標題: 「高雅志」已是老將 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 11/4/2007 08:51 PM     標題: 「高雅志」已是老將

高雅志在多個賽馬日未能獲得頭馬之後,終於在剛周一憑「小武士」及「安進」起孖,這兩場頭馬,也算及時雨,否則座騎會愈來愈少。高雅志已四十八歲,以香港傳媒的標準,已是老將,評價上略帶歧視。北美洲馬圈,不是這樣的,會用經驗豐富的老手形容年長騎師,有看重意識,這是文化見識的區別。
拳怕少壯,騎師亦然,但與其他劇烈運動比較,年齡對騎師的影響最少,賽馬無疑講究體力,但分寸技巧更重要,為什麼見習生要受讓磅,是分寸與技巧之不足。年長騎師的弱點不是功力,而是膽識,所謂江湖老了,膽子小了,會惜身一點,有時也就輸了這一點點。也有例外,○三年退休的北美大師級騎師潘恩奇,勝出頭馬八五三○場,退休前已五十六歲,仍然勇猛如虎,有一場馬,他在緊迫的馬林中殺出重圍,一位黑人馬迷大呼:「他真是大師﹗」但好騎師陣上忘我,下了馬仍會心驚,不久他便掛靴了

作者: 問    時間: 11/4/2007 08:55 PM

48唔老= =?
作者: 週日寧靜    時間: 11/4/2007 09:08 PM

講錫身..好似呢排勝哥錫身多d:fff:
作者: Kris    時間: 11/4/2007 09:10 PM

QUOTE:
原帖由 週日寧靜 於 11/4/2007 09:08 PM 發表
講錫身..好似呢排勝哥錫身多d:fff:

死過返生, 個仔又細, 你估唔驚ga...
作者: nathanxhim    時間: 11/4/2007 09:15 PM

志叔最唔叻就係搶馬騎...
如果唔係一早做左冠軍騎師:jjjj: :jjjj:
作者: klc3e302    時間: 11/4/2007 10:04 PM

志叔近年騎放頭or 居前馬最好///////
但前幾年騎後上馬的狠勁和壓線果下....
真係出哂名.........:ccccc:
作者: 活力寶蹄    時間: 11/4/2007 10:24 PM

希望佢做到一年冠軍騎師...之後光榮退休...:loveliness:
作者: raulwong1    時間: 11/4/2007 10:36 PM

志叔騎馬其實幾好的,只是實力馬小了點....
我仲記得影相佢勝出機會高達9成,壓線王之美喻當之無愧!
作者: +超級無敵+    時間: 11/4/2007 11:20 PM

老將呢個詞彙算係有歧視成份架咩
作者: 木奇異    時間: 12/4/2007 07:59 AM

志叔係馬圈出左名好好先生又忠心, 所以可以同告仔合作咁耐
苗禮德居然可以同志叔鬧翻, 苗禮德本身都唔會係咩野好人 :uuu:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0