標題: 「爭分跑2008打比之路 - 四歲良駒跟進名單」 [打印本頁]

作者: 莫問我是誰    時間: 11/10/2007 07:44 PM     標題: 「爭分跑2008打比之路 - 四歲良駒跟進名單」

本年度有資格跑打吡既馬目前評分(只列出85分以上)

01. 勇將軍    (105) 賀  賢 -  
02. 喜蓮精彩  (105) 告東尼 - 去o左雙魚河27日,睇睇趕唔趕到?
03. 秒秒當先   (99) 告東尼 - 右前腿肌腱受傷,打比應該無望
04. 永不回望   (97) 蘇保羅 -
05. 得意仔     (94) 姚本輝 - 呢隻都停左操,仲俾賀賢掃走
06. 利好       (94) 霍利時 -
07. 吉祥三寶   (93) 胡  森
08. 時尚風采   (93) 告達理 - 目前健康可能有問題
09. 爆燈       (92) 大  摩 -
10. 愛馬寶     (91) 方嘉柏 -
11. 永旺財     (90) 告東尼 -
12. 花好月圓   (90) 大  摩 -
13. 駿綵       (90) 賀  賢 -
14. 火箭動力   (89) 葉楚航 -
15. 川河飛駒   (89) 蘇保羅 -
16. 驊綵       (89) 賀  賢 -
17. 友利多     (89) 賀  賢 -
18. 怒火優勢   (88) 蘇保羅 -
19. 璐悅       (88) 葉楚航 -
20. 大腦       (87) 蔡約翰 - 今場win應該可以搶多7-8分
21. 鐡拳       (86) 苗禮德 -
22. 奇異之星   (86) 賀  賢 -
23. 芝麻雪糕   (86) 鄭俊偉 -
24. 雪山神駒   (85) 王汝安 -
-----------------------------------------------------------------
第8場 全日戲肉~~永旺財,唔知有無上年俊歡騰咁好質素,爭到分之餘仲可以跑埋國際賽呢?但係

今年告仔轉性,操練上無以往咁辣,有d似蔡神仙,同阿蘇~~

第10場 齊齊開心~~已經贏左1場,而家先評74分,漫漫長路~
          必索威~~上年阿蘇d初出自購馬就勁啦,唔知呢隻有無上年咁好氣勢呢??
          榮進寶寶~~如果連打比入場卷都羅唔到,都怕呢隻馬會步好爸爸後塵~~
          智勇~~今年都好早出來爭分,希望唔係第2隻神州六號啦~~
          線路精英~~上年李易達爭打比入場卷經驗豐富,呢隻應該唔難入選~

第11場 利好~~霍生d馬,差不多熱完身喎,上100分應該唔難掛~
          大腦~~神仙部署恰到好處,除非有傷患,或者2000米完全跑唔掂,相信唔難入選打比~~
          高高高~~呢隻好似幾難入選,除非有驚人進步,似入錯貨多~~
          旺國手~~應該係馬房第一號主力,希望無哂上年d脾氣啦~~

都未計其他三班賽事,唔知呢堆馬之中,有幾多隻真係可以響打比見面呢~~~:yyy:

作者: 小野伸二    時間: 11/10/2007 07:46 PM

告仔唔係轉性..係未谷姐:yyy:

d拍跳時間好多都去返上年全盛時期就知:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 11/10/2007 07:49 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 11/10/2007 07:46 PM 發表
告仔唔係轉性..係未谷姐:yyy:

d拍跳時間好多都去返上年全盛時期就知:fff:

告仔絕招,泥地拍跳試一段快o既...到而家印象只係得"威利來"初出一場有用過,o個課好似係21秒3呢~~

而且佢好興拍跳,而家反而單跳多,唔知佢攪咩呢~~:aaaa:
作者: 小野伸二    時間: 11/10/2007 07:50 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 11/10/2007 07:49 PM 發表

告仔絕招,泥地拍跳試一段快o既...到而家印象只係得"威利來"初出一場有用過,o個課好似係21秒3呢~~

而且佢好興拍跳,而家反而單跳多,唔知佢攪咩呢~~:aaaa:

應該就係全力擺係季中:jjjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 11/10/2007 07:52 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 11/10/2007 07:50 PM 發表

應該就係全力擺係季中:jjjj:

國際賽都來緊..都唔知夠唔夠時間谷起~~

睇下隻喜蓮精采就真係悲哀~~:sss:
作者: 小野伸二    時間: 11/10/2007 07:54 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 11/10/2007 07:52 PM 發表

國際賽都來緊..都唔知夠唔夠時間谷起~~

睇下隻喜蓮精采就真係悲哀~~:sss:

仲有兩個月...拭目以待..

佢手馬我只睇好飛馬王子...

同埋如果你講爭打比...今年98分坐底啦,,,
作者: 莫問我是誰    時間: 11/10/2007 08:06 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 11/10/2007 07:54 PM 發表

仲有兩個月...拭目以待..

佢手馬我只睇好飛馬王子...

同埋如果你講爭打比...今年98分坐底啦,,,

今年好似好多ppg有機會玩咁,唔知中途會唔會殺出一班程咬金,多左d高質o既pp加入戰團呢??

不過澳洲病毒事件...少左一個主要貨源~~:ppp:
作者: 阿源    時間: 12/10/2007 02:03 PM

01. 勇將軍(105)
02. 秒秒當先(99)
03. 永不回望(97)
04. 得意仔(94)
04. 利好(94)
06. 吉祥之寶(93)
07. 時尚風采(93) 目前健康可能有問題
08. 爆燈(92)
09. 愛馬寶(91)
10. 永旺財(90)
10. 花好月圓(90)
12. 火箭動力(89)
13. 川河飛駒(89)
14. 怒火優勢(88)
14. 璐悅(88)
16. 大腦(87)
17. 鐡拳(86)
17.芝麻雪糕(86)
19. 雪山神駒(85)

作者: 智弱網民    時間: 12/10/2007 09:40 PM     標題: 回復 #8 阿源 的帖子

永旺財:gggg:
作者: 健風    時間: 13/10/2007 10:29 AM

大腦:hhhhh:
作者: Minisizeshirt    時間: 13/10/2007 05:47 PM

作者: 阿源    時間: 14/10/2007 11:33 AM

爆燈:loveliness:
作者: 帶來吉利    時間: 14/10/2007 05:51 PM

榮進寶寶 快d轉倉啦

明明110分馬 比安哥係咁玩野:rrr:
作者: willandgrace    時間: 14/10/2007 09:02 PM

01. 勇將軍(105)
02. 秒秒當先(99) - 右前腿肌腱受傷,打比應該無望
03. 永不回望(97)
04. 得意仔(94) - 呢隻都停左操,仲俾賀賢掃走
04. 利好(94)
06. 吉祥之寶(93)
07. 時尚風采(93) 目前健康可能有問題
08. 爆燈(92)
09. 愛馬寶(91)
10. 永旺財(90)
10. 花好月圓(90)
12. 火箭動力(89)
13. 川河飛駒(89)
14. 怒火優勢(88)
14. 璐悅(88)
16. 大腦(87) - 今場win應該可以搶多7-8分
17. 鐡拳(86)
17.芝麻雪糕(86)
19. 雪山神駒(85)
作者: kewell    時間: 14/10/2007 09:48 PM

個list好多都跑短架bor:fff:
作者: Running    時間: 14/10/2007 09:50 PM

點解冇計埋喜蓮精彩?:fff:

雖然而家放草o者,計評分都係有資格入圍架?:fff:
作者: timothyhin    時間: 14/10/2007 09:52 PM

淨係賀賢都唔少85up:ccc: :ccc:
自己開場4歲賽都得:llll:
作者: Running    時間: 14/10/2007 09:55 PM     標題: 回復 #17 timothyhin 的帖子

由最高分排起:

勇將軍、駿綵、驊綵、友利多、奇異之星:ggg:
作者: timothyhin    時間: 14/10/2007 10:00 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 14/10/2007 09:55 PM 發表
由最高分排起:

勇將軍、駿綵、驊綵、友利多、奇異之星:ggg:

睇住佢黎完一隻又一隻:ppp: 如果得意仔(好似4歲)響埋到....:ccc:
睇黎佢想學告仔出馬海圍打比:yyy: 仲要有勇將軍呢隻擺擂台:lll:
作者: raulwong1    時間: 14/10/2007 10:13 PM

大腦啦~睇佢個型,2000m仲好跑,今日贏得都好easy~!!
作者: 莫問我是誰    時間: 15/10/2007 01:06 AM

今年打比睇怕又係pp o既世界~~

最有前途o既ppg 時尚風采又生死未卜(唔好講到咁跨:ppp: )

永旺財就今日一再見識到佢o個份一流鬥心,可惜就有過於均速o既毛病,自從上年不敵跑後勁o既玉

蜻蜓,今場又再輸比爆炸,均速成咁,只跑鬥心唔夠人跑掛?

旺國手又完全受制於今日不利後上馬o既場地~~香港馬場條跑道先係馬匹最大敵人呢~~:ppp:

上年ppg最大希望俊歡騰都贏唔到打比..今年d ppg更加難lu~~~~
作者: 小野伸二    時間: 15/10/2007 01:17 AM

熊中雄同蓮華龜都係4歲姐:jjjj:

不過跑唔跑就唔知啦...樓主呢批最尾可能有d都係夠分唔跑:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 15/10/2007 01:24 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 15/10/2007 01:17 AM 發表
熊中雄同蓮華龜都係4歲姐:jjjj:

不過跑唔跑就唔知啦...樓主呢批最尾可能有d都係夠分唔跑:yyy:

呢幾年有幾多隻夠分o既短途馬會去跑呢?想跑o既都大部份唔入選~

面對現實吧~~:fff:
作者: taxi2003    時間: 15/10/2007 01:33 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 14/10/2007 10:13 PM 發表
大腦啦~睇佢個型,2000m仲好跑,今日贏得都好easy~!!

而家既考驗只係加程.....如果過埋打比真係有機:jjjj: :jjjj:
作者: jintinc    時間: 15/10/2007 01:49 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 15/10/2007 01:33 AM 發表

而家既考驗只係加程.....如果過埋打比真係有機:jjjj: :jjjj:

但係達少一到大賽就手軟腳軟:yyy: ,可能仲有好多不明朗因素:lll:
作者: wksstephen    時間: 15/10/2007 01:54 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 14/10/2007 10:13 PM 發表

但係我睇呢埸走勢最好係「利好」~~
佢已經搵到最合適既跑法~~
2000m 應該仲會衝得更好~~
作者: 阿源    時間: 15/10/2007 12:10 PM

我覺得本年度打吡會由J布PP奪得.
作者: 李澤楷    時間: 15/10/2007 12:13 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 15/10/2007 01:49 AM 發表

但係達少一到大賽就手軟腳軟:yyy: ,可能仲有好多不明朗因素:lll:

達少可能會騎利好:fff: ,
不過利好係後上馬:jjjj:
作者: 木奇異    時間: 15/10/2007 12:32 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 15/10/2007 12:13 PM 發表

達少可能會騎利好:fff: ,
不過利好係後上馬:jjjj:

達少騎邊隻都唔掂啦 :jjjj:
作者: 育馬者傳說    時間: 15/10/2007 12:48 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 15/10/2007 01:24 AM 發表

呢幾年有幾多隻夠分o既短途馬會去跑呢?想跑o既都大部份唔入選~

贏左打比預賽果場一哩就唔同講法。
作者: 李澤楷    時間: 15/10/2007 12:50 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 15/10/2007 01:24 AM 發表

富盈,魅力之城,好望角:fff:
作者: 帶來吉利    時間: 15/10/2007 05:40 PM

QUOTE:

我睇佢1800最頂...
2000就難d
作者: 阿源    時間: 15/10/2007 07:50 PM

評分有變動之後,版主係唔係應該UPDATE呢?
作者: asiadragon    時間: 15/10/2007 07:54 PM

大腦...Derby預賽都有佢分...
但隻馬跑到2000始終覺得.......:ppp: :cccc:
作者: gogowin    時間: 15/10/2007 07:56 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 15/10/2007 07:54 PM 發表
大腦...Derby預賽都有佢分...
但隻馬跑到2000始終覺得.......:ppp: :cccc:

隻馬跑2000應該會差dd...同埋應該仲有唔少老虎o係度...:hhh:
作者: asiadragon    時間: 15/10/2007 08:01 PM

QUOTE:
原帖由 gogowin 於 15/10/2007 07:56 PM 發表

隻馬跑2000應該會差dd...同埋應該仲有唔少老虎o係度...:hhh:

利好係最四平八穩...........:fff:
作者: 活力寶蹄    時間: 15/10/2007 08:05 PM

無敵神駒都4歲...仲要115分...:yyy:
作者: asiadragon    時間: 15/10/2007 08:07 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 15/10/2007 08:05 PM 發表
無敵神駒都4歲...仲要115分...:yyy:

佢跑Derby 預賽???????

蘇保羅唔係咁玩啩..........:ppp: :eee:
作者: 飛神    時間: 15/10/2007 08:08 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 15/10/2007 08:07 PM 發表

佢跑Derby 預賽???????

蘇保羅唔係咁玩啩..........:ppp: :eee:

唔駛多 經典一哩...:zzz:
作者: asiadragon    時間: 15/10/2007 08:11 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 15/10/2007 08:08 PM 發表

唔駛多 經典一哩...:zzz:

經典一哩點夠三關短途錦標咁有信心????:fff: :fff:
作者: 阿源    時間: 15/10/2007 08:21 PM

我覺得無敵1000跑唔贏隻龜
作者: raulwong1    時間: 15/10/2007 08:52 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 15/10/2007 08:01 PM 發表

利好係最四平八穩...........:fff:

我唔明點解大腦明明贏隻利好,
大家都係黎香港跑左2,3場姐,
但就係要話利好最好,大腦就唔夠咁呢????
可唔可以解釋比我聽聽???
作者: Wai    時間: 15/10/2007 09:18 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 15/10/2007 08:52 PM 發表

我唔明點解大腦明明贏隻利好,
大家都係黎香港跑左2,3場姐,
但就係要話利好最好,大腦就唔夠咁呢????
可唔可以解釋比我聽聽???

大腦..9成馬..近仗都見用幾多力先贏..
腳法血統看來不像可扳上2千有餘..
而且...個勢好似谷得就谷用得就用..
用完又拋第2隻出黎....

利好都似乎未夠8成馬..
而且進步得好快..暫時未見出太多力去跑..
隻馬...撇除某d因素之下...基本上..可以話係凌雨既侯任後繼馬....
話哂都係「南非近年來最佳兩歲馬王」
血統方面氣量有支持...

當然現在的確是太早下定論,
現在都是大家的初步意見。

季內如何未知知數,再說長途馬進步起來難以估計。
不過論在未來前景上,暫時來說利好的確較好。

以上都是個人意見...不喜勿打 ...歡迎糾正=w=
作者: 飛神    時間: 15/10/2007 09:19 PM

個表...好似漏左龍的風采?
作者: 阿源    時間: 15/10/2007 09:56 PM

雖然大腦連贏兩場,我覺得佢贏得唔係好靚,少咗一鼓攝人既氣勢
升頂班冇問題,要贏打吡任何一關,我都唔睇好.
作者: Running    時間: 15/10/2007 09:58 PM

不如有乜o野馬漏o左,大家寫埋出o黎啊。

(以85分以上為準)

作者: raulwong1    時間: 15/10/2007 09:58 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 15/10/2007 09:18 PM 發表

大腦..9成馬..近仗都見用幾多力先贏..
腳法血統看來不像可扳上2千有餘..
而且...個勢好似谷得就谷用得就用..
用完又拋第2隻出黎....

利好都似乎未夠8成馬..
而且進步得好快..暫時未見出太多力去跑..
...

謝謝你寶貴意見~
我地就拭目以待,睇下佢地2隻既表現如何吧~!:loveliness:
作者: 翼    時間: 15/10/2007 09:59 PM

希望安畋跑到經典一哩:jjjj:
作者: raulwong1    時間: 15/10/2007 10:01 PM

我都係咁睇~安畋吧~!
作者: J10A    時間: 17/10/2007 10:07 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 15/10/2007 01:06 AM 發表
今年打比睇怕又係pp o既世界~~

最有前途o既ppg 時尚風采又生死未卜(唔好講到咁跨:ppp: )

永旺財就今日一再見識到佢o個份一流鬥心,可惜就有過於均速o既毛病,自從上年不敵跑後勁o既玉

蜻蜓,今場又再輸比爆炸,均速成咁,只跑鬥心唔夠人跑掛?

旺國手又完全受制於今日不利後上馬o既場地~~香港馬場條跑道先係馬匹最大敵人呢~~:ppp:

上年ppg最大希望俊歡騰都贏唔到打比..今年d ppg更加難lu~~~~

我同意你講法,永旺財係過於均速,鄭雨滇應該大膽d,試改用快放戰術

君記得當年的威利高嗎
作者: Running    時間: 17/10/2007 10:19 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 15/10/2007 01:06 AM 發表
旺國手又完全受制於今日不利後上馬o既場地~~香港馬場條跑道先係馬匹最大敵人呢~~

呢隻馬從來唔覺得佢可以後追,佢其實跟守中間位、甚至擺美走先適合佢跑。
作者: 小魔怪    時間: 17/10/2007 11:21 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/10/2007 10:19 AM 發表

呢隻馬從來唔覺得佢可以後追,佢其實跟守中間位、甚至擺美走先適合佢跑。

個分差唔多啦

落返3班搵湯仔騎就有d機
作者: willandgrace    時間: 22/10/2007 01:51 PM

02. 喜蓮精彩  (105) 告東尼 - 去o左雙魚河27日,睇睇趕唔趕到?
03. 秒秒當先   (99) 告東尼 - 右前腿肌腱受傷,打比應該無望
05. 得意仔     (94) 姚本輝 - 呢隻開始操番
06. 大腦       (94) 蔡約翰
07. 利好       (94) 霍利時  
08. 永旺財     (93) 告東尼
09. 吉祥三寶   (93) 胡  森
10. 時尚風采   (93) 告達理 - 目前健康可能有問題
11. 爆燈       (92) 大  摩
12. 愛馬寶     (91) 方嘉柏
13. 花好月圓   (90) 大  摩  
14. 駿綵       (90) 賀  賢
15. 火箭動力   (89) 葉楚航  
16. 川河飛駒   (89) 蘇保羅
17. 驊綵       (89) 賀  賢
18. 友利多     (89) 賀  賢  
19. 安畋       (88) 蔡約翰 - 跑完10月21日賽事之後上了榜
20. 怒火優勢   (88) 蘇保羅
21. 璐悅       (88) 葉楚航
22. 鐡拳       (86) 苗禮德  
23. 奇異之星   (86) 賀  賢  
24. 芝麻雪糕   (86) 鄭俊偉  
25. 雪山神駒   (85) 王汝安

作者: 馬俠    時間: 22/10/2007 02:21 PM

賀賢咁多馬:aaaaaa:
作者: 阿源    時間: 22/10/2007 02:56 PM

QUOTE:
原帖由 馬俠 於 22/10/2007 02:21 PM 發表
賀賢咁多馬:aaaaaa:

到時候可能只有勇將軍一隻:qqq:
作者: 春田花花幼稚園    時間: 22/10/2007 02:57 PM

暫時得大腦:hhhhh:
作者: 櫻花    時間: 22/10/2007 03:56 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/10/2007 10:19 AM 發表

係呢一刻,我都認為隻"旺國手"如果可以守中間外疊甚至係前走,比較適合佢,其情況有d似同廐嘅"智勇",留後係馬群中間走來非常不暢順.
作者: 小魔怪    時間: 22/10/2007 04:00 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 22/10/2007 03:56 PM 發表

係呢一刻,我都認為隻"旺國手"如果可以守中間外疊甚至係前走,比較適合佢,其情況有d似同廐嘅"智勇",留後係馬群中間走來非常不暢順.

智勇易跑好多

加上智勇跑快活谷亦應該合適

多一條出路
作者: raulwong1    時間: 22/10/2007 05:20 PM

其實旺角手好似好驚馬咁....
佢成日都係馬群都穿上黎...
不如試下比佢拉出大外衝一段or直情放出黎試下...
隻馬真係好大步.....放頭都應該唔會跑得差....
但最大問題係佢唔鐘意係馬群度跑...唔知有冇朋友睇到呢樣野呢...?
作者: willandgrace    時間: 26/10/2007 10:48 PM

黎到10月尾呢個階段,90分以下已經可以收工。:fff: :fff: 睇怕到1月時可能要95分以上先有機會搶到入場劵。:jjjj: :zzz:

05. 得意仔     (94) 姚本輝 - 呢隻開始操番 (今日退左役,bye bye)
05. 大腦       (94) 蔡約翰
06. 利好       (94) 霍利時  
07. 永旺財     (93) 告東尼
08. 吉祥三寶   (93) 胡  森
09. 時尚風采   (93) 告達理 - 呢隻終於復操,10月25日快操了一今季第1課
10. 爆燈       (92) 大  摩
11. 贏得叻 (91) 李易達
12. 愛馬寶     (91) 方嘉柏
13. 花好月圓   (90) 大  摩  
14. 駿綵       (90) 賀  賢

15. 火箭動力   (89) 葉楚航
16. 川河飛駒   (89) 蘇保羅
17. 龍的風采 (89) 方嘉柏
18. 福喜       (89) 告東尼
19. 驊綵       (89) 賀  賢
20. 友利多     (89) 賀  賢  
21. 安畋       (88) 蔡約翰 - 跑完10月21日賽事之後上了榜
22. 怒火優勢   (88) 蘇保羅
23. 璐悅       (88) 葉楚航
24. 合力齊心 (87) 何良
25. 鐡拳       (86) 苗禮德  

26. 奇異之星   (86) 賀  賢  
27. 芝麻雪糕   (86) 鄭俊偉
28.  確奇妙 (86) 確利時
29. 廣友名駒 (86) 胡新
30.  雪山神駒   (85) 王汝安
31. 喜聚寶 (85) 方嘉柏
作者: 小魔怪    時間: 26/10/2007 11:01 PM

喜蓮精彩 秒秒當先 呢2隻都可以byebye啦
作者: 魚仔餅    時間: 26/10/2007 11:03 PM

好多高分馬仲未跑:ooo:
作者: 阿源    時間: 26/10/2007 11:06 PM

花好月圓同爆燈一齊黎,爆燈巳經快操咗5課,花好月圓仲係踱步
唔知係唔係好似如詩如畫咁,係就慘囉:zzzzzzzzz:
作者: willandgrace    時間: 26/10/2007 11:17 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 26/10/2007 11:06 PM 發表
花好月圓同爆燈一齊黎,爆燈巳經快操咗5課,花好月圓仲係踱步
唔知係唔係好似如詩如畫咁,係就慘囉:zzzzzzzzz:

「爆燈」既操練係大摩近年來港歐洲pp之中罕地咁急進既一隻:uuu: ,反而「花好月圓」就算正常,而且操練亦已開始加強。:fff:

作者: Wai    時間: 26/10/2007 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 26/10/2007 11:17 PM 發表

「爆燈」既操練係大摩近年來港歐洲pp之中旱有地咁急進既一隻:uuu: ,反而「花好月圓」就算正常,而且操練亦已開始加強。:fff:

爆燈..
都唔知係咪谷黎跑瓶比能叔散獲金..:ggg:
又一隻葉森馬:ggg: :ggg:
作者: 小魔怪    時間: 26/10/2007 11:23 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 26/10/2007 11:21 PM 發表

爆燈..
都唔知係咪谷黎跑瓶比能叔散獲金..:ggg:
又一隻葉森馬:ggg: :ggg:

呢隻2400太長啦

2000差唔多:ggg:

如無意外

爆炸跑瓶

燈同爆冷跑杯 (燈要做pacemaker)
作者: Wai    時間: 26/10/2007 11:23 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 26/10/2007 11:23 PM 發表

呢隻2400太長啦

2000差唔多:ggg:

如無意外

爆炸跑瓶

燈同爆冷跑杯 (燈要做pacemaker)

爆炸2千都好似唔都夠:ggg:
作者: 小魔怪    時間: 26/10/2007 11:28 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 26/10/2007 11:23 PM 發表

爆炸2千都好似唔都夠:ggg:

3隻一齊跑2000

一放一中一追

:fff:
作者: Wai    時間: 26/10/2007 11:28 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 26/10/2007 11:28 PM 發表

3隻一齊跑2000

一放一中一追

兩隻鬥燒:yyy:
作者: 小魔怪    時間: 26/10/2007 11:31 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 26/10/2007 11:28 PM 發表

兩隻鬥燒:yyy:

直路無力頂住左隻爆冷就好笑 :fff: :fff:
作者: Wai    時間: 26/10/2007 11:31 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 26/10/2007 11:31 PM 發表

直路無力頂住左隻爆冷就好笑 :fff: :fff:

咁咪金剛:yyy:
作者: taxi2003    時間: 26/10/2007 11:31 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 26/10/2007 11:28 PM 發表

3隻一齊跑2000

一放一中一追

爆燈夠分先算啦:yyy: :yyy:
作者: Wai    時間: 26/10/2007 11:32 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 26/10/2007 11:31 PM 發表

爆燈夠分先算啦:yyy: :yyy:

淨係個馬主都加左廿分:yyy:
作者: 小魔怪    時間: 26/10/2007 11:32 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 26/10/2007 11:31 PM 發表

咁咪金剛:yyy:

你就想 :bbbbb:

有皮士既 :xxxx:
作者: Wai    時間: 26/10/2007 11:33 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 26/10/2007 11:32 PM 發表

你就想 :bbbbb:

有皮士既 :xxxx:

我梗係想:yyy:
不過都預左...=.=
爆冷都痴線既..
作者: 阿源    時間: 26/10/2007 11:37 PM

以爆燈,要入選除非直接報香港盃預賽,直接跑入前二名
否則要一個月贏兩場,再加理國際賽要六週跑三場,有可能嗎:uuu:
作者: 小魔怪    時間: 26/10/2007 11:40 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 26/10/2007 11:33 PM 發表

我梗係想:yyy:
不過都預左...=.=
爆冷都痴線既..

跑1600啦

話唔定贏晒 :jjj:
作者: Wai    時間: 26/10/2007 11:41 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 26/10/2007 11:40 PM 發表

跑1600啦

話唔定贏晒 :jjj:

我唔係真果個馬主:jjjj:
作者: 小魔怪    時間: 26/10/2007 11:43 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 26/10/2007 11:41 PM 發表

我唔係真果個馬主:jjjj:

唔準講大亨野:uuu:
作者: Wai    時間: 26/10/2007 11:44 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 26/10/2007 11:43 PM 發表

下:yyy:
有講咩我都無講:lll:
唔好陰我好wor:kkkk:

千6個陣容都唔知有咩馬=.=
呢隻傷果隻又咩咁...-.-
作者: 活力寶蹄    時間: 26/10/2007 11:45 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 26/10/2007 11:43 PM 發表

佢講緊現實個果....:fff:
作者: 小魔怪    時間: 26/10/2007 11:46 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 26/10/2007 11:45 PM 發表

佢講緊現實個果....:fff:

明跣佢 :fff:

1600夠跑啦

d馬愈黎愈水:mmm:
作者: 魔術師    時間: 3/11/2007 07:56 PM

有無人更新 ?
作者: 阿源    時間: 4/11/2007 12:37 AM

細腦贏咗應該會評89-91分,算係新入榜
作者: 阿源    時間: 5/11/2007 01:42 PM

01. 勇將軍    (105) 賀  賢 - 11月6日出黎試閘,就黎出得,呢隻馬分數實夠,唔駛急

03.快馬王子   (102) 方嘉柏
04. 秒秒當先   (99) 告東尼 - 右前腿肌腱受傷,打比應該無望
05. 永不回望   (97) 蘇保羅 - 初出走勢過得去
06 利好       (94) 霍利時  
08. 吉祥三寶   (93) 胡  森 - 11月6號出黎試閘,就黎出得
08. 時尚風采   (93) 告達理 - 呢隻終於復操,10月25日快操了今季第一課

08. 大將風範   (93) 告東尼
12. 爆燈       (92) 大  摩 - 操練好積極,應該好快出黎
12. 細腦       (92) 蔡約翰 - 新入榜,贏完加9分,幾重手下

12.火燭車      (92) 蔡約翰 - 外地贏過1400及1600,2000跑過第4,應該係打吡馬

15 贏得叻     (91) 李易達
15. 愛馬寶     (91) 方嘉柏

17 花好月圓   (90) 大  摩  
17. 駿綵       (90) 賀  賢

19. 火箭動力   (89) 葉楚航
19. 川河飛駒   (89) 蘇保羅
19. 龍的風采   (89) 方嘉柏
19..福喜       (89) 告東尼
19. 驊綵       (89) 賀  賢 - 11月6日試閘,就黎出得
19. 友利多     (89) 賀  賢  
25. 安畋       (88) 蔡約翰 - 跑完10月21日賽事之後上了榜
25. 怒火優勢   (88) 蘇保羅
25. 璐悅       (88) 葉楚航
28.. 合力齊心   (87) 何  良
29. 鐡拳       (86) 苗禮德  
29. 奇異之星   (86) 賀  賢  
29. 芝麻雪糕   (86) 鄭俊偉
29. 確奇妙     (86) 霍利時
33. 廣友名駒   (86) 胡新
34. 雪山神駒   (85) 黃汝安
35. 喜聚寶     (85) 方嘉柏

作者: willandgrace    時間: 10/11/2007 08:50 AM

03. 快馬王子  (102) 方嘉柏
04. 秒秒當先   (99) 告東尼 - 右前腿肌腱受傷,打比應該無望
05. 永不回望   (97) 蘇保羅 -
07. 利好       (94) 霍利時  
09. 吉祥三寶   (93) 胡  森
10. 時尚風采   (93) 告達理 - 呢隻終於復操,10月25日快操了一今季第1課,11月6日進行試閘
11. 爆燈       (92) 大  摩
12. 火燭車     (92) 蔡約翰
13. 細腦       (92) 蔡約翰
14. 贏得叻     (91) 李易達
15. 愛馬寶     (91) 方嘉柏
16. 花好月圓   (90) 大  摩  
17. 駿綵       (90) 賀  賢  - 9月11日之後至今兩個月未再有快操,進度有疑問
18. 火箭動力   (89) 葉楚航
19. 川河飛駒   (89) 蘇保羅
20. 龍的風采   (89) 方嘉柏
21. 福喜       (89) 告東尼
22. 驊綵       (89) 賀  賢
23. 友利多     (89) 賀  賢  
24. 安畋       (88) 蔡約翰
25. 怒火優勢   (88) 蘇保羅
26. 璐悅       (88) 葉楚航

26. 合力齊心   (87) 何良
27. 鐡拳       (86) 苗禮德  
28. 奇異之星   (86) 賀  賢  
27. 芝麻雪糕   (86) 鄭俊偉
29. 確奇妙     (86) 確利時
30. 廣友名駒   (86) 胡新
31. 雪山神駒   (85) 王汝安
32. 喜聚寶     (85) 方嘉柏

作者: tinsley113    時間: 24/12/2007 12:15 PM

01. 綠色駿威  (109) 方嘉柏 - 會否跑經典一哩呢...
02. 勇將軍     (105) 賀  賢 -  
03. 喜蓮精彩  (105) 告東尼 - 開始有拍跳工夫
04. 快馬王子  (102) 方嘉柏 -
05. 細腦        (100) 蔡約翰
06. 秒秒當先   (99) 告東尼 - 右前腿肌腱受傷,打比應該無望
07. 永不回望   (99) 蘇保羅 - 下仗目標直指經典一哩
08. 大腦         (94) 蔡約翰 - 血液不正常後剛週日進行了第一課快跳
09. 利好         (93) 霍利時  
10. 永旺財      (93) 告東尼
11. 吉祥三寶   (93) 胡  森  - 積極備戰經典一哩
12. 時尚風采   (93) 告達理 -
13. 爆燈         (92) 大  摩  - 心律不正常
14. 火燭車      (92) 蔡約翰 - 左前腿肌腱受傷
15. 贏得叻      (91) 李易達
16. 愛馬寶      (91) 方嘉柏
17. 花好月圓   (90) 大  摩  
18. 駿綵         (90) 賀  賢  - 未有快跳,操練不正常  
19. 驊綵         (89) 賀  賢
20. 友利多      (89) 賀  賢  
21. 點心         (89) 大  摩  - 短途馬
22. 名店之星   (89) 徐雨石 - 泥地馬
23. 福喜         (88) 告東尼
24. 火箭動力   (88) 葉楚航
25. 安畋         (88) 蔡約翰 - 小休後剛週日進行了第一課快跳
26. 龍的風采   (88) 方嘉柏
27. 川河飛駒   (87) 蘇保羅
28. 合力齊心   (86) 何良
29. 怒火優勢   (86) 蘇保羅
30. 鐡拳         (86) 苗禮德
31. 喜聚寶      (85) 方嘉柏
32. 璐悅         (84) 葉楚航
33. 確奇妙      (84) 霍利時 - 短途馬
34. 廣友名駒   (84) 胡  森
35. 旺國手      (83) 方嘉柏
36. 步步勝      (82) 李易達 - 短途馬
37. 智勇         (82) 方嘉柏
作者: 飛神    時間: 24/12/2007 12:17 PM

呢個榜...永遠都無今季最強的 四歲馬
作者: 小野伸二    時間: 24/12/2007 12:18 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 24/12/2007 12:17 PM 發表

無錯...不過唔係你個隻蓮華j:uuu:
作者: 飛神    時間: 24/12/2007 12:20 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 24/12/2007 12:18 PM 發表

無錯...不過唔係你個隻蓮華j:uuu:

熊中雄最多第二:fff:
作者: 小野伸二    時間: 24/12/2007 12:22 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 24/12/2007 12:20 PM 發表

佢俾霍利時封印左姐:fff:
作者: 活力寶蹄    時間: 24/12/2007 12:53 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 24/12/2007 12:20 PM 發表

最後數上黎...:yyy:
作者: 臨場    時間: 27/12/2007 01:28 AM

Road to HK Derby 2008

Date                       Race                            Dist
1/1/2008        華商會挑戰盃(香港三級賽)        1400m
1/1/2008        Class 2 100-80        1600m
1/1/2008        Class 2 95-75        2000m
9/1/2008        Class 1 110-90        1800m (谷)
20/1/2008        Mercedes-Benz香港經典一哩賽(香港一級賽)        1600m
20/1/2008        Class 1 110-90        1600m
20/1/2008        Class 2 95-75        1800M
30/1/2008        Class 2 95-75        2200m (谷)
2/2/2008        百週年紀念銀瓶(香港三級賽)        1800m
2/2/2008        Class 2 95-75        1600m
13/2/2008        Class 2 100-75        1800m (谷)
17/2/2008        Mercedes-Benz香港打m預賽(香港二級賽)        1800m
17/2/2008        Class 3 80-60        1800M
24/2/2008        香港金盃(香港一級賽)        2000m
24/2/2008        Class 1 110-90        1600M
24/2/2008        Class 2 95-75        1800M
16/3/2008        Mercedes-Benz香港打m大賽(香港一級賽)        2000m

作者: kewell    時間: 27/12/2007 02:25 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 24/12/2007 12:17 PM 發表

好有勝呀???:fff:
作者: 長毛    時間: 27/12/2007 02:32 AM

this one is importnat .. 2/2/2008        百週年紀念銀瓶(香港三級賽)        1800m
作者: taxi2003    時間: 27/12/2007 02:32 AM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 27/12/2007 02:25 AM 發表

我有多張啦:loveliness: :loveliness:
作者: jintinc    時間: 27/12/2007 02:33 AM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 27/12/2007 02:25 AM 發表

錯,錯,錯!!!:eee:
其實係新全勝:yyy:
作者: 臨場    時間: 31/12/2007 08:21 PM

Road to HK Derby 2008: 1/1/2008
華商會挑戰盃(香港三級賽)        1400m
勇將軍: 以此駒在澳最後三場賽績加上現階段的評分, 入選打比根本不是問題。General Nediym 的子嗣可於2400m的AJC打比跑第二絕對是異數。只是此賽於變化地上上演,會否有其他實力馬跑不出水準而令勇將軍上名呢?在港初出一役被捧成大熱已有介心,之前只面對同齡馬,初遇年長馬要有活力先生及勝威旺般級數才可一出即勝,結果走勢甚普通。今次要面對全港最好的千四一哩能手,雖負輕磅也恐怕進度未夠。今場亦正好用來測試此馬的真正實力,如能上名甚至勝出,未來還有三場賽事等你贏錢!(就如上年勁歡騰。)4至6名亦已經是很好的賽績,但如果走勢依然普通的話,有點擔心牠是另一匹勁將軍。今場我不看好其上名機會(除非落大雨啦!)

1/1/2008          Class 2 95-75        2000m
智勇: 上賽初跑谷草千八沿途被奮鬥心燒住頂到終點前才被超越,快步速受害者埋門僅負証明有不俗的實力。今次用上蘇銘倫,希望憑其歐式長韁繩能令此馬前段能放鬆來競跑,甚至稍留三四位可能更好也未定。毛色肖父長力可望達至二千。今場可測試其氣量能否應付二千米,亦因為這點要五倍以上才值搏。
廣友名駒: 奇異光芒子嗣而外祖父源自Deputy Governor按理不會太早熟,好大機會四至五歲才全熟,因此可望還有點進步。在港兩場賽事一場後上一場守handy位都毫毛走勢,上賽雖受快步速所累,但也斷得很快。有按近表演時才留意也未遲,但以此馬房喜冷惡熱作風,臨場如有30-40倍不防拖一票。
璐悅: 前仗在嫌短的谷草一千跑第四後迅即增程田草一哩,無論路程及對手實力都大幅提高,兩大不利條件而只負一哩好手新力勁四身位,證明級數可在二班有馬贏。但今次再增程四百要考驗其耐力,血統上Pins +Zamazaan 長力應可應付二千,強配柏竇似乎今場有意攻堅,如能入三甲的話有望入選今年打比。對比起智勇,論投注穩健程度我會選智勇,但璐悅絕對是此場的unknow!

1/1/2008        Class 2 100-80        1600m
是賽五匹四歲參戰馬可視此仗為經典一哩賽前哨戰:
永不回望: 有在馬會網看其28/10/06滿利谷G2排最外檔而後上僅負應屆墨爾本盃盟主高效能的表現,再加上上場能守好位而後上僅敗陽光蹄下,我覺得其實力絕不下於勇將軍,是今場的爭勝主角,但今場負131磅要讓其主要對手六磅以上是今場爭勝障礙。
時尚風采: 上賽出閘笨拙被迫留後跑,直路初距離新力勁達六個身位,末段只有牠能收復大量失地,最後負新力勁3 1/4身位, 估計末段做22.5左右,如此後勁及鬥心,今次雖排13位但此馬很少搶口,如出閘後能居中位置的話亦是今場的爭勝主角。
龍的風采: 近仗所見其後上加速力不及上季, 略嫌均速。最近於谷草試千七閘用蘇銘倫守二三位效果理想,今場負120磅受讓永不回望及時尚風采115,如跟前守Handy位入直路走甩你都幾難追到,今場要贏還看蘇銘倫走位及騎功!
川河飛駒: 上次慢步速末段快至22.5,名次雖後其實末段無意攻堅,估計上賽末段已做23秒左右。血統上此馬長力止於一哩,今場如步速正常可望走近,冷腳,但論潛質應不及2,4
芝麻雪糕: 牠今場有力特襲,因二班田賽輕磅馬常有令人意外的表現,而且此駒上賽後上一段走勢甚吸引。此駒如非出自此馬房隨時成為今場三大熱門!只擔心馬房鬥志,面對如此強手會否一撼,又會否趕爭分跑打比,還是留以有待,到季中季尾遇弱旅贏多一兩場頭馬呢?木牢羊!
上述五駒都是今場爭勝主角,勝負關鍵繫於加州主教身上。如前段慢而龍的風采跟前的話龍的風采有權偷雞成功,反之有快步速則利芝麻雪糕、永不回望及時尚風采。

作者: 長毛    時間: 4/1/2008 02:33 AM

QUOTE:
原帖由 臨場 於 31/12/2007 08:21 PM 發表
Road to HK Derby 2008: 1/1/2008
華商會挑戰盃(香港三級賽)        1400m
勇將軍: 以此駒在澳最後三場賽績必臚G絕對是異數。只是此賽於變化地上上演,會否有其他實力馬跑不出水準而令勇將軍上名呢?在港初 ...

should be 此場的unknown .. not unknow ....
作者: 魚仔餅    時間: 7/1/2008 01:33 PM

01. 綠色駿威  (108) 方嘉柏 - 會否跑香港經典一哩賽成疑問
02. 永不回望  (105) 蘇保羅 -
02. 喜蓮精彩  (105) 告東尼 - 1月4日試閘第2,未通過獸醫檢查
04. 勇將軍    (103) 賀  賢 - 兩戰皆為失望,上場包尾
05. 快馬王子  (102) 方嘉柏 - 四肢不良於行,仲未試閘
06. 細腦      (100) 蔡約翰 - 12月29日發熱,停操
07. 秒秒當先   (99) 告東尼 - 右前腿肌腱受傷,1月3日放完草,打比應該無望
08. 大腦       (94) 蔡約翰
08. 永旺財     (94) 告東尼
08. 喜蓮福星   (94) 告東尼
11. 吉祥三寶   (93) 胡  森 - 準備香港經典一哩賽中
11. 時尚風采   (93) 告達理
13. 利好       (92) 霍利時  
13. 爆燈       (92) 大  摩 - 12月28日至1月1日停過操,有心律不正常
13. 火燭車     (92) 蔡約翰 - 左前腿肌腱受傷,12月31日先游水
13. 細腦       (92) 蔡約翰 - 12月29日發熱,停操
17. 贏得叻     (91) 李易達 - 今季未出過賽
17. 愛馬寶     (91) 方嘉柏
19. 花好月圓   (90) 大  摩  
19. 駿綵       (90) 賀  賢 - 9月11日之後至今兩個月未再有快操,進度有疑問
21. 點心       (89) 大  摩 - 短途馬機會不大
21. 名店之星   (89) 徐雨石 - 泥地馬機會不大
21. 龍的風采   (89) 方嘉柏
21. 驊綵       (89) 賀  賢
21. 友利多     (89) 賀  賢 - 星期三出賽
26. 火箭動力   (88) 葉楚航 - 星期三出賽
26. 安畋       (88) 蔡約翰  
28. 合力齊心   (87) 何良
28. 步步勝     (87) 李易達 - 短途馬
30. 福喜       (86) 告東尼
30. 怒火優勢   (86) 蘇保羅
30. 鐵拳       (86) 苗禮德 - 操練不正常
33. 川河飛駒   (85) 蘇保羅
33. 喜聚寶     (85) 方嘉柏 - 上場轉彎飛左出去,表現難以接受
35. 璐悅       (84) 葉楚航 - 上場2000米跑第四
35. 芝麻雪糕   (84) 鄭俊偉
37. 旺國手     (83) 方嘉柏
38. 確奇妙     (82) 確利時
38. 廣友名駒   (82) 胡新   - 星期三出賽
38. 智勇       (82) 方嘉柏
41. 秘密行動   (80) 告達理 - 機會不大

作者: 長毛    時間: 7/1/2008 01:37 PM

just wondering .. why they still need to 爭分跑2007打比 ???
作者: 魚仔餅    時間: 7/1/2008 01:39 PM

QUOTE:
原帖由 長毛 於 7/1/2008 01:37 PM 發表
just wondering .. why they still need to 爭分跑2007打比 ???

期間發生好多事,而家仲可能有病毒威脅:ddd:
作者: 長毛    時間: 7/1/2008 01:47 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 7/1/2008 01:39 PM 發表

期間發生好多事,而家仲可能有病毒威脅:ddd:

you dont get my point ....
let's think again .. :eee: :eee: :eee:
作者: asiadragon    時間: 7/1/2008 02:04 PM

好似今日公佈 Classic Mile 報名名單....
作者: 新水星    時間: 7/1/2008 02:08 PM

我相信會有三班馬趕到入場券:zzz:
作者: asiadragon    時間: 7/1/2008 02:51 PM

勇將軍  奇異之星  牛精富星  絕塵  大腦  火箭動力  花好月圓  

廣友名駒 瀟洒大少  利好  贏得住  朝東之寶  大將風範  

綠色駿威  喜蓮福星  高點   龍的風采   雄風   鐵拳

鼓浪天風   喜聚寶   時尚風采  皇者之光  秒秒當先   璐悅

永旺財   笑談中   永不回望   好開心  快馬王子   大家平安

好好食   多津美   芝麻雪糕   威威福星  怒火優勢   愛馬寶

吉祥三寶  爆燈    旺國手  智勇

以上個41隻馬係第一階段報名打吡的馬匹 only..但我相信有喲都唔會跑....

第二階段報名在3月3日..所以仲有時間畀喲馬做最後衝刺...

作者: taxi2003    時間: 7/1/2008 02:54 PM

絕塵呀:jjjj: :jjjj:
作者: 魚仔餅    時間: 7/1/2008 02:57 PM

綠色駿威有段報喎:jjjj:
作者: 新水星    時間: 7/1/2008 03:08 PM

璐悅 雄風:jjjj:
作者: 直布羅山    時間: 7/1/2008 03:16 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 7/1/2008 02:51 PM 發表
勇將軍  奇異之星  牛精富星  絕塵  大腦  火箭動力  花好月圓  

廣友名駒 瀟洒大少  利好  贏得住  朝東之寶  大將風範  

綠色駿威  喜蓮福星  高點   龍的風采   雄風   鐵拳

鼓浪天風   喜聚寶   時 ...

雄風報打毗!??? :fff: :zzz:
作者: iceson    時間: 7/1/2008 03:29 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 7/1/2008 02:04 PM 發表
好似今日公佈 Classic Mile 報名名單....

今日有冇公佈?:jjj:
作者: 魔術師    時間: 7/1/2008 03:32 PM

真命天子會否未出來.....:fff: :fff:
作者: asiadragon    時間: 7/1/2008 03:32 PM

QUOTE:
原帖由 iceson 於 7/1/2008 03:29 PM 發表

今日有冇公佈?:jjj:

未.....但董事盃公佈左.....Classic Mile 都會啩....:ooo:
作者: 長毛    時間: 7/1/2008 09:45 PM

I can tell you no horse from the above list can win that derby....
作者: 智弱網民    時間: 11/1/2008 02:53 AM

大家點睇危險英駿? 我覺得隻馬有能力同長力跑2000贏依堆馬:jjjj:
作者: 愛馬小新仔    時間: 11/1/2008 07:44 AM

旺國手跑唔到都唔怕,佢遲d一定發光發熱:loveliness:
作者: 臨場    時間: 20/1/2008 03:31 PM

Road to Derby 08:
1月20日: 經典一哩賽
不明如此大賽日竟不安排在A跑道上演,反而用利前領的B+2跑道!
此場賽事評分上像是一場105-80分的二班賽,但當中有個別馬匹的評分還是有上升空間,至少此十三匹馬將來可在二班交出頭馬。
綠色駿威: 來港後似乎跑谷草表現好過沙田,亦沒有預期的進步表現。上賽G1國際短途跑第七但所負頗遠,即使降級對同齡對手也不覺有優勢,此終覺得此馬力短不合沙田長直路。三至六名機會。
永不回望: 來港第三場已打開勝門,如是北半球馬我會說此駒是另一匹爆冷或奧運精神!現階段能守4,5位而末段走到23秒,跑法甚具彈性下不怕步速的快慢,上賽負重,初段有少許搶口,直路面對多匹對手來犯亦能勝出,跑贏 ‘再勝多’ 的馬多是好馬,如上場耗力不多是今場三甲之選。
勇將軍: 進度徘徊,連澳洲外圍都比到21倍,似乎不太看好此駒機會。但由G3華商會盃降回面對四歲同齡馬,也不應看的太淡,用股票術語今場牠的賠率是超賣,可冷吼,如再大敗今年打比睇少隻了。
高點: 今場最佳黑馬!論形格論血統牠都可以應付一哩,母系方面不少子嗣可贏千六以上賽事,之前亦覺得此駒於千二落敗後應向千四發展,沈集成大賽用巫斯義成功率甚高,永不回望的最強對手。
喜蓮福星: 葉森打比一戰後上跑第六,但之後表現普通。9月還在英國跑,12月3日開操,如能用六星期操而一出即勝就真是馬王級了。今場觀望。
永旺財: 除了二千那場有痰大敗外,此馬表現很準的。今場沒有太多前領馬,如牠在前面控制步速,末段牠可做23秒以來你都幾難過到牠,是今場QT穩腳。
吉祥三寶: 論操練牠是此場最積極的一匹。上賽初出跑國際一哩雖尾二回來但表現絕不失禮。降級而來預期可跑得按近。只是此駒變化地較佳,而且兩歲後表現沒有進步。但蘇銘倫肯騎此駒,是此賽另一奇兵。
利好: 上賽千八直路內檔冇位而第三,否則牠可和永旺財有得影。只是來港跑了多仗只近未勝,實力似乎見盡,是一匹一尾二班頂馬,除非有突破性進步,否則此賽最多三至六名。
龍的風采: 上賽實力見盡只是一匹二班中級分子,近仗見末段流於均速,不彷嘗試跟前來跑偷雞。
火箭動力: 兩句講晒,在澳用盡,千六亦長。
鼓浪天風: 母系贏千六起家,外祖母的子嗣以一哩表現較好,此馬可應付一哩。在港從不輸多過三個身位,甚具鬥心,今場可以冷吼。
喜聚寶: 初出走勢吸引,上賽當冇跑過算了。但初出一役賽事水準普通,該賽只得一匹牛精財星於千八贏馬,暫時不覺得此馬是匹高質素的馬。
芝麻雪糕: 馬房不是大賽馬房,此賽可作為測試馬匹實力。

總結: 永不回望是此賽牌面馬是公認的,但高點是可以給予前駒很大威脅,同馬房的鼓浪天風也不能輕視,永旺財如能在前段順放可以帶到的,最後可拖吉祥三寶。
作者: 臨場    時間: 20/1/2008 05:39 PM

1月20日: 二班95-75分,千八米:
時尚風采: 今季復出三場都有意外,初出直路受阻,上兩場排外檔慢閘的情況下後上甚勁,尤其上賽全場只得此馬後上收復大量失地,申算末段做22.5秒左右。計血統增程千八二千應更合,今場只要出閘不慢可望入三甲,只是負磅削重。
怒火優勢: 紐西蘭打比之後來港的馬暫時未有一匹近過,亦不覺得這匹有甚麼過人之處。
璐悅: 今場機會馬之一,今季由一千,千六,之後二千沿途守二三疊不利位置都跑第四,均速馬今次千八應該到位。
旺國手: 今季冇預期般進步。南半球馬在三歲跑中長途跑得好到四歲表現通常都冇進步,遠有雀躍,近有力奇福星。跑姿還有改善空間,今場位望較濃。
廣友名駒: 情況一如怒火優勢,末有走勢前暫不留意。
大家平安: 小休復出跑千八怕氣量末夠,對手亦強,熱身後才留意。
好好食: Danasinga 配 Zabeel 的母系,應具長力,今場負磅甚輕,雖增程四百,三甲亦有望。
總結: 此場四歲馬,首選璐悅,副選時尚風采及好好食。
作者: 金碧明珠    時間: 21/1/2008 04:17 PM     標題: 截止1月21日

評分
Name
馬名
Trainer
練馬師
108* GREEN BIRDIE (H245)綠色駿威C Fownes方嘉柏
105* NEVER LOOK BACK (J043)永不回望P O'Sullivan蘇保羅
102* HELENE MASCOT (J164)喜蓮福星A S Cruz告東尼
102* ROYAL PRIDE (J119)快馬王子C Fownes方嘉柏
100* AMBITIOUS GENERAL (J066)勇將軍D J Hall賀賢
99* GREAT GUY (H112)大將風範A S Cruz告東尼
99* LEADING AHEAD (H249)秒秒當先A S Cruz告東尼
97* HIGH POINT (H215)高點C S Shum沈集成
97* FEARLESS (H301)利好D E Ferraris霍利時
94* DAO DAO (H308)大腦J Size蔡約翰
94* LUCKYME (H012)永旺財A S Cruz告東尼
94* HORACE'S CHOICE (H169)龍的風采C Fownes方嘉柏
93* JOY AND FUN (H014)時尚風采D Cruz告達理
92* LU YUE (H278)璐悅C H Yip葉楚航
92* VIVA HONG KONG (J097)爆燈J Moore約翰摩亞
92* GEM OF CHIU TON (J188)朝東之寶P F Yiu姚本輝
91* VISIONARIO (J095)吉祥三寶S Woods胡森
91* VENI VEDI VICI (J081)愛馬寶C Fownes方嘉柏
90* EYSHAL (J099)花好月圓J Moore約翰摩亞
88* EXPRESS WIN (J042)火箭動力C H Yip葉楚航
87* WIN PRACTITIONER (G180)旺國手C Fownes方嘉柏
87* HURRICANE DASH (J186)雄風P F Yiu姚本輝
86* IRON FIST (H143)鐵拳A T Millard苗禮德
85* ISLAND SUPER (H297)鼓浪天風C S Shum沈集成
85* JACKPOT DELIGHT (J101)喜聚寶C Fownes方嘉柏
84* UPSIDE OF ANGER (H317)怒火優勢P O'Sullivan蘇保羅
84* STOLEN THUNDER (J003)芝麻雪糕C W Chang鄭俊偉
82* YANKEE (H271)智勇C Fownes方嘉柏
81* SINGING DINERS (H063)好好食C S Shum沈集成
80* GALEN WIN (J065)贏得住D J Hall賀賢
80* FANTASTIC DANCER (J001)廣友名駒S Woods胡森
79* SAFETY FIRST (G161)大家平安P F Yiu姚本輝
79* MELLIFLUOUS (H212)笑談中K L Man文家良
78* BULLISH WIN (H197)牛精富星A S Cruz告東尼
77* REALLY HAPPY (J165)好開心A S Cruz告東尼
76* DANESIS (H194)絕塵A S Cruz告東尼
75* KINGSGATE GLORY (H020)皇者之光A T Millard苗禮德
72* SIR LAGO (H268)多津美D E Ferraris霍利時
72* THE WITCH'S BROOM (H231)威威福星T W Leung梁定華
68* FANTASTIC GUY (H025)瀟洒大少D Cruz告達理
作者: asiadragon    時間: 21/1/2008 04:52 PM

贏得住,牛精富星,絕塵,多津美,瀟洒大少下星期日跑
威威福星星期三跑...
作者: asiadragon    時間: 28/1/2008 03:48 PM

威威福星只係跑第四.....現時72分...

贏得住跑第1....+7分....現時 87分
牛精富星跑第5..無更改....現時78分
絕塵跑第2....+3分..現時79分
多津美跑第9.....-3分...現時69分
瀟洒大少跑第8...無更改...現時 68分...

星期三爭分跑 Derby 有:

第3場: 芝麻雪糕,皇者之光

星期六爭分跑 Derby 有:

第2班 1600: 花好月圓, 鐵拳,喜聚寶, 好好食
作者: 臨場    時間: 16/2/2008 02:48 AM

最新打比報名馬評分: on 16/2/08

排名        評分        馬名        練馬師
1        108        綠色駿威        方嘉柏
2        105        永不回望        蘇保羅
3        102        喜蓮福星        告東尼
4        102        快馬王子        方嘉柏
5        100        勇將軍        賀賢
6        99        大將風範        告東尼
7        99        秒秒當先        告東尼
8        97        高點        沈集成
9        97        利好        霍利時
10        96        大腦        蔡約翰
11        94        永旺財        告東尼
12        94        龍的風采        方嘉柏
13        92        時尚風采        告達理
14        92        璐悅        葉楚航
15        92        朝東之寶        姚本輝
16        91        爆燈        約翰摩亞
17        91        吉祥三寶        胡森
18        91        愛馬寶        方嘉柏
19        90        花好月圓        約翰摩亞
20        90        喜聚寶        方嘉柏
21        88        火箭動力        葉楚航
22        87        旺國手        方嘉柏
23        87        雄風        姚本輝
24        87        贏得住        賀賢
25        86        鐵拳        苗禮德
26        85        鼓浪天風        沈集成
27        84        怒火優勢        蘇保羅
28        82        芝麻雪糕        鄭俊偉
29        82        智勇        方嘉柏
30        82        笑談中        文家良
31        81        好好食        沈集成
32        80        廣友名駒        胡森
33        79        大家平安        姚本輝
34        79        絕塵        告東尼
35        78        牛精富星        告東尼
36        78        好開心        告東尼
37        75        皇者之光        苗禮德
38        72        威威福星        梁定華
39        69        多津美        霍利時
40        68        瀟洒大少        告達理
作者: 莫問我是誰    時間: 16/2/2008 02:58 PM

仲有今個星期日會跑2000米評75分o既本地實力~~:loveliness:
作者: 臨場    時間: 17/2/2008 01:56 PM

The remaining chances for the 4yrs old:
24/2/2008        Class 1 110-90        1600M
24/2/2008        Class 2 95-75        1800M
作者: 臨場    時間: 17/2/2008 04:45 PM

距離打比大賽尚餘一個月, 跑完今天賽事相信有一半的打比席位可以確定. 但餘下的席位爭奪戰依然十分激烈, 且看在僅餘的幾場賽事低分四歲馬有如何表現.

第九場打比預賽:
綠色駿威: 分數高, 但在此路程面對此對手可能連旺國手也不及.
永不回望: 可能馬主見上賽騎師跑得差而換人, 用巫斯義是合適人選, 希望憑其長韁繩減低此馬搶口機會, 但今場10檔擔心找不到遮擋, 論質在四歲馬中是頭五名的.
喜蓮福星: 一出即勝令人矚目, 但賽後操練不算十足, 賽前傳此駒右前腳有毛病, 也怕此賽有第二次出賽迸發症, 三甲不入不要話出奇, 主力在打比未曾在此賽用盡.
勇將軍: 再沒有接近表現打比無望的了.
大將風範: 分數上應可入選打比, 在此賽可試長力, 一匹可在末段交22.5的前領馬, 如遇慢步速是可以有四四五五獎金的.
利好: 分數已反映此駒實力, 100分左右馬, 面對同齡馬可入腳.
龍的風采: 上賽跑得很盡, 其實我覺得經典一哩水準不及今場高, 再增程只可以說適合但不突出.
永旺財: 希望能控制此賽步速, 觀其季初千八僅負爆炸的表現, 現階段千八比千六好, 今場千八有三甲機會.
璐悅: 上賽前快後快, 沒有一段是24秒以上, 末段力拒旺國手, 跑回上賽水準是今場爭勝主角.
吉祥三寶: 上賽賽前操到’彭彭聲’, 結果跑來一無是處. 現階段評分略高, 變化地較好, 今場上名機會不高.
花好月圚: 閹完上賽初出熱身性質, 表現雖普通, 但不能看輕今場機會. 在兩歲曾負Teofilo及 Holy Roman Emperor, 三歲沒有進軍打比, 反而可能此馬未被用盡來港, 今場最佳冷馬.
旺國手: 今季季初進度未如遇期般來得快, 幸好最近重入正軌, 今場用蘇銘輪有 ‘不成功, 便成仁’感覺, 因此駒分低, 如要打比入場卷唯有搏此賽入頭四名, 鬥志一流, 當然配腳.
絕塵: 情況一如旺國手, 可是此駒草地不及泥地好, 且看告仔如何運用其馬海戰術!

總括來說, 今場喜歡: 璐悅, 永不回望, 永旺財, 花好月圚及旺國手
作者: asiadragon    時間: 18/2/2008 02:48 PM

前二十五匹最高評分四歲馬及Mercedes-Benz香港打m大賽報名馬匹

評分
Name
馬名
Trainer
練馬師

SACRED KINGDOM (G268)
蓮華生輝
P F Yiu
姚本輝

MEDIC POWER (G303)
無敵神駒
P O'Sullivan
蘇保羅

FRIENDLY GAINS (G300)
寶樹友盈
K L Man
文家良

* GREEN BIRDIE (H245)
綠色駿威
C Fownes
方嘉柏

* NEVER LOOK BACK (J043)
永不回望
蘇保羅

HELENE BRILLIANT (H174)
喜蓮精彩
A S Cruz
告東尼

* HELENE MASCOT (J164)
喜蓮福星
A S Cruz
告東尼

* ROYAL PRIDE (J119)
快馬王子
C Fownes
方嘉柏

* GREAT GUY (H112)
大將風範
A S Cruz
告東尼

SLOW WALTZ (H329)
細腦
J Size
蔡約翰

INSPIRATION (G111)
創惑
J Moore
約翰摩亞

* LEADING AHEAD (H249)
秒秒當先
A S Cruz
告東尼

* AMBITIOUS GENERAL (J066)
勇將軍
D J Hall
賀賢

* FEARLESS (H301)
利好
D E Ferraris
霍利時

* HIGH POINT (H215)
高點
C S Shum
沈集成

* LUCKYME (H012)
永旺財
A S Cruz
告東尼

* DAO DAO (H308)
大腦
J Size
蔡約翰

GRAND STORE (H087)
名店之星
Y S Tsui
徐雨石

* HORACE'S CHOICE (H169)
龍的風采
C Fownes
方嘉柏

CHARIOTS OF FIRE (J118)
火燭車
J Size
蔡約翰

* GEM OF CHIU TON (J188)
朝東之寶
P F Yiu
姚本輝

ISLAND SPEED (G202)
鼓浪旋風
B K Ng
伍碧權

* JOY AND FUN (H014)
時尚風采
D Cruz
告達理

* LU YUE (H278)
璐悅
C H Yip
葉楚航

* WIN PRACTITIONER (G180)
旺國手
C Fownes
方嘉柏

* VENI VEDI VICI (J081)
愛馬寶
C Fownes
方嘉柏

* VIVA HONG KONG (J097)
爆燈
J Moore
約翰摩亞

* JACKPOT DELIGHT (J101)
喜聚寶
C Fownes
方嘉柏

* EXPRESS WIN (J042)
火箭動力
C H Yip
葉楚航

* EYSHAL (J099)
花好月圓
J Moore
約翰摩亞

* GALEN WIN (J065)
贏得住
D J Hall
賀賢

* VISIONARIO (J095)
吉祥三寶
S Woods
胡森

* HURRICANE DASH (J186)
雄風
P F Yiu
姚本輝

* IRON FIST (H143)
鐵拳
A T Millard
苗禮德

* ISLAND SUPER (H297)
鼓浪天風
C S Shum
沈集成

* UPSIDE OF ANGER (H317)
怒火優勢
蘇保羅

* MELLIFLUOUS (H212)
笑談中
K L Man
文家良

* STOLEN THUNDER (J003)
芝麻雪糕
C W Chang
鄭俊偉

* YANKEE (H271)
智勇
C Fownes
方嘉柏

* SINGING DINERS (H063)
好好食
C S Shum
沈集成

* DANESIS (H194)
絕塵
A S Cruz
告東尼

* FANTASTIC DANCER (J001)
廣友名駒
S Woods
胡森

* SAFETY FIRST (G161)
大家平安
P F Yiu
姚本輝

* BULLISH WIN (H197)
牛精富星
A S Cruz
告東尼

* REALLY HAPPY (J165)
好開心
A S Cruz
告東尼

* KINGSGATE GLORY (H020)
皇者之光
A T Millard
苗禮德

* THE WITCH'S BROOM (H231)
威威福星
T W Leung
梁定華

* SIR LAGO (H268)
多津美
D E Ferraris
霍利時

* FANTASTIC GUY (H025)
瀟洒大少
D Cruz
告達理

退出 Scratched:
ANKH MORPORK (H306)
奇異之星

* Mercedes-Benz 香港打m大賽報名馬匹
第二階段馬匹報名於二○○八年三月三日星期一上午十時正截止。
註:本名單所載評分90 分及以下的馬匹 ,只限於Mercedes-Benz香港打m大賽的報名馬匹。
作者: EternitY    時間: 6/4/2008 09:00 AM

最後由喜蓮福星嬴馬 ...

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0