標題: 控制情緒方成大業 [打印本頁]

作者: +超級無敵+    時間: 7/7/2006 12:48 PM     標題: 控制情緒方成大業

早在二、三十年前,外國流行以個人的IQ(Intelligence Quotient)去判別一個人的學習或工作能力,甚至有些大公司在聘請新員工前,會要求他們接受智力測驗,才決定是否讓他們入職。不過,單看IQ高低來辨別個人能力,近年已被視為落伍,很多學者認為,個人的EQ(Emotional Quotient)高,比IQ高更為重要,因為只有控制到個人情緒,才能將本身具備的能力好好發揮。

投注時亦要時刻警醒,好好控制情緒,不要因前面場次輸了錢,為追數便急急在餘下賽事落重注,導致雪球愈滾愈大。最理性的做法,當然是在賽前定好該日的賭本,贏了,固然值得高興﹔輸了,也在自己預算範圍之內,待冷靜下來後,才檢討自己的投注策略犯了哪種錯誤。

【文飛揚】

來源: 成報
作者: 君子    時間: 7/7/2006 01:48 PM

講就容易 :aaa:
作者: thankheavens    時間: 7/7/2006 01:50 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 7/7/2006 01:48 PM 發表
講就容易 :aaa:

無錯
人非草木....

有時火火地或心情不好....真係癲起上來..自己都驚

此個亦是電腦比人腦優勝之地方

無感情 + 唔貪心 + 唔驚慌 + 絕對客觀
作者: +超級無敵+    時間: 7/7/2006 02:04 PM

不過都係要盡量自我克制0既
唔係輸死都唔知咩事
作者: p238hornet    時間: 7/7/2006 03:06 PM

佢自己真係唔爭氣:rrr:
eq低:yyyy:aq更低:ttttt:
作者: yickchingw    時間: 7/7/2006 05:59 PM

只要你每個賽馬日只用幾百蚊入戶口, 最多都係輸幾百蚊, 我成日都係咁..:eee:
作者: 冷T愛好者    時間: 10/7/2006 10:53 AM

EQ低...IQ高極都廢...
擒晚場波C單o個招....頂你個肺...影鉦`遠:mmmmm:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0