標題: 點解灰馬年紀愈大會愈接近白色? [打印本頁]

作者: raulwong1    時間: 30/1/2009 11:39 PM     標題: 點解灰馬年紀愈大會愈接近白色?

點解?
但鹿毛馬同埋青毛馬就唔會因為年齡問題而褪色?
當年奔騰後生果陣,佢個馬身係鹿毛,個頭係偏灰,但到佢老果陣就全身都灰曬...仲已經好似白色了,
有冇師兄知點解???
作者: taxi2003    時間: 30/1/2009 11:40 PM

同人頭髮變白一樣....??:ddd: :ddd:
作者: raulwong1    時間: 30/1/2009 11:43 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 30/1/2009 11:40 PM 發表
同人頭髮變白一樣....??:ddd: :ddd:

人頭髮變白係因為有黑色素的基因的CELL已經慢慢咁死,SO係咁,
馬我就唔知係唔係,但如果係的話,理應鹿毛馬都會係咁架?但點解只會發生係灰馬身上??
作者: ayaya9992003    時間: 30/1/2009 11:51 PM

因為老化令血液循環減慢
作者: raulwong1    時間: 30/1/2009 11:55 PM

QUOTE:
原帖由 ayaya9992003 於 30/1/2009 11:51 PM 發表
因為老化令血液循環減慢

老馬絕對係血液循環慢,但咁樣只係令到身體上的CELL較遲先可以吸收養份,同毛色有咩關係??
唔好意思,我個人認為呢D比今日贏幾多錢,點解會贏咁多錢更值得討論:loveliness:

作者: 莫問我是誰    時間: 31/1/2009 01:08 AM

看來無人記得馬王"同德"~:loveliness:
作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 01:09 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 31/1/2009 01:08 AM 發表
看來無人記得馬王"同德"~:loveliness:

同德係咩樣我都未見過= ="
點解莫問兄會舉同德出黎?
作者: 德記    時間: 31/1/2009 01:15 AM

我之前都提過﹐但是奔騰為例﹐自從它毛色轉灰白後﹐馬也開始退步﹐但是有一次突然毛色轉深﹐所以我買重win﹐結果大勝﹐所以我很喜歡這些灰馬﹐可能別的馬也一樣﹐只是我地無甘容易看得出姐:loveliness:
作者: 德記    時間: 31/1/2009 01:19 AM

http://www.facebook.com/home.php?#/photo.php?pid=1359437&id=640824163&ref=nf

同德
作者: 莫問我是誰    時間: 31/1/2009 01:20 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 01:09 AM 發表

同德係咩樣我都未見過= ="
點解莫問兄會舉同德出黎?

其實我已經唔記得係唔係同德,印象中無錯好似係同德~~

有一隻馬王級馬匹,年輕時係深色毛,跑到老時慢慢"甩色",變左灰白毛色~~

印象中評馬人東輝都有寫過呢個專題,如果有記錯,麻煩大家指正~:iiiii:
作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 01:22 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 31/1/2009 01:20 AM 發表

其實我已經唔記得係唔係同德,印象中無錯好似係同德~~

有一隻馬王級馬匹,年輕時係深色毛,跑到老時慢慢"甩色",變左灰白毛色~~

印象中評馬人東輝都有寫過呢個專題,如果有記錯,麻煩大家指正~ ...

同德原來最後變左灰馬架???真係唔講唔知- -"
我最深印象都係奔騰,因為我第一次睇馬,就見到點解呢隻馬D色咁得意,個頭係灰,但個身係鹿毛~:loveliness:
作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 01:23 AM

QUOTE:
原帖由 德記 於 31/1/2009 01:19 AM 發表
http://www.facebook.com/home.php ... 40824163&ref=nf

同德

睇完佢張相..真係估唔到佢會變灰= =
作者: 莫問我是誰    時間: 31/1/2009 01:24 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 01:22 AM 發表

同德原來最後變左灰馬架???真係唔講唔知- -"
我最深印象都係奔騰,因為我第一次睇馬,就見到點解呢隻馬D色咁得意,個頭係灰,但個身係鹿毛~:loveliness:

我都唔肯定...年代愈久o既馬王就愈忘記~~

以前點會理隻馬咩色,聽電台鬼知隻馬黑定白,高定矮,肥定瘦~:yyy:
作者: 長毛    時間: 31/1/2009 01:27 AM

Good question ..
although I dont know how to tell you in a few words ..
It is really the problem of the cell of coat and also the vitamins ..

I can sure tell you the age does have a big matter of the coat color ..
also, fitness, and the physical problem ...
作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 01:28 AM

QUOTE:
原帖由 德記 於 31/1/2009 01:15 AM 發表
我之前都提過﹐但是奔騰為例﹐自從它毛色轉灰白後﹐馬也開始退步﹐但是有一次突然毛色轉深﹐所以我買重win﹐結果大勝﹐所以我很喜歡這些灰馬﹐可能別的馬也一樣﹐只是我地無甘容易看得出姐:loveliness:

德記兄講講下我又記得,奔騰退役前一年,果場遮打杯,我記得佢真係好似黑左好多,結果真係贏左~!
作者: 莫問我是誰    時間: 31/1/2009 01:28 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 01:23 AM 發表

睇完佢張相..真係估唔到佢會變灰= =

所以未必係同德...可能係祿怡就係我攪錯啦~~因為祿怡本身係灰毛馬~~

我只係記得東輝寫o個專題,仲貼埋張舊馬相,係一隻白得發光o既馬~~

旁邊話歲月不單只摧人老,馬匹也不例外~:aaa:
作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 01:33 AM

QUOTE:
原帖由 長毛 於 31/1/2009 01:27 AM 發表
Good question ..
although I dont know how to tell you in a few words ..
It is really the problem of the cell of coat and also the vitamins ..

I can sure tell you the age does have a big matt ...

維他命有關架??:kkk: :kkk:
BIOLOGY入面我GENETIC小弟都略有研究,但專有名詞太多,唔方便多講:loveliness:
但以我所學,如果呢種顏色轉變的問題真係因為年齡問題的話,咁點解鹿毛同青毛馬冇呢個情況出現既???
作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 01:34 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 31/1/2009 01:28 AM 發表

所以未必係同德...可能係祿怡就係我攪錯啦~~因為祿怡本身係灰毛馬~~

我只係記得東輝寫o個專題,仲貼埋張舊馬相,係一隻白得發光o既馬~~

咁呢隻應該真係唔係同德了.....
作者: 莫問我是誰    時間: 31/1/2009 01:38 AM

我搵唔返同德....可能真係我記錯~~以下係祿怡~

http://www.geocities.com/horse_p ... g/silver_lining.htm
作者: 長毛    時間: 31/1/2009 01:41 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 01:33 AM 發表

維他命有關架??:kkk: :kkk:
BIOLOGY入面我GENETIC小弟都略有研究,但專有名詞太多,唔方便多講:loveliness:
但以我所學,如果呢種顏色轉變的問題真係因為年齡問題的話,咁點解鹿毛同青毛馬冇呢個情況出現既???

yes ... vitamins is also a important point ..
mostly the coat need vitamins B12, Biotein, Inositol, Choline, Niacin and a lot of others ..
of course Protein plays an important part too ..
Potassium is also a must ..

I do have study a course about Genetics and just wondering have you buy the bible of Genetics ?
作者: 德記    時間: 31/1/2009 01:43 AM

http://www.facebook.com/photo_se ... 39&id=866155051

祿怡
作者: 莫問我是誰    時間: 31/1/2009 01:46 AM

仲有一篇關於毛色~

http://times.hinet.net/times/article.do?&newsid=1635011&option=internationality
作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 01:50 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 31/1/2009 01:38 AM 發表
我搵唔返同德....可能真係我記錯~~以下係祿怡~

http://www.geocities.com/horse_p ... g/silver_lining.htm

應該係祿怡唔係同德了..
如果以白馬黎解釋都仲可以解釋到,因為白馬係ALBINO,姐係白化症,呢D馬係無曬D控制顏色的ALLELE,SO所以野都係以底色白色SHOW出黎,而Albino係一定有RECESSIVE(隱性)的ALLELE的父同母結合所生出黎的馬仔先有,SO一定係HOMOZYGOTE的,
而平時我地所見的馬如鹿毛同青毛都係屬於一D(顯性)DOMINANCE的特徵,SO會較常見,
姐係好似平時我地行街,見到有D有白化症的人一樣,佢地=一隻白馬

作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 01:52 AM

QUOTE:
原帖由 長毛 於 31/1/2009 01:41 AM 發表

yes ... vitamins is also a important point ..
mostly the coat need vitamins B12, Biotein, Inositol, Choline, Niacin and a lot of others ..
of course Protein plays an important part too ..
Po ...

就係唔知關唔關GENETIC事.....
諗左好耐都諗唔明,SO關個POST出黎大家一齊研究下:loveliness:
作者: 長毛    時間: 31/1/2009 01:52 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 01:50 AM 發表

應該係祿怡唔係同德了..
如果以白馬黎解釋都仲可以解釋到,因為白馬係ALBINO,姐係白化症,呢D馬係無曬D控制顏色的ALLELE,SO所以野都係以底色白色SHOW出黎,而Albino係一定有RECESSIVE(隱性)的ALLELE的父同母結合 ...

true ..
AaDd X Ww ...
mostly Big W will have around 50% chance become dominant
作者: 長毛    時間: 31/1/2009 01:53 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 01:52 AM 發表

就係唔知關唔關GENETIC事.....
諗左好耐都諗唔明,SO關個POST出黎大家一齊研究下:loveliness:

well, I can tell you .. it does !!!

remember AaDd and Ww ??
作者: 莫問我是誰    時間: 31/1/2009 01:55 AM

無錯...我記錯左...係祿怡~~:wwww:

不過馬會o既資料庫竟然一併歸納祿怡為灰馬~~而唔係以佢出生o既毛色~~
作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 02:00 AM

QUOTE:
原帖由 長毛 於 31/1/2009 01:53 AM 發表

well, I can tell you .. it does !!!

remember AaDd and Ww ??

YA,呢D梗知啦~^^
但灰馬應該係CO-DOMINANCE,姐係鹿溝白出
作者: 長毛    時間: 31/1/2009 02:04 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 02:00 AM 發表

YA,呢D梗知啦~^^
但灰馬應該係CO-DOMINANCE,姐係鹿溝白出

but still the white genes is dominant ma ...

Of course, I havent study for the white one but I can tell you that there is a horse genetics program in Aus and also US ...
and need to study it for 1 or 2 years ... :fff:
作者: 德記    時間: 31/1/2009 02:23 AM

我在facebook問左阿航哥﹐希望他有時間解答一下 :loveliness:
作者: 神鷹    時間: 31/1/2009 02:45 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 31/1/2009 01:28 AM 發表

及時而出印象中都好白..後期.
作者: kitchai1228    時間: 31/1/2009 01:34 PM

幾年前隻行善積德直頭成隻白哂
作者: 莫問我是誰    時間: 31/1/2009 02:18 PM

甩色馬王---祿怡,年輕玉照~:aaa:

作者: 莫問我是誰    時間: 31/1/2009 02:24 PM

年長後的--祿怡

作者: 李澤楷    時間: 31/1/2009 02:36 PM

我好記得有一次賽馬日.

驃叔當時指著呂健威一隻老馬.

係節目live到公開大聲話隻馬老到白哂仲跑,_街啦(好大聲),係佢地左右果2位拍檔即時雅雀無聲.

結果某一日果匹老到白哂既馬跑個第二番黎,呂健威即時係報章公開批抨驃叔要係當時既言論公開道歉.當然最後驃叔都有做到.

我就唔記得隻灰馬叫咩名...

但驃叔咁樣講即係其實係有呢回事..
作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 03:20 PM

現役馬之中,卡加小子值得我地一路留意佢D毛色轉變
作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 03:21 PM

QUOTE:
原帖由 長毛 於 31/1/2009 02:04 AM 發表

but still the white genes is dominant ma ...

Of course, I havent study for the white one but I can tell you that there is a horse genetics program in Aus and also US ...
and need to study  ...

1,2年,都唔算長了,冇記錯要轉讀GENETIC係好難的,因為呢科係BIO上最難的一PART...= =
作者: yuricylau    時間: 31/1/2009 03:23 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 03:20 PM 發表
現役馬之中,卡加小子值得我地一路留意佢D毛色轉變

呢隻今年都白左好多:ggg:
記得上年爆冷o個時都係偏灰一點:bbbb:
作者: 長毛    時間: 31/1/2009 03:32 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 03:21 PM 發表

1,2年,都唔算長了,冇記錯要轉讀GENETIC係好難的,因為呢科係BIO上最難的一PART...= =

I just study a short term course on genetics ...

and of course, reading the bible is useful ....
作者: raulwong1    時間: 31/1/2009 03:46 PM

我開始發現到小小野,唔知大家有冇去過騎術學校?
如果有的朋友,相信都會見到好多鹿毛馬D色係開始有D似我地有皮膚病咁,有D地中海,
唔知同褪色有冇關係呢?!
作者: 莫問我是誰    時間: 31/1/2009 04:08 PM     標題: 回復 #35 李澤楷 的帖子

忘了係邊隻.....

但係老到白哂o既馬,又令我想起以前一隻低班愛駒--傲視同羣

老到十歲,成隻馬已經白雪雪,仲記得呢隻馬響煞科賽日,跑佢最後一場賽事(十歲要硬性退役)

竟然仲可以大勝3個幾馬位,最好笑呢隻係谷中王竟然會響沙田大勝,好似隻馬有靈性,知道此仗係

佢最後一場咁~:loveliness:
作者: Wai    時間: 31/1/2009 07:46 PM

假如講轉白得誇張就要睇下隻紙醉
近兩季白得好快而且白得好勁下
如果留意返0506及0607果兩季
隻馬毛色係帶少少深灰
依家幾乎全白
如果有留意近兩季
隻馬個感覺係有點"lup"
無左打比果季果種銳氣
作者: kitchai1228    時間: 31/1/2009 10:54 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 31/1/2009 04:08 PM 發表
忘了係邊隻.....

但係老到白哂o既馬,又令我想起以前一隻低班愛駒--傲視同羣

老到十歲,成隻馬已經白雪雪,仲記得呢隻馬響煞科賽日,跑佢最後一場賽事(十歲要硬性退役)

竟然仲可以大勝3個幾馬位,最好 ...

金童子個隻嘛
作者: 馬王再現    時間: 1/2/2009 12:29 AM

有冇及時而出馬相:iiiii: :iiiii:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0