標題: 同評磅員有仇定係大英美主義? [打印本頁]

作者: thankheavens    時間: 13/3/2009 08:42 AM     標題: 同評磅員有仇定係大英美主義?

同評磅員有仇定係大英美主義?

pp 高升

外地只贏 2歲處女馬 + 3歲條件賽
其餘大部份賽事都是大敗而回

居然評 80分

同評磅員有仇定係大英美主義?

其實...評 62分都覺得多..........

初出有對手跑 3班 評分高 排位不好

真係 999999 倍都沒有興趣理會...........

不過..放心...初出馬好少 99倍的....
因為 邏輯上好多人不會完全刪走 初出馬.......

先代彩池說聲多謝.....
作者: taxi2003    時間: 13/3/2009 10:45 AM

想低分就唔好多腳o係listed或者級際賽跑近
呢隻贏果場係class 3,計死數評80分差唔多

澳洲都有隻好例子....奔騰飛駒 :ppp: :ppp:

作者: 君子    時間: 13/3/2009 10:56 AM

北半球主義多......
作者: 直布羅山    時間: 13/3/2009 11:02 AM

首先80分都算標準唔算係太高...

而且一般大眾都係認為呢隻係一班馬,級際馬
作者: thankheavens    時間: 13/3/2009 11:06 AM

之前有d 評 80分或以上之pp..單看賽績..都不算太離譜

起碼在 正常班次賽事有賽績

及 沒有 輸那麼遠...

今次的高升...贏馬組別及距離都不太出色
但輸的幾場卻 大敗...

作者: thankheavens    時間: 13/3/2009 11:09 AM

QUOTE:
原帖由 君子 於 13/3/2009 10:56 AM 發表
北半球主義多......

可能係曲線 北半球主義

表面評高分

實際是負累..
作者: taxi2003    時間: 13/3/2009 11:15 AM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 13/3/2009 11:06 AM 發表
之前有d 評 80分或以上之pp..單看賽績..都不算太離譜

起碼在 正常班次賽事有賽績

及 沒有 輸那麼遠...

今次的高升...贏馬組別及距離都不太出色
但輸的幾場卻 大敗...

插班評分係唔睇你贏咩對手同幾遠.....只睇你跑果場咩班次/級別
果場掛名3班評磅員就咁照比分...:ppp: :ppp:
作者: thankheavens    時間: 13/3/2009 11:22 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 13/3/2009 11:15 AM 發表

插班評分係唔睇你贏咩對手同幾遠.....只睇你跑果場咩班次/級別

係...

thanks!
作者: thankheavens    時間: 13/3/2009 11:25 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 13/3/2009 11:15 AM 發表

剛剛諗到一樣有趣野

假設...3班 負 119 磅(以香港計大約是65分左右)..出馬7匹...跑第一...贏0.5length

加了 15分!!

哈哈.......
作者: 莫問我是誰    時間: 13/3/2009 11:58 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 13/3/2009 10:45 AM 發表
想低分就唔好多腳o係listed或者級際賽跑近
呢隻贏果場係class 3,計死數評80分差唔多

澳洲都有隻好例子....奔騰飛駒 :ppp: :ppp:

80分的確係多左~

看看胡森隻百嬴萬歲,嬴3場+4個place,其中一場係嬴class3,更加有一場響0~105分class2組別跑第四,雖然係輸9個馬位,但係同場有成20匹

馬跑,都只係評78分,以呢隻馬來計算,隻高升真係多左分~
作者: 莫問我是誰    時間: 13/3/2009 12:04 PM

講完唔抵o既高升,不如講下好抵既南半球馬~~

剛剛出場o既軍策令,嬴4場羅2個place只評70分~~如果以香港評分計算,52分起步,嬴4場每場加5

分,place當你每場加1分,理應係74分,所以此馬真係賺盡分數~除非鄉鎮賽事真係水到如同5班馬~

嬴一場只等於加4分~~

所以此馬初出我都立即落注支持~:loveliness:
作者: taxi2003    時間: 13/3/2009 12:08 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/3/2009 12:04 PM 發表

剛剛出場o既軍策令,嬴4場羅2個place只評70分~~如果以香港評分計算,52分起步,嬴4場每場加5

分,place當你每場加1分,理應係74分,所以此馬真係賺盡分數~除非鄉鎮賽 ...

百利先生老處87分,全因場NZ 2000堅尼第4:zzz: :zzz:
作者: thankheavens    時間: 13/3/2009 12:10 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/3/2009 12:04 PM 發表

分,place當你每場加1分,理應係74分,所以此馬真係賺盡分數~除非鄉鎮賽 ...

yes

我都有投注軍策令

操練好 + 韋達緊張選騎 + 外地賽績不差... 已值博

***不過此場我都是輸錢的
因為我拖不到 酒勝 及 鄉村傳奇

^_^
作者: 莫問我是誰    時間: 13/3/2009 12:15 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 13/3/2009 12:08 PM 發表

百利先生老處87分,全因場NZ 2000堅尼第4:zzz: :zzz:

澳洲大把低水準list同級際賽,好多水魚貨無嬴過馬,但係響list同級際賽一上名,來香港又評高分~~

所以呢d係唔係馬主本身o既問題呢??:lll:

不過都有例外,長驅外地嬴三級同一場一級,評90分,初時仲有人話做咩咁荀,結果........:yyy:
作者: thankheavens    時間: 13/3/2009 12:44 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/3/2009 12:15 PM 發表

澳洲大把低水準list同級際賽,好多水魚貨無嬴過馬,但係響list同級際賽一上名,來香港又評高分~~

所以呢d係唔係馬主本身o既問題呢??:lll:

不過都有例外,長驅外地嬴三級同一場一級,評90分,初時仲有人話 ...

我就這樣看

PP評分之高低取決於賽績..
必定是最客觀的

來港適應與否...進度如何...潛質有多大..
又是另一回事......
作者: 木奇異    時間: 13/3/2009 12:51 PM

軍策令評70分完全係因為佢贏果賽事水準同獎金都好低...一去大城市跑都輸到冇影返黎
講真個馬名幾好聽, 不過個實力我唔敢高估
作者: 莫問我是誰    時間: 13/3/2009 12:55 PM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 13/3/2009 12:44 PM 發表

我就這樣看

PP評分之高低取決於賽績..
必定是最客觀的

來港適應與否...進度如何...潛質有多大..
又是另一回事......

好難客觀,又要計賽事水準,又要計馬場水平,所以以前咪出現一個大漏洞,賽馬精神,貴蝦王外地嬴一場只評59分~~

pp初出竟然可以跑四班賽事~好彩而家已經填補此漏洞~~

不過有心人一定會再繼續捉馬會o既評分漏洞,只待何時~
作者: 冼馬田    時間: 14/3/2009 12:11 AM

我查過了,呢隻馬0係英國唔係跑咩大盃,但都係跑B班賽,即係而家叫第二班啦0下,以前有好多英國馬0係當地只跑大馬場CD班賽,但都足夠0係香港九十分浮沉,咁而家呢隻馬評八十分畀佢都唔可以叫太重手了。

另外呢隻馬0係英國跑最尾果場係大熱門,即係當地人都對佢有0的期望,唔會係太差馬,不過為佢果場罰三磅有少少蝕底,同埋大慢閘,所以代表唔倒0的乜,當冇跑過。
作者: thankheavens    時間: 16/3/2009 07:20 AM

最後賠率 48倍

包尾大敗而回

與賽前預計一樣...9999倍都不值博..
及..此類初出馬多數都低卞 99倍
作者: 阿源    時間: 16/3/2009 08:13 AM

我有一個問題.
步步快在英國贏G2,評92分,閒話一句只係贏LIST,(另外G2第五),結果評96分.
係唔係香港D長途馬水皮D,所以贏LIST既長途馬都比贏G2既短途長高分D:aaaa:
作者: thankheavens    時間: 16/3/2009 08:28 AM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 16/3/2009 08:13 AM 發表
我有一個問題.
步步快在英國贏G2,評92分,閒話一句只係贏LIST,(另外G2第五),結果評96分.
係唔係香港D長途馬水皮D,所以贏LIST既長途馬都比贏G2既短途長高分D:aaaa:

maybe..

另外我估計...pp 購入價 或會 影響評磅員評分......
作者: 莫問我是誰    時間: 16/3/2009 11:51 AM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 16/3/2009 08:13 AM 發表
我有一個問題.

分別在於2歲賽事同3歲賽事~~

3歲賽事往往評分高於2歲賽事~~

而且要留心,仲有比3歲賽事更高水準,就係3歲或以上賽事~:loveliness:
作者: 自由雨滇行    時間: 16/3/2009 12:17 PM

琴日我睇生果報講血統果個高比話80分評得低:ccc: :ddd:
作者: 莫問我是誰    時間: 16/3/2009 07:08 PM

永新勝利係唔係又一隻慘馬呢?2歲三級賽跑第3未嬴過馬就89分~:ppp:

步步快嬴2歲二級賽,仲有好幾次級際賽place只評92分~~:lll:
作者: taxi2003    時間: 16/3/2009 08:38 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 16/3/2009 07:08 PM 發表
永新勝利係唔係又一隻慘馬呢?2歲三級賽跑第3未嬴過馬就89分~:ppp:

步步快嬴2歲二級賽,仲有好幾次級際賽place只評92分~~:lll:

朝西精英夠贏2歲2級賽:fff: :fff:
作者: kewell    時間: 16/3/2009 08:40 PM     標題: 回復 #23 自由雨滇行 的帖子

其實隻馬質應該唔差既 , 但係跑得唔好囉:ggg:
作者: thankheavens    時間: 17/3/2009 09:24 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 16/3/2009 07:08 PM 發表

永新勝利
又再次表現出 大北美主義!!
可能係 曲線來的
表面評高..
實際是負累
作者: 冼馬田    時間: 17/3/2009 01:23 PM

QUOTE:

今次永新勝利評呢個分就真係幾高啦﹗不過話番轉頭上手主理人對隻馬應該有期望0既,跑0既group都係高水準0既group黎0既,佢最後跑果場Go And Go Round Tower Stakes零七年係威利多多贏0既,威利多多初初評93分,你咪計0下佢值唔值囉﹗

詳情大家係racingpost或者馬會網都有得睇架勒,唔係咩堅料,大家都可以查倒,不過我多咀講左先0者
作者: 莫問我是誰    時間: 17/3/2009 01:56 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 17/3/2009 01:23 PM 發表

今次永新勝利評呢個分就真係幾高啦﹗不過話番轉頭上手主理人對隻馬應該有期望0既,跑0既group都係高水準0既group黎0既,佢最後跑果場Go And Go Round Tower Stakes零七年係威利多多贏0既,威利多多初初評93 ...

最值得留意應該係佢第2場賽事,佢輸比英法一級賽盟主Bushranger 跑第三~~不過o個個第三應該係人棄我取性質~~

到左下一場三級賽(即係威利多多嬴o個場)就引起人注意,由上次33倍大冷門身份,變成是場大熱門,點知只係號第五,咁o既賽績就賣左來香港

評89分,真係幾無辜~~

以今場隻好友緣做例子,人地係嬴三場賽事,其中一場係list,仲有一場2歲二級賽跑第三先評90分~:ppp:

作者: 莫問我是誰    時間: 17/3/2009 01:58 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 16/3/2009 08:38 PM 發表

朝西精英夠贏2歲2級賽:fff: :fff:

所以呢隻都90分,隻永新勝利只係三級賽跑第3就89分,幾陰公呢~

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0