標題: 重點回顧: 法籍見習生普健士初試啼聲,憑「勁強勁」一鳴驚人 (13/1/2012) [打印本頁]

作者: 朱健忠    時間: 17/1/2012 01:43 AM     標題: 重點回顧: 法籍見習生普健士初試啼聲,憑「勁強勁」一鳴驚人 (13/1/2012)

24歲法籍見習生普健士 (C.Perkins) 於法國曾受騎術訓練,其後到澳門擔任騎馬人,然後申請成為見習騎師,拜梁國浩為師。

是場為第一次此子正式上陣,策騎“師傅馬“「勁強勁」上陣,此駒出閘時並你無如上仗般漏閘,居外疊中間位置望空走,到中段見步速甚慢,騎師決定首先發難上前,於轉彎入直路前透出,其後越走越勁,帶離近3個馬位過終點,爆出40倍冷win,令此子”一出即勝“。

[youtube]4Wkrow-Lq_U[/youtube]

13/1/2012 (Fri.)
第7場  第4,5班  (20-50分)
1600米, 沙地, 受天雨影響

冠軍 Champion:  5.勁強勁GAUTENG
騎: 普健士 C.Perkins  練: 梁國浩 K.H.Leong       

亞軍 Second:  3.白玉駿馬 KA YUK FORTUNE
騎: 錢健明 K.M.Chin  練: 摩加利 G.W.Morre

季軍 Third:  4.白玉礦 BEST JADE MINE
騎: 郭本誠 G.Gibbons  練: 譚文就 M.C.Tam

總時間: 1:40.2 (25.36)

**Produced by KCChuchannel**
@ Copy right by Macau Jockey Club

作者: 冼馬田    時間: 17/1/2012 12:07 PM

琴晚睇熊良鍚賽事回顧佢係咁嘈,話廿四歲人可以減十磅唔合理
作者: kitchai1228    時間: 17/1/2012 12:35 PM

其實我成日覺得要察覺個場係咪步速好慢要早D發力唔難,
好似今季梁家俊騎隻"呼風喚雨"上名個場一樣,
只係你會唔會去做.
當然我冇騎過馬純粹我個人覺得:eee:
作者: 李澤楷    時間: 17/1/2012 12:49 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 17/1/2012 12:07 PM 發表
琴晚睇熊良鍚賽事回顧佢係咁嘈,話廿四歲人可以減十磅唔合理

咁賽前有冇嘈?
作者: 朱健忠    時間: 17/1/2012 09:17 PM

賽前咪話人第一次跑,唔得
仲話隻馬上次漏閘要警告,騎唔掂

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0