標題: 轉 數 高 父 母 系 都 掂 [打印本頁]

作者: 馬俠    時間: 5/8/2007 12:43 PM     標題: 轉 數 高 父 母 系 都 掂

今 日 的 主 角 是 蔡 約 翰 練 馬 師 團 體 馬 「 轉 數 高 」 , 其 他 馬 房 的 練 馬 師 團 體 馬 大 多 是 在 外 地 引 入 的 自 購 馬 或 自 購 新 馬 , 但 蔡 約 翰 練 馬 師 團 體 馬 「 轉 數 高 」 卻 是 在 拍 賣 會 引 入 , 而 且 身 價 達 400 萬 港 元 。

「 轉 數 高 」 父 系 Spinning World 配 種 已 有 一 段 日 子 , 子 嗣 成 績 向 來 不 俗 , 06 年 就 有 Spinning Queen 這 匹 雌 馬 在 新 市 場 贏 出 1600 米 一 級 賽 , 於 中 距 離 屬 前 列 種 馬 , 子 嗣 大 多 可 在 1600 至 2000 米 交 出 表 現 。 但 Spinning World 天 生 外 父 相 , 此 系 馬 向 來 旺 女 不 旺 男 , 幾 匹 最 出 色 的 子 嗣 大 多 為 雌 馬 , 包 括 在 南 半 球 最 出 色 的 子 嗣 Special Harmony 。 幸 好 「 轉 數 高 」 下 線 搭 夠 , 其 母 Scanno ’ s Choice 雖 然 只 在 陣 上 入 位 五 次 , 競 賽 力 一 般 , 但 配 種 成 績 卻 相 當 出 色 , 子 嗣 演 出 不 俗 , 七 匹 出 賽 子 嗣 五 駒 能 勝 , 其 中 一 匹 正 是 2001 至 2002 年 度 香 港 中 距 離 馬 王 兼 打  盟 主 「 實 業 先 鋒 」 。

既 為 「 實 業 先 鋒 」 的 同 母 弟 弟 , 「 轉 數 高 」 未 必 是 一 匹 早 熟 馬 , 上 季 3 歲 初 未 有 上 陣 合 理 , 但 今 季 將 3 轉 4 歲 可 望 有 大 幅 的 進 步 , 會 否 有 同 母 兄 長 的 成 績 是 未 知 之 數 , 但 在 四 班 起 步 要 贏 問 題 不 大 , 以 母 線 計 當 然 長 優 於 短 , 近 日 已 在 大 圈 露 面 , 不 妨 多 留 意 此 駒 進 展 , 應 有 一 定 前 景
作者: 活力寶蹄    時間: 5/8/2007 01:37 PM

神仙訓練自購馬唔得...:uuu:
訓練新馬就勁到...:ppp: :jjjj:
作者: 馬俠    時間: 5/8/2007 04:47 PM

轉數高係上季拍賣會架
作者: 好爸爸    時間: 5/8/2007 06:27 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 5/8/2007 01:37 PM 發表
神仙訓練自購馬唔得...:uuu:
訓練新馬就勁到...:ppp: :jjjj:

包唔包括你自己:yyy:
作者: 不二周助    時間: 5/8/2007 06:55 PM

自購馬5得:ccc: 咁喜勁寶如何
作者: 活力寶蹄    時間: 5/8/2007 07:07 PM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 5/8/2007 06:27 PM 發表

包唔包括你自己:yyy:

我係一個另外...:yyy: :jjjj:
作者: 活力寶蹄    時間: 5/8/2007 07:08 PM

QUOTE:
原帖由 不二周助 於 5/8/2007 06:55 PM 發表

個d係澳洲已經有表現唔同...:uuu: :jjjj:
作者: 木奇異    時間: 5/8/2007 08:12 PM

唔係話練馬師賽馬團體的馬一定要係外地出賽過先準運黎香港咩? 大摩都係因為買左一隻未出過賽的馬, 馬會唔準佢黎, 結果要先係澳洲上陣, 打亂哂佢全盤計劃.....

而且....蔡生一向好少練歐洲ppg, 而且印象中唔覺得有出過邊隻勁野....而家搞隻愛爾蘭馬做自己團體馬, 想挑戰自己!? :eee:

作者: 李澤楷    時間: 5/8/2007 08:20 PM

QUOTE:
原帖由 不二周助 於 5/8/2007 06:55 PM 發表

澳洲贏1600米一級賽,估唔到黎香港做短途三冠王姐:eee:
作者: 帶來吉利    時間: 5/8/2007 08:26 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 5/8/2007 08:12 PM 發表
唔係話練馬師賽馬團體的馬一定要係外地出賽過先準運黎香港咩? 大摩都係因為買左一隻未出過賽的馬, 馬會唔準佢黎, 結果要先係澳洲上陣, 打亂哂佢全盤計劃.....

而且....蔡生一向好少練歐洲ppg, 而且印象中唔覺 ...

隻馬操下停下
加上個樣唔似貴格 可能係慢熱 2班尾:jjj:
作者: 活力寶蹄    時間: 5/8/2007 08:40 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 5/8/2007 08:12 PM 發表

而且....蔡生一向好少練歐洲ppg, 而且印象中唔覺 ...

駿河...:jjjj:
作者: 木奇異    時間: 5/8/2007 08:43 PM     標題: 回復 #11 活力寶蹄 的帖子

駿河唔係ppg :uuu:
作者: 活力寶蹄    時間: 5/8/2007 08:45 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 5/8/2007 08:43 PM 發表
駿河唔係ppg :uuu:

PP...贏女皇杯...:fff: :jjjj: ..贏勝威旺...:yyy: :jjjj:
作者: willandgrace    時間: 5/8/2007 08:51 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 5/8/2007 07:07 PM 發表

我係一個另外...:yyy: :jjjj:

您終於操得番啦。:aaa: 睇下大摩可唔可以幫您雄風再現先。:fff: :yyy:

[iframe]http://www.hkjc.com/chinese/racing/Track_Result.asp?txtHorse_BrandNo=E228[/iframe]
作者: 少仔    時間: 5/8/2007 10:18 PM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 5/8/2007 08:51 PM 發表

您終於操得番啦。:aaa: 睇下大摩可唔可以幫您雄風再現先。:fff: :yyy:

http://www.hkjc.com/chinese/raci ... tHorse_BrandNo=E228

有貨賣?:yyy:
作者: 馬俠    時間: 6/8/2007 12:29 AM

跑得返幾多呢:yyy:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0