標題: 威騰研訊結果: 巫斯義停賽九日 [打印本頁]

作者: asiadragon    時間: 24/6/2008 06:48 PM     標題: 威騰研訊結果: 巫斯義停賽九日

競賽董事小組今日完成了對「威騰」於二 ○○八年六月二十二日星期日在沙田賽事醫療衛生讓賽中的跑法及騎法之研訊。「威騰」的騎師巫斯義及練馬師約翰摩亞今日均進一步作出證供。該駒的馬主之一李國尚先生是日亦作出證供,而「天威」的是賽騎師梁明偉亦出席了研訊,擔任巫斯義的證人。

巫斯義被指控違反香港賽馬會賽事規例第99(2)及(3)條,事緣他作為「威騰」在該場賽事的騎師,沒有於整場賽事中採取一切合理而又可容許的措施,確保給予其坐騎十足爭勝機會,或取得最佳名次。對巫斯義的指控詳情為:進入直路時,他雖然起初讓「威騰」留居「大關刀」後面競跑,但過了一段短途程後,則將坐騎移出至「砲嘜」後面,然後再移至「聖河」後面,而小組認為於各有關時段,在「大關刀」內側一直均有不受阻擋的空位。由於巫斯義將「威騰」移離該不受阻擋的空位,「威騰」由進入直路至接近二百米處時一直受困,未能望空競跑。

騎師巫斯義否認有關指控,然而,小組經考慮所有證據及陳詞後,裁定對巫斯義的指控成立,因此判罰巫斯義由二○○八年九月十五日星期一起停賽,直至二○○八年十月十三日星期一才可再次出賽(九個香港賽馬日)。

在決定適當罰則時,小組考慮到本馬季僅餘三個賽馬日。在賽事規例中,「暫停策騎出賽」的定義為在一段指定期間內,撤銷騎師策騎出賽的權利。小組認為罰則不宜包括歇暑期間或其中部分期間在內;巫斯義在此期間內可以策騎,亦可以不策騎。小組行使賽事規例所賦予的權力,決定將巫斯義的停賽期押後至由二○○八年九月十五日開始。

小組告知約翰摩亞及李國尚,他們在此項研訊中所作的證供已獲接納。

作者: 李澤楷    時間: 24/6/2008 06:50 PM

韋達逃過一劫:zzzz:
作者: asiadragon    時間: 24/6/2008 06:53 PM

停賽罰則會在下個馬季開始先會執行

照咁睇..巫生都係準備轉行做練馬師啦:yyy:

作者: 神鷹    時間: 24/6/2008 07:10 PM

令我想起呢一場
同人唔同命

http://www.hkjc.com/chinese/racing/results.asp?racedate=20/01/2008&raceno=02
作者: 自由雨滇行    時間: 24/6/2008 07:25 PM

有冇中文:ggg:
作者: asiadragon    時間: 24/6/2008 07:26 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 24/6/2008 07:25 PM 發表
有冇中文:ggg:

好像未有:ooo:
作者: yuricylau    時間: 24/6/2008 07:27 PM

罰得好重:ddd: :ddd:
作者: 週日寧靜    時間: 24/6/2008 07:38 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/6/08 06:50 PM 發表
韋達逃過一劫:zzzz:

唔同人唔同命:fff: :yyy:

達少騎可能贏埋:yyy: :yyy:
作者: ★麻雀佬★    時間: 24/6/2008 07:48 PM

巫斯義在此期間內可以策騎,亦可以不策騎:ppp: :yyy:
作者: 櫻花    時間: 24/6/2008 07:50 PM

我睇完成篇嘢,我最想知"巫師"有咩解釋點解佢攞外唔攞內,但成篇都無講.
作者: asiadragon    時間: 24/6/2008 07:52 PM

QUOTE:
原帖由 ★麻雀佬★ 於 24/6/2008 07:48 PM 發表
巫斯義在此期間內可以策騎,亦可以不策騎:ppp: :yyy:

:ooo::ooo:
作者: asiadragon    時間: 24/6/2008 07:53 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 24/6/2008 07:50 PM 發表
我睇完成篇嘢,我最想知"巫師"有咩解釋點解佢攞外唔攞內,但成篇都無講.

中&英的 Version 都無講:bbbb::bbbb:

巫生只係否認指控:ooo:
作者: jintinc    時間: 24/6/2008 07:57 PM

我反而想知明偉哥的證供:fff: :fff:
作者: 西人堅    時間: 24/6/2008 08:17 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 24/6/2008 07:53 PM 發表

中&英的 Version 都無講:bbbb::bbbb:

巫生只係否認指控:ooo:

幾大都上訴.....
直路場地明顯 2 截色
一開始走入面 基本上係 刻輸硬

咁都 9 日 極離譜
作者: 翼    時間: 24/6/2008 08:20 PM

9日,,,過份掛,馬會..
作者: jintinc    時間: 24/6/2008 08:51 PM

呢次我都撐老巫:jjjj: :jjjj:
咁樣都被人罰9日:rrr: :rrr:
馬會有冇考慮其他因素架:hhhh: :hhhh:
剩係睇老巫走位:rrr: :rrr:
如果刑罰冇減少到
就真係寶天利La:llll: :llll:
作者: 神鷹    時間: 24/6/2008 08:56 PM

直情係老屈阿巫
薄生今年騎隻友誼至上同老巫隻威騰差唔多
但隻友誼至上最後交出強勁衝刺 唔係薄生咁搞法一早贏左 :rrr:
但研訊之後一個無事 一個停九日:ccc:
作者: 好爸爸    時間: 24/6/2008 09:11 PM

咁樣比個下台階阿巫

馬會今次真係識做:fff:
作者: kitchai1228    時間: 25/6/2008 02:20 AM

馬會真係好離譜
友誼至上單野根本就係一樣
罰人佢根本就冇一個準則
呢場我都有買威騰
但我唔覺得巫生需要罰咁多日
馬會咁樣落去只會令更多人選擇唔賭
作者: EternitY    時間: 25/6/2008 02:27 AM

估唔到罰9日咁嚴重 :ppp:
作者: 木奇異    時間: 25/6/2008 10:24 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 24/6/2008 08:17 PM 發表

幾大都上訴.....
直路場地明顯 2 截色
一開始走入面 基本上係 刻輸硬

咁都 9 日 極離譜

人地薄奇能都故意拉隻功夫出中檔衝......人地仲要係放頭跑wor
咁就知道果日d騎師覺得內欄場地係輸硬 :jjjj::jjjj:
作者: 飛神    時間: 25/6/2008 10:28 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 25/6/2008 10:24 AM 發表

人地薄奇能都故意拉隻功夫出中檔衝......人地仲要係放頭跑wor
咁就知道果日d騎師覺得內欄場地係輸硬 :jjjj::jjjj:

領航動力:fff:
作者: randysiu    時間: 25/6/2008 10:30 AM

奇異之星末段都移入內欄,威猛情人同樣無刻意走外疊
作者: 木奇異    時間: 25/6/2008 10:41 AM

QUOTE:
原帖由 randysiu 於 25/6/2008 10:30 AM 發表
奇異之星末段都移入內欄,威猛情人同樣無刻意走外疊

無刻意走外疊 佢都唔係貼內欄wor :jjjj:
奇異之星似係內閃多過故意拉埋去內欄 :jjjj:
作者: randysiu    時間: 25/6/2008 10:51 AM

對巫斯義的指控詳情為:進入直路時,他雖然起初讓「威騰」留居「大關刀」後面競跑,但過了一段短途程後,則將坐騎移出至「砲嘜」後面,然後再移至「聖河」後面,而小組認為於各有關時段,在「大關刀」內側一直均有不受阻擋的空位。由於巫斯義將「威騰」移離該不受阻擋的空位,「威騰」由進入直路至接近二百米處時一直受困,未能望空競跑。

現在罪名是無比機會隻馬得到最佳名次,跟是否走內欄是兩回事,何況當日絕非一面倒內欄輸晒
作者: 飛神    時間: 25/6/2008 10:53 AM

我開始懷疑RW當中有馬會既閉路電視:loveliness:
作者: 木奇異    時間: 25/6/2008 11:03 AM

QUOTE:
原帖由 randysiu 於 25/6/2008 10:51 AM 發表
對巫斯義的指控詳情為:進入直路時,他雖然起初讓「威騰」留居「大關刀」後面競跑,但過了一段短途程後,則將坐騎移出至「砲嘜」後面,然後再移至「聖河」後面,而小組認為於各有關時段,在「大關刀」內側一直均 ...

對巫斯義的指控詳情為:進入直路時,他雖然起初讓「威騰」留居「大關刀」後面競跑,但過了一段短途程後,則將坐騎移出至「砲嘜」後面,然後再移至「聖河」後面,而小組認為於各有關時段,在「大關刀」內側一直均有不受阻擋的空位。由於巫斯義將「威騰」移離該不受阻擋的空位,「威騰」由進入直路至接近二百米處時一直受困,未能望空競跑。

成件事根本就係話因為威騰移出外疊而唔走內欄, 簡接做成威騰一直塞車, 所以先要研訊wor :jjjj::jjjj:
可能係我中文理解好差 :jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 25/6/2008 11:13 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 25/6/2008 11:03 AM 發表

對巫斯義的指控詳情為:進入直路時,他雖然起初讓「威騰」留居「大關刀」後面競跑,但過了一段短途程後,則將坐騎移出至「砲嘜」後面,然後再移至「聖河」後面,而小組認為於各有關時段,在「大關刀」內側一 ...

唔使問又係有馬會高層買重威騰啦.:fff:
作者: asiadragon    時間: 25/6/2008 11:15 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 25/6/2008 11:13 AM 發表

唔使問又係有馬會高層買重威騰啦.:fff:

咁薄生喲馬呢??:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 25/6/2008 11:16 AM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 25/6/2008 11:15 AM 發表

咁薄生喲馬呢??:yyy:

無高層重注

睇下期望事件,雄威事件
作者: asiadragon    時間: 25/6/2008 11:20 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 25/6/2008 11:16 AM 發表

無高層重注

睇下期望事件,雄威事件

同一世界事件呢??
作者: sw    時間: 25/6/2008 11:23 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 25/6/2008 11:03 AM 發表

對巫斯義的指控詳情為:進入直路時,他雖然起初讓「威騰」留居「大關刀」後面競跑,但過了一段短途程後,則將坐騎移出至「砲嘜」後面,然後再移至「聖河」後面,而小組認為於各有關時段,在「大關刀」內側一 ...

_ 咁友誼至上咪仲_礙眼:bbb: :bbb: :bbb:
作者: 李澤楷    時間: 25/6/2008 11:24 AM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 25/6/2008 11:20 AM 發表

同一世界事件呢??

韋達又一次被告甩:ooo:
作者: 西人堅    時間: 25/6/2008 11:46 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 25/6/2008 10:53 AM 發表
我開始懷疑RW當中有馬會既閉路電視:loveliness:

冇工番 牛響屋企,
唔搵下交 咬點過日晨 :loveliness:

仲有, 咁不如 以後 見到 直路草地 兩截色
d 騎師都 fing 曬出去跑果時
大大注 車落 d 內檔後上馬度 lor :eee: :loveliness:
作者: 神鷹    時間: 25/6/2008 06:34 PM

QUOTE:
原帖由 randysiu 於 25/6/2008 10:51 AM 發表
對巫斯義的指控詳情為:進入直路時,他雖然起初讓「威騰」留居「大關刀」後面競跑,但過了一段短途程後,則將坐騎移出至「砲嘜」後面,然後再移至「聖河」後面,而小組認為於各有關時段,在「大關刀」內側一直均 ...

ok 照你咁講 咁友誼至上個單野點? 佢完全無比機會隻馬爭取到最佳名次 反而三甲不入
明明可以贏變左跑第四 仲要輸得極之接近 衰過隻威騰跑第三 三甲不入
個騎法近乎同老巫一樣 點解佢可以一場都唔洗停?
作者: 飛神    時間: 25/6/2008 09:10 PM

曲線整定我無辦法睇到友誼至上贏馬-.-

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0