標題: 韋達索騎蓮華生輝 姚本輝SayNo [打印本頁]

作者: 楊駿    時間: 9/8/2007 12:08 PM     標題: 韋達索騎蓮華生輝 姚本輝SayNo

自 從 姚 本 輝 宣 布 鎮 倉 寶 「 蓮 華 生 輝 」 今 季 棄 用 列 高 力 後 , 未 返 港 的 韋 達 曾 第 一 時 間 越 洋 向 廐 主 索 騎 , 不 過 , 最 終 被 婉 拒 , 姚 本 輝 表 示 , 此 駒 是 他 爭 國 際 賽 的 希 望 , 所 以 用 人 方 面 要 特 別 小 心。

姚本 輝 說 : 「 自 從 我 公 開 發 表 『 蓮 華 生 輝 』 今 季 必 定 飛 起 列 高 力 的 言 論 後 , 不 少 騎 師 均 對 此 馬 的 帥 權 深 表 興 趣 。 眾 所 周 知 冠 軍 騎 師 韋 達 乃 機 會 主 義 者 , 他 擅 於 把 握 機 會 , 他 曾 向 我 索 騎 『 蓮 華 生 輝 』 , 但 我 婉 拒 其 美 意 , 因 韋 達 的 作 風 不 會 專 心 操 住 同 一 駒 。 『 蓮 華 生 輝 』 乃 我 鎮 倉 寶 , 我 對 此 馬 極 為 重 視 和 愛 惜 , 絕 不 容 許 有 騎 師 一 旦 有 其 他 好 馬 騎 , 便 置 『 蓮 華 生 輝 』 於 不 顧 , 我 需 要 一 位 好 騎 師 長 線 主 理 『 蓮 華 生 輝 』 。 坦 白 說 , 我 和 馬 主 仍 未 落 實 今 季 由 哪 位 騎 師 主 理 。 」

目 標 香 港 短 途 錦 標

姚 本 輝 透 露 , 「 蓮 華 生 輝 」 復 課 後 進 度 理 想 , 晨 課 表 現 生 猛 , 今 季 轉 4 歲 更 趨 成 熟 , 體 重 有 明 顯 增 加 , 是 個 好 兆 頭 , 目 標 是 今 季 國 際 賽 。

他 說 : 「 『 蓮 華 生 輝 』 季 初 階 段 集 中 跑 1200 米 或 以 下 , 待 牠 跑 完 12 月 的 香 港 短 途 錦 標 後 , 才 部 署 增 程 向 1400 或 一 哩 進 發 。 『 蓮 華 生 輝 』 在 暑 假 期 間 留 在 馬 房 , 由 副 練 及 一 班 馬 房 手 足 專 人 侍 候 , 復 課 以 來 健 康 狀 態 各 方 面 均 見 理 想 , 我 會 盡 力 栽 培 牠 , 我 希 望 可 繼 『 靚 蝦 王 』 後 , 能 憑 『 蓮 華 生 輝 』 再 染 指 香 港 短 途 錦 標 。 」

拆 局 : 冼 文 諾 隨 時 成 得 益 者
「 蓮 華 生 輝 」 練 馬 師 姚 本 輝 早 已 決 定 飛 起 列 高 力 , 又 拒 絕 韋 達 索 騎 , 及 不 會 交 予 薄 奇 能 執 韁 , 所 以 帥 印 誰 屬 仍 然 是 未 知 之 數 , 不 過 , 翻 查 上 季 姚 頭 馬 , 除 了 列 高 力 外 , 另 一 位 替 姚 贏 馬 最 多 的 騎 師 是 冼 文 諾 ( 圖 ) , 共 取 5W , 加 上 冼 文 諾 獲 發 全 季 騎 師 牌 照 , 符 合 主 表 示 要 一 位 對 「 蓮 華 生 輝 」 專 一 的 騎 師 的 條 件 , 話 唔 定 他 隨 時 冷 手 執 個 熱 煎 堆 。

紅色jighlight果段,睇完令人放心,落在韋達手等如毀了馬兒前程。
作者: poiuy    時間: 9/8/2007 12:15 PM

因 韋 達 的 作 風 不 會 專 心 操 住 同 一 駒 。 『 蓮 華 生 輝 』 乃 我  鎮 倉 寶 , 我 對 此 馬 極 為 重 視 和 愛 惜 , 絕 不 容 許 有 騎 師 一 旦 有 其 他 好 馬 騎 , 便 置 『 蓮 華 生 輝 』 於 不 顧 , 我 需 要 一 位 好 騎 師 長 線 主 理 『 蓮 華 生 輝 』 。

:eee: :eee: :eee: :fff: :fff: :fff:
作者: 雞仔    時間: 9/8/2007 12:25 PM

蓮華生輝用志叔啦:loveliness:
作者: 櫻花    時間: 9/8/2007 12:28 PM

"冼文諾"  唔見得 好過 "列高力",上季好多場見佢入直路都斜跑幾得人驚下:ppp: :ppp:
比"冼文諾" 不如比 "鄭雨滇"仲 好過啦.
作者: 楊駿    時間: 9/8/2007 12:38 PM

好多騎師短途都有基本座騎,巫斯義或杜利萊好似無,又有騎功。希望用佢地啦。 :loveliness:
作者: 畢菲特    時間: 9/8/2007 12:42 PM

事件我唔係咁睇....

韋達知道自己索騎被拒  且被公開

我心想 日後韋達騎姚本輝既馬 我定必盯緊

1.作為一個有鬥心既騎師 俾人咁食檸檬 再騎佢既馬一定打十二分既精神 要你姚本輝知道 不用我 是你的損失.

2.相信對蓮華生輝既主帥權 未至於絕望 至少相方尚未交惡 祗要交出一份令姚本輝滿意既成績 可能事情會不一樣.

畢竟 馬場冇絕對

作者: 馬俠    時間: 9/8/2007 12:44 PM

杜利萊最o岩騎呢隻馬
作者: 賭性不改    時間: 9/8/2007 01:09 PM

巫斯義上季幫姚本輝嬴過[飛快嬴],
又係大賽騎師,係一個唔錯選擇~:ccccc:
作者: nathanxhim    時間: 9/8/2007 01:40 PM

用薄奇能:eee: :eee:
同柏寶鬥過:lll:
作者: 自由雨滇行    時間: 9/8/2007 02:02 PM

用滇仔
保證可以日日幫佢操:zzz:
作者: kewell    時間: 9/8/2007 02:08 PM

QUOTE:
原帖由 楊駿 於 9/8/2007 12:38 PM 發表
好多騎師短途都有基本座騎,巫斯義或杜利萊好似無,又有騎功。希望用佢地啦。 :loveliness:

巫斯義有飛揚:jjjj:
作者: Galileo    時間: 9/8/2007 02:23 PM

比冼文諾咪又係死得:llll:
作者: 楊駿    時間: 9/8/2007 02:23 PM

QUOTE:
原帖由 畢菲特 於 9/8/2007 12:42 PM 發表
事件我唔係咁睇....

韋達知道自己索騎被拒  且被公開

我心想 日後韋達騎姚本輝既馬 我定必盯緊

1.作為一個有鬥心既騎師 俾人咁食檸檬 再騎佢既馬一定打十二分既精神 要你姚本輝知道 不用我 是你的損失 ...

不過睇番近三季韋達同姚本輝只合作過五次,雖然有一冠一亞,但上季合作係零。

今季都可能好少合作了。
作者: 長毛    時間: 9/8/2007 02:47 PM

韋達同姚本輝 last season havent got any cooperation ...
only 2 stable horse havent ride by 韋達, 1 is 姚本輝 , another is Tony cruz ..
作者: 春田花花幼稚園    時間: 9/8/2007 03:16 PM

用另一個冼生:fff:
作者: 木奇異    時間: 9/8/2007 03:35 PM

紅色highlight果句真係正 :yyy:
用冼文諾都幾好, e個騎師上季贏接近40場頭馬, 仲要成日停賽, 而且佢手馬都唔係d好有實力的馬, 咁都贏到接近40場, 冇返咁上下功力都做唔到 :lll:
作者: 魔術師    時間: 9/8/2007 03:36 PM

我係馬迷, 用韋達會SAY OH....NO
作者: 楊駿    時間: 9/8/2007 03:52 PM

QUOTE:
原帖由 春田花花幼稚園 於 9/8/2007 03:16 PM 發表
用另一個冼生:fff:

但另一個冼仔如「燦惑」出賽應走唔甩喎。

杜利萊頂多騎「紙醉金迷」(但又未必俾佢騎) 或東廄馬海出場時騎一d無機會馬。

所以杜利萊好d了。
作者: Galileo    時間: 9/8/2007 03:55 PM

QUOTE:
原帖由 楊駿 於 9/8/2007 03:52 PM 發表

但另一個冼仔如「燦惑」出賽應走唔甩喎。

杜利萊頂多騎「紙醉金迷」(但又未必俾佢騎) 或東廄馬海出場時騎一d無機會馬。

所以杜利萊好d了。

會否用薄奇能:fff:
作者: 春田花花幼稚園    時間: 9/8/2007 03:59 PM

QUOTE:
原帖由 Galileo 於 9/8/2007 03:55 PM 發表

會否用薄奇能:fff:

冇聽書:tttt: :tttt: :tttt:
作者: nathanxhim    時間: 9/8/2007 04:01 PM

用志叔囉..短途好似無馬騎:ggg:
作者: taxi2003    時間: 9/8/2007 04:02 PM

:fff: :fff: hk yim一定冇馬騎
作者: 直布羅山    時間: 9/8/2007 04:40 PM

滇仔LA....
作者: 帶來吉利    時間: 9/8/2007 05:29 PM

柏寶一定唔比騎 佢要騎 無敵神駒

e家只有杜利來 不過輝哥 好小用杜生:ggg:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 9/8/2007 05:45 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 9/8/2007 02:02 PM 發表
用滇仔
保證可以日日幫佢操:zzz:

梁明偉都得:lll:
作者: taxi2003    時間: 9/8/2007 06:40 PM

QUOTE:
原帖由 直布羅山 於 9/8/2007 04:40 PM 發表
滇仔LA....

有紙醉金迷:jjjj: :jjjj:
作者: 雞仔    時間: 9/8/2007 07:10 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 9/8/2007 05:29 PM 發表
柏寶一定唔比騎 佢要騎 無敵神駒

e家只有杜利來 不過輝哥 好小用杜生:ggg:

柏寶騎無敵神駒定騏綵:aaaa:
作者: 帶來吉利    時間: 9/8/2007 07:19 PM

QUOTE:
原帖由 雞仔 於 9/8/2007 07:10 PM 發表

騏綵 傷左:fff:
作者: 活力寶蹄    時間: 9/8/2007 08:04 PM

姚本輝..真係勁...:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 9/8/2007 08:12 PM

到最後咪一定都係用洋將...你估小輝輝咁有"吉士"用華將咩~~:rrr:

而如果真係用華將...相信用小賴機會最高,始終有之前"金津寶"呢隻騎練合作成功馬麻~~
作者: danny2771    時間: 9/8/2007 08:39 PM

蓮華生輝用冼文諾啦
作者: 李澤楷    時間: 9/8/2007 08:46 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 9/8/2007 08:12 PM 發表
到最後咪一定都係用洋將...你估小輝輝咁有"吉士"用華將咩~~:rrr:

而如果真係用華將...相信用小賴機會最高,始終有之前"金津寶"呢隻騎練合作成功馬麻~~

同意:yyy:
作者: 翼    時間: 9/8/2007 08:49 PM

:jjjj: 俾個巴西人,冇口都變左有口..到時仲激死多幾錢
作者: 奧運精神    時間: 9/8/2007 09:17 PM

隻同主馬杜利萊好似贏過:fff: :fff:
作者: 賭性不改    時間: 9/8/2007 09:34 PM     標題: 回復 #34 奧運精神 的帖子

係,[風華正茂]
作者: live    時間: 10/8/2007 03:00 AM

好馬既黑洞 :lll:
作者: wksstephen    時間: 10/8/2007 03:34 AM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 9/8/2007 04:01 PM 發表
用志叔囉..短途好似無馬騎:ggg:

玩短途之前慣左俾大師咩佢返黎~~
一時要佢騎蓮華~~
可能唔記得點騎呀~~
作者: keeper    時間: 10/8/2007 03:41 AM

一千米又洗咩大師傅呀......係好馬的話...是Q旦搵個輕磅牌仔...唔好跌落黎就得喇............又唔洗轉灣...:ppp: :gggg:
作者: wksstephen    時間: 10/8/2007 03:48 AM

QUOTE:
原帖由 keeper 於 10/8/2007 03:41 AM 發表
一千米又洗咩大師傅呀......係好馬的話...是Q旦搵個輕磅牌仔...唔好跌落黎就得喇............又唔洗轉灣...:ppp: :gggg:

哈哈~~
咁又係~~
唔落樓就真係咩都得啦~~
作者: poiuy    時間: 21/8/2007 10:50 AM

早前有報道指韋達向姚本輝索騎「蓮華生輝」失敗,昨朝他得悉這個消息時甚感錯愕,並強調自己從來無致電姚本輝索騎「蓮華生輝」。
:fff: :fff: :fff: :fff:
作者: 楊駿    時間: 21/8/2007 11:08 AM

QUOTE:
原帖由 雞仔 於 9/8/2007 07:10 PM 發表

講左騎無敵神駒了
作者: 小武士    時間: 21/8/2007 11:31 AM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 21/8/2007 10:50 AM 發表
早前有報道指韋達向姚本輝索騎「蓮華生輝」失敗,昨朝他得悉這個消息時甚感錯愕,並強調自己從來無致電姚本輝索騎「蓮華生輝」。
:fff: :fff: :fff: :fff:

食檸檬 邊敢認:fff: :fff:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0