標題: 香港少長途賽究竟起因是和甚麼人有關? [打印本頁]

作者: Kris    時間: 17/7/2007 10:16 PM     標題: 香港少長途賽究竟起因是和甚麼人有關?

一個有雞先定有蛋先的問題, 睇下大家點睇.  投完票不妨講下原因.  投完唔講原因對大家冇乜得著.
作者: 李澤楷    時間: 17/7/2007 10:41 PM

馬會!

無賽程,當然不會吸引馬主購入長途馬.只要舉辦更多長途賽事,假以時日,長途馬一定會有一番作為.

至於香港人心態急攻近利,其實全世界養馬既又點會唔貪錢??岳伯仁成日將D好馬3歲渣盡然後配種呢樣又係咩黎:fff:

同英愛澳紐馬係無關係,英愛馬一樣會有超早熟馬,澳紐馬亦都會有遲熟馬.:zzz:
作者: Kris    時間: 17/7/2007 10:59 PM

等左接近半粒鐘總算有人講下野.

香港跑馬本來就唔係為配種(只係近年開始有多少變化), 唔為配種有咩俾快收錢好?

當然, 任何產地嘅馬都有好有唔好, 亦有唔同嘅成熟程度, 亦有好嘅長途馬同短途馬, shuttle sire嘅出現加速各地血系溶合, 再以產地劃分路程同成熟程度係咪再合時宜, 我有保留.

不過以大圍而言澳紐馬比較早熟同有速度, 而且訓練長途馬始終要多少耐性, 所以如果想快收錢仲係澳洲短紐馬值搏率高D.  馬主引入澳紐馬從值搏率而言根本無可厚非.

至於馬會只係提供馬匹出賽嘅機構, 市場主導.  馬主引入短途馬多定長途馬多, 馬會咪開個樣多D囉, 冷場唔多唔少影響投注意欲, 到時點同政府交數?

練馬師只係受托人, 馬主想揀邊D就邊D ga啦, 其實又唔多關事.
作者: souphen    時間: 17/7/2007 11:04 PM

澳紐馬比較多早熟而具天生速度既馬...

短途跑速度 , 就算2,3歲都可以以天生速度取勝

除了英愛馬比較少早熟短途好馬 . 馬匹亦未必適合香港競賽環境

當來到了香港 , 可能要用上一季或以上的時間作適應期

以香港馬主要求快些交代的心態 , 實難以忍受長期等待 ~
作者: 櫻花    時間: 17/7/2007 11:08 PM

馬既問題 大家都識講 主流賽事係長途,人地生產左d優質長途良駒會唔會賣比你? 香港馬主又唔係油王揮金如糞土,其實香港馬主已經好醒,攻敵之所棄而化為己之所長,按自己能力做到最好,如果唔係咁香港馬想衝出香港更難上難.
作者: 李澤楷    時間: 17/7/2007 11:18 PM

還有一樣野.......時差:fff:
作者: Kris    時間: 17/7/2007 11:20 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 17/7/2007 11:18 PM 發表
還有一樣野.......時差:fff:

講黎聽下:fff:
作者: 李澤楷    時間: 17/7/2007 11:23 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 17/7/2007 11:20 PM 發表

講黎聽下:fff:

好簡單,澳紐同英愛地理位置:yyy:

澳紐....+香港1 HR
英愛....-香港8 HR:gggg: .

不過呢樣野唔係咩一項主要因素,只要有金執,其實呢樣野唔係咁大不了.
作者: Kris    時間: 17/7/2007 11:25 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 17/7/2007 11:23 PM 發表

好簡單,澳紐同英愛地理位置:yyy:

澳紐....+香港1 HR
英愛....-香港8 HR:gggg: .

不過呢樣野唔係咩一項主要因素,只要有金執,其實呢樣野唔係咁大不了.

只能夠話我冇證據推翻你個論點.
作者: 李澤楷    時間: 18/7/2007 12:02 AM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 17/7/2007 11:25 PM 發表

只能夠話我冇證據推翻你個論點.

只要馬會肯花錢+創意係賽程上,我相信長途馬係香港係有機會有作為的.
當然一定要俾時間啦.就算數據也要時間累積吧.:gggg:
作者: 西人堅    時間: 18/7/2007 12:14 AM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 17/7/2007 11:08 PM 發表
馬既問題 大家都識講 主流賽事係長途,人地生產左d優質長途良駒會唔會賣比你? 香港馬主又唔係油王揮金如糞土,其實香港馬主已經好醒,攻敵之所棄而化為己之所長,按自己能力做到最好,如果唔係咁香港馬想衝出香港更難 ...

極之認同:ccccc:
與其同對手正面硬碰
攻敵之所棄而化為己之所長 才是皇道
作者: +超級無敵+    時間: 18/7/2007 12:15 AM

賭仔係鍾意賭短途馬多過長途馬架

因為跑短途只要一分鐘多d就分到勝負

跑長途要成兩分幾鐘麻:fff: :fff: :fff:

對賭仔來講梗係越快知結果越好架啦:fff: :fff:
作者: Kris    時間: 18/7/2007 12:17 AM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 18/7/2007 12:15 AM 發表

照你咁講D跳欄賽咪冇人賭?:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 18/7/2007 12:18 AM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 18/7/2007 12:15 AM 發表

其實呢點都係因素之一:fff:
作者: 西人堅    時間: 18/7/2007 12:22 AM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 18/7/2007 12:17 AM 發表

o岩 d 鐘意甩牌甩好耐 ge 人 :fff:
作者: Kris    時間: 18/7/2007 12:23 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 18/7/2007 12:22 AM 發表

o岩 d 鐘意甩牌甩好耐 ge 人 :fff:

我同你識唔識呢D人?:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 18/7/2007 12:23 AM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 18/7/2007 12:17 AM 發表

唔係,因為跳欄賽只要個人唔墮馬都有機會贏:fff:
作者: 西人堅    時間: 18/7/2007 12:24 AM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 18/7/2007 12:23 AM 發表

我同你識唔識呢D人?:yyy:

:yyy: :yyy:
le d 人係咪俗稱 " 站長 " :fff:
作者: +超級無敵+    時間: 18/7/2007 12:25 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/7/2007 12:18 AM 發表

其實呢點都係因素之一:fff:

你試下叫馬會舉辦下d四千米賽事呀

睇d馬均速爬來爬去

容咩易睇到d睇到班友仔恰眼訓架

講咩時差,講咩唔適應姐

最緊要係班客仔鍾意咩之麻:fff: :fff:
作者: +超級無敵+    時間: 18/7/2007 12:30 AM

QUOTE:

我真係睇到訓得著......不過點都有人賭架

因為有一班人叫做病態賭徒麻:fff: :fff: :fff:
作者: 西人堅    時間: 18/7/2007 12:34 AM

話時話,
香港依家新一代 ge 練馬師係咪響歐洲 甚少相熟 agent,
即係老友 d, 冇扇你咁大獲果種.....:aaaa:

基本上真係好少聽 本地果班去歐洲入貨
作者: +超級無敵+    時間: 18/7/2007 12:39 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 18/7/2007 12:34 AM 發表
話時話,
香港依家新一代 ge 練馬師係咪響歐洲 甚少相熟 agent,
即係老友 d, 冇扇你咁大獲果種.....:aaaa:

基本上真係好少聽 本地果班去歐洲入貨

有呀........包大偉果agent不知幾識揀d高分低能馬俾佢呀

最緊要係馬主永無詐型果度好麻:fff: :fff:
作者: 好爸爸    時間: 18/7/2007 01:45 AM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 18/7/2007 12:39 AM 發表

有呀........包大偉果agent不知幾識揀d高分低能馬俾佢呀

最緊要係馬主永無詐型果度好麻:fff: :fff:

包生一隻歐洲馬都無入過:uuu:

歐洲馬身價同美國比完全又係兩個價
作者: +超級無敵+    時間: 18/7/2007 02:17 AM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 18/7/2007 01:45 AM 發表

包生一隻歐洲馬都無入過:uuu:

歐洲馬身價同美國比完全又係兩個價

詩情晝意唔係0係英國跑架咩.........

呀....係喎....個馬主可能係美國仔.....所以特登推個價高d都唔定

如詩如晝係喎.....0係美國跑架喎....又係美國馬喎

不過個馬主又係大摩喎.....咁又會唔會有情價賣俾包先呢

請問隻馬落左地既身價, 係咪重計週歲價錢架?

賣隻閹左既歐美馬又會唔會打折架?

D多角關係特別難搞......恕我清楚不如你那麼多了:fff: :fff:

作者: 好爸爸    時間: 18/7/2007 02:59 AM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 18/7/2007 02:17 AM 發表

請問隻馬落左地既身價, 係咪重計週歲價錢架?

賣隻閹左既歐美馬又會唔會打折架?

週歲價多數係指馬匹週歲拍賣時價錢...之後轉手又另一個價
點都會...不過人地好少會閹馬

其實好多歐洲馬本身週歲價完全唔算貴, 爆冷週歲價都只係40萬港紙
不過當隻馬開始跑到成績, 而你又想買果時就好貴....
因為歐洲好講求大賽+配種收益
仲未計埋中間人既油水(大摩:fff: )

所以有心博就應該係週歲價時買...直接或者跑幾場後運過黎

不過歐洲馬適應力較差呢樣係不爭既事實...:ppp:

我都唔係好叻, 希望可以答左你既問題:ooo:
作者: 好爸爸    時間: 18/7/2007 03:38 AM

馬主永遠都無錯, 佢地先係米飯班主
主導權係馬會身上, 佢既取向就會令條路點樣行
馬會作為一間希望國際化既''賽馬會'', 就不應只局限中短途比賽...連中長途比賽都唔多...點吸引馬主入長途馬
咁樣就算做到短途賽事既山寨王, 都不會是馬迷, 馬會之福
可惜馬會同時都係間''私人機構'', 要搵錢, 要交稅....不時難免向馬主, 投注額屈服...偏向搞一些多馬主報名既賽事

結論馬會絕對係主因...要改變就睇馬會肯唔肯大刀改革...不過呢樣野好難...亦要一段時間過度期
所以亦未必敢搞
作者: 德記    時間: 18/7/2007 04:41 AM

我覺得馬先是最重要起因::

1. 大多數早熟馬都是南半球短 - 一里馬﹐馬主找這種馬是理所當然﹐即使跑不好也不用等2﹐3年先換馬
2. 如果有一超級好的長途馬但是必需等到5﹐6歲先開始發力﹐有沒有馬主會博? 即使有﹐那個練馬司肯花個馬格等這超級好的長途馬
3. 基本上人和馬都一樣﹐長氣袋壽命可以好長但是不能跑得密﹐相反﹐跑短即使壽命比較短不過勝在能夠跑得多﹐利益關係﹐因此會多D人買短途馬

我相信有潛質的新馬也要夥住D好馬先可以進步得快﹐買D比較遲熟馬 PP也好﹐PPG也好﹐如果頭幾場輸左或頭一年沒有頭馬﹐它要跌落CLASS 4/5跟D(西)馬競賽﹐=逐漸退步﹗﹗除非香港馬會開始分齡比賽不然的話﹐死路一條

小弟愚見﹗﹗交流交流
作者: 李澤楷    時間: 31/7/2007 03:34 PM

歐洲亦都好多3歲甚至更早就玩完既早熟馬!

約翰內斯,世家集,arazi,印度勝地,迷城,無線電波,醒覺,多利山,百利金,百望達,羅馬王.....:fff:

澳紐亦都好多長青樹

奧馬田,圖利多,極速爆破,兼拼目標,日平線,繩結,家樂事,好利時....:fff:
作者: 李澤楷    時間: 31/7/2007 03:36 PM

還有一樣野,耐力猶如內函一樣,比較耐打.不講求速度,所以平均競賽壽命會比較長.

永利來,傳媒之迷,波斯力量,雅穎娜,煤礦山......
作者: 阿源    時間: 31/7/2007 03:57 PM

其實香港D本土大賽,長途奬金多過短途好多,香港好既長途馬咁少應該
係好難入到好貨.爆冷同爆冷加埋實超過千萬,呢D價錢唔係人人出得起,
加上外國主流又係長途,真係好既馬,人地都未必會割愛.
如果真係要搵人黎怪,我係覺得D馬主唔肯洗錢買D貴貨番黎.
作者: keeper    時間: 31/7/2007 07:20 PM

長途賽事小中一....長途馬操練時間長同保持長途馬狀態較難...一年高獎金長途只得幾場.....操得起又未必有賽程....有賽程又未必操得起.....對賭馬0既馬主來講...賽果又難控制........以賭博來講..又點會搵難度比自己........1000-1600賽事全季都有.....所以香港出一哩左右馬是好正常的....你要清楚香港賽馬的目標...只有一個字....賭.....................栽培人才及培育良駒香港未有咁高尚...:yyy:
作者: 賭性不改    時間: 31/7/2007 07:40 PM

新黎既~講得唔好希望大家多多指教:ooo:
會唔會因為香港場地太快,
而大部份澳紐馬較適合乾快地,而澳紐既主流亦係中短途,
當大部份馬主較傾向購入澳紐馬匹,因為大多合跑乾快地,
比較安全,漸漸香港賽事亦變得傾向中短途,
唔知大家覺得呢個係咪原因之一呢:wwww:
作者: tomypig210    時間: 31/7/2007 08:25 PM

我都覺得係香港人太急攻近利,只向錢看:xxx: :xxx:
作者: 李澤楷    時間: 2/8/2007 01:53 PM

其實,馬會只要開多D/加獎金係長途賽事,吸引馬主購入長途馬.
香港人咁貪錢,只要計過條數係可行既,一樣會令到馬主會購入長途馬.
有大錢就必有勇夫:fff:

正如三藩市同洛杉機咁.佢地如果讀過地理既,佢地地勢唔好,加上又係地震區,根本係吸引到人居住.
但佢地就係有個(舊金山)係度,所以先至吸引人黎住:eee:
作者: sw    時間: 2/8/2007 03:21 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 31/7/2007 03:34 PM 發表
歐洲亦都好多3歲甚至更早就玩完既早熟馬!

約翰內斯,世家集,arazi,印度勝地,迷城,無線電波,醒覺,多利山,百利金,百望達,羅馬王.....:fff:

澳紐亦都好多長青樹

奧馬田,圖利多,極速爆破,兼拼目標,日平 ...

你o個d澳洲馬唔係公公就係馬女:ggg:
作者: 李澤楷    時間: 2/8/2007 03:29 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 2/8/2007 03:21 PM 發表

你o個d澳洲馬唔係公公就係馬女:ggg:

咁競賽時間愈長=愈無配種價值啦:fff:
作者: 沒有    時間: 6/8/2007 11:26 AM

關練馬師事^^^^:lll:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0