標題: 5人場打龍技巧 [打印本頁]

作者: Jacobee    時間: 23/9/2012 12:34 AM     標題: 5人場打龍技巧

我想問下各位大大5人場打龍技巧
無言感謝
作者: ching0522    時間: 23/9/2012 02:08 AM

你有無打開龍門既經驗??
作者: mokin88    時間: 23/9/2012 04:50 AM

5人場龍門=可以合法用手既後衛

通常對面都會放直線過黎..早D睇穿出迎早就可 Pass cut

當然提場.唔怕波.封大細龍門呢d野.有機會再講

自申:打龍門

作者: Jacobee    時間: 23/9/2012 11:43 AM     標題: 回復 #2 ching0522 的帖子

係隊波唔夠人先搵我守、所以冇守龍經驗
作者: keywinner    時間: 23/9/2012 02:11 PM

QUOTE:
原帖由 Jacobee 於 23/9/2012 11:43 AM 發表
係隊波唔夠人先搵我守、所以冇守龍經驗

這份是優差來的
五人場守龍係最舒服既位

係場度踢, 無論踢咩位都要走上走落, 攻守轉換又快, 根本無咩時間抖氣, 連續爆兩三段之後, 肯定扯晒氣
打龍最正, 後場可以慢慢睇定控波, 又唔會有人黎逼你, 又唔駛成人走上走落浪費體力, 所以通常球員無晒氣就會叫佢去守龍
而且最正既係企係龍門位度, 你可以好清楚睇到晒球場每一個角落的情況, 左中右前後, 所有球員的企位動靜走位, 全部一目了然

至於技巧方面, 守龍最好要有出色的判斷力和反應, 膽色(出迎時用), 唔怕波(好多時d波會兜口兜面省埋黎)
不要死守於龍門白界線上, 波在對方控制之下, 要企出少少封位, 而且要跟住個波的位置移動, 例如個波係中路, 要企番係個波既同一條直線上面

當個波係兩條邊底線附近時, 即係類似0角度位的位置時, 最好是貼實條龍門柱企, 以防人射近柱
要合實腳, 不用擺姿勢張開雙腿, 因為人地會直接射你大細龍
仲有一樣唔好輕易撲向中間捉人傳中
識踢波既人傳中波時力量會很足, 龍門好難係咁短時間攔截一些好急勁的波, 好多時要提早預判, 提前郁做動作
這有一個壞處, 時間要配合得好準確, 如果你郁先, 但控球球員未郁, 你就蝕左la, 所以最好都係敵不動, 你都唔好亂郁, 要盯實個波

五人場應該比較細, 龍門也應該較細, 所以守龍不應該太難

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0