標題: 黃鑽石事件,你接受這樣的解釋嗎? [打印本頁]

作者: EternitY    時間: 9/10/2006 07:47 AM     標題: 黃鑽石事件,你接受這樣的解釋嗎?

黃鑽石事件薛天華解畫

上周三韋達策騎大熱門「黃鑽石」於對面直路收停坐騎,賽後獸醫一再檢驗該駒馬腳,
但指馬兒並無不妥,連日來事件引來一輪討論。

昨午賽事舉行後,首席受薪董事薛天華特別重播該場巡邏影片,
薛天華一邊播片一邊指出,從影片所見馬兒轉完第一個彎,明顯一度失蹄及失平衡,

之後韋達曾經望過馬腳並取得平衡後再騎,但馬兒卻不願展步,
之後才慢慢收停,考慮到馬兒過往足部健康紀錄,小組沒有採取進一步行動,但卻要馬兒經試閘合格及獸醫檢驗才可再出。

薛天華亦補充,當晚閘前有關人員檢視馬腳,只是檢查蹄鐵有否移位,與馬腳健康無關。
作者: EternitY    時間: 9/10/2006 07:48 AM

我就不太接受,始終黃鑽石在該場賽事是熱門。:ccc:
作者: 君子    時間: 9/10/2006 07:57 AM

雖然我無買隻馬

但我會接受  :ppp:
作者: keeper    時間: 9/10/2006 08:07 AM

唔接受又點.....新年代事件已經告訴你.....贏輸都係佢話.....冇撞冇碰..第一隻過終點....話你輸..你就輸....但我知..一定有人贏大錢......:bbbb:
作者: EternitY    時間: 9/10/2006 08:12 AM

QUOTE:
原帖由 keeper 於 9/10/2006 08:07 AM 發表
唔接受又點.....新年代事件已經告訴你.....贏輸都係佢話.....冇撞冇碰..第一隻過終點....話你輸..你就輸....但我知..一定有人贏大錢......:bbbb:

類似事件,每季都有 ... :ccc:
馬會要嬴返投注額,除左向外圍下手,麻煩聽聽馬迷的心聲。
作者: 西人堅    時間: 9/10/2006 10:02 AM

QUOTE:
原帖由 君子 於 9/10/2006 07:57 AM 發表
雖然我無買隻馬

但我會接受  :ppp:

我都會接受
賽馬就是這樣, 正如 買波一樣,
明知 le 個球證亂吹, 下場佢吹 你咪又係買落去(英超果個連尼, Rennie, 大大隻果個黑人, 出曬名係 的)

P.S.
無論一場馬, 跑熱定冷都係 一定會有人贏大錢的, 仲有過關孖寶咩T咁
某些似是疑非的說話, 講出來只會露出自己底牌係咩 這個事實
作者: 櫻花    時間: 9/10/2006 10:04 AM

我接受,因為跑馬此中安全最重要,而且今次隻馬無事可能就是因為拉停左,疑點應該歸於受疑人.

作者: thankheavens    時間: 9/10/2006 11:11 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 9/10/2006 10:02 AM 發表

我都會接受
賽馬就是這樣, 正如 買波一樣,
明知 le 個球證亂吹, 下場佢吹 你咪又係買落去(英超果個連尼, Rennie, 大大隻果個黑人, 出曬名係 盲 的)

P.S.
無論一場馬, 跑熱定冷都係 一定會有人 ...

見解相同.........

唔接受一個遊戲規則....可以選擇不賭或不參與.........但不可以改變遊戲規則
再推論....玩一個遊戲.....就要明白及接受所有有關之遊戲規則

我是後者......長期都是後者....
作者: 肥西    時間: 9/10/2006 11:15 AM

接受,以韋達哥的身手,轉彎前走定死位扮直路冇位出點都容易過拉停隻馬。咁引人討論,唔駛專登拉停隻馬來輸馬。
但作為一個專業的冠軍騎師,隻馬冇事拉停左,判斷錯誤就馬會點都應該給小小懲罰,個球證判錯利物浦球波都要降級啦。
作者: 肥西    時間: 9/10/2006 11:33 AM

賭馬是主觀的,每個人都有自己觀感,我接受而其他人不接受我又唔覺有什麼問題。
始終一句,你是顧客,遊戲規則是可以改的,馬會經常都會修例的,唔一定要全盤接受,覺得遊戲規則有唔妥咪提出來。當年政府廿三條立法,如果個個人都話只有接受,你唔接受就請你移民離開,就算唔接受而不可以改變,你話結果會如何?

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0