標題: 步步穩今日之敗,敗於打比? [打印本頁]

作者: Running    時間: 9/4/2007 09:11 PM     標題: 步步穩今日之敗,敗於打比?

可能有人會覺得:今日步步穩輸,原因係搏完打比後,回氣不及致敗。

但以我觀察,原因可能係:

1)場地太硬:

步步穩本身隻腳傷過,今日個場地咁硬之下,我發覺隻馬跑得唔太舒暢,有o的唔願展步。

雖然佢上季贏過一場「好至快地」,但當時已經係季尾階段,場地已經幾爛下,

再結合埋上季及今季勝杖,都係於好地上取勝,似乎隻馬唔多適合跑呢類超乾快場地。

2)步速不利:今場已經得六隻馬,加埋自由行起步後「唔願跑」,實際上只得五隻馬跑。

再加埋全程得小武士放頭,步步穩睇落幾搶口o下,最後更內閃及難以穩定走勢。

呢兩個原因係我個人睇完片後得出o既結論。
作者: 西人堅    時間: 9/4/2007 09:20 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/4/2007 09:11 PM 發表
可能有人會覺得:今日步步穩輸,原因係搏完打比後,回氣不及致敗。

但以我ぁi能係:

1)場地太硬:

步步穩本身隻腳傷過,今日個場地咁硬之下,我發覺隻馬跑得唔太舒暢,有o的唔願展步。

雖然佢上 ...

我頭先睇番打比果場,
白德民騎到盡, 打到隻馬 last 2 步腳軟,
都過唔到一隻蝕到傻的冠軍廊.......

先醒起, 白德民巫師戴勝(以前果個)出名, 當佢地搏到隻馬盡......隻馬唔__都一身散:ooo:
作者: S.WEEK    時間: 9/4/2007 09:23 PM

白德民真係吓吓都重鞭,完全可以理解今日點倒灶

仲有其他打比參賽馬今日表現都麻麻 .....

只有 紙醉金迷 可以頂得住個第三
作者: Running    時間: 9/4/2007 09:23 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 9/4/2007 09:20 PM 發表

我頭先睇番打比果場,
白德民騎到盡, 打到隻馬 last 2 步腳軟,
都過唔到一隻蝕到傻的冠軍廊.......

先醒起, 白德民巫師戴勝(以前果個)出名, 當佢地搏到隻馬盡......隻馬唔__都一身散:ooo:

我上次打比臨場都有睇,白生都去得幾盡o下:ppp:

不過我覺得大摩之後都俾足時間回氣,或者係輸隻馬唔適合今日形勢。
作者: Wai    時間: 9/4/2007 09:26 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 9/4/2007 09:23 PM 發表

紙醉...邊隻跟死邊隻...
作者: EternitY    時間: 9/4/2007 09:28 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 9/4/2007 09:23 PM 發表

紙醉金迷都真係叻 ... 二千縮程落千四又第三 ...

個人認為 ...
步步穩本身就係趕功夫跑打比 ... 加上果十幾下重鞭都唔少野 ... :ooo:
作者: Running    時間: 9/4/2007 09:29 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 9/4/2007 09:28 PM 發表

個人認為 ...
步步穩本身就係趕功夫跑打比 ... 加上果十幾下重鞭都唔少野 ... :ooo:

所以點解打比後,我已經話不如等下季。

活力金剛o個場比步步穩去得更盡,下季都唔知跑唔跑得返?
作者: 西人堅    時間: 9/4/2007 09:31 PM

QUOTE:
白德民真係燿鼣ㄜ姻@,完全可以理解今日點倒灶

又 o岩o岩醒起 d 野......
應該唔好買打比 搏左而近果 d:ooo:
而應該買, 打比擺明長......行番黎冇跑過果 d:llll:
作者: Running    時間: 9/4/2007 09:33 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 9/4/2007 09:31 PM 發表

而應該買, 打比擺明長......行番黎冇跑過果 d:llll:

本來係睇中卓越歡騰

不過今日跑到完全唔對路,可能係隔一隔下次先出手。
作者: 自由雨滇行    時間: 9/4/2007 09:33 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 9/4/2007 09:28 PM 發表

個人認為 ...

紙醉金迷2000縮落千四跑第三固然叻,但都明顯見呢場末段隻馬唔係下撻得著
唔知係跑得多定係千四已嫌短……
作者: EternitY    時間: 9/4/2007 09:34 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/4/2007 09:29 PM 發表

所以點解打比後,我已經話不如等下季。

活力金剛o個場比步步穩去得更盡,下季都唔知跑唔跑得返?

睇雜誌,蘇保羅話隻馬暫時仲未將最好既一面顯露出來,估計在十二月時才可全面發揮其實力。:funk: :ooo:
作者: timothyhin    時間: 9/4/2007 09:34 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 9/4/2007 09:31 PM 發表

由其是今年咁激烈:ppp:
好似凌雨咁橫掃香港長途3大賽事真係好難:mmm:
作者: timothyhin    時間: 9/4/2007 09:35 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 9/4/2007 09:33 PM 發表

紙醉金迷2000縮落千四跑第三固然叻,但都明顯見呢場末段隻馬唔係下撻得著

隻馬由開鑼果日到依家搏左好多場:funk:
仲激過俊歡騰:llll:
作者: EternitY    時間: 9/4/2007 09:35 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 9/4/2007 09:33 PM 發表

睇多場 ... 有時真係攪壞左隻馬都唔奇 :ooo: :ooo:
紙醉金迷自做步速果下殺著真係好正 ... 唔想就咁失傳 :eee:
作者: Running    時間: 9/4/2007 09:36 PM

QUOTE:

我會覺得係隻馬有o的:ppp:

明顯隻馬係用鬥心及卡士頂住個第三
作者: 自由雨滇行    時間: 9/4/2007 09:38 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 9/4/2007 09:35 PM 發表

睇多場 ... 有時真係攪壞左隻馬都唔奇 :ooo: :ooo:
紙醉金迷自做步速果下殺著真係好正 ... 唔想就咁失傳 :eee:

最抵死係2000同1400頭段所做出蟀J時間都係差唔多:eee:
作者: hkcmlawrence    時間: 9/4/2007 09:40 PM

今日開到57秒5
如果紫醉甘都贏到
就係精英大師了:funk:
作者: S.WEEK    時間: 9/4/2007 09:43 PM

QUOTE:

個人認為 ...

1月出返嚟操無耐

趕功夫出一場熱身跟住谷快快嬴一場攞打比入場卷

之後再谷到最行跑一場打比

馬始終唔係機器,谷多幾谷咩都散

體力付出認真唔細
作者: EternitY    時間: 9/4/2007 09:43 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 9/4/2007 09:38 PM 發表

最抵死係2000同1400頭段所做出蟀J時間都係差唔多:eee:

神馬 ... 好佩服佢 :funk:
作者: 李澤楷    時間: 9/4/2007 09:44 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 9/4/2007 09:43 PM 發表

1月出返嚟操無耐

趕功夫出一場熱身跟住谷快快嬴一場攞打比入場卷

之後再谷到最行跑一場打比

馬始終唔係機器,谷多幾谷咩都散

體力付出認真唔細

同主馬一齊出都係一個關鍵...
大摩又點會保留馬呢:fff:
作者: S.WEEK    時間: 9/4/2007 09:47 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 9/4/2007 09:43 PM 發表

神馬 ... 好佩服佢 :funk:

呢隻又係沒有明天的賽程,看來下場係 冠軍一哩賽
作者: 翼    時間: 9/4/2007 09:52 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 9/4/2007 09:47 PM 發表

5慢步速會慢:dddd: :dddd:
作者: Running    時間: 9/4/2007 09:53 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 9/4/2007 09:47 PM 發表

真係跑就慘囉:ppp:
作者: timothyhin    時間: 9/4/2007 10:07 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/4/2007 09:53 PM 發表

真係跑就慘囉:ppp:

我驚入錯行癲到由開鑼日搏到隻馬到收鑼:llll:
作者: 西人堅    時間: 9/4/2007 10:10 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 9/4/2007 10:07 PM 發表

我驚入錯行癲到由開鑼日搏到隻馬到收鑼:llll:

師承簡 sir....d 馬應該 襟 d............掛:ooo:

早排我專心研究佢, 發覺佢手上有 d 老馬都係搏足成季冇停過, 如有聲有色
作者: 自由雨滇行    時間: 9/4/2007 10:22 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 9/4/2007 10:10 PM 發表

師承簡 sir....d 馬應該 襟 d............掛:ooo:

早排我專心研究佢, 發覺佢手上有 d 老馬都係搏足成季冇停過, 如有聲有色

後生馬都唔例外
你睇下開心之星同將軍出賽幾咁頻密
作者: EternitY    時間: 9/4/2007 10:32 PM

跑完冠軍一哩賽總算可以休息,下季就有表現唔出奇,到時我會瘋狂愛上此馬的。:funk:
作者: willandgrace    時間: 9/4/2007 11:02 PM

大摩自己睇法:-

不過大摩對「步步穩」的落敗卻耿耿於懷。大摩在電話中續說﹕「『步步穩』下仗需要換人上陣,我並不是介意冼文諾今仗表現,只是認為他不適合騎此駒,因為賽前我已表明此駒有內閃毛病,而入直路後冼文諾卻完全未能操控牠,這證明了人馬的檔子並不配合。」

Source - 明報
作者: timothyhin    時間: 9/4/2007 11:03 PM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 9/4/2007 11:02 PM 發表

不過大摩對「步步穩」的落敗卻耿耿於懷。大摩在電話中續說﹕「『步步穩』下仗需要換人上陣,我並不是介意冼文諾今仗表現,只是認為他不適合騎此駒,因為賽前我已表明此駒有內閃毛病,而入直路 ...

我諗起上季鄧迪:llll:
作者: gogowin    時間: 9/4/2007 11:19 PM

我覺得隻馬要休息下....
或者等季尾再出會好d....
始終我認為隻馬可以繼續再進一步
作者: BlackJack21    時間: 9/4/2007 11:20 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 9/4/2007 09:34 PM 發表

睇雜誌,蘇保羅話隻馬暫時仲未將最好既一面顯露出來,估計在十二月時才可全面發揮其實力。:funk: :ooo:

以我估計 活力金剛 如果再出 沙田 2000M一定可以再win
原因  沙田B+2 太不利後追,同時佢近5-6場1600M以上都有走勢。
所以佢win打比不是 - 6 的。
作者: 週日寧靜    時間: 9/4/2007 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 9/4/07 11:02 PM 發表

不過大摩對「步步穩」的落敗卻耿耿於懷。大摩在電話中續說﹕「『步步穩』下仗需要換人上陣,我並不是介意冼文諾今仗表現,只是認為他不適合騎此駒,因為賽前我已表明此駒有內閃毛病,而入直路 ...

下次會換番邊個:fff: 不過多數係杜利萊:fff:
作者: EternitY    時間: 9/4/2007 11:23 PM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 9/4/2007 11:02 PM 發表

我在沙圈時的估計冇錯 ... :eee:
作者: gogowin    時間: 9/4/2007 11:23 PM

QUOTE:
原帖由 週日寧靜 於 9/4/2007 11:21 PM 發表

我反而覺得可能會用巫斯義....當然睇下跑咩場合啦...輕磅可能真係會用番杜利萊
作者: gogowin    時間: 9/4/2007 11:25 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 9/4/2007 11:23 PM 發表

我在沙圈時的估計冇錯 ... :eee:

上季杜利萊贏個場, 同前次蘇銘倫贏個場, 隻馬都係有內閃毛病....
觀乎今場好明顯隻馬唔係咁啱冼文諾騎, 所以下場換人無可厚非...
作者: 帶來吉利    時間: 9/4/2007 11:45 PM

都唔知馬會點唸:sss:
咁小馬報名 就取消啦:ooo:
作者: iceson    時間: 9/4/2007 11:57 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 9/4/2007 11:45 PM 發表

我睇馬至今最少見過一場得5隻, 好想睇下幾時可以出得3,4隻:fff: :fff:
作者: 西人堅    時間: 10/4/2007 12:08 AM

QUOTE:
原帖由 BlackJack21 於 9/4/2007 11:20 PM 發表

以我估計 活力金剛 如果再出 沙田 2000M一定可以再win
原因  沙田B+2 太不利後追,同時佢近5-6場1600M以上都有走勢。
所以佢win打比不是 - 6 的。

仲要睇對手 ge......2000 贏俊俊唔係太叻......
跑女皇杯的話, 有賞月同你一齊追:zzz:
作者: 西人堅    時間: 10/4/2007 12:10 AM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 9/4/2007 11:45 PM 發表

馬會怕左果 d 香港 ge 死忠英式馬迷:yyy: :yyy:
成日話小馬好, 拿, 小馬 ah ma, 6 隻照跑, 滿意未:yyy: :yyy:
作者: 自由雨滇行    時間: 10/4/2007 12:10 AM

QUOTE:
原帖由 週日寧靜 於 9/4/2007 11:21 PM 發表

滇仔:eee:
作者: 帶來吉利    時間: 10/4/2007 12:11 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2007 12:10 AM 發表

馬會怕左果 d 香港 ge 死忠英式馬迷:yyy: :yyy:
成日話小馬好, 拿, 小馬 ah ma, 6 隻照跑, 滿意未:yyy: :yyy:

下年可能又改 1400-1600:ccc: :ccc:
作者: thankheavens    時間: 10/4/2007 07:20 AM

QUOTE:

跑完此仗已有此一著............

大摩一向都是這樣的......

熱透之馬輸到無影...
會用行動證明及澄清一切..............換人作戰
嚴重的話..甚至慢慢中斷騎練合作....

每年都有類似的例子.....

可能大摩是一個好介意別人怎樣看之人........
作者: thankheavens    時間: 10/4/2007 07:21 AM

running 兄

好野.......你的賽前預計成功.......

此場我都投注了 步步穩

輸了..自己看錯此馬..
作者: Running    時間: 10/4/2007 01:10 PM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 10/4/2007 07:21 AM 發表
running 兄

好野.......你的賽前預計成功.......

此場我都投注了 步步穩

輸了..自己看錯此馬..

呢個Post唔係賽前預測

但當時我的確第一隻飛步步穩,原因係考慮到打比呢個因素,加埋馬少又冇步速情況下,決定唔要。

呢場如果細心留意,簡直係一場「步行大賽」。
作者: thankheavens    時間: 10/4/2007 06:36 PM

thanks running 兄
作者: 精梳王    時間: 10/4/2007 10:57 PM

QUOTE:

步步穩」內閃不是敗因,有冇冼文諾騎呢隻[內閃得咁嚴重]..................但都贏!:yyy: 睇番直鏡。冼文諾騎內閃馬功力綽綽有餘!:loveliness:
參考場次:http://www.hkjc.com/chinese/racing/Results.asp?RaceDate=23/12/2006&RaceNo=6
賽後報告:
直路上,「瀟灑王子」內閃。他說,是日「瀟灑王子」能夠佔取一個更前位置,因而走勢暢順直至入直路,在入直路時該駒如常再次內閃。
作者: +超級無敵+    時間: 11/4/2007 01:09 AM

總之呢場唔係輸卡士實力,咁下場咪買大D咯:fff: :fff:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0