標題: 新血統、新力量(ISG篇)----Lot 2、17 [打印本頁]

作者: Running    時間: 5/12/2006 09:21 PM     標題: 新血統、新力量(ISG篇)----Lot 2、17

O’Reilly能夠成為香港最受歡迎血統,相信要多得當年馬會引入「出奇」這匹鐵馬。正因為「出奇」的成功,以致後來不少練者、馬主從新西蘭引入大量的O’Reilly子嗣。而馬會方面,當然也引入一些O’Reilly子嗣在拍賣會出售,上年的「旺國手」是其中一匹。

而今年的拍賣會,馬會亦引入了兩匹O’Reilly的子嗣在會中出售,牠們的分別是Lot 2和Lot 17。這兩匹馬的血統背景,都頗為不簡單,故此便作為「新血統、新力量(ISG篇)」的頭炮!

首先介紹Lot 2。Lot 2的母親為Logical Lady,出自Sound Reason這個著名的新西蘭血統。媽媽方面曾經產出一匹相當著名的子嗣,事關Lot 2的姐姐----同樣出自O’Reilly的Final Destination,為2001-02年度新西蘭最佳三歲雌馬。當年牠勝出新西蘭一千堅尼,更以雌馬身份,勝出利雲經典錦標。後來遠征美國,也有不俗的成績。

而同母所生的子嗣中,都集中在1000至1300米中取勝。

而母線第二代中,所生的子嗣集中在1200至1600米取得好成績。縱然有子嗣勝出2050米,但整體而言1400、1600才是最強項。

總括而言,既然全姊Final Destination都以一哩為最強,整條母線都是盛產中短途好手,Lot 2無可避免應以千二至千六為最佳路程。值得留意的是,此系馬不是早熟貨色,以O’Reilly特性、加上母線子嗣都是三歲才成熟,三歲才是Lot 2的黃金期。以試跑時的表現來看,此駒的身型不是十分長成,而且走規都不是很成熟,相信不要期望首季可以有好表現。

至於Lot 17,講母線血統就好巴閉!基本上出自此母線的子嗣,有不少子嗣都成就出眾!先說此駒媽媽Aulide,第一胎已經產出南澳橡樹冠軍Marju Snip(即後來在馬房被蛇咬死的,曾經在今年墨爾本杯賽日出戰香港賽馬會碟的雌馬) 。到了母線第二代----Candide,更加名駒輩出,產出2005-06澳洲最佳兩歲馬Nadeem(By Redoute’s Choice) ,更產出大家熟悉的香港名駒「必全勝」!直到母線第三代,其中一匹Sound Lover,就正是出奇和必長勝之母!難怪馬會的代理會在新西蘭買入此駒!

如果從血統方面分析,此系母線頗容易受到父線性能所影響。雖然媽媽Aulide出自Snippets,服役時勝出短途賽事,但與Marju所生的Marju Snip都可以勝出南澳橡樹大賽;而去到母線第二、第三代,所出產的子嗣都完全受到父親方面的影響。所以,以Lot 17出自擅跑短途至中距離的O’Reilly來計算,相信將來都是千四、千六才是強項。

此外,此母系馬不論田、谷場地都為之擅長,而且耐戰力強,鬥心不俗,以Lot 17試跑時的表現來看,似乎遺傳到這個特式;但留意一點,此系馬因為受到父線影響較深,所以此駒會比較遲熟,就算當年出奇兩歲有表現,不過都要三歲中期開始才踏入大熟,所以不要期望此駒可以在兩歲有好表現。

總結:兩匹O’Reilly,母線都頗為出眾,相信質素應該不相伯仲。但兩駒在試跑的表現,都顯示出非早熟之輩,三歲之後才留意也不算遲。
作者: 吉兆    時間: 5/12/2006 09:22 PM

明燈定係神燈:aaa:
作者: Running    時間: 5/12/2006 09:22 PM

QUOTE:
原帖由 吉兆 於 5/12/2006 09:22 PM 發表
明燈定係神燈:aaa:

自己估下啦:fff:

陣間出埋Lot 11
作者: taxi2003    時間: 5/12/2006 09:23 PM

跑生換左頭像:eee: :eee:
作者: 翼    時間: 5/12/2006 09:24 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 5/12/2006 09:22 PM 發表

自己估下啦:fff:

陣間出埋Lot 11

我最想知隻29:fff:
作者: Running    時間: 5/12/2006 09:24 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 5/12/2006 09:23 PM 發表
跑生換左頭像:eee: :eee:

換埋簽名檔:fff:
作者: taxi2003    時間: 5/12/2006 09:26 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 5/12/2006 09:24 PM 發表

換埋簽名檔:fff:

偏偏冇睇你簽夠檔果套:lll: :lll:
作者: Running    時間: 5/12/2006 09:26 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 5/12/2006 09:26 PM 發表

偏偏冇睇你簽夠檔果套:lll: :lll:

我而家睇緊,非常好睇,可以話係今年日劇中最大發現及驚喜!
作者: taxi2003    時間: 5/12/2006 09:27 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 5/12/2006 09:26 PM 發表

最多hk人睇....我睇左1集就放棄左

煲緊2套,仲有2套dl左第1集未睇:lll: :lll:
作者: taxi2003    時間: 5/12/2006 09:28 PM

2隻都唔多like....17試跑幾好

作者: 翼    時間: 5/12/2006 09:29 PM

29阿:bbb: :bbb: :bbb:
作者: 飛神    時間: 5/12/2006 09:30 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 5/12/2006 09:26 PM 發表

日咩劇丫...日本得一樣野好
作者: taxi2003    時間: 5/12/2006 09:32 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 5/12/2006 09:30 PM 發表

日咩劇丫...日本得一樣野好

睇日劇都可以睇av架:fff: :fff:
作者: Running    時間: 5/12/2006 09:32 PM

QUOTE:
原帖由 於 5/12/2006 09:29 PM 發表
29阿:bbb: :bbb: :bbb:

翼翼叫到啦,即刻寫29:fff:
作者: 翼    時間: 5/12/2006 09:33 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 5/12/2006 09:32 PM 發表

翼翼叫到啦,即刻寫29:fff:

:fff: :fff: 好野...我粒石
作者: taxi2003    時間: 5/12/2006 09:33 PM

QUOTE:
原帖由 於 5/12/2006 09:33 PM 發表

膽石:fff: :fff:
作者: 飛神    時間: 5/12/2006 09:33 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 5/12/2006 09:32 PM 發表

睇日劇都可以睇av架:fff: :fff:

日劇e d  女人野唔岩我 :lll:
作者: Running    時間: 5/12/2006 09:34 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 5/12/2006 09:33 PM 發表

腎石:eee:
作者: 翼    時間: 5/12/2006 09:34 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 5/12/2006 09:33 PM 發表

佢叫俊俊2跑我改的:fff:
作者: 直布羅山    時間: 5/12/2006 09:35 PM

QUOTE:

如果唔係唔like 悲劇..呢套真係必睇...:eee:
作者: 直布羅山    時間: 5/12/2006 09:36 PM

QUOTE:
原帖由 於 5/12/2006 09:33 PM 發表

乜野石!?:ggg:
作者: 翼    時間: 5/12/2006 09:37 PM

:fff:

QUOTE:
原帖由 直布羅山 於 5/12/2006 09:36 PM 發表

乜野石!?:ggg:

賢者之石
作者: Running    時間: 5/12/2006 09:37 PM

QUOTE:
原帖由 直布羅山 於 5/12/2006 09:35 PM 發表

如果唔係唔like 悲劇..呢套真係必睇...:eee:

呢套都唔算係悲劇,反而覺得係一套睇完俾到人希望o既劇!
作者: 直布羅山    時間: 5/12/2006 09:39 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 5/12/2006 09:37 PM 發表

其實只係怕最後一集 :ccc:
作者: 飛神    時間: 5/12/2006 09:39 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 5/12/2006 09:37 PM 發表

有錢就有希望

其他野 if given no $= 不切實際
作者: Kris    時間: 5/12/2006 10:06 PM

兩匹O'Reilly出自同一拍賣會, 周歲價都係7至8萬左右.

睇番同屆拍賣會有賣出左22隻O'Reilly子嗣, 最貴嘅去到17萬紐紙, 最平嘅只係2萬紐紙.  價錢黎講屬中價貨色.

雖然紐元同澳元一樣為高息商品貨幣, 但06年紐元匯價走勢不如澳元, 簡接令紐西蘭馬Pre-sale cost相對較平.

如果由市道分析, O'Reilly子嗣在港成績優良必然扯高兩匹馬嘅售價, 預計兩匹馬都會以過百萬成交.

作者: Running    時間: 5/12/2006 10:14 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 5/12/2006 10:06 PM 發表
兩匹O'Reilly出自同一拍賣會, 周歲價都係7至8萬左右.

睇番同屆拍賣會有賣出左22隻O'Reilly子嗣, 最貴嘅去到17萬紐紙, 最平嘅只係2萬紐紙.  價錢黎講屬中價貨色.

雖然紐元同澳元一樣為高息商品貨幣, 但06年紐元匯價走勢不如澳元, 簡接令紐西蘭馬Pre-sale cost相對較平.

如果由大亨市道分析, O'Reilly子嗣在港成績優良必然扯高兩匹馬嘅售價, 預計兩匹馬都會以過百萬成交.

其實如果單純從匯價分析,呢兩隻馬血統比較好,都可以咁中價,其實反映到乜?
作者: Kris    時間: 5/12/2006 10:16 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 5/12/2006 10:14 PM 發表

其實如果單純從匯價分析,呢兩隻馬血統比較好,都可以咁中價,其實反映到乜?

其實我幾擔心隻Lot 2, 如果有隻咁嘅Full  Sister都只係中價, 我唔敢睇得佢好高.
作者: Running    時間: 5/12/2006 10:18 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 5/12/2006 10:16 PM 發表

其實我幾擔心隻Lot 2, 如果有隻咁嘅Full  Sister都只係中價, 我唔敢睇得佢好高.

認同,隻Full sister咁勁,但Lot 2身價不成正比,已經係有o的唔妥。
作者: 吉兆    時間: 5/12/2006 10:30 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 5/12/2006 10:18 PM 發表

認同,隻Full sister咁勁,但Lot 2身價不成正比,已經係有o的唔妥。

你倒不如話隻Lot15仲x...

Danehill仔+Dehere半弟同我賣三百幾萬港元...:ooo:
作者: Running    時間: 5/12/2006 10:32 PM

QUOTE:
原帖由 吉兆 於 5/12/2006 10:30 PM 發表

你倒不如話隻Lot15仲x...

Danehill仔+Dehere半弟同我賣三百幾萬港元...:ooo:

主因係Danehill o係歐洲唔算受歡迎,好難怪會呢個價出售:ooo:
作者: 帶來吉利    時間: 6/12/2006 12:40 AM

咁多同母馬咁成功

d馬主又唔自己買:ddd:

加上澳.新西蘭咁平:ggg:
作者: timothyhin    時間: 6/12/2006 12:41 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 5/12/2006 10:32 PM 發表

主因係Danehill o係歐洲唔算受歡迎,好難怪會呢個價出售:ooo:

拎去做公公哂左:ooo:
作者: +超級無敵+    時間: 6/12/2006 02:49 AM

Lot 17唔錯.......係一匹幾吸引既馬

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0