標題: 10月9日 第1場-賽事論戰 [打印本頁]

作者: 馬俠    時間: 7/10/2013 09:59 PM     標題: 10月9日 第1場-賽事論戰

[iframe]http://racing.hkjc.com/racing/Info/Meeting/RaceCard/Chinese/Local/20131009/HV/1[/iframe]
作者: 李澤楷    時間: 7/10/2013 10:59 PM

咸華單T
作者: 馬迷    時間: 7/10/2013 11:31 PM

新報馬經 HKDN Racing

【練馬相馬】梁定華

不老精英睇高1線

明日有四匹參賽馬,是上季由我一手訓練的,相信許多馬迷,甚至馬主都想知道我的看法,為免令大家失望,故此我今天刻意挑選第一場和大家分析。

第一場五班1200米,「電訊太子」來港後六戰, 全部四甲不入,最叻都係跑第六名,跑法後上,晨操一切正常,積極情況一般,血統是偏向中距離,估計今賽是熱身居多,如能有表現,實屬額外獎賞。「永順益」上季742場四班以短馬頭僅敗,當時係排第一檔兼負111磅,是季尾賺形勢所致。當然係人都知他唯一贏馬及上名路程是谷草1200米,暑期轉廐、降班,亦有助給馬兒新鮮感,所以Focus在季初跑最擅長之1200米,用埋安國倫, 但人算不如天算,排到個12檔,中正磅重位外,想贏馬要下次先囉!但亦因為如此,12檔必有好賠率,明知佢必拚嘅,咁拖三重彩及位置Q又無妨。

「常妙星」上次能勝,純粹時勢做英雄,今次我唔排除佢有機會, 但對一匹到目前為止十戰只能1W,其餘三甲不入嘅馬,我有些戒心。「妙不可言」四班曾兩勝1200米於谷草,當然有實力啦,但各位要注意的是,牠兩勝皆排一檔,上季一月後回降至第四班,卻完全跑唔番。暑期轉廐,操練工夫做足, 騎練滿肚密圈一於Focus在贏馬路程谷草1200,做就做啱晒啦,黎海榮連「青春得意」、「上海先鋒」等馬都唔跑,點知情況與「永順益」相同,抽到個十檔,無計啦,都要照跑嘅,但我已唔放心去賭,冷門拖Q。

「青春得意」工夫做好晒,閘都試咗兩次,谷草1200米一定啱跑,黎海榮唔揀佢騎皆因心中有馬,咁都放胡森飛機,胡森做人爭氣嘅, 一於前過「妙不可言」過終點。

「飛天龍駒」疏操密跑,戰術之一,對咖喱仔而言,呢類馬跑死就算,無得貼唔貼,賭唔賭,長期黑馬,前面步速扯快咗,佢又有機會近。「新威星」上次包尾,贏當抽水。「駿威勝」又係一匹上季我練過嘅馬,我差不多忘記了牠的存在,表現真係曳得交關,祝馬主好運啦。「威威大少」來港兩季跑咗十場,只得一席季軍,其實冇乜好講, 一匹週歲馬只係拍賣到兩萬元澳紙,用15萬港紙買隻名種狗都未夠,唯一係減到現時34分,加上暑假小休,能變身唔奇,但真金白銀去賭,就睇多鋪先,祝馬主好運。「不老精英」是我幫馬主陸先生買嘅,遲熟啲,但都贏咗三場了,今次排一檔,又有機會啦,以佢做膽。「上海先鋒」上季三度跑第二名,激死,谷草1200米演出準繩,但排九檔蝕啲啲,我賭佢位置。「鑽飾天使」當我唔識睇。今場賭一條上季尾(總場次761)開出的翻版Q,「不老精英」搭「上海先鋒」, 然後將「青春得意」拖上面個兩隻,PQ博大堆。

作者: 阿源    時間: 8/10/2013 12:12 AM

飛天龍駒
作者: 小野伸二    時間: 8/10/2013 03:19 AM

「駿威勝」又係一匹上季我練過嘅馬,我差不多忘記了牠的存在,表現真係曳得交關,祝馬主好運啦。「威威大少」來港兩季跑咗十場,只得一席季軍,其實冇乜好講, 一匹週歲馬只係拍賣到兩萬元澳紙,用15萬港紙買隻名種狗都未夠,唯一係減到現時34分,加上暑假小休,能變身唔奇,但真金白銀去賭,就睇多鋪先,祝馬主好運

作者: Kurofune    時間: 8/10/2013 07:17 PM

不老精英又賺晒
作者: segarosso    時間: 9/10/2013 08:11 AM

博1號  跑新鮮,落班,5檔,128磅似想偷食
作者: 木奇異    時間: 9/10/2013 09:33 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 8/10/2013 03:19 AM 發表
「駿威勝」又係一匹上季我練過嘅馬,我差不多忘記了牠的存在,表現真係曳得交關,祝馬主好運啦。「威威大少」來港兩季跑咗十場,只得一席季軍,其實冇乜好講, 一匹週歲馬只係拍賣到兩萬元澳紙,用 ...

我就唔多同意咸華啦
駿威勝話哂4班只係輸2個馬位, 唔係曳既, 今場轉倉就5班如果贏左就真係好笑LO
作者: am20462046    時間: 9/10/2013 04:12 PM

不老精英
作者: 光輝深處    時間: 9/10/2013 04:24 PM

上海先鋒
作者: poiuy    時間: 9/10/2013 07:15 PM

作者: neeDu    時間: 9/10/2013 07:17 PM

1,2,3檔
作者: 西人堅    時間: 9/10/2013 07:21 PM     標題: 回復 #12 neeDu 的帖子

後面一堆自盡
飛出去轉完彎已經冇左4,5個 length
作者: 富源    時間: 9/10/2013 09:08 PM

賀壽馬都比人KO埋,真係慘

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0