示 , 「 熊 英 雄 」 陣 上 甩 蹄 鐵 , 在 200 米 處 又 弄 傷 蹄 甲 , 導 致 不 良 於 行 。 范 邦 初 向 來 視 自 己 和 太 太 的 馬 如 親 生 子 女 般 , 因 此 十 分 傷 心 。 派 馬 遠 征 海 外 , 贏 了 固 然 風 光 , 同 時 也 要 承 受 很 大 風 險 , 我 佩 服 練 馬 師 和 馬 主 派 馬 出 外 遠 征 的 勇 氣 。

Apple Daily 30-10-2011
http://hk.racing.nextmedia.com/art_main.php?sec_id=3400631&art_id=15752530&showdate=20111030&tt_cat=4125459
作者: 武豊    時間: 31/10/2011 09:42 PM

這樣說,似乎老苗是用雄心威龍帥權來引韋達為佢其他馬效力,不過達少也不是易收買的
作者: May_Be_83    時間: 31/10/2011 09:43 PM

老苗好耐之前都簽馬偉昌做主帥,結果……:ppp: :ppp:
作者: 木奇異    時間: 31/10/2011 09:46 PM

香港盃蔡生根本唔會有咩野實力馬出, 韋達唔會有咩野更好既馬騎
問題係 佢平時推苗生D馬推得太多 :yyy: :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 31/10/2011 09:47 PM

韋達係聰明人,點會為一隻馬放棄江山?:jjjj:
作者: 週日寧靜    時間: 31/10/2011 09:48 PM

搵到紀仁安番黎騎,梗係咁講架:lll:

你試下紀仁安黎唔到,睇佢用唔用達少:yyy: :yyy:
作者: mR.偉    時間: 31/10/2011 09:48 PM

用紀安咪仲好:gggg: :gggg:
作者: May_Be_83    時間: 31/10/2011 09:49 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 31/10/2011 09:47 PM 發表
韋達係聰明人,點會為一隻馬放棄江山?:jjjj:

只要有好馬,同埋匹馬有十幾分或以上升幅,佢會吼實。
作者: jl312    時間: 31/10/2011 09:51 PM

QUOTE:
原帖由 May_Be_83 於 31/10/2011 09:43 PM 發表
老苗好耐之前都簽馬偉昌做主帥,結果……:ppp: :ppp:

同老苗騎馬, 真係要飛到馬要到, 唔係輸咗錢就受罪:zzz: :zzz:
作者: 木奇異    時間: 31/10/2011 09:52 PM

QUOTE:
原帖由 武豊 於 31/10/2011 09:42 PM 發表
這樣說,似乎老苗是用雄心威龍帥權來引韋達為佢其他馬效力,不過達少也不是易收買的

老苗係想要個相信唔會介意幫你騎D邊線馬既騎師
不過四哥出名無寶不落你要佢為你放棄其他好馬真係好難
老實講, 有隻咁好既馬幫你贏幾場G1, 你少十幾廿場頭馬都抵啦 :yyy:
作者: 自由雨滇行    時間: 31/10/2011 09:53 PM

佢係堅既就學笨輝咁誓死唔用達少
作者: mR.偉    時間: 31/10/2011 09:57 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 31/10/2011 09:52 PM 發表

老苗係想要個相信唔會介意幫你騎D邊線馬既騎師
不過四哥出名無寶不落你要佢為你放棄其他好馬真係好難
老實講, 有隻咁好既馬幫你贏幾場G1, 你少十幾廿場頭馬都抵啦 :yyy:

四哥出曬名G1黑到爆:yyy:
作者: 冼馬田    時間: 31/10/2011 10:11 PM

畀我去拆局,係韋達要霸住阿蔡呢個地盤,係唔想阿蔡0的馬畀哂柏寶。咁多年黎,柏寶係輸蝕在冇大馬房畀佢掛單0者,賀賢呢0的根本不足為患。如果一年阿蔡畀三十隻W柏寶,冠軍佢黏啦

否則正常黎講,阿苗成績都唔差,又有馬王,獎金一定賺得多,其實跟得過﹗
作者: 木奇異    時間: 31/10/2011 10:14 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 31/10/2011 09:57 PM 發表

四哥出曬名G1黑到爆:yyy:

但果隻馬係可以勁到用佢都EASY WIN :fff:
作者: mR.偉    時間: 31/10/2011 10:16 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 31/10/2011 10:14 PM 發表

但果隻馬係可以勁到用佢都EASY WIN :fff:

隻馬真係大大超班
作者: May_Be_83    時間: 31/10/2011 10:16 PM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 31/10/2011 09:51 PM 發表
同老苗騎馬, 真係要飛到馬要到, 唔係輸咗錢就受罪:zzz: :zzz:

暫停合作就梗架啦……佢同柏寶隔左幾耐先至合作呢……:aaa:
我反而想問︰呢排老苗仲有冇馬俾湯智傑騎?
作者: joekwan    時間: 31/10/2011 10:25 PM

老苗都神神地,為你一隻馬放棄神仙成棚馬:ddd:
作者: TOMAA84    時間: 31/10/2011 10:45 PM

想人專心騎自己的馬,還是請主帥吧
另外,騎老苗的馬,如賽果使他失望,就隨時暫停會作,風險很大的
就算現在大倉都不及神仙吧
作者: kaosen    時間: 1/11/2011 05:58 PM

為左隻隨時會沉既小船放棄一個安全既碼頭? 你當我地十一年第一係流既?:yyy:
作者: 西人堅    時間: 1/11/2011 06:21 PM

採你都傻 la
盲 ge 都知道同你老苗大佬合作親 ge 有咩結果 la :yyy:
作者: 細B    時間: 2/11/2011 08:35 AM

老苗又的確過火左LO-3-"....
作者: neeDu    時間: 2/11/2011 09:56 AM

老 苗 表 示 曾 與 韋 達 表 明 心 跡 , 指 今 季 其 馬 房 躋 身 大 倉 之 列 , 正 需 要 用 人 , 可 以 與 他 加 強 合 作:yyy: :yyy:
作者: 細B    時間: 2/11/2011 04:38 PM

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 2/11/2011 09:56 AM 發表
老 苗 表 示 曾 與 韋 達 表 明 心 跡 , 指 今 季 其 馬 房 躋 身 大 倉 之 列 , 正 需 要 用 人 , 可 以 與 他 加 強 合 作:yyy: :yyy:

佢都係得一隻威龍姐:rrr:

講大倉佢都未夠大摩阿蔡告仔黎啦:yyy: :yyy:
作者: 何良    時間: 2/11/2011 04:41 PM

老苗太小氣,韋達俾d顏色佢睇就岩,出年3月紀仁安走左到時又要死死氣搵番韋達
作者: neeDu    時間: 2/11/2011 04:42 PM     標題: 回復 #24 何良 的帖子

雄心威龍唔一定要俾韋達騎....:ppp:
作者: kaosen    時間: 2/11/2011 05:06 PM

佢要搵都哥騎雄心威龍我都未計嫁:ppp:  隻幸運記錄唔係比佢操到實?
作者: May_Be_83    時間: 2/11/2011 05:25 PM

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 2/11/2011 04:42 PM 發表
雄心威龍唔一定要俾韋達騎....:ppp:

俾杜利萊亦得……
作者: 木奇異    時間: 2/11/2011 05:28 PM

QUOTE:
原帖由 何良 於 2/11/2011 04:41 PM 發表
老苗太小氣,韋達俾d顏色佢睇就岩,出年3月紀仁安走左到時又要死死氣搵番韋達

到時真係好難講 :fff:
作者: 魚仔餅    時間: 2/11/2011 10:31 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 2/11/2011 05:28 PM 發表

到時真係好難講 :fff:

仲要睇埋伊神:iiiii:
作者: 天使小帕    時間: 3/11/2011 01:58 AM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 2/11/2011 10:31 PM 發表

仲要睇埋伊神:iiiii:

:iiii: :iiiii: :eee: 希望佢咒多幾次馬王,今年馬王攬曬G1冠軍:iiii: :gggg: :vvvv:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0