標題: 點解釋沙田1800同1600的賽事模式分別 [打印本頁]

作者: hkcmlawrence    時間: 23/12/2007 10:40 PM     標題: 點解釋沙田1800同1600的賽事模式分別

看今日新力勁的表現後
回想一下
感覺上沙田1800同1600的賽事模式有頗大分別
跑1600時的感覺,是好似鬥緊均速,最後大家鬥踱,不會有很大的變速感覺.比較類似長途賽的感覺.
但1800同1400的感覺,好似係鬥爆炸力,變速力.
其實最後直路都是同一條,為何感覺上有分別.

定係一切只是我的主觀錯覺.:llll:
作者: 魔術師    時間: 23/12/2007 10:46 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 23/12/2007 10:40 PM 發表
看今日新力勁的表現後
回想一下
跑1600時的感覺,是好似鬥緊均速,最後大家鬥踱,不會有很大的變速感覺.比較類似長途賽的感覺.
但1800同1400的感覺,好似係鬥爆炸力, ...

經驗所得+前輩指點,
馬匹每四百米回氣一次, 陣上表現亦因應這個周期而定,
所以大富之星1400縮1000可以贏馬, 但跑1600卻表現平平,
今次新力勁1600上1800, 結果只能交出1400的水準, 所以表現普通.

ps : 虛分太多的質新馬增程200或縮程200沒有問題. 所以期接反映新力勁的評分已有飽和現象.:gggg:
作者: 西人堅    時間: 23/12/2007 10:55 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 23/12/2007 10:40 PM 發表
看今日新力勁的表現後
回想一下

步速有分別
每日場地偏差又有分別 :jjjj:

仲有, 馬房手法:fff: ......不過 le 點冇番咁上經驗 + 前輩指點,
唔好亂諗, 唔係只會諗壞腦

當然, 有好多分在手就咩死位都會上到黎 :aaa:
例如 3 場前 果個第 4

不過 咁咁短時間 加左 19 分
19 分, 足足一個班次.....今場咪唔上 lor :zzz:
即係 如 魔術師所講, 依家係咁上下

作者: Running    時間: 23/12/2007 10:56 PM

其實今次新力勁我唔揀做膽o既原因,早o係擒晚我o既心水中心已經寫明。:fff:

可以睇睇
作者: 西人堅    時間: 23/12/2007 11:02 PM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 23/12/2007 10:46 PM 發表

經驗所得+前輩指點,
馬匹每四百米回氣一次, 陣上表現亦因應這個周期而定,
所以大富之星1400縮1000可以贏馬, 但跑1600卻表現平平,
今次新力勁1600上1800, 結果只能交出1400的水準, 所以表現普通.

ps : ...

魔術師兄 請問你點睇增/縮程 :aaa:

有說...... 田 1400 通田 1000 1200 谷 1000, 1200, 1650
而 田 2000 通 田 1600
田 1600 又好似通 谷 1800

其實係咪同 回氣位有關??

ps
我自己就唔係好理,
計o岩強弱組 為主
作者: Minisizeshirt    時間: 23/12/2007 11:02 PM

QUOTE:
看今日新力勁的表現後
回想一下

如明白段速!今日一定唔會買呢隻馬!水馬一隻,不關路程問題!如hkcmawrence網友今次覺得或

不信而不服氣!下次不防再買多次!:loveliness:
作者: randysiu    時間: 23/12/2007 11:02 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/12/2007 10:56 PM 發表
其實今次新力勁我唔揀做膽o既原因,早o係擒晚我o既心水中心已經寫明。:fff:

可以睇睇

與其放佢第四選,不如狠心劃死...:ooo:
作者: 西人堅    時間: 23/12/2007 11:05 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/12/2007 10:56 PM 發表

可以睇睇

拿,
我覺得 ja 下 :fff:

打幾多鞭
打唔打鞭
冇關係的 :fff:
作者: 育馬者傳說    時間: 24/12/2007 12:57 AM

隻馬晨操狀態係回左少少架。
作者: Minisizeshirt    時間: 24/12/2007 04:39 AM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 24/12/2007 12:57 AM 發表
隻馬晨操狀態係回左少少架。

因馬匹往績時間特快而以為某匹馬質高?全是單看平面時間所影响,如晨操真的有問題!

我想臨場一定唔會熱得咁離普!點解?因晨課操練唔會有可能把馬匹本身狀態可分成A•

B•C•D等級或馬評人所講ハ成,七成,九成....狀態!狀態高峰和有狀態都係一樣!

十成唔會比七、ハ、九成特別跑快d!衹不過大多一知半解評馬人的一種幻想而己!:eee:
作者: 育馬者傳說    時間: 24/12/2007 05:10 PM

QUOTE:
原帖由 Minisizeshirt 於 24/12/2007 04:39 AM 發表

因馬匹往績時間特快而以為某匹馬質高?全是單看平面時間所影响,如晨操真的有問題!

我想臨場一定唔會熱得咁離普!點解?因晨課操練唔會有可能把馬匹本身狀態可分成A•

B•C•D等級或馬 ...

跑馬係一種運動,需要既係馬匹體力,唔係你所講野ABCD級。
作者: Minisizeshirt    時間: 24/12/2007 05:38 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 24/12/2007 05:10 PM 發表

跑馬係一種運動,需要既係馬匹體力,唔係你所講野ABCD級。

如果馬匹因體力出現問題!晨課一定好易睇得出!
作者: 育馬者傳說    時間: 26/12/2007 01:18 PM

QUOTE:
原帖由 Minisizeshirt 於 24/12/2007 05:38 PM 發表

如果馬匹因體力出現問題!晨課一定好易睇得出!

點一定呀?
作者: Minisizeshirt    時間: 26/12/2007 05:02 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 26/12/2007 01:18 PM 發表

點一定呀?

馬匹體力出現問題,打料第一個會知!淨料!副練唔會要求作出快跳!其一!馬匹

體力有問題!頭段開唔出其二!慢跳鬥口其三!腳重其四!身薄其五!身鬆其六!身體過緊其七!

不過如閘前起(剪)夠實!馬回!另計!:eee: :eee: :eee:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0