標題: 本網對於被人惡意抄襲本遊戲聲明 [打印本頁]

作者: Running    時間: 23/7/2007 12:03 AM     標題: 本網對於被人惡意抄襲本遊戲聲明

今晚,有RW會員,發現一個名為「香港模擬馬主遊戲」的網站,在未經RW管理層及本會同意下,惡意抄襲本遊戲。

所侵權的範圍,包括本遊戲的規則、格式、設計及整個遊戲的版權。

而經過上次JRA被抄襲一事、再加上今次本遊戲被抄襲的事件,本會有合理懷疑,相信今次事件,是本遊戲中的部份會員,加上別網的搞事分子私下勾結,意圖破壞此遊戲的原創性及惡意侵權!

由於今次事件,已經涉及版權及法律層面,本人已經即時聯絡了律師朋友,他們已經建議要即時尋求法律意見,故此本人明日會與他們見面,以決定是否採取下一步行動。

對於今次被惡意侵權,本會在此聲明,絕不容許任何侵犯本遊戲的版權行為,並對於別網的管理層,縱容屬下多次在大亨、甚至RW範圍內犯事,感到極度憤怒!

故此,本人正積極考慮,以法律手段解決今次事件!

而抄襲本遊戲的網站,我們並不會害怕,反而只覺得可笑,因為一班沒有組織、又受人擺布的鈴羊,最終已經被人出賣;而各位馬主,亦可以借此機會,看到一些人的真面目是如此醜惡!

最後,希望各職員及馬主,能夠緊守崗位、繼續支持正版的馬場大亨遊戲!

作者: EternitY    時間: 23/7/2007 12:11 AM

本人以RW壇主的身份確認超級版主Running 的聲明,同時正式向該論壇提出抗議,

在三日之內將複製本網的原創遊戲和資料全部刪除,否則後果自負。
作者: 魔術師    時間: 23/7/2007 12:11 AM

知識產權應受到保障的~
作者: EternitY    時間: 23/7/2007 12:14 AM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 23/7/2007 12:11 AM 發表
知識產權應受到保障的~

老實說,本來是一個免費的遊戲,就算要抄一半,大半,都還勉強接受,不過最少都要得到本人和其他版主許可先。

既然抄足100%,相信做出此等行為的壇主,要為自己的行為付出代價。
作者: jintinc    時間: 23/7/2007 12:14 AM

支特Running同EternitY的行動
抄襲D人的確好冇品:bbb: :bbb:
作者: 金碧明珠    時間: 23/7/2007 12:20 AM

踩住上
係時候比d教訓佢:bbb:
作者: Running    時間: 23/7/2007 12:22 AM

QUOTE:
原帖由 金碧明珠 於 23/7/2007 12:20 AM 發表
踩住上
係時候比d教訓佢:bbb:

聽朝我會向識法律o既朋友查詢,睇睇點樣解決呢件事
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 23/7/2007 01:27 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/7/2007 12:22 AM 發表

山高全力支持:jjjj:
作者: live    時間: 23/7/2007 02:20 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/7/2007 12:22 AM 發表

支持打擊依D咁可恥既行為~!!!!! :ffff:
作者: ayaya9992003    時間: 23/7/2007 02:47 AM

做得好!!比D顏色佢地睇
作者: taxi2003    時間: 23/7/2007 02:53 AM

呢下真係抄得好離譜:rrr: :rrr:
作者: 西人堅    時間: 23/7/2007 02:57 AM

大大力支持 :gggg: :gggg:

我地唔出聲以為我地唔知:uuu: :uuu:

咪當我地流 :rrr: :rrr:
作者: jintinc    時間: 23/7/2007 03:01 AM

睇左呢2句就知1000%抄襲兼一定要告到佢甩褲

本會將會完全依據現實的賽事獎金,自動對換成港元派發RW幣。---->RW幣:eee:

所有申請,都需要經網主EternitY 或 CEO Running批准後,才可行使有關權利---->網主EternitY 或 CEO Running:ppp:

作者: lonesometravel    時間: 23/7/2007 03:15 AM

聲援,支持
作者: wksstephen    時間: 23/7/2007 03:19 AM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 23/7/2007 03:01 AM 發表
睇左呢2句就知1000%抄襲兼告佢

本會將會完全依據現實的賽事獎金,自動對換成港元派發RW幣。---->RW幣:eee:

所有申請,都需要經網主EternitY 或 CEO Running批准後,才可行使有關權利---->網主Eter ...

如果抄成咁~~
好誇張喎~~
jintinc兄~~
俾個網址我睇下可以嗎~~?
作者: jintinc    時間: 23/7/2007 03:21 AM

QUOTE:
原帖由 wksstephen 於 23/7/2007 03:19 AM 發表

如果抄成咁~~
好誇張喎~~
jintinc兄~~
俾個網址我睇下可以嗎~~?

去呢個帖睇下
http://racingworld.no-ip.org/viewthread.php?tid=48657&extra=page%3D1
作者: 大師成    時間: 23/7/2007 03:23 AM

嚴打『做假』!:zzz:
聲援支持!:tttt:
作者: wksstephen    時間: 23/7/2007 03:29 AM

我地兄弟們辛苦經營既馬埸大亨~~
2年幾既友情~~
一定唔會俾佢地影響到既~~
我地只會更團結~~
作者: 小魔怪    時間: 23/7/2007 03:50 AM

正一pk黎!!
一定要報警!!
最好搵李柱銘!! 此人專幫小市民!!
好似話幫小市民時收得好平!!

:bbb: :bbb:
作者: 列高力    時間: 23/7/2007 03:55 AM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 23/7/2007 03:50 AM 發表
正一pk黎!!
一定要報警!!
最好搵李柱銘!! 此人專幫小市民!!
好似話幫小市民時收得好平!!

:bbb: :bbb:

文雅番dd

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 23/7/2007 03:01 AM 發表
睇左呢2句就知1000%抄襲兼一定要告到佢甩褲

所有申請,都需要經網主EternitY 或 CEO Running批准後,才可行使有關權利---- ...

抄到咁
佢懶到咁樣
死得啦...

作者: danny2771    時間: 23/7/2007 07:15 AM

全力支持la
作者: 帶來吉利    時間: 23/7/2007 09:16 AM

抄到十足十
一定要告上 法庭:fff:
作者: leongsing123    時間: 23/7/2007 09:35 AM

實在抄得太離譜,呢D事情絕對唔可以原諒:bbb:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 23/7/2007 02:26 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 23/7/2007 09:16 AM 發表
抄到十足十

RW一舉成名:iiii:
作者: 木奇異    時間: 23/7/2007 02:37 PM

ed人完全唔知咩野叫 "收家" :rrr:
你要抄, 抄一半都ok ..... e家係101%抄足 :zzz:
作者: 自由雨滇行    時間: 23/7/2007 02:43 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 23/7/2007 02:37 PM 發表
ed人完全唔知咩野叫 "收家" :rrr:
你要抄, 抄一半都ok ..... e家係101%抄足 :zzz:

佢係爽到亮無過濾地連人名都抄埋:fff: :yyy: :gggg: :jjjj: :iiii: :qqqq:
作者: 自由雨滇行    時間: 23/7/2007 02:44 PM

條友摺左個壇......
作者: 活力寶蹄    時間: 23/7/2007 02:57 PM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 23/7/2007 02:26 PM 發表

RW一舉成名:iiii:

有好多痴漢..:fff: :jjjj:
作者: +超級無敵+    時間: 23/7/2007 03:01 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 23/7/2007 09:16 AM 發表
抄到十足十

訴訟費你會唔會夾返份先:fff: :fff: :fff:
作者: 柏葛    時間: 24/7/2007 03:41 AM

你一定要告,點解唔告,搵唔到律師同我講,唔夠錢都同我講,你肯告就得,你講得出就要做,呢句係我兜口兜面同你講!

如果無人識我,我同你講,我就係 VIERI!

作者: 飛神    時間: 24/7/2007 08:46 AM

大字唔係亂用ga wor:rrrr:
作者: 少仔    時間: 24/7/2007 09:07 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 24/7/2007 08:46 AM 發表
大字唔係亂用ga wor:rrrr:

非常好~:fff:
作者: Running    時間: 24/7/2007 09:30 AM

有人既然對號入座,咁我都冇計啦。:fff:

只能講句:你冇做過,冇必要激烈!

而家咁樣講出o黎,全世界一定覺得你係搞事o個位!

既然你自稱為今次事件搞事者,管理層一定有回應。

作者: 李澤楷    時間: 24/7/2007 10:56 AM

咪以為大字就=有point先得架:jjjj:
唔怪得發哥話我大聲同你講野唔等於我無禮貎啦:yyy:
作者: Running    時間: 24/7/2007 11:19 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/7/2007 10:56 AM 發表
咪以為大字就=有point先得架:jjjj:
唔怪得發哥話我大聲同你講野唔等於我無禮貎啦:yyy:

有o的人似乎作賊心虛,唔係使乜寫到咁大隻字出o黎「澄清」.....唔係,係「認錯」......都唔係,係「宣戰」!:jjjj:

唔知o既仲以為紅衛兵回魂添啊:eee:

睇死佢又做返縮頭龜,返去XX o個度等人撐佢!:fff:

作者: raulwong1    時間: 24/7/2007 11:48 AM

QUOTE:
原帖由 柏葛 於 24/7/2007 03:41 AM 發表
你一定要告,點解唔告,搵唔到律師同我講,唔夠錢都同我講,你肯告就得,你講得出就要做,呢句係我兜口兜面同你講!

如果無人識我,我同你講,我就係 VIERI!

原來係 VIERI....
我在友網對你的意見十分尊,我認為你的發表很有意義...
但你竟做出如此不智的行為.....
我相信認識你的人均對你十分失望......= =
作者: mokin88    時間: 24/7/2007 11:51 AM

我唔相信柏葛兄會做咁既行為..:uuu:

只不過語氣重左D
作者: Running    時間: 24/7/2007 11:51 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 24/7/2007 11:48 AM 發表

原來係 VIERI....
我在友網對你的意見十分尊,我認為你的發表很有意義...
但你竟做出如此不智的行為.....
我相信認識你的人均對你十分失望......= =

不如話係呢個佢o既原本面目仲貼切:uuu:

因為我已經有證據,證明佢係涉及今次事件。

作者: sw    時間: 24/7/2007 11:56 AM

QUOTE:
原帖由 mokin88 於 24/7/2007 11:51 AM 發表

只不過語氣重左D

同意........
作者: Javier    時間: 24/7/2007 11:56 AM

下 ... 韋利:ccc:
又關佢事:ccc: :aaaa:
作者: 帶來吉利    時間: 24/7/2007 11:57 AM

QUOTE:
原帖由 mokin88 於 24/7/2007 11:51 AM 發表

只不過語氣重左D

完全同意:rrrr:
作者: 京a    時間: 24/7/2007 11:57 AM

QUOTE:
原帖由 Javier 於 24/7/2007 11:56 AM 發表
下 ... 韋利:ccc:
又關佢事:ccc: :aaaa:

無錯...我都唔認為係韋利做~~
作者: Javier    時間: 24/7/2007 12:03 PM

我都相信佢唔會做呢d野 ..
加上呢隻game都好似係佢開頭:ccc:

個人意見 ..不喜請盡插:ccc:
作者: 京a    時間: 24/7/2007 12:05 PM

QUOTE:
原帖由 Javier 於 24/7/2007 12:03 PM 發表
我都相信佢唔會做呢d野 ..
加上呢隻game都好似係佢開頭:ccc:

個人意見 ..不喜請盡插:ccc:

我記得係佢係天堂最初係佢整...
所以應該係無可能的...

個人意見 ..不喜請插....:funk:
作者: 李澤楷    時間: 24/7/2007 01:17 PM

其實抄係無問題.
網絡上既野有邊d唔係抄

但係抄都要抄得聰明d:fff:

唔好copy and paste就算:yyy:
作者: 西人堅    時間: 24/7/2007 02:18 PM

事情發展到咁,
等我替大家點 兩首歌 平伏下 :fff:

第1首 未點過 ga :eee:
[youtube]bUO6OLOMcJw[/youtube]

我太多事動魄驚心  
我太知舊時幸福怎麼變做缺陷
揹著前度愛人 從陰影裡超生

我要聽大時代新聞
我要知地球另一端怎應付赤貧
怕在陪伴你時 重蹈覆轍 回想起某君

第2首, 點過好多次, 不過都係要點 :fff:
[youtube]1u3OS5uGMJc[/youtube]

還是以前的事 最拋不低的那是我

沒有人懲罰我 完全是我 難平復淒楚

憑空的塑造出幾千個
徘徊著 未散的 靈魂在共我拍拖

那些追憶 本可一躍就過
我偏喜歡給它一再折磨
其實滿懷執著 不甘心的一個是我

作者: 西人堅    時間: 24/7/2007 02:36 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 24/7/2007 11:51 AM 發表

不如話係呢個佢o既原本面目仲貼切:uuu:

因為我已經有證據,證明佢係涉及今次事件。

基本上如果有心過黎 "幫手" 的話,

唔會 半夜 4點幾 趁個網冇人果時
留一個 似事而非仲要大大隻字 ge post :yyy:

哥仔你咁 x 得閒, 係要幫 ge,
下晝 4點幾出, 大把人睇到
夜媽媽出, 有咩咁唔見得光 :yyy:

要 support, 簡簡單單 一個 post 話
" 如有需要, 我會全力協助 "
" Plx feel free to contact me if u need any help "

簡單有力而誠懇,
勝過 size 6,7 大字千萬倍

作者: 木奇異    時間: 24/7/2007 03:27 PM     標題: 回復 #47 西人堅 的帖子

地獄本身都已經變哂質, 而家成日就係見到一大堆無知馬友post陰謀論 (唔係都唔會叫地獄 :lll: )
變成地獄, 搞果個人一定最有問題...

仲有一句....有d人外面好似扮好人, 但背後心術不正 :fff:

我support西堅同running :eee:
作者: 西人堅    時間: 24/7/2007 03:53 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 24/7/2007 03:27 PM 發表
地獄本身都已經變哂質, 而家成日就係見到一大堆無知馬友post陰謀論 (唔係都唔會叫地獄 :lll: )
變成地獄, 搞果個人一定最有問題...

仲有一句....有d人外面好似扮好人, 但背後心術不正 :fff:

我support西 ...

我又有 d 唔係好明

" 你肯告就得,你講得出就要做............"
係有心幫我地唔係應該話,
" 我大把錢, 你肯告就得, 我講得出就會做, 呢句係我兜口兜面同你講"

-- 點解係 "你"講得出就要做 而唔係 "我" 呢?? 你講得出 出錢幫就要幫 wor
   唔係應該 我地 兜口兜面 同你講, 你講得出就要做咩 :yyy: :yyy:

-- 點解又要 兜口兜面同我地講, 而唔係正常語氣, 又或者討論形式 le??
   兜口兜面 又型 d ga ?? :yyy:

-- 仲有, 我地告唔告 同你又有咩關係呢 ?? 阿 "前度" 先生

-- 兜口兜面 le 個字又係 鬧人, 省人先會用 ge 咩, le 個字 好 negative ga wor
   要做 promise, 唔係應該用 拍心口 嗎:bbbb:

都咁大個人,
我相信佢唔係咁簡單 ge logic 用字都會錯掛 :yyy: :yyy:

雖則 好鬼多矛盾,
不過 feel 唔 feel 到 d 邪氣:lll:
果 d 氣焰, 不忿, 怨恨 從字裡行間 飛曬出黎:yyy: :jjjj:

by the way, 知唔知 邊個係 Sam Hui :jjjj: :jjjj:

作者: leongsing123    時間: 24/7/2007 04:50 PM

一個post就攪到咁大件事:ccc:
作者: kururu    時間: 24/7/2007 04:56 PM

QUOTE:
原帖由 leongsing123 於 24/7/2007 04:50 PM 發表
一個post就攪到咁大件事:ccc:

係有人「宣戰」在先

我地唔係唔理佢既話搞大佢都係「順佢意」:tttt:
作者: mokin88    時間: 24/7/2007 06:12 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 24/7/2007 02:36 PM 發表

基本上如果有心過黎 "幫手" 的話,

唔會 半夜 4點幾 趁個網冇人果時
留一個 似事而非仲要大大隻字 ge post :yyy:

哥仔你咁 x 得閒, 係要幫 ge,
下晝 4點幾出, 大把人睇到
夜媽媽出, 有 ...

柏葛兄說話方式一向如此.....又當初招我一齊玩大亨開始..就已經係咁:loveliness:

相信唔係柏葛兄造成....反而令我諗起某幾個會員就真:ccc:
作者: sw    時間: 24/7/2007 06:16 PM

點睇都唔似韋利有份搞事......唔通佢會無聊到幫手另開一個大亨嚟打擊原本o個個!?:rrr:
作者: 李澤楷    時間: 24/7/2007 06:20 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 24/7/2007 06:16 PM 發表
點睇都唔似韋利有份搞事......唔通佢會無聊到幫手另開一個大亨嚟打擊原本o個個!?:rrr:

唔係某人30樓果句說話都唔會諗成依家咁:fff:
作者: 西人堅    時間: 24/7/2007 06:24 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/7/2007 06:20 PM 發表

如果當事人係想幫手救阿發哥,
佢肯定成功左 :ccccc:
作者: Running    時間: 24/7/2007 06:26 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 24/7/2007 06:24 PM 發表

如果當事人係想幫手救阿發哥,
佢肯定成功左 :ccccc:

突然覺得你個簽名檔好應景:yyy:
作者: 木奇異    時間: 24/7/2007 06:31 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/7/2007 06:20 PM 發表

佢果段說話真係等於不打自招 :ppp: ...... 唔係既話我地冇理由屈佢GA :jjjj:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0