標題: 宜家可以確認蔡明紹係香港史上最強見習生未? [打印本頁]

作者: hkcmlawrence    時間: 21/6/2009 06:25 PM     標題: 宜家可以確認蔡明紹係香港史上最強見習生未?

先不論騎功依種冇得量度的東西
齋講交出的頭馬數字,真係好誇張
雖然不可就此斷定此子日後的成就,因為畢業=失業的例子我地都見唔少
但用歷史上所有見習生第1季的表現來做橫向比較
蔡目前達到的高度的確係匪夷所思:gggg:
作者: 櫻花    時間: 21/6/2009 06:32 PM

呢啲  超越時空嘢 其實無咩好比較,而且"告仔"見習時我都未識馬,未見過點可以靠想像評價:ppp:

作者: hkcmlawrence    時間: 21/6/2009 06:41 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 21/6/2009 06:32 PM 發表
呢啲  超越時空嘢 其實無咩好比較,而且"告仔"見習時我都未識馬,未見過點可以靠想像評價:ppp:

太遠的不知道
但近年來,真係好罕見一個見習生搏馬,可以比到練馬師同頭注者咁大的信心
今年有好多馬,係用大師傅都搏唔掂,然後交比蔡仔去搏贏.好似當旺,赤膽雄威
心態上已經唔係利用個幾磅去試下偷雞,而係真正實牙實齒去搏馬的,看票數就知道.:gggg:
作者: 君子    時間: 21/6/2009 06:50 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 21/6/2009 18:41 發表

太遠的不知道
但近年來,真係好罕見一個見習生搏馬,可以比到練馬師同頭注者咁大的信心
今年有好多馬,係用大師傅都搏唔掂,然後交比蔡仔去搏贏.好似當旺,赤膽雄威
心態上已經唔係利用個幾磅去試下偷雞,而係真 ...

近10年無走雞啦
好過阿滇
作者: 神鷹    時間: 21/6/2009 06:58 PM

連熊中雄都省得起 確叻星之前贏馬
唔服佢都唔得
作者: 木奇異    時間: 21/6/2009 06:59 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 21/6/2009 06:41 PM 發表

太遠的不知道

赤膽雄威似係馬房因素多D 而唔係其他騎師騎唔到 :ppp:
不過ANYWAY 蔡明紹而家個風頭同成績 應該比告仔做見習果時仲勁 :lll::lll:
作者: 旅遊領隊    時間: 21/6/2009 07:02 PM

:ppp: 田草1400WIN好耐力....冇言:kkk:
作者: 您睇我唔到    時間: 21/6/2009 07:14 PM

我希望日後佢可以代表香港出外或本地騎香港代表贏國際賽:jjjjj:
作者: Running    時間: 21/6/2009 07:14 PM

蔡明紹最勁o既一樣o野,係佢學o野速度快得好緊要。

之前只係識得放頭、跟守前列位置,而家連後上、甚至走位方面比季初更有智慧及膽色。

而家希望佢繼續進步,唔好因為減磅優勢逐漸消失下而退步。
作者: yuricylau    時間: 21/6/2009 07:16 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 21/6/2009 07:14 PM 發表
我希望日後佢可以代表香港出外或本地騎香港代表贏國際賽:jjjjj:

連洋倉都有咁上下重用...得都唔出奇:jjjj:

作者: 李澤楷    時間: 21/6/2009 07:23 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 21/6/2009 07:16 PM 發表

連洋倉都有咁上下重用...得都路出奇:jjjj:

常用英文=當係外國佬咁使:fff:
作者: yuricylau    時間: 21/6/2009 07:26 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 21/6/2009 07:23 PM 發表

常用英文=當係外國佬咁使:fff:

呢樣可能重要過騎功:fff:
作者: 您睇我唔到    時間: 21/6/2009 07:28 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 21/6/2009 07:16 PM 發表

連洋倉都有咁上下重用...得都唔出奇:jjjj:

希望告仔多返d級制賽馬,話唔多下年安田有份去:ccccc: 好耐冇華將遠征,隨左澳門:wwww:

作者: 冼馬田    時間: 21/6/2009 08:32 PM

拿,唔係針對任何人,我0既意見係,有好馬就有好騎師﹗
作者: 贏馬人    時間: 21/6/2009 09:04 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 21/6/2009 06:41 PM 發表
太遠的不知道

告東尼一定係香港史上最強見習生:ccccc: :ccccc:
佢而家連林嘉成個級數都未夠:uuu: :uuu:
作者: 西人堅    時間: 21/6/2009 10:39 PM

d 高手會話
蔡明紹?? 未
都未去 英愛學騎功 點叫好騎師 ah :eee: :eee:
作者: jintinc    時間: 21/6/2009 10:43 PM

蔡明紹Lv = 三浦皇成Lv:ppp: :ppp:
作者: iamjack    時間: 21/6/2009 10:53 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 21/6/2009 10:43 PM 發表
蔡明紹Lv = 三浦皇成Lv:ppp: :ppp:

三浦 今年好像有點跌watt ... 且最近有緋聞纏身 ... 近況似乎比較平平 :ooo: :ddd:
作者: 贏馬人    時間: 21/6/2009 10:55 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 21/6/2009 10:53 PM 發表
三浦 今年好像有點跌watt ... 且最近有緋聞纏身 ... 近況似乎比較平平 :ooo: :ddd:

騎功用於床上?:fff: :fff:
作者: 李澤楷    時間: 21/6/2009 10:55 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 21/6/2009 09:04 PM 發表

告東尼一定係香港史上最強見習生:ccccc: :ccccc:

同意贏馬人,當時環境要有咁既成就得來不易.
作者: 李澤楷    時間: 21/6/2009 10:56 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 21/6/2009 10:39 PM 發表
d 高手會話
蔡明紹?? 未
都未去 英愛學騎功 點叫好騎師 ah :eee: :eee:

學左變左麥維凱咪PK?:jjjj:
作者: iamjack    時間: 21/6/2009 10:57 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 21/6/2009 10:55 PM 發表

:yyy:
作者: 翼    時間: 21/6/2009 11:05 PM

:lll: :lll: 其實我相信佢平磅已經高過雨滇,高過雨滇 +上告東尼的支持
係G1果個層次吸收經驗仲寶貴
作者: taxi2003    時間: 21/6/2009 11:06 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 21/6/2009 10:55 PM 發表

比人吸哂佢既精力??:fff: :fff:
作者: sw    時間: 21/6/2009 11:07 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 21/6/2009 10:53 PM 發表

佢個對手識吸精大法 唔係點保持童顏:lll:
作者: 贏馬人    時間: 21/6/2009 11:20 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 21/6/2009 10:55 PM 發表
同意贏馬人,當時環境要有咁既成就得來不易.

唔好剩聽我講,聽多D老sea-food點講:zzz: :zzz:
作者: sw    時間: 21/6/2009 11:22 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 21/6/2009 11:20 PM 發表

唔好剩聽我講,聽多D老sea-food點講:zzz: :zzz:  

老輝都係老sea-food:fff:
作者: 冼馬田    時間: 21/6/2009 11:29 PM

QUOTE:

唔係話乜,有果日本妹有乜咁索?
作者: 西人堅    時間: 21/6/2009 11:31 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 21/6/2009 11:07 PM 發表

佢個對手識吸精大法 唔係點保持童顏:lll:

對住佢真係精小 d 都唔掂 :jjjj:
作者: 西人堅    時間: 21/6/2009 11:32 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 21/6/2009 10:56 PM 發表

學左變左麥維凱咪PK?:jjjj:

咁樣係 你 d 澳洲佬資質差 :eee: :zzz:
英國 band 1 學校你讀唔掂 :fff:
作者: 西人堅    時間: 21/6/2009 11:33 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 21/6/2009 11:29 PM 發表

唔係話乜,有果日本妹有乜咁索?

你上 google 打星野亞希 自己睇睇 :jjjj:
作者: 長毛    時間: 21/6/2009 11:49 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 21/6/2009 09:04 PM 發表

well .. I think he is nearly the same with 林嘉成 ..
but he learns so fast ... maybe the 2nd season wil better than 林嘉成 ...
作者: 冼馬田    時間: 22/6/2009 12:02 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 21/6/2009 11:33 PM 發表

你上 google 打星野亞希 自己睇睇 :jjjj:

我知係星野亞希。不過如果我係果位騎師,正所謂年輕有為,鍾意要咩女仔都得,呢0的咁0既明星,正所謂下面不知幾多老細搞到殘哂,想痴埋黎造新聞增人氣,間中扑0下打友誼波唔拘,真係拍拖?我啋你有味呀
作者: 帶來吉利    時間: 22/6/2009 12:07 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 21/6/2009 07:14 PM 發表
蔡明紹最勁o既一樣o野,係佢學o野速度快得好緊要。

之前只係識得放頭、跟守前列位置,而家連後上、甚至走位方面比季初更有智慧及膽色。

而家希望佢繼續進步,唔好因為減磅優勢逐漸消失下而退步。

打鞭真正 澳洲化
騎功有進步

好多9沉馬用佢都跑得 有聲有色
真係連我都服左佢

相反 鄭雨滇 走位唔得 推騎冇勁
最重要連鬥志都輸哂
好多馬 一起步佢就係哂外邊 轉埋灣係咁2 推2下就收工
真係:hhhh: :hhhh:
作者: 贏馬人    時間: 22/6/2009 03:15 AM

QUOTE:
原帖由 sw 於 21/6/2009 11:22 PM 發表
老輝都係老sea-food:fff:

佢係老sea-food+老西:zzz: :zzz:
作者: 金威    時間: 22/6/2009 12:58 PM

個人覺得他跟當年的林嘉誠同級
作者: 武豊    時間: 22/6/2009 02:52 PM

無論是不是的好, 香港好須要一個新的華人頂尖騎師, 說自己賽馬水準點高都好, 如果沒有一個代表性的本地騎師, 始終好似差d野!  希望小蔡可以做到!佢而家已經有哂最好的條件幫佢(有好馬支持, 而講到可以學習騎馬的對象, 又有那一個可比告東尼更好!)
作者: 您睇我唔到    時間: 22/6/2009 04:04 PM

QUOTE:
原帖由 武豊 於 22/6/2009 02:52 PM 發表
無論是不是的好, 香港好須要一個新的華人頂尖騎師, 說自己賽馬水準點高都好, 如果沒有一個代表性的本地騎師, 始終好似差d野!  希望小蔡可以做到!佢而家已經有哂最好的條件幫佢(有好馬支持, 而講到可以學習騎馬的 ...

講得岩,香港己經冇自己生產o既馬
所以極需要可以代表香港o既騎師同練馬師:gggg:
作者: dorus    時間: 25/6/2009 01:47 AM

但其實佢算唔算係華人騎師???
作者: ユюユ    時間: 25/6/2009 02:09 AM

我彷彿已看到告東尼二號:gggg:
作者: taxi2003    時間: 25/6/2009 02:22 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 25/6/2009 02:09 AM 發表
我彷彿已看到告東尼二號:gggg:

烏鴉口:bbb: :bbb:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 25/6/2009 02:24 AM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 22/6/2009 04:04 PM 發表

講得岩,香港己經冇自己生產o既馬
所以極需要可以代表香港o既騎師同練馬師:gggg:

汝安大神:fff: :fff:
作者: souphen    時間: 25/6/2009 05:02 PM

QUOTE:
原帖由 dorus 於 25/6/2009 01:47 AM 發表

佢係華人黎, 而且係香港出世 , 三個月大被英國裔居港家庭收養 , 所以佢依家d屋企人全部係外國人黎

資料來自 wikipedia

作者: 自由雨滇行    時間: 25/6/2009 05:26 PM

QUOTE:
原帖由 dorus 於 25/6/2009 01:47 AM 發表

佢係土生土長既華人
只不過佢係孤兒
比外藉家庭收養左
所以父母都係外國人同埋有個外國姓氏
作者: 李澤楷    時間: 25/6/2009 05:58 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 25/6/2009 02:22 AM 發表

烏鴉口:bbb: :bbb:

呢句我睇出佢出自真心:rrrr:
作者: taxi2003    時間: 25/6/2009 07:12 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 25/6/2009 05:58 PM 發表

呢句我睇出佢出自真心:rrrr:

咁先大檸樂:funk: :funk:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 26/6/2009 04:29 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 25/6/2009 07:12 PM 發表

咁先大檸樂:funk: :funk:

係咁二UP吓都死 重要真心:fff:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0