標題: 【丁仔有話兒】謹遵簡sir教誨 支持本地騎師 [打印本頁]

作者: 雄心威龍    時間: 26/6/2018 05:40 PM     標題: 【丁仔有話兒】謹遵簡sir教誨 支持本地騎師

【on.cc 東網專訊】即將46歲嘅丁冠豪,早於1988年加入馬會成為見習騎師,跟隨練馬師簡炳墀學藝,至今於香港馬圈工作30年。作為自己首位師傅,丁仔今朝喺記者會坦言喺簡sir身上獲益良多,佢話自己最佩服簡sir往往可以喺大賽將參戰馬狀態推至頂點,而簡sir亦教佢如果唔做嘢,唔學嘢,喺馬圈做夠100年都冇用,同埋冇進步就等於退步,所以佢會謹遵簡sir教誨,不斷改進自己。

丁冠豪從騎時不乏佳作,佢自己亦透露最難忘係「真威」同埋「實業家」,後駒更為佢帶嚟首場一級賽勝仗。而佢亦透露自己開倉後,樂於與任何一位騎師合作,但既然自己都做過騎師,當然會支持一眾本地薑。

另外,丁冠豪亦表示今個暑假有太多馬房工作需要處理,應該不會出外為馬主物色良駒,但佢話憑自己多年工作經驗,有信心日後出外買馬時,可以引入優質佳駟來港。

咁即係話某徒弟無聽师傅教誨?
作者: 大關刀    時間: 26/6/2018 11:17 PM

既然自己都做過騎師,當然會支持一眾本地薑。

聽住先
作者: 馬佳善    時間: 27/6/2018 02:42 PM

自己買馬又有成績啲練馬師 而家得邊啲
神仙
摩 告

馬王輝 放血成
然後仲有冇?
作者: 神風無缺    時間: 27/6/2018 03:19 PM

QUOTE:
原帖由 馬佳善 於 27/6/2018 02:42 PM 發表
自己買馬又有成績啲練馬師 而家得邊啲
神仙
摩 告

馬王輝 放血成
然後仲有冇?

沈集成好少自己買馬呀?(ISG唔計啦)
而告仔好似都唔多覺佢有自己出去買馬..多數係馬主買完比佢練
Paul So勉強都算?
友瑩格自然唔使講..
美麗寶貝好似都係佢啲貨源黎
作者: yuricylau    時間: 27/6/2018 07:56 PM     標題: 回復 #2 大關刀 的帖子

重用都分好多種架喎...邊種先
作者: keeper    時間: 27/6/2018 07:58 PM

當年....欖球精英........
作者: gn00161700    時間: 29/6/2018 12:56 AM     標題: 回復 #5 yuricylau 的帖子

減分個陣咪重(從)用華將囉
作者: 李澤楷    時間: 29/6/2018 01:18 AM     標題: 回復 #7 gn00161700 的帖子

係食死貓就重用華將
作者: keeper    時間: 30/6/2018 02:11 AM

相信好難如羅富全咁好成績.....
希望我估錯...一個比一個強........

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0