標題: 馬主精英爆大冷,角逐的「最佳新馬」獎,練馬師和馬主木無表情。 [打印本頁]

作者: EternitY    時間: 23/6/2008 08:25 AM     標題: 馬主精英爆大冷,角逐的「最佳新馬」獎,練馬師和馬主木無表情。

馬主精英爆冷奪標加入戰團,最佳新馬點揀好?23/06/2008

今屆冠軍人馬獎候選名單已於日前公布,其中最多單位角逐的「最佳新馬」獎,

隨著昨午新馬短途錦標名花有主,陣容正式落實。

首次上陣的鄭廄馬「馬主精英」,在巫斯義胯下末段逢馬過馬爆大冷掄元,取得最後一張參選入場券。

不過由於五匹候選馬各有優缺點,未見佔明顯優勢者,到底今屆最佳新馬點揀好?評審委員會要大傷腦筋了!

廄內初出馬偶有佳作的鄭俊偉,昨日再次帶來驚喜,

旗下初試啼聲的「馬主精英」,於新馬短途錦標後上掄元,爆出六十四倍大冷,演出可謂一鳴驚人。

昨日重頭戲為只供今季來港的J布二、三歲馬參賽的新馬短途錦標,共吸引九駒角逐,

賽前焦點集中在幾匹曾上陣過並勝出的質新馬身上,結果卻由初次上陣的「馬主精英」掄元。

訓練此駒的鄭俊偉賽後予以高度評價,他說:

「我本來打算讓『馬主精英』跑四班千二米作起步第一擊,但既然今仗只面對一批新馬,

兼且獎金高一大截,故讓牠在延遲報名時加入戰團。

此駒質素毋庸置疑,只不過來港前操練出了些岔子,

喉嚨及腳部都有點毛病,到近期健康才回復正常,埋門即加辣工夫,迎接今仗來臨。」

「早前我曾找來韋達為此駒試閘,試後騎者向我匯報馬兒有一定能力,

不過可能他覺得『馬主精英』進度未夠,才另覓他駒上陣。

『馬主精英』母線具長力,長遠而言我希望牠日後可扳上二千米。」鄭俊偉續說。

「馬主精英」昨日奪得新馬短途錦標,將自動成為今季最佳新馬獎的候選馬,

與「又贏晒」、「奧運歡騰」、「超班」及「勁擊」爭逐此殊榮。

此駒今戰後上贏馬姿態無疑討好,畢竟只跑過一場,

論作戰經驗較四匹競選對手輸蝕,且看這場勝仗能否製造足夠說服力,令評審委員投下神聖一票了。

巫斯義在港最冷W

策騎「馬主精英」的巫斯義在港征戰多年,原來此駒已是其最冷頭馬,而舊紀錄亦是今季初勝出的「危險英駿」。

未知是否賽果太令人意外,頒獎時馬主嘴扁扁,練者亦木無表情,莫非是爆胎之作?

作者: EternitY    時間: 23/6/2008 08:26 AM

唔通馬主一蚊都冇買。:eee:
作者: 飛神    時間: 23/6/2008 08:26 AM

『馬主精英』母線具長力,長遠而言我希望牠日後可扳上二千米。」鄭俊偉續說。

:kkk: :ppp:
作者: 翼    時間: 23/6/2008 08:47 AM

:lll: 馬主心諗,,偉哥叫應該叫我支持番1萬蚊wp先夠老友ma
作者: nathanxhim    時間: 23/6/2008 10:25 AM

QUOTE:
原帖由 於 23/6/2008 08:47 AM 發表
:lll: 馬主心諗,,偉哥叫應該叫我支持番1萬蚊wp先夠老友ma

偉哥好獨食:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 23/6/2008 10:29 AM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 23/6/2008 10:25 AM 發表

偉哥好獨食:yyy:

得佢同巫記知:fff:
作者: Running    時間: 23/6/2008 10:33 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 23/6/2008 10:29 AM 發表

得佢同巫記知:fff:

話時話,昨日家家寶搭馬主精英條Q落唔少。:fff:
作者: randysiu    時間: 23/6/2008 10:34 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/6/2008 10:33 AM 發表

家家寶獨贏都落唔少
作者: 李澤楷    時間: 23/6/2008 11:14 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/6/2008 10:33 AM 發表

出馬少,李易達想食大茶飯都唔出奇.咁岩搭隻冷門先至:fff:
作者: nathanxhim    時間: 23/6/2008 11:28 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 23/6/2008 11:14 AM 發表

出馬少,李易達想食大茶飯都唔出奇.咁岩搭隻冷門先至:fff:

難得有人同佢爭食:zzz:
作者: Running    時間: 23/6/2008 11:36 AM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 23/6/2008 11:28 AM 發表

黃雀在後:yyy:

杏仁搭上達少果然係毒藥:zzz:
作者: timothyhin    時間: 23/6/2008 11:59 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 23/6/2008 08:26 AM 發表

:kkk: :ppp:

根本就係靠新鮮感:ppp: 偉哥唔係未試過:jjjj:
佢跑過更加買唔落手:yyy: :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 23/6/2008 12:06 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 23/6/2008 11:28 AM 發表

我估李易達係條q都食唔小.
win唔到就有小小意外計唔到:jjjj:
作者: 帶來吉利    時間: 24/6/2008 12:26 PM

係佢手上又要死守3班
好似 常歡笑咁
作者: 翼    時間: 24/6/2008 12:27 PM

威力無窮:sss: :sss:
作者: 冼馬田    時間: 25/6/2008 11:29 AM

隻馬父系係兩歲王,插班後都唔知仲有冇牙膏淨添咋﹗

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0