標題: 年度代表馬Vodka [打印本頁]

作者: 武豊    時間: 6/1/2009 03:13 PM     標題: 年度代表馬Vodka

那場天皇賞決定了勝負!:gggg:

JRA08年度代表馬に牝馬のウオッカ1月6日15時51分配信 産経新聞

拡大写真

秋の天皇賞で優勝したウオッカと武豊騎手=昨年11月2日、東京競馬場(佐藤雄彦撮影)(写真:産経新聞)
 日本中央競馬会(JRA)は6日、「2008年度JRA賞」受賞馬選考委員会を開き、競走馬部門の年度代表馬に天皇賞・秋、安田記念のGIを2勝した牝馬のウオッカを選出した。ウオッカは最優秀4歳以上牝馬にも選ばれた。

【写真で見る】2009年はどの馬?

競走馬部門の他の受賞馬は次の通り。

▽最優秀2歳牡馬 セイウンワンダー

▽最優秀2歳牝馬 ブエナビスタ

▽最優秀3歳牡馬 ディープスカイ

▽最優秀3歳牝馬 リトルアマポーラ

▽最優秀4歳以上牡馬 スクリーンヒーロー

▽最優秀短距離馬 スリープレスナイト

▽最優秀ダートホース カネヒキリ

▽最優秀障害馬 キングジョイ

作者: yuricylau    時間: 6/1/2009 03:16 PM

Scarlet連特別賞都無??:llll:

作者: sw    時間: 6/1/2009 03:23 PM

老老實實應該要比翻個豬肉獎比scarlet.....
作者: 育馬者傳說    時間: 6/1/2009 03:25 PM

2G1,抵佢做馬王。
作者: 李澤楷    時間: 6/1/2009 03:28 PM

泥地馬王,真係最尾2場攪掂:fff:
作者: 李澤楷    時間: 6/1/2009 03:28 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 6/1/2009 03:25 PM 發表
2G1,抵佢做馬王。

人氣問題.
作者: 武豊    時間: 6/1/2009 03:30 PM

今年好多都係靠一場好表現便攞獎 :fff:
作者: sw    時間: 6/1/2009 03:33 PM

QUOTE:
原帖由 武豊 於 6/1/2009 03:30 PM 發表
今年好多都係靠一場好表現便攞獎 :fff:

如果暑假同人講銀幕英雄有份競逐馬王實比人話黐線:ggg:
作者: iamjack    時間: 6/1/2009 03:34 PM

個人感覺 ...

競走馬部門の他の受賞馬は次の通り。

▽最優秀2歳牡馬 セイウンワンダー (合理)

▽最優秀2歳牝馬 ブエナビスタ(合理)

▽最優秀3歳牡馬 ディープスカイ (合理)

▽最優秀3歳牝馬 リトルアマポーラ  (頗合理 , 牠在整個牝馬三冠至女王杯的表現 , 算是較穩定的一匹 ; Reginetta , Tall Poppy 秋季表現較失望 ; Black Emblem 有待更多證明)

▽最優秀4歳以上牡馬 スクリーンヒーロー (有點 蜀中無大將 感 ... )

▽最優秀短距離馬 スリープレスナイト (今年的確進步不少 ;  Fine Grain , 秋季的狀態來得較遲 ... 似乎成為落選關鍵 ... )

▽最優秀ダートホース カネヒキリ (比較難評 ... 本年牠與 Vermilion 也是值得奪得此獎 ... )

▽最優秀障害馬 キングジョイ (Maruka Rasca 在中山大障害的波勾 ... :sss: , 不過 , King 本年的表現也是不俗的)
作者: 李澤楷    時間: 6/1/2009 03:36 PM

irui 2009年又一傑作:fff:
作者: taxi2003    時間: 6/1/2009 03:40 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/1/2009 03:36 PM 發表
irui 2009年又一傑作:fff:

放生之後就做到馬后:iiiii: :iiiii:
作者: 李澤楷    時間: 6/1/2009 03:43 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/1/2009 03:40 PM 發表

放生之後就做到馬后:iiiii: :iiiii:

關鍵在秋季天皇賞.:fff:
作者: Running    時間: 6/1/2009 03:45 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/1/2009 03:43 PM 發表

放生馬擊敗寵幸馬:iiiii:
作者: taxi2003    時間: 6/1/2009 03:45 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/1/2009 03:43 PM 發表

我覺得係vm果場輸左比asian winds:fff: :fff:

之後佢放生,隻馬就識贏:iiiii: :iiiii:
作者: 李澤楷    時間: 6/1/2009 03:46 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 6/1/2009 03:45 PM 發表

放生馬擊敗寵幸馬:iiiii:

真係神乎其技:iiiii:
作者: 李澤楷    時間: 6/1/2009 03:46 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/1/2009 03:45 PM 發表

我覺得係vm果場輸左比asian winds:fff: :fff:

馬囡g1同國際g1唔同lv:fff:
作者: taxi2003    時間: 6/1/2009 03:47 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/1/2009 03:46 PM 發表

馬囡g1同國際g1唔同lv:fff:

唔係輸果場邊有之後既奇蹟:iiiii: :iiiii:
作者: 李澤楷    時間: 6/1/2009 04:08 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/1/2009 03:47 PM 發表

伊伊真係無野好講:iiiii: :iiiii:
作者: ユюユ    時間: 6/1/2009 04:16 PM

今年大和妹妹一定會光芒四射:bbb: :bbb: :bbb:
作者: hkcmlawrence    時間: 6/1/2009 04:19 PM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 6/1/2009 04:16 PM 發表
今年大和妹妹一定會光芒四射:bbb: :bbb: :bbb:

請問這算是你09年的祝福嗎?:rrrr: :jjjj:
作者: sw    時間: 6/1/2009 04:22 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 6/1/2009 04:19 PM 發表

請問這算是你09年的祝福嗎?:rrrr: :jjjj:

scarlet係破神馬 唔驚:tttt:
作者: kururu    時間: 6/1/2009 05:14 PM

點解G1初挑戰贏3隻打比馬都冇特別賞:bbb::eee:
作者: 李澤楷    時間: 6/1/2009 05:18 PM

QUOTE:
原帖由 kururu 於 6/1/2009 05:14 PM 發表
點解G1初挑戰贏3隻打比馬都冇特別賞:bbb::eee:

你要問irui:iiiii: ,神到獎都無埋
作者: kururu    時間: 6/1/2009 05:22 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/1/2009 05:18 PM 發表

你要問irui:iiiii: ,神到獎都無埋

佢有燈過銀幕英雄咩:ppp:
作者: 李澤楷    時間: 6/1/2009 05:25 PM

QUOTE:
原帖由 kururu 於 6/1/2009 05:22 PM 發表

佢有燈過銀幕英雄咩:ppp:

no,所以咪有4歲up馬王:fff:
作者: S.WEEK    時間: 6/1/2009 05:26 PM

scarlet 特別賞都冇過 :ooo:
作者: kururu    時間: 6/1/2009 05:28 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/1/2009 05:25 PM 發表

no,所以咪有4歲up馬王:fff:

orz

原來係我睇漏眼:sss::sss::sss:
作者: 您睇我唔到    時間: 6/1/2009 09:34 PM

大和赤冀一隻咁好o既馬,居然天秋輸得咁樣衰:www:
作者: 李澤楷    時間: 6/1/2009 09:36 PM

4+馬王

大和赤驥輸俾銀幕英雄:fff:
作者: 武豊    時間: 6/1/2009 09:49 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/1/2009 03:45 PM 發表

個場真係唔知佢點輸得比隻Asian Winds, 唯一解釋係遠征完番黎未回復體力!
作者: sw    時間: 6/1/2009 09:51 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/1/2009 09:36 PM 發表
4+馬王

大和赤驥輸俾銀幕英雄:fff:

駁條j落scarlet就fight得贏銀幕英雄:fff:
作者: 武豊    時間: 7/1/2009 10:56 AM

原來真係有人提名scarlet攞特別獎, 但係不足四份三人讚成所以不獲通過 :ppp:
[size=+1]スカーレットには「特別賞」の提案も…08年度JRA賞[size=-1]2009年1月7日(水) 8時0分 スポーツ報知

ダイワスカーレットに関しては、受賞馬選考委員会の中で「特別賞を与えたい」という提案があったが、出席した7人の委員のうち賛成は4人。規定の6人(全委員8人の4分の3以上)に達しなかったため、見送られた。

作者: 李澤楷    時間: 7/1/2009 11:01 AM

QUOTE:
原帖由 武豊 於 7/1/2009 10:56 AM 發表
原來真係有人提名scarlet攞特別獎, 但係不足四份三人讚成所以不獲通過 :ppp:スカーレットには「特別賞」の提案も…08年度JRA賞2009年 ...

其實點解無4+馬女王:ppp:
作者: sw    時間: 7/1/2009 11:03 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/1/2009 11:01 AM 發表

VODKA咪係囉:llll:
作者: 李澤楷    時間: 7/1/2009 11:03 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/1/2009 03:47 PM 發表

你話俊歡騰會唔會有機會有奇蹟?:jjjj:
作者: 武豊    時間: 7/1/2009 11:16 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/1/2009 11:03 AM 發表

你話俊歡騰會唔會有機會有奇蹟?:jjjj:

雄馬, 兼早年搏得太多, 都好難有奇蹟.... 其實告仔既馬可以搏到咁耐都已經係一個奇蹟了! :eee:
作者: asiadragon    時間: 7/1/2009 02:41 PM

QUOTE:
原帖由 武豊 於 7/1/2009 10:56 AM 發表
原來真係有人提名scarlet攞特別獎, 但係不足四份三人讚成所以不獲通過 :ppp:ЗロみяЧЬズゾ「特別賞」ソ提案パ…08年度JRA賞2009年 ...

拿有馬+天秋第二都無特別獎:ooo::ooo::ooo:
作者: 直布羅山    時間: 7/1/2009 02:52 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/1/2009 11:01 AM 發表

....

既然伏特加係年度馬王
呢個獎當然同時比左伏特加啦
作者: Running    時間: 7/1/2009 02:55 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 7/1/2009 02:41 PM 發表

人地Vodka o係08年o既整體成績係好過Scarlet,就算Scarlet贏有馬都不足以有提名資格。:ppp:
作者: 李澤楷    時間: 7/1/2009 03:00 PM

QUOTE:
原帖由 直布羅山 於 7/1/2009 02:52 PM 發表

....

既然伏特加係年度馬王
呢個獎當然同時比左伏特加啦

咁又係,雖然有d鄧大和赤驥唔抵.
作者: 李澤楷    時間: 7/1/2009 03:11 PM

泥地馬王就係咁2 10月尾出黎熱下身又做馬王:fff:
作者: 李澤楷    時間: 7/1/2009 03:12 PM

QUOTE:
原帖由 武豊 於 7/1/2009 11:16 AM 發表

雄馬, 兼早年搏得太多, 都好難有奇蹟.... 其實告仔既馬可以搏到咁耐都已經係一個奇蹟了! :eee:

牛精福星:jjjj:
作者: 直布羅山    時間: 7/1/2009 03:17 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 7/1/2009 02:41 PM 發表

原因係只係得單場有馬...

而上年Vodka贏o既係打毗.....

而之前o個d特別獎...
真係隻隻都夠晒特別架....
作者: asiadragon    時間: 7/1/2009 03:17 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 7/1/2009 02:55 PM 發表

人地Vodka o係08年o既整體成績係好過Scarlet,就算Scarlet贏有馬都不足以有提名資格。:ppp:

如果 Scarlet 拿特別賞都唔過分呀:ooo::ooo:
作者: sw    時間: 7/1/2009 03:20 PM

QUOTE:
原帖由 直布羅山 於 7/1/2009 03:17 PM 發表

1.5場g1都值得攞翻個豬肉獎啦......
作者: 直布羅山    時間: 7/1/2009 03:37 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 7/1/2009 03:17 PM 發表

如果 Scarlet 拿特別賞都唔過分呀:ooo::ooo:

仲有一個原因就係名氣同埋話題性不足
所以唔會得到所有評審的認可

睇下年啦...
不過如果表現唔特出(在海外贏唔到)
或者國內無什麼連霸的話..應該都唔會有乜野獎

殿堂都應該無可能會在短期內入到
作者: 李澤楷    時間: 7/1/2009 04:05 PM

QUOTE:
原帖由 直布羅山 於 7/1/2009 03:17 PM 發表

都岩既,講名氣大和赤驥點都唔夠伏特加勁:jjjj:
作者: 武豊    時間: 7/1/2009 05:55 PM

QUOTE:
原帖由 直布羅山 於 7/1/2009 03:37 PM 發表

仲有一個原因就係名氣同埋話題性不足
所以唔會得到所有評審的認可

睇下年啦...
不過如果表現唔特出(在海外贏唔到)
或者國內無什麼連霸的話..應該都唔會有乜野獎

殿堂都應該無可能會在短期 ...

出年日本馬大舉遠征(Vodka, Scarlet, Deep Sky都話去), 睇下邊隻係海外有好表現啦! :aaa:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0