標題: 法國凱旋門大賽消息二 - 卓普咸、戴圖理信心足 「授權」今仗賠率偏低 [打印本頁]

作者: asiadragon    時間: 3/10/2007 04:52 PM     標題: 法國凱旋門大賽消息二 - 卓普咸、戴圖理信心足 「授權」今仗賠率偏低

法國凱旋門大賽消息二 - 卓普咸、戴圖理信心足 「授權」今仗賠率偏低
二○○七年十月三日
由前香港練馬師卓普咸訓練的英國代表「授權」,週二(十月二日)在新市場進行最後一課操練,為本週日舉行的凱旋門大賽積極備戰。卓普咸於收操後說:「真希望星期日快點到來。」
新市場與沙田馬場不同,並無公佈馬匹晨操所錄得的時間,但卓普咸顯然對「授權」該課的表現非常滿意,而投注莊家亦無意提高此駒的賠率,只有少數莊家開出高於5-4的盤口。
「授權」經常被指操練時帶點惰性,但卓普咸向記者表示:「牠今早一課跑來勁度十足,表現非常出色,就如勝出葉森打m和朱德望國際錦標之前一樣。牠現時的狀態無與倫比,正合我意。」
卓普咸自離開香港後,練馬事業更上一層樓,今季除了「授權」之外,亦憑多匹兩歲佳駟取得輝煌成績,目前暫居英國練馬師榜第三位。
一向甚少將馬匹互作比較的卓普咸,亦不禁盛讚「授權」,他說:「牠是我所訓練過的最出色賽駒。牠質素優良,作為一匹超級名駒,牠的過人之處,就是能夠發揮驚人的加速力,追越強勁的對手。」
「授權」最近只曾落敗過一次,在七月初舉行的日蝕大賽中不敵「莫企圖」,屈居亞軍。很多人都認為「莫企圖」的騎師莫雅當時巧用妙計,將坐騎移至外欄競跑,因而取得勝利。卓普咸亦認同這一看法。
戴圖理和「授權」這對拍檔雖然未能勝出日蝕大賽,但亦不失為天作之合。曾三勝凱旋門大賽的戴圖理,有信心能夠再次在這項歐洲獎金最豐富的賽事中奪標。
戴圖理表示:「以一匹中距離馬來說,『授權』的速度實在驚人,這是非常重要的,尤以應付隆尚馬場的假直路時為然。在這條直路上,每一匹馬都極力爭取最佳位置。不少表現優異的賽駒,就是因為運氣欠佳或騎師判斷失準而喪失了勝出凱旋門大賽的機會。」
戴圖理剛於上星期六策騎「威滿蹄」勝出在雅士谷馬場舉行的一級賽女皇伊利沙伯二世錦標,對今仗自然信心大增。他表示:「我憑『授權』在葉森打m中作了零的突破,所以牠在我心中永遠佔有特殊地位。牠自勝出葉森打m以來,進步十分顯著,不但體格更為健碩,而且顯得更加精神抖擻。」

作者: EternitY    時間: 3/10/2007 04:56 PM

超級名駒,我都覺得「授權」有這潛質,希望真係嬴到凱旋門。:loveliness:
作者: asiadragon    時間: 3/10/2007 04:59 PM

戴圖理今次真係要生生性性啦.........:fff:
作者: raulwong1    時間: 3/10/2007 05:51 PM

3-year-old d馬真係會玩曬的,dylan要讓成7磅喎
唔讓都未必贏到佢啦....
Soldier of Fortune係另一奇兵,但要贏Authorized就真係...:ppp:
我都係支持Mandesha算~~佢實有唔錯分頭~^^
作者: taxi2003    時間: 3/10/2007 07:20 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 3/10/2007 05:51 PM 發表
3-year-old d馬真係會玩曬的,dylan要讓成7磅喎
唔讓都未必贏到佢啦....
Soldier of Fortune係另一奇兵,但要贏Authorized就真係...:ppp:
我都係支持Mandesha算~~佢實有唔錯分頭~^^

2隻都受神咒......買3歲馬既ZAMBEZI SUN一隻夠:fff: :fff:
作者: S.WEEK    時間: 3/10/2007 07:51 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 3/10/2007 04:59 PM 發表
戴圖理今次真係要生生性性啦.........:fff:

用番馬威霸果年的戰略,坐二望一
作者: 列高力    時間: 3/10/2007 07:58 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 3/10/2007 07:51 PM 發表

用番馬威霸果年的戰略,坐二望一

有冇ZAMBEZI SUN段片?
作者: S.WEEK    時間: 3/10/2007 08:03 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 3/10/2007 07:58 PM 發表

有冇ZAMBEZI SUN段片?

巴黎大賽

[youtube]yaDunR9z-Ag[/youtube]

尼爾錦標

[youtube]-A8Y7rhp45Q[/youtube]
作者: 莫問我是誰    時間: 3/10/2007 08:11 PM

雖然話3歲馬威哂...不過威哂好似只係頭馬~~

近10年都係只得3年可以全由3步馬包辦前3名~~

其他7年都有4步以上年長馬殺入三甲,我怕授權同隻奇兵可能2隻只能活一隻~~

如果真係咁....我就想摶下隻狄倫跑第2呀~~

希望授權唔係第2隻Motivator啦,,,...:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 3/10/2007 08:15 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 3/10/2007 08:03 PM 發表

巴黎大賽原來有墜馬意外.....有隻空馬攪攪陣...唔值得參考喎~~

入到直路都明顯有馬匹比隻空馬塞死左~~:ppp:
作者: 直布羅山    時間: 3/10/2007 08:42 PM

係wor

歷山杜娃報名都無??
作者: S.WEEK    時間: 3/10/2007 08:49 PM

歷山杜娃 退了役

巴黎墜馬果隻馬係終生被神落魔咒 :fff: :fff:
作者: 李澤楷    時間: 3/10/2007 09:05 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 3/10/2007 08:49 PM 發表
歷山杜娃 退了役

巴黎墜馬果隻馬係終生被神落魔咒 :fff: :fff:

點解??
作者: S.WEEK    時間: 3/10/2007 09:23 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 3/10/2007 09:05 PM 發表

點解??

Eagle Mountain 小野超級愛駒
作者: 列高力    時間: 4/10/2007 12:16 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 3/10/2007 08:15 PM 發表

巴黎大賽原來有墜馬意外.....有隻空馬攪攪陣...唔值得參考喎~~

入到直路都明顯有馬匹比隻空馬塞死左~~:ppp:

果隻就係中左咒既馬
eagle mountain(有冇串錯?)
作者: 列高力    時間: 4/10/2007 12:17 AM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 3/10/2007 08:03 PM 發表

巴黎大賽

yaDunR9z-Ag

尼爾錦標

-A8Y7rhp45Q

thx :jjjj:
作者: ユюユ    時間: 4/10/2007 01:19 AM

授權冇得輸啦:gggg:
我用人格擔保!!!:bbb:
今戰誓與授權同生共死!!!:bbb: :bbb: :bbb: :eee: :eee: :eee: :fff: :fff: :fff:
作者: Beckimike2    時間: 4/10/2007 01:21 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 4/10/2007 01:19 AM 發表
今戰誓與授權同生共死!!!:bbb: :bbb: :bbb: :eee: :eee: :eee: :fff: :fff: :fff:

Or Cut ?:fff:
作者: 少仔    時間: 4/10/2007 01:21 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 4/10/2007 01:19 AM 發表

買幾多先???:fff: :fff:
作者: ユюユ    時間: 4/10/2007 01:24 AM

QUOTE:
原帖由 少仔 於 4/10/2007 01:21 AM 發表

買幾多先???:fff: :fff:

反正最近出鬫金,就一萬單W+二萬幸運奇兵搭授權單Q:eee: :eee: :eee:
作者: 直布羅山    時間: 4/10/2007 01:26 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 4/10/2007 01:24 AM 發表

反正最近出鬫金,就一萬單W+二萬幸運奇兵搭授權單Q:eee: :eee: :eee:  

我支持你 :gggg:
作者: 少仔    時間: 4/10/2007 01:29 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 4/10/2007 01:24 AM 發表

好,有膽識.....:fff: :fff:

我會幫你同主祁禱~..

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0