標題: 騎 練 專 訪 : 李 易 達 唔 介 意 被 嘲 「 奸 仔 達 」 [打印本頁]

作者: 好爸爸    時間: 19/8/2008 11:05 PM     標題: 騎 練 專 訪 : 李 易 達 唔 介 意 被 嘲 「 奸 仔 達 」

騎 練 專 訪 : 李 易 達 唔 介 意 被 嘲 「 奸 仔 達 」

【 特 約 記 者 何 威 文 報 道 】 香 港 騎 師 和 練 馬 師 幾 乎 個 個 都 有 個 外 號 , 像 已 掛 靴 的 嚴 顯 強 叫 「 魚 蛋 強 」 、 蔡 約 翰 叫 「 蔡 神 仙 」 、 方 嘉 柏 叫 「 咖 喱 仔 」 等 , 不 過 說 到 最 存 貶 意 , 肯 定 是 長 期 成 績 中 上 的 年 輕 練 馬 師 李 易 達 , 不 少 人 在 背 後 稱 他 為 「 奸 仔 達 」 , 由 來 難 以 考 究 , 這 外 號 肯 定 很 多 馬 圈 人 士 都 聽 過 , 甚 至 叫 埋 一 份 , 受 過 高 深 教 育 的 李 易 達 坦 言 不 介 意 , 還 多 謝 各 界 「 睇 得 起 」 。
記 : 何 威 文
李 : 李 易 達

記 : 你 看 來 對 「 奸 仔 達 」 這 個 負 面 稱 號 無 動 於 衷 。
李 : 都 是 一 個 稱 呼 而 已 。 我 知 有 些 人 說 我 贏 冷 門 居 多 , 有 個 朋 友 也 如 此 直 言 , 激 死 !

記 : 看 數 據 , 實 情 確 實 如 此 。
李 : 喂 ! 第 一 , 賠 率 高 低 與 我 無 關 呀 。 最 重 要 一 點 , 如 果 我 只 贏 冷 門 , 已 有 上 季 40 場 頭 馬 , 若 熱 門 也 如 他 們 預 期 般 贏 埋 , 我 豈 非 有 力 多 贏 二 三 十 場 , 挑 戰 蔡 約 翰 晉 身 冠 軍 練 馬 師 行 列 ? 所 以 他 們 實 在 抬 舉 我 的 能 力 。

記 : 那 麼 , 你 那 位 朋 友 又 怎 麼 說 ?
李 : 我 稱 得 上 朋 友 的 , 就 是 甚 麼 都 可 以 講 ; 那 位 是 「 常 歡 笑 」 馬 主 李 國 華 的 老 友 , 我 們 經 常 飯 局 , 無 所 不 談 。 記 得 今 年 初 鄭 俊 偉 與 李 國 華 言 語 有 些 誤 會 , 李 國 華 鬧 要 拉 走 「 常 歡 笑 」 , 說 我 不 接 收 即 找 別 的 練 馬 師 , 有 馬 我 怎 會 不 要 ? 一 說 要 , 那 位 朋 友 就 說 李 國 華 入 錯 馬 房 , 半 年 內 唔 使 贏 。

接 手 常 歡 笑 惹 閒 言 閒 語

記 : 這 是 甚 麼 意 思 ?
李 : 那 位 朋 友 說 我 與 鄭 俊 偉 是 自 己 友 , 「 常 歡 笑 」 一 定 冇 咁 快 贏 得 , 但 事 實 是 「 常 歡 笑 」 拉 倉 後 五 個 月 已 三 捷 , 但 我 不 覺 得 落 了 鄭 俊 偉 面 , 此 駒 如 留 在 鄭 , 或 者 都 能 贏 三 場 呢 ! 我 與 鄭 俊 偉 是 好 朋 友 , 但 落 場 就 要 全 力 以 赴 , 這 點 彼 此 都 清 楚 , 他 的 「 馬 主 精 英 」 便 於 新 馬 短 途 錦 標 殺 敗 我 的 「 家 家 寶 」 。

記 : 為 何 李 國 華 拉 走 「 常 歡 笑 」 , 仍 肯 組 成 07 至 08 鄭 團 體 , 養 有 「 共 歡 笑 」 ?
李 : 該 團 體 六 位 成 員 中 , 有 四 位 是 我 的 馬 主 , 除 了 李 國 華 外 , 還 有 王 文 錦 ( 「 興 緻 高 」 ) 、 戴 煥 成 ( 「 凱 風 」 ) 及 顏 文 雄 ( 已 退 役 的 「 快 活 莊 主 」 ) , 只 有 范 徐 麗 泰 的 兒 子 范 駿 華 曾 有 「 另 具 一 格 」 養 在 鄭 。 他 們 組 成 鄭 團 體 是 「 常 歡 笑 」 轉 投 李 後 的 事 , 如 果 我 奸 , 一 定 阻 止 他 們 去 鄭 。 其 實 李 國 華 本 來 就 很 看 重 鄭 俊 偉 , 只 是 言 語 衝 突 一 刻 雙 方 都 有 火 , 過 了 就 冇 事 。 大 家 認 為 我 奸 , 要 怪 只 怪 馬 迷 和 很 多 朋 友 早 已 中 了 毒 。

記 : 中 乜 毒 ?
李 : 對 80 年 代 香 港 賽 馬 稍 有 認 識 的 , 都 知 有 造 馬 案 這 回 事 , 這 件 事 令 大 家 印 象 太 深 , 到 今 天 仍 有 不 少 人 認 為 常 爆 冷 的 練 馬 師 一 定 很 奸 , 其 實 現 時 馬 會 監 管 嚴 格 , 獎 金 又 高 , 一 場 14 匹 馬 , 騎 練 、 馬 主 個 個 都 想 贏 。 你 不 如 問 問 李 國 華 和 「 盈 綵 」 馬 主 王 明 澤 , 他 倆 的 「 常 歡 笑 」 和 「 盈 綵 」 5 月 12 日 同 場 跑 直 路 賽 , 還 有 另 一 匹 侶 「 大 富 之 星 」 , 賽 前 我 對 每 位 馬 主 都 如 是 說 , 「 盈 綵 」 路 合 有 快 速 , 切 入 外 欄 形 勢 有 利 , 「 常 歡 笑 」 則 質 態 兼 備 , 兩 駒 機 會 都 好 , 且 不 相 伯 仲 , 最 終 平 頭 聯 袂 歸 來 , 各 人 都 應 該 中 Q , 難 道 我 又 很 奸 嗎 ?

記 : 你 可 期 望 擺 脫 「 奸 仔 達 」 之 名 ?
李 : 隨 便 ! 我 不 介 意 , 贏 冷 門 抑 或 熱 門 較 多 , 我 沒 算 過 , 只 想 說 一 句 , 如 果 每 匹 冷 W 我 都 買 中 , 就 不 用 朝 朝 早 起 苦 幹 。 練 馬 是 我 喜 歡 的 工 作 , 叫 我 「 奸 仔 達 」 唔 緊 要 , 最 緊 要 馬 主 支 持 我 !

羅 傑 承 有 名 駒 來 投
「 唔 係 我 撬 返
記 : 「 永 不 回 望 」 馬 主 團 體 成 員 羅 傑 承 的 個 人 網 誌 中 說 到 , 有 匹 自 購 馬 交 給 你 訓 練 , 且 揚 言 要 進 軍 打
李 : 對 ! 那 匹 四 歲 澳 洲 馬 Steel Giant 八 戰 獲 四 冠 一 亞 , 雖 然 最 後 三 仗 跑 一 級 賽 未 能 上 名 , 但 其 中 玫 瑰 崗 堅 尼 及 蘭 域 堅 尼 俱 發 揮 欠 佳 下 仍 跑 第 五 , 有 理 由 相 信 潛 質 未 盡 。

記 : 羅 傑 承 的 「 永 不 回 望 」 養 在 蘇 , 外 邊 的 人 叫 你 「 奸 仔 達 」 , 難 道 Steel Giant 是 撬 回 來 ?
李 : 別 想 那 麼 多 ! 是 羅 傑 承 找 我 的 , 為 表 清 白 , 我 曾 向 蘇 保 羅 知 會 一 聲 , 避 免 誤 會 撬 馬 , 他 明 白 就 是 了 。 老 實 說 , 我 從 練 以 來 , 只 曾 一 次 對 一 位 別 的 馬 主 表 示 對 他 的 馬 有 興 趣 , 最 終 該 駒 極 有 成 就 , 即 使 沒 有 加 盟 , 卻 證 明 我 眼 光 幾 好 !

source: appledaily

奸仔達:yyy:

作者: jintinc    時間: 19/8/2008 11:09 PM

魚蛋強:tttt: :tttt:
竟然唔係魚片強:yyy: :yyy:
作者: 自由雨滇行    時間: 19/8/2008 11:10 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 19/8/2008 11:09 PM 發表
魚蛋強:tttt: :tttt:
竟然唔係魚片強:yyy: :yyy:

因為魚蛋比魚片更低一個層次:yyy:
作者: 魚仔餅    時間: 19/8/2008 11:11 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 19/8/2008 11:10 PM 發表

因為魚蛋比魚片更低一個層次:yyy:

點低法先:fff:
作者: asiadragon    時間: 19/8/2008 11:23 PM

我 從 練 以 來 , 只 曾 一 次 對 一 位 別  的 馬 主 表 示 對 他 的 馬 有 興 趣 , 最 終 該 駒 極 有 成 就 , 即 使 沒 有 加 盟 , 卻 證 明 我 眼 光 幾 好 !:fff: :fff:

記 得 今 年 初 鄭 俊 偉 與 李 國 華 言 語 有 些 誤 會:fff:
一 說 要 , 那 位 朋 友 就 說 李 國 華 入 錯 馬 房 , 半 年 內 唔 使 贏 。 :lll:

要 怪 只 怪 馬 迷 和 很 多 朋 友 早 已 中 了 毒:yyy:
作者: 西人堅    時間: 19/8/2008 11:25 PM

差在未講到最盡.....

挑, 倍率你地買出黎 ge,
冇人叫你唔買 ga wor :eee:
作者: thankheavens    時間: 20/8/2008 08:33 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 19/8/2008 11:25 PM 發表
差在未講到最盡.....

挑, 倍率你地買出黎 ge,
冇人叫你唔買 ga wor :eee:

人總是喜歡 將 無關係的東西 連在 一起.....
為 唔認識的有名之仕 加上罪名 以表自己 有智慧
及去攻擊不回應之疑犯 作 卸責 發洩 工具............

嘩.............
作者: 畢菲特    時間: 21/8/2008 12:13 AM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 19/8/2008 11:11 PM 發表

點低法先:fff:

完旦強....:kkkk:
作者: 神鷹    時間: 21/8/2008 07:48 PM

只 曾 一 次 對 一 位 別 的 馬 主 表 示 對 他 的 馬 有 興 趣 , 最 終 該 駒 極 有 成 就 , 即 使 沒 有 加 盟 , 卻 證 明 我 眼 光 幾 好 !

咩馬 :ddd:  李易達一向好少高班馬
紅旗飛揚係希斯留下來
作者: biofather    時間: 21/8/2008 07:54 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 21/8/2008 07:48 PM 發表
只 曾 一 次 對 一 位 別 的 馬 主 表 示 對 他 的 馬 有 興 趣 , 最 終 該 駒 極 有 成 就 , 即 使 沒 有 加 盟 , 卻 證 明 我 眼 光 幾 好 !
...

莫非是 蓮華生輝 !? 之前個馬主話好多練馬師游說過佢!

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0