標題: 有關近年來評馬風氣轉變的討論 [打印本頁]

作者: hkcmlawrence    時間: 16/3/2007 07:42 PM     標題: 有關近年來評馬風氣轉變的討論

我看馬日子很短
只有2年

現在流行的評馬方式﹐或者話係評馬人度馬的準則﹐
基本上是以檔位+跑道偏差為最重要的考慮。
其中代表人是方俊輝。

但每見有些前輩稱方生為一評檔人﹐而非評馬人。
只會計數而不會評馬。

我想請教下﹐以前流行的評馬方式﹐又是以0米為先的。
以前不大注重跑道偏差個D嗎﹖:aaa:

反而是注重馬匹狀態較多嗎﹖:aaa:
作者: EternitY    時間: 16/3/2007 07:57 PM

在九十年代之前,好像冇乜人提起跑道偏差。

投注者角度,跑馬地賽事,唔睇檔位買馬,可以話死左一半。:ooo:
作者: 肥仔聰    時間: 16/3/2007 08:00 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 16/3/2007 07:58 PM 發表
我睇馬的方法, 主要睇馬以前賽績為先, 再睇試閘姿態同走勢 (如果有), 再睇操練有冇突然缺課, 突然辣操等等, 最後先計檔位, 形勢, 負磅, 體重升降 ed問題

呢d先至係評馬人既典範:loveliness:
作者: 木奇異    時間: 16/3/2007 08:01 PM

我睇馬的方法, 主要睇馬以前賽績為先, 再睇試閘姿態同走勢 (如果有), 再睇操練有冇突然缺課, 突然辣操等等, 最後先計檔位, 形勢, 負磅, 體重升降 ed問題 ..... 老實講睇晨操ed最基本古老的評馬方法我唔識 (所以咪睇試閘取代) :ppp:
作者: EternitY    時間: 16/3/2007 08:06 PM

普遍 ... 沙田以狀態 + 王牌為先 ... 快活谷就計檔位 + 狀態

對某些馬房 ...會加入以下因素 ...

例如 ...

蔡約翰 ... 試閘後上如飛馬 ... 買WP ...
(此類神仙好馬多數都係之前輸開,一出就會連環即食 ... )

方嘉柏 ... 三歲馬 ... 冷做腳 ... 熱就避 ... 因為佢對質新馬唔多強行催谷 ...
作者: hkcmlawrence    時間: 16/3/2007 08:15 PM

這就引申出另外一個問題
我們到底需要甚麼樣的評馬人呢﹖
不是說方生不好
只是﹐計數﹐看往績﹐看跑道偏差﹐看步速
lee  d  野﹐現在的人﹐只要有步電腦﹐邊個五識自己看﹖
那麼﹐你評馬人的作用何在﹖
反而﹐看晨操﹐看馬匹狀態﹐需要一定的功底﹐不是外行人可以輕易學會的
那才是我們需要從評馬人那裡得到的知識阿
作者: 木奇異    時間: 16/3/2007 08:22 PM     標題: 回復 #6 hkcmlawrence 的帖子

好似我ed業餘, 為興趣而玩的人, 邊有咁多時間朝早4點5點去馬場睇操呀? 部電腦又未必睇得清, 所以睇晨操我就冇機會學到....

反而方生e類, 全職評馬既, 其實應該多注重晨操ed基本功 :lll:
作者: 肥仔聰    時間: 16/3/2007 08:23 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 16/3/2007 08:22 PM 發表
好似我ed業餘, 為興趣而玩的人, 邊有咁多時間朝早4點5點去馬場睇操呀? 部電腦又未必睇得清, 所以睇晨操我就冇機會學到....

反而方生e類, 全職評馬既, 其實應該多注重晨操ed基本功 :lll:

所以我覺得木兄你已經好勁啦:loveliness:
作者: 木奇異    時間: 16/3/2007 08:27 PM     標題: 回復 #8 肥仔聰 的帖子

唔好咁讚我 :ppp:  我最近都中唔到冷馬, 成日跑4455 :ccc:
作者: 週日寧靜    時間: 16/3/2007 08:29 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 16/3/07 08:27 PM 發表
唔好咁讚我 :ppp:  我最近都中唔到冷馬, 成日跑4455 :ccc:

下次就會中架la:fff: :fff:
作者: EternitY    時間: 16/3/2007 08:34 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 16/3/2007 08:27 PM 發表

會唔會有原因呢?例如最近馬房大熱經常得手。:eee:
作者: taxi2003    時間: 16/3/2007 09:34 PM

實力 + 操練手法 + 場地形勢.....呢3樣最緊要
作者: thankheavens    時間: 16/3/2007 11:04 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 16/3/2007 09:34 PM 發表

看法差不多.....
作者: thankheavens    時間: 16/3/2007 11:08 PM

lawrence 兄
實說.....方生是我在研究馬匹實力及場地偏差之啟蒙
他絕對不是一位 所謂的 評檔人....而是一位評馬人....
只是近年的方向與思想........與我自己的違背了......才沒有太再留意他的文章..
我一向是客觀之人.....認同及尊重他的理論...是永恆的事實....
賽馬最有說服力的是 ""賽果""......歷史.....亦即是 已發生的事實....
以前方生剛做有線馬評之時.......剛成名之時
真係好精彩......
那時出來之 賽果 印證部份 方駿暉理論之存在......部份跑道2疊好過1疊....快活谷大利守好位之馬........降班出擊......均速轉後追等等.......
全是存在的........亦是已發生的事實...........
賭馬之道在於 忍 ..狠..準.
其根源在於數據..及已發生的事實....亦即是賽果.....

作者: 贏馬人    時間: 16/3/2007 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 16/3/2007 09:34 PM 發表

都要計埋賠率,冇得分就話Q之佢有幾叻,一定唔買Win,Q、T都只係作搭,望佢hihi,中鰲N好分:ccccc:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0