標題: 徐生單o野原來仲有下文 [打印本頁]

作者: Running    時間: 23/6/2009 10:07 AM     標題: 徐生單o野原來仲有下文

騎師徐君禮尿含K仔罰停牌 告東尼弟子 譽為「明日之星」

近日青年人索K新聞不絕,而被譽為「明日之星」的23歲騎師徐君禮昨日亦被馬會裁定於上月13日賽事中提供的尿液樣本含氯胺酮(俗稱K仔),被罰暫停騎師牌照半年。徐君禮堅稱沒有吸毒,未決定是否上訴,但會考慮再找獨立化驗所化驗有關樣本。

馬會發言人指出,徐君禮可於昨日公布研訊結果後的24小時內提出上訴,又指馬會賽事化驗所獲國際認可,去年奧運馬術    期間亦透過該化驗所隨機抽驗騎師的尿液樣本。

停牌半年 可提上訴

馬會每次賽事都會在賽前隨機為騎師作酒精測試,以及在騎師離開馬場前抽取尿液樣本作禁藥測試。徐君禮在上月13日跑馬地的賽事中,按馬會競賽董事小組指示提供尿液樣本,根據馬會賽事化驗所主管溫思明於上月18日的報告,徐的部分樣本被驗出含有氯胺酮(Ketamine)。

徐得悉結果後,表示希望由一家獨立化驗所、位於德國科隆的德國體育大學藥檢中心作確證化驗,小組於上周三(17日)收到該中心主管W Schanzer的報告,證實樣本含有氯胺酮。

徐君禮否認吸K仔

根據賽馬會賽事規例,氯胺酮屬違禁物質。小組昨裁定徐君禮違反香港比港賽馬會賽事規例第60(1)條,決定暫停其騎師牌照半年至11月18日。

徐君禮昨午接受本報電話訪問時說,他並沒吸食過K仔,「不知(馬會)為何會驗到,會考慮再找第三間化驗所或用其他方法證明」。他不願評論裁決是否公正,只表示會在暫停牌照的半年間鍛煉體能,準備11月復賽。

對於坊間有傳他因師弟蔡明紹近日聲勢大好而失落,遂選擇索K逃避,徐君禮強調「絕對無這回事」。今年23歲的徐君禮是著名練馬師告東尼的入門弟子,於2007至2008年度成為冠軍見習騎師,去年奪得一月盃、聖佐治盃及十八區盃3項錦標,去年10月勝出第70場頭馬「畢業」,當上自由騎師,被譽為騎師的「明日之星」。

練馬師感痛心

練馬師黃汝安昨得悉徐君禮被罰停賽的消息後表示感到十分愕然。一向十分支持華籍騎師的練馬師徐雨石亦對徐君禮的行為感到痛心,指自己年少出任騎師時環境比較簡單,近期從傳媒得知時下青少年成長環境變得複雜,但之前一直沒聽聞華籍騎師索K,他希望日後不會再發生同類事件。
作者: antony_fai    時間: 23/6/2009 10:13 AM

師弟蔡明紹近日聲勢大好而失落
應該唔係掛
作者: 週日寧靜    時間: 23/6/2009 10:48 AM

QUOTE:
原帖由 antony_fai 於 23/6/09 10:13 AM 發表
應該唔係掛

其實係都唔奇..阿禮哥不嬲有告仔呢個大靠山..

而家告仔都有新徒弟..坐騎自不然少左
作者: 您睇我唔到    時間: 23/6/2009 10:51 AM

聖佐治盃,我睇左就聖烈治盃:ppp:
如果真係冇索,估下有冇人嫁禍:ppp:
作者: 自由雨滇行    時間: 23/6/2009 11:48 AM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 23/6/2009 10:51 AM 發表
聖佐治盃,我睇左就聖烈治盃:ppp:
如果真係冇索,估下有冇人嫁禍:ppp:

蔡生?
我成日覺得佢係奸仔一個

作者: 您睇我唔到    時間: 23/6/2009 12:03 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 23/6/2009 11:48 AM 發表

我成日覺得佢係奸仔一個

以佢-磅優勢,好似冇咁o既必要喔
唔好開全名比較好:llll:
作者: 君子    時間: 23/6/2009 12:55 PM

我諗徐生係依個階段都應該吾會再講大話掛...
作者: Running    時間: 23/6/2009 12:59 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 23/6/2009 12:55 PM 發表
我諗徐生係依個階段都應該吾會再講大話掛...

我都同意

呢o的時候再講大話掩飾根本冇用,但如果徐生咁強調自己冇索K,會唔會涉及到被人陷害?:ppp:
作者: 金威    時間: 23/6/2009 01:03 PM

不過如果無既話, 馬會又驗倒
真係唔知點解
作者: 西人堅    時間: 23/6/2009 01:31 PM

係咪去唱 k 落D 浦bar 飲左 d 加左料 ge 野唔知 :zzz:
作者: 木奇異    時間: 23/6/2009 01:45 PM

有個問題應該要知
到底個尿液樣本含有幾多氯胺酮?
而家Red bull 都可以搵到極少量可卡因 ..... 唔排除有d野真係有少量氯胺酮但食左唔覺
作者: kitchai1228    時間: 23/6/2009 01:59 PM

QUOTE:
原帖由 antony_fai 於 23/6/2009 10:13 AM 發表
應該唔係掛

係都唔出奇
佢有減磅優勢
場場都搏盡,
不愁冇支持
作者: miracle    時間: 23/6/2009 03:46 PM

自己梗係話自己清白架LA.....:yyy:
作者: joekwan    時間: 24/6/2009 01:56 AM

不願評論裁決是否公正,只表示會在暫停牌照的半年間鍛煉體能,準備11月復賽。

咁買馬會怕!?定係自己其身不正!?:uuu:
作者: 智弱網民    時間: 25/6/2009 05:34 AM

佢都講咗係之前個晚去玩, 抵死
作者: 臨場    時間: 25/6/2009 02:27 PM

可能同一條索咗K的女上床, 條女幫佢吹, 又有剩餘物質留在底褲上...

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0