標題: 遠征難度果然甚高,原本以為天久仲可以穩入前5. [打印本頁]

作者: 美好前程    時間: 3/6/2012 02:55 PM     標題: 遠征難度果然甚高,原本以為天久仲可以穩入前5.

好喜歡只天久,具D神色真系好鎮定,睇黎遠征難度非常高,睇翻澳港杯:爆燈可以贏香港馬一條街既,證明狀態真系非常重要,加埋去到適應能力,同埋步速,所以話當年靚蝦王幾次遠征成績咁好,說明只馬真系香港歷史以來最好既1哩馬!
作者: 美好前程    時間: 3/6/2012 02:55 PM

不過亦都要贊翻 愛倫D功力。。。。
作者: 贏馬人    時間: 3/6/2012 03:00 PM

香港馬主心頭過高
作者: 阿源    時間: 3/6/2012 03:01 PM

天久千六嫌長,再遇到快步速,一D機會都無
作者: 何良    時間: 3/6/2012 03:08 PM

精彩日子外父咁外,,韋達以為隻馬好超班
作者: 西人堅    時間: 3/6/2012 03:15 PM

頭 1200 燒到 1.07.3
乜蛇都死

香港 1200 紀錄時間都係生輝 1.07.5 ja
作者: 金碧明珠    時間: 3/6/2012 03:31 PM

猛虎不及地頭蟲   贏輸乃兵家常事  處之泰然
作者: 天使小帕    時間: 3/6/2012 04:20 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 3/6/2012 03:01 PM 發表
天久千六嫌長,再遇到快步速,一D機會都無

安田條坡好似要多100米氣量。天久覺得1400最啱。加上D步速
作者: 天使小帕    時間: 3/6/2012 04:24 PM

頭馬時間1分31秒3。。。D日本仔系未癡線噶
作者: 美好前程    時間: 3/6/2012 06:34 PM

天久1200嫌短1600嫌長,1400又少賽事.....

不過我鍾意具D面部表情真系好鎮定,好醒神............
作者: Akechi_Yau    時間: 3/6/2012 06:36 PM

QUOTE:
原帖由 天使小帕 於 3/6/2012 04:24 PM 發表
頭馬時間1分31秒3。。。D日本仔系未癡線噶

日本d 1000米閒閒地都53,4秒...
作者: 自由雨滇行    時間: 3/6/2012 07:13 PM

シーズンレコード: 1:34.0 基準タイム 牡3歳 
ベストレコード : 1:31.4 ダノンシャンティ 牡3歳 蛯名 正義
都係快左1線姐其實
作者: taxi2003    時間: 3/6/2012 07:16 PM

QUOTE:
原帖由 Akechi_Yau 於 3/6/2012 06:36 PM 發表

日本d 1000米閒閒地都53,4秒...

咁係因為新潟直路落斜
作者: keywinner    時間: 3/6/2012 09:37 PM

天久今季跑太多了, 而且場場都搏盡, 你話集中跑香港就話頂得順, 佢仲要周圍飛
精彩日子情況一樣, 由十一月開始跑, 連跑左好似八九場, 到季尾先黎遠征跑安田, 體力早不是處於最佳狀態
相反日本仔d馬先係跑到季中, 隻隻都夠晒體力又有狀態, 無得鬥其實好正常

睇番以往靚蝦王同埋牛精福星遠征安田成功例子, 不難發現, 兩匹馬其實季內未算拼搏得太盡, 靚蝦王贏果年有大賽練馬師愛倫作訓練部署, 將安田部署為季內第七戰, 係體力充沛下蓄銳一擊成功獲勝
跟住果年大敗的主因就是略嫌隻馬季內跑多左

至於牛精福星本身馬慢熱, 到季尾隻馬先黎料, 跑頭果幾場當熱身, 去到安田隻馬先到Top fit, 所以先贏到

日本d短途馬係廢, 但d一哩中距離馬真係隻隻都係老虎, 有心要贏安田必須要經過精心部署, 如果天久下年仲想跑安田, 我諗呢場輸左之後就要部署定下年的參賽計劃
作者: 何良    時間: 3/6/2012 09:47 PM

講真輸就係輸啦,,每年安田輸左都有人話6月D香港馬已經博到殘,,既然明知係咁就唔好去啦,,輸得咁肉酸幾冇謂呢
作者: 飛龍    時間: 3/6/2012 09:48 PM

跑主場個個都跑高D
香港馬跑返沙田都係贏啦
作者: keywinner    時間: 3/6/2012 09:56 PM

QUOTE:
原帖由 何良 於 3/6/2012 09:47 PM 發表
講真輸就係輸啦,,每年安田輸左都有人話6月D香港馬已經博到殘,,既然明知係咁就唔好去啦,,輸得咁肉酸幾冇謂呢

輸唔係罪喎, 有得跑國際G1已經係一種光榮
跑馬話唔埋架, 而且計實力呢兩匹馬的確有力一爭, 過黎競爭下也是件好事
唔好成日就只著重輸贏呢方面

敗筆係如果呢兩匹馬真係有心搏呢一場安田, 係部署上唔算太理想
天久如果真係想贏呢場, 季內跑少一兩場, 飛少幾轉肯定會更好
都係唔好彩, 如果佢係飛去新加坡跑果場短途, 唔係黎跑安田, 機會一定較大

精彩日子實力肯定有, 但今日狀態唔好, 輸左都無可奈何
作者: Kris    時間: 4/6/2012 12:06 AM

QUOTE:
原帖由 &lt;i&gt;天使小帕&lt;/i&gt; 於 3/6/2012 04:24 PM 發表&lt;br /&gt;<br />
&lt;img src="images/smilies/smile_27.gif" smilieid="536" border="0" alt="" /&gt; &lt;img src="images/smilies/smile_27.gif" smilieid="536" border="0" alt="" /&gt; 頭馬時間1分31秒3。。。D日本仔系未癡線噶&lt;img src="images/smilies/smile_27.gif" smilieid="536" border="0" alt="" /&gt; &lt;img src="images/smilies/smile_27.gif" smilieid="536" border="0" alt="" /&gt; &lt;img src="images/smilies/smile_27.gif" smilieid="536" border="0" alt="" /&gt;

&lt;br /&gt;<br />
<br />
<br />
日本用flying start計時衝行兩步先開始計(香港係由閘箱跳出嚟個下計), 加埋地快時間快過香港好合理, 你check返榮進寶蹄或者三連冠羸香港一7哩係沙田做唔做得返咁嘅時間?
作者: 木奇異    時間: 4/6/2012 12:10 AM

QUOTE:
原帖由 keywinner 於 3/6/2012 09:37 PM 發表
天中茼h了, 而且場場都搏盡, 你話集中跑香港就話頂得順, 佢仲要周圍飛
精彩日子情況一樣, 由十一月開始跑, 連跑左好似八九場, 到季尾先黎遠征跑安田, 體力早不是處於最佳狀態
相反日本仔d馬先係跑到季中, 隻隻 ...

蔡生馬出名正常唔會狀態跑跑下大跌既..........唯一可能係谷左大半季已經爆左頂先會咁
再加上遠征, 消耗更多體力..
作者: S.WEEK    時間: 4/6/2012 12:12 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 4/6/2012 12:10 AM 發表

蔡生馬出名正常唔會狀態跑跑下大跌既..........唯一可能係谷左大半季已經爆左頂先會咁
再加上遠征, 消耗更多體力..

成隻馬瘦到見骨,咁都叫有狀態
作者: Kris    時間: 4/6/2012 12:17 AM     標題: 回復 #20 S.WEEK 的帖子

遠征趺磅本來好閒, 可能不服水土
作者: 細B    時間: 4/6/2012 09:00 AM

香港馬尋日跑已知輸多贏少....

天久成季搏咁多...唔好計香港一季....

只計2012年跑左幾多場??計埋遠征閒閒地都5場....場場去盡.....

精彩日子更加唔洗講啦....近幾場打到盡....

人地日本呢....有得放草回復體力....

贏個隻今年先係第2次出賽....

就算其他馬...多數都係今季跑緊第3-4場賽事....

體力上輸晒啦已經....再加上日本仔地快....步速更快....輸比地頭蟲乃平常事
作者: kewell    時間: 4/6/2012 09:04 AM     標題: 回復 #21 Kris 的帖子

但真係廋得可憐
作者: 木奇異    時間: 4/6/2012 09:09 AM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 4/6/2012 12:12 AM 發表

成隻馬瘦到見骨,咁都叫有狀態

我冇話佢有狀態WO
我係話蔡生馬絕少狀態突然大跌, 除非谷到爆左
E鑊最少應該都抖到下年先見到佢

作者: 育馬者傳說    時間: 4/6/2012 09:36 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 3/6/2012 03:15 PM 發表
頭 1200 燒到 1.07.3
乜蛇都死

香港 1200 紀錄時間都係生輝 1.07.5 ja

flying start 1.07.3 實制要加多1秒左右。
作者: ユюユ    時間: 4/6/2012 12:42 PM

下季精彩日子一定可以重振雄風
作者: 自由雨滇行    時間: 4/6/2012 01:07 PM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 4/6/2012 12:42 PM 發表
下季精彩日子一定可以重振雄風

可以退役了
作者: 美好前程    時間: 4/6/2012 01:45 PM

其實肉眼睇步速,呢場真系唔系好快,因為覺得天久跟得都幾順暢下,睇翻跑完記錄,先覺得步速快,所以臨場睇果陣真系覺得天久閑閑地都可以入前5,可能真系個人太過中意E只馬............今季香港馬全部搏到最盡系E只,遠征跑左4場好似。
作者: ユюユ    時間: 4/6/2012 02:25 PM     標題: 回復 #27 自由雨滇行 的帖子

你同我放心
隻日子個人覺得仲高過好爸爸
作者: 何良    時間: 4/6/2012 06:59 PM

要嬴安田真係要有香港一哩王級數,,起碼都要嬴過香港1600 G1先夠資格,,年年都總有D馬係不自量力

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0