標題: 有關騎師徐君禮的研訊結果 [打印本頁]

作者: 您睇我唔到    時間: 22/6/2009 03:54 PM     標題: 有關騎師徐君禮的研訊結果

2009年6月22日
競賽董事小組今天完成了就騎師徐君禮於2009年5月13日跑馬地賽事中按小組指示所提供尿液樣本之化驗報告而進行的研訊。騎師徐君禮及馬會賽事化驗所主管溫思明博士今天均作出證供。
溫思明博士於五月十八日報告,騎師徐君禮提供的部分樣本被驗出含有氯胺酮(ketamine)。根據香港賽馬會賽事規例,氯胺酮屬違禁物質(騎師)。
騎師徐君禮獲通知化驗結果後,表示希望由一家獨立化驗所測檢該份樣本的保留部分。徐君禮要求將此份樣本的保留部分交予德國科隆的德國體育大學藥檢中心進行確證化驗。小組於6月17日星期三收到該藥檢中心主管W Schänzer教授的報告,表示經該化驗所化驗證實,該份樣本的保留部分含有氯胺酮
騎師徐君禮被裁定違反香港賽馬會賽事規例第60(1)條,因他於2009年5月13日跑馬地賽事中按小組指示所提供的尿液樣本經化驗後發現含有氯胺酮。小組決定,根據有關情況,對騎師徐君禮的適當處罰為暫停其騎師牌照,直至2009年11月18日他始可恢復策騎,此項罰則追溯至2009年5月18日開始執行,徐君禮於該日被小組著令暫停策騎。

哩個世界好奇怪,當有d引起好大回響o既事發生o既時候,總係會接二連三
唔知今晚新聞會唔會講,記得之前白布朗果單都有講

作者: 魚仔餅    時間: 22/6/2009 03:55 PM

果然係k仔:fff:
作者: yuricylau    時間: 22/6/2009 03:55 PM

氯胺酮.....:ccc: :ccc:
作者: Running    時間: 22/6/2009 04:03 PM

當年阿杜吸可卡因搞到要上庭

今次後上禮索K相信都走唔甩:zzz:
作者: iamjack    時間: 22/6/2009 04:12 PM

唉 ... :ooo:
作者: 火光    時間: 22/6/2009 04:24 PM

徐君禮要求將此份樣本的保留部分交予德國科隆的德國體育大學藥檢中心進行確證化驗<br />
<br />
其實有必要去到德國科隆嗎??就算去到邊都係有架啦!
普通一間本地化驗所都可以驗到lu
作者: 西人堅    時間: 22/6/2009 04:27 PM

咁都講中 :yyy:
馬又唔見中得咁應 :zzzzzzzzz: :yyy:
作者: Running    時間: 22/6/2009 04:29 PM

有個問題好想知:

到底後上禮o係邊度索K?:zzz:
作者: 您睇我唔到    時間: 22/6/2009 04:33 PM

QUOTE:
原帖由 火光 於 22/6/2009 04:24 PM 發表
徐君禮要求將此份樣本的保留部分交予德國科隆的德國體育大學藥檢中心進行確證化驗<br />
<br />
其實有必要去到德國科隆嗎??就算去到邊都係有架啦!
普通一間本地化驗所都可以驗到lu

白布朗當年都話唔信馬會化驗所(可知馬會化驗所都幾勁)要交俾澳洲果邊o既化驗所驗
作者: sw    時間: 22/6/2009 06:26 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 22/6/2009 04:33 PM 發表

白布朗當年都話唔信馬會化驗所(可知馬會化驗所都幾勁)要交俾澳洲果邊o既化驗所驗

講真 作個狀啫 我唔知有冇試過外國結果可以推翻馬會個結果啦:ppp:
作者: 您睇我唔到    時間: 22/6/2009 06:35 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 22/6/2009 06:26 PM 發表

講真 作個狀啫 我唔知有冇試過外國結果可以推翻馬會個結果啦:ppp:

大概啦,又唔想認就會咁:eee:
白布朗之後隨即都閃返澳洲啦
作者: DrEAm    時間: 22/6/2009 07:14 PM

玩輪員:kkkkk:
作者: taxi2003    時間: 22/6/2009 07:15 PM

仲要係近期hit到爆既k仔,睇怕神仙都難救:kkkkk: :kkkkk:

香討好多人講笑要送佢去正生:yyy: :yyy:
作者: 長毛    時間: 22/6/2009 07:28 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 22/6/2009 07:15 PM 發表
仲要係近期hit到爆既k仔,睇怕神仙都難救:kkkkk: :kkkkk:

香討好多人講笑要送佢去正生:yyy: :yyy:

正生賽馬會 .... :eee: :eee: :eee:
作者: 西人堅    時間: 22/6/2009 07:54 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 22/6/2009 04:29 PM 發表
有個問題好想知:

到底後上禮o係邊度索K?:zzz:

by the way,
K仔有冇混入馬會 :zzz: 咩人帶入去 :zzz:
有冇其他人一齊索 :zzz:
作者: sw    時間: 22/6/2009 08:04 PM

騎技唔錯 衰操行真係........:ooo:
作者: Wai    時間: 22/6/2009 08:06 PM

好野=w=
作者: ユюユ    時間: 22/6/2009 09:08 PM

又一條友從此係香港馬圈消失啦:kkkkk: :kkkkk: :kkkkk: :gggg: :gggg: :gggg: :eee: :eee: :eee:
作者: taxi2003    時間: 22/6/2009 09:09 PM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 22/6/2009 09:08 PM 發表
又一條友從此係香港馬圈消失啦:kkkkk: :kkkkk: :kkkkk: :gggg: :gggg: :gggg: :eee: :eee: :eee:

索K禮半年後又一條好漢:jjjj: :jjjj:
作者: Running    時間: 22/6/2009 09:09 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 22/6/2009 07:54 PM 發表

by the way,
K仔有冇混入馬會 :zzz: 咩人帶入去 :zzz:
有冇其他人一齊索 :zzz:

呢o的問題競賽小組完全冇交代過:zzz:

仲有一樣o野:馬會有冇將呢單o野Pass俾警方?:zzz:
作者: 小野伸二    時間: 22/6/2009 09:10 PM     標題: 回復 #19 taxi2003 的帖子

正生禮:fff:
作者: taxi2003    時間: 22/6/2009 09:11 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 22/6/2009 09:10 PM 發表

佢D花名越黎越多:yyy: :yyy:
作者: Running    時間: 22/6/2009 09:13 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 22/6/2009 09:11 PM 發表

佢D花名越黎越多:yyy: :yyy:

陳校長不坊搵佢入去正生做生招牌:fff:
作者: 週日寧靜    時間: 22/6/2009 09:19 PM

馬會「明日之星」前途真係坎坷:fff: :fff:
作者: taxi2003    時間: 22/6/2009 09:22 PM

QUOTE:
原帖由 週日寧靜 於 22/6/2009 09:19 PM 發表
馬會「明日之星」前途真係坎坷:fff: :fff:

o係絕望既時候,伊神一句話....:jjjj: :jjjj:
作者: 西人堅    時間: 22/6/2009 09:26 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 22/6/2009 09:09 PM 發表

呢o的問題競賽小組完全冇交代過:zzz:

仲有一樣o野:馬會有冇將呢單o野Pass俾警方?:zzz:

係真 ge 話 更加唔應該交代出黎
唔係打草驚蛇 :zzz:
作者: kitchai1228    時間: 22/6/2009 11:28 PM

氯胺酮...咁都唔洗比警方調查?
作者: Running    時間: 22/6/2009 11:29 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 22/6/2009 11:28 PM 發表
氯胺酮...咁都唔洗比警方調查?

可能已經介入調查,不過費事打草驚蛇先唔公布。

或者日後隨時有大單o野查出o黎!:zzz:
作者: kitchai1228    時間: 22/6/2009 11:32 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 22/6/2009 11:29 PM 發表

可能已經介入調查,不過費事打草驚蛇先唔公布。

或者日後隨時有大單o野查出o黎!:zzz:

比你騎番支持都唔會多得去邊:rrr:
作者: 帶來吉利    時間: 23/6/2009 12:59 AM

告仔放棄佢吧:fff:
作者: 活力寶蹄    時間: 23/6/2009 01:23 AM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 23/6/2009 12:59 AM 發表

唔得..冇左佢點可以同蔡仔比..:yyy: :yyy:
作者: antony_fai    時間: 23/6/2009 10:06 AM

對於年輕騎師吸食毒品問題,練馬師告達理認為,有騎師吸毒可能是因為壓力大,成績低落一時想不通,以索K來減壓。「年輕騎師特別容易受到外界誘惑。」

另一練馬師黃汝安坦言,平時很少與騎師接觸,但認為騎師吸毒十分不智。「他們的私生活我不太清楚,但馬會在每場賽事後,均會抽樣驗尿,騎師明知法網難逃,仍鋌而走險吸食毒品,我認為他的行徑十分愚蠢。」

應該主力同達少接觸:fff:
作者: 魚仔餅    時間: 23/6/2009 01:49 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 23/6/2009 12:59 AM 發表

有小蔡係度佢靠邊站:fff:
作者: 木奇異    時間: 23/6/2009 04:59 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 22/6/2009 09:10 PM 發表

改得好 :eee:
作者: 自由雨滇行    時間: 23/6/2009 05:16 PM

standard個標題好正
Top jockey banned after ketamine found in urine

Top jockey:lll: :lll: :lll:
作者: 自由雨滇行    時間: 23/6/2009 05:29 PM

Standard報道

Chiu had apparently told the stewards he had attended a party the night before he was asked to give a urine sample and was unaware he had consumed the drug.
作者: 西人堅    時間: 23/6/2009 05:40 PM

你去埋果 d P 唔 high 野  你話人地信唔信 :yyy:
作者: 木奇異    時間: 23/6/2009 06:46 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 23/6/2009 05:40 PM 發表
你去埋果 d P 唔 high 野  你話人地信唔信 :yyy:

Chiu had apparently told the stewards he had attended a party the nightbefore he was asked to give a urine sample and was unaware he hadconsumed the drug.

騎馬之前果日去High野 High完之後果日走去騎馬 未死過咩 :yyy:
去P 真係唔一定個個去都索K既
其實最主要係睇佢驗到有幾多, 就知道佢真係HIGH野黎, 定係唔小心掂到
作者: 西人堅    時間: 23/6/2009 07:38 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 23/6/2009 06:46 PM 發表

Chiu had apparently told the stewards he had attended a party the nightbefore he was asked to give a urine sample and was unaware he hadconsumed the drug.

騎馬之前果日去High野 High完之後果 ...

差佬個 limit 幾多我唔多清楚

但 身為運動員 (騎師都係 運動員)
任何運動 都對 毒品 零容忍 ge :jjjj:

運動員 被人驗到 high 左野, 唔理佢 high 幾多, 係咪有心, 只要冇攪錯 sample
基本上停賽 就走唔甩 :zzz: 差佬告唔告就後話 lu :zzz:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0