標題: 卡洛斯指馬會耍一眾觀操客 [打印本頁]

作者: 駿先鋒    時間: 11/3/2014 12:07 PM     標題: 卡洛斯指馬會耍一眾觀操客

QUOTE:
弱勢社群晨操客

卡洛斯11/03/2014

早前曾在本欄談過近年馬會政策十分傾斜,對練馬師幾乎惟命是從,有求必應,晨課時間由以往三小時延至四小時,泥地閘又由七時十五分推遲到八時半,而昨晨又發生一宗事件令晨操客群情洶湧,非常震怒!

事緣昨晨觀操客到場始接獲當值董事通知,晨課將會延後三十分鐘即九時一刻才收操,而昨晨恰好是最繁忙的排位日,排位紙需要趕死線分秒必爭,延誤不得,而要臨急臨忙安排交通工具亦有頗大困難。

最大問題是獨家負責拍攝馬匹晨課的電視台攝影隊未受知會,而即使筆者其後代通傳,攝製隊亦只會跟柯打辦事,不會自動自覺無償多做半小時。

其實周一早上由五時三刻到六時的十五分鐘內,大圈只得幾匹馬快跳,由八時至八時三刻的四十五分鐘,出操馬同樣稀疏,基本上已浪費了觀操客不少時間。

勞師動眾只為三兩匹馬

而結果是跑道延長開放的半小時內,根本沒有馬匹出來,昨天可不是四月一日愚人節,觀操客在排位日人人有大把工作在身,亦經不起這樣的玩笑!今時今日十個講馬佬九個不觀操,晨操客早已淪為弱勢社群,只想不到堂堂馬會也把我們當成是消遣對象,真正可悲!

最可笑的是整件事的肇因,是一個只養得三十匹馬、成績近榜末的馬房,擔心四個小時都不夠操得完旗下的寶貝,向馬會要求加時,而馬會又照批如儀,連累幾十人包括當值受薪董事及跑道部員工去服侍一個人三兩匹馬!

http://racing.on.cc/racing/fav/current/rjfavb0001x0.html

估計卡洛斯應該係指呢單野:

QUOTE:
薛廐人手不足延遲收操  
11/03/2014

昨朝晨課時段延至九時一刻才完畢,事緣薛達志馬房騎馬人數量不足。據悉薛廐正有騎馬人休假,湊巧又有人受傷,令人手緊拙,其實練者已向霍利時馬房借了一位騎馬人幫忙,可惜仍未能解決問題。

薛達志昨晨唯有告知賽事執行部總監黎達理並申請延遲收操時間,好讓旗下馬匹進行操練,其後當值受薪董事郭前收到黎達理的通知並批准以上請求,將是朝晨課收操時間延遲至上午九時十五分。

http://racing.on.cc/racing/new/20140311/rjnewa0002x0.html

無知一問, 馬會顧及練馬師, 馬匹利益有咩錯?
唔通因為要就晨操客準時收工而唔批准薛達志要求?

作者: 李澤楷    時間: 11/3/2014 12:23 PM     標題: 回復 #1 駿先鋒 的帖子

同方生一樣,要主持唔使講咁多場馬準時收工
作者: tin7tin7    時間: 11/3/2014 12:24 PM

佢做到哩份工,真是佢既福氣
作者: 雄心威龍    時間: 11/3/2014 12:25 PM

卡洛斯真系咩都要鬧一餐
作者: 何良    時間: 11/3/2014 12:26 PM

好笑,馬會運作要照顧晒所有馬圈從業員番工放工時間??
作者: 飛神    時間: 11/3/2014 12:28 PM

呢度有卡生行家
作者: 光仔    時間: 11/3/2014 01:10 PM

QUOTE:
原帖由 <i>tin7tin7</i> 於 11/3/2014 12:24 PM 發表<br />
佢做到哩份工,真是佢既福氣

<br />
同意。
作者: yuricylau    時間: 11/3/2014 01:16 PM

如果卡生係初出黎社會做野,我當佢齋吐苦水算...
枉佢係做咗幾十年嘢嘅人..
揾食嘛 係咁架啦 好出奇呀
作者: 李澤楷    時間: 11/3/2014 03:14 PM     標題: 回復 #8 yuricylau 的帖子

因為以前馬匹數量少,而家多左,工作大量大左.人又老左咪係度吐苦水.
不過匡公又唔見佢又咁講
作者: 西人堅    時間: 11/3/2014 03:40 PM

呢頭投訴 晨操客係弱勢社群比馬會歧視
果頭就歧視得 30 隻馬 ge 弱勢榜尾馬房 話人地可笑
係好野
作者: 李澤楷    時間: 11/3/2014 03:42 PM     標題: 回復 #10 西人堅 的帖子

同一篇文自己打自己咀吧
作者: poiuy    時間: 11/3/2014 03:52 PM

其實卡洛斯right
作者: 西人堅    時間: 11/3/2014 04:02 PM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 11/3/2014 03:52 PM 發表
其實卡洛斯right

最主要 係 最後果段抽水令人反感
好地地投訴咪投訴, 做咩笑9人地榜尾
作者: 君子    時間: 11/3/2014 05:18 PM

QUOTE:
原帖由 <i>poiuy</i> 於 11/3/2014 15:52 發表<br />
其實卡洛斯right

<br />

點解???
就算要觀操客開足十個鐘都要架啦.
你唔夠人手一係請人.. 辛苦既邊行唔辛苦???
打工仔咋....
作者: poiuy    時間: 11/3/2014 05:58 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 11/3/2014 05:18 PM 發表
<br />

點解???
就算要觀操客開足十個鐘都要架啦.
你唔夠人手一係請人.. 辛苦既邊行唔辛苦???
打工仔咋....

申請了一項你並不需要使用的服務
作者: 飛神    時間: 11/3/2014 06:04 PM

QUOTE:
原帖由 <i>君子</i> 於 11/3/2014 05:18 PM 發表<br />
&lt;br /&gt;<br />
<br />
點解???<br />
就算要觀操客開足十個鐘都要架啦.<br />
你唔夠人手一係請人.. 辛苦既邊行唔辛苦???<br />
打工仔咋....

<br />

可能請人不如執左佢
作者: 贏馬人    時間: 11/3/2014 08:00 PM

卡樂B,睇晨操係咪令你贏好很多錢?
作者: 櫻花    時間: 11/3/2014 08:26 PM

卡生 做了幾十年仲咁幼稚,唔好說馬會未必要"優先"考慮 晨操客需要(注意 我係講"優先" 唔係說唔考慮),照卡生描述當時情況睇,除非 決策者有非常智慧和能耐,如非 根本無可能係相對短時間想到會對 晨操客 有卡生所說的如此大影響.

卡生 可以抱怨 投訴和反影,但說馬會 有心玩你 就實在 太幼稚了

作者: 冼馬田    時間: 11/3/2014 11:45 PM

其實佢都係用自己的園地,替同行出句聲而已,樓上諸位何必因人廢言?﹗
作者: 飛神    時間: 11/3/2014 11:53 PM

QUOTE:
原帖由 <i>櫻花</i> 於 11/3/2014 08:26 PM 發表<br />
卡生 做了幾十年仲咁幼稚,唔好說馬會未必要"優先"考慮 晨操客需要(注意 我係講"優先" 唔係說唔考慮),照卡生描述當時情況睇,除非 決策者有非常智慧和能耐,如非 根本無可能係相對短時間想到會 ...

<br />

請參閱#15
作者: 君子    時間: 11/3/2014 11:55 PM

QUOTE:
原帖由 <i>poiuy</i> 於 11/3/2014 17:58 發表<br />

<br />

請說明
作者: 列高力    時間: 12/3/2014 12:42 AM     標題: 回復 #21 君子 的帖子

是咁的, 如果話延遲收操不是一個問題
但8:45- 9:15 機坪,內圈,大圈,花園一隻馬都冇
咁????
作者: 櫻花    時間: 12/3/2014 12:44 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 11/3/2014 11:53 PM 發表
<br />

請參閱#15

你是說 薛達志 根本無需要申請廷遲半小時 嗎?

如果是這個你就唔誤會了我意思,這個只可能是馬會和薛達志處理事情有問題,而卡生 年紀不少卻認為這件事是馬會耍他們,所以我覺得他非常幼稚,還有 我相信無乜幾多決策人有智慧係短間時聯想到會對晨操客有多大影響,十個有九個決策者 當時情況都一定批 包括我在內  經過(如有反影問題)此次之後再批唔批就另一回事.

作者: 君子    時間: 12/3/2014 09:09 AM     標題: 回復 #22 列高力 的帖子

純以打工仔角度睇依件事...
咁樣有乜野問題呢???   如果馬會本身都唔覺得浪費資源及時間的話..
作者: 細B    時間: 12/3/2014 10:40 AM

站在不同立場會有不同我想法
作者: 智弱網民    時間: 12/3/2014 12:54 PM

公説公有理,婆説婆有理

打工仔開OT呻两句又要比人小?奴性盡現?
作者: 西人堅    時間: 12/3/2014 08:37 PM

有權呻 有權投訴 有權表達不滿
你有 PT 咪好地地講

但就唔好被害[網]想症
話人地特登攪 D 野黎迫害弱小
佢手法係咁 唔係第一次
作者: 駿先鋒    時間: 12/3/2014 08:55 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 12/3/2014 20:37 發表
有權呻 有權投訴 有權表達不滿
你有 PT 咪好地地講

但就唔好被害想症
話人地特登攪 D 野黎迫害弱小
佢手法係咁 唔係第一次

馬主: 點解你唔俾我隻馬出操?
馬會發言人: 因為你地馬房出左小小事, 遲左出操, 操唔晒, 考慮到晨操客要準時放工, 所以我唔可以俾你隻馬出操

我認為點都要有主次之分

晨操客是重要, 但練馬師同馬匹的角色遠比晨操客重要,
呢一點卡洛斯應該清楚
作者: 西人堅    時間: 12/3/2014 09:17 PM

QUOTE:
原帖由 駿先鋒 於 12/3/2014 08:55 PM 發表

馬主: 點解你唔俾我隻馬出操?
馬會發言人: 因為你地馬房出左小小事, 遲左出操, 操唔晒, 考慮到晨操客要準時放工, 所以我唔可以俾你隻馬出操

我認為點都要有主次之分

晨操客是重要, 但練馬師同 ...

馬會係玩你 就 D 高層走曬 得你地尻等啦
但依家受薪董事都同佢地一齊等多半個鐘 lor

主次 同 平等, 今次處理有布失當
我覺得呢個有得[針]著下, 大家都有道理

佢最後果段咩意思先, 可咩笑
包尾馬房唔係馬房? 得30隻馬 就冇權提出要求 ge
東蔡摩提出就 OK 冇問題?

呢個唔係做人化唔化 ge 問題
呢頭話要公平 自己係弱者被迫害
果頭就串 9 光頭佬冇馬 榜尾

又黎呢個金句 "__ 你個 __ 我最_憎人地講粗口架你條_________"
作者: 西人堅    時間: 12/3/2014 09:20 PM

好符合香港精神 ah
Weekend 出街食晚飯, 間間都要等....
幾大都 book 多幾間 邊間有位先去邊間啦
有幾多人會打返去 其他果幾間話唔去
作者: poiuy    時間: 12/3/2014 09:28 PM

除去馬經等事項

馬會經理係有責任確保晨操準時完成,,除非有異常情況才會額外加開時間,,如水浸,,馬匹晨操死亡等,,有規定的,,就算今季因人事亦都唔係第一次延遲晨操時間,,但的確係有需要才會加開

講真有邊個馬房唔等人用,,個個馬房都想延遲慢慢操,,唔夠人咪場去其他馬房借人,,好多馬房日日都係咁做,,就算容天鵬季初馬房幾乎罷工咪又係照行,,覺得唔夠時間咪聯埋各馬房提交文件日日加開,,無問題的

話卡洛斯做左十幾年都唔化,,同樣馬會經理睇左咁耐操都唔知光頭佬不嬲星期一一向都早早操完,,就算加唔加開都一樣,,諗都唔諗就延遲,,但申請完,,又唔用,,衰個樣叫做壞規矩,,屬完全無緊急及需要既情況
作者: poiuy    時間: 13/3/2014 08:44 AM

就算今日亦有馬晨操出事,,按例都唔會延遲,,因為非緊急及必要
作者: 冼馬田    時間: 13/3/2014 11:28 AM

薯片佬仲有一個重點大家不能忽視。果日係星期一排位日,很多晨操工作者都係睇完操要趕番寫字樓,爭分奪秒。絕不是遲收工遲左去嘆茶咁簡單。

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0