標題: 「你對今年香港國際賽事的感想?」 [打印本頁]

作者: EternitY    時間: 13/12/2009 08:29 PM     標題: 「你對今年香港國際賽事的感想?」

歡迎各位分享自己對今年國際賽事後的感想。

無論係個別馬匹,練馬師的看法,賽果,比賽形勢,相片分享等等。

註:本文是特別聲望貼子,因此會加聲望作為鼓勵,多少隨參考價值和心思而定。
作者: EternitY    時間: 13/12/2009 08:31 PM

國泰航空香港瓶, 13/12/2009, 14:00, 國際一級賽, 草地, "A" , 2400米
----------------------------------
場地狀況 : 好地
賽道 :草地 - "A"
時間 : (26.05)(50.07)(1.15.30)(1.39.53)(2.03.41)(2.27.51)
分段時間 : 26.0524.0225.2324.2323.8824.10
----------------------------------

名次

馬號

馬名

騎師

實際
負磅

檔位

頭馬
距離

完成
時間

1 13大利來(L624) 巫斯義117+13- 2.27.51
2 2西國明月(L619) 莫雅1265短馬頭位 2.27.54
3 4北非風情(L620) 杜理斯12641/2 2.27.60
4 6網絡電郵(K624) 蘇銘倫12611/2 2.27.61
5 12天鷹翱翔(L623) 貝朗迪121101-1/4 2.27.70
6 3爆冷(G096) 白德民126132-1/2 2.27.92
7 5自由好(K005) 柏寶126123 2.28.00
8 10怡勝(H290) 勞愛德12683-3/4 2.28.10
9 8珠寶世家(K622) 布宜學12694-3/4 2.28.26
10 1躍升(L618) 范義龍12675-1/2 2.28.41
11 7包裝大師(E334) 都爾126610 2.29.11
12 9喜聚寶(J101) 韋健仕1261111-1/2 2.29.34
13 11克曼尼(L622) 杜利萊1222多個馬位 2.34.63
----------------------------------------------

作者: EternitY    時間: 13/12/2009 08:31 PM

國泰航空香港短途錦標, 13/12/2009, 14:40, 國際一級賽, 草地, "A" , 1200米
---------------------------------------
時間 : (24.33)(46.39)(1.09.16)
分段時間 : 24.3322.0622.77
---------------------------------------

名次

馬號

馬名

騎師

實際
負磅

檔位

頭馬
距離

完成
時間

1 1蓮華生輝(G268) 柏寶1267- 1.09.16
2 14同一世界(H133) 白德民126121/2 1.09.23
3 13時尚風采(H014) 都爾12663/4 1.09.28
4 10綠色駿威(H245) 杜利萊12651-1/2 1.09.42
5 7加州旗幟(L606) 陶立武12641-3/4 1.09.43
6 5藝術總匯(L604) 莫狄12623 1.09.64
7 4阿帕奇貓(K625) 岳禮華12693-1/2 1.09.72
8 3萬籟俱寂(L603) 賀力高126143-3/4 1.09.75
9 8創惑(G111) 韋健仕126113-3/4 1.09.76
10 9炮彈(L602) 杜明格12614 1.09.79
11 6博得士哥(L605) 郭能12685-1/2 1.10.05
12 12戰地畫家(L607) 柏兆雷126107-1/2 1.10.37
13 11桂冠戰士(K630) 藤田伸二126138-1/4 1.10.46
14 2熱爆景點(L601) 晏勞德126314-1/4 1.11.45

國泰航空香港一哩錦標, 13/12/2009, 15:50, 國際一級賽, 草地, "A" , 1600米
-----------------------------------------------------
時間 : (25.02)(47.52)(1.11.04)(1.34.60)
分段時間 : 25.0222.5023.5223.56

名次

馬號

馬名

騎師

實際
負磅

檔位

頭馬
距離

完成
時間

1 1好爸爸(E201) 杜利萊1269- 1.34.60
2 6鳥語花香(K079) 白德民126111/2 1.34.70
3 12友誼至上(G292) 潘頓12613/4 1.34.73
4 2再領風騷(E002) 高雅志126141 1.34.77
5 13快來利(L612) 范義龍12642 1.34.91
6 10爭持不下(L610) 莫雅126122 1.34.93
7 9亞歷山大(K640) 戴圖理12673 1.35.09
8 3步步穩(G108) 柏寶12633-1/2 1.35.14
9 14溫馨之家(L613) 巫斯義121133-1/2 1.35.14
10 5特級佳釀(L609) 杜理斯12623-1/2 1.35.16
11 8勝眼光(J049) 韋達12653-3/4 1.35.20
12 11多得福(L611) 貝利12664 1.35.22
13 4志在贏(L608) 布文126106-1/4 1.35.60
14 7求勝心切(K603) 郭能1268多個馬位 1.40.19
---------------------------------------------------

國泰航空香港盃, 13/12/2009, 16:30, 國際一級賽, 草地, "A" , 2000米
---------------------------------------------------------------
時間 : (26.06)(50.47)(1.14.39)(1.38.45)(2.01.86)
分段時間 : 26.0624.4123.9224.0623.41
----------------------------------------------------------------

名次

馬號

馬名

騎師

實際
負磅

檔位

頭馬
距離

完成
時間

1 1萬千景象(L614) 柏兆雷1267- 2.01.86
2 4閒話一句(K217) 白德民126103/4 2.02.00
3 3百威勝(K638) 范義龍12693-1/4 2.02.40
4 10艾莎妮達(L617) 巫斯義11923-3/4 2.02.46
5 2飛鷹山(K608) 薛凱文12614-3/4 2.02.60
6 5星光璀璨(L615) 郭達成12654-3/4 2.02.61
7 8好日子(H236) 韋紀力12685-1/2 2.02.73
8 7好先生(K218) 戴圖理12666-1/2 2.02.91
9 6花好月圓(J099) 馬偉昌12646-3/4 2.02.95
10 9美酒皇后(L616) 田中博康12239-3/4 2.03.40
----------------------------------------------------------------

作者: 您睇我唔到    時間: 13/12/2009 08:42 PM

好似返返07年,兩隻馬依舊贏短同一哩
香港瓶好失望,香港盃又第2
作者: EternitY    時間: 13/12/2009 08:46 PM

我都簡略地講幾樣自己感想先 ...

1 ... 原來大摩係部署拿三場國際賽亞軍 :kkk: :kkk:

2 ... 澳洲短途如虎咁,結果都係由香港馬包辦前四名 :gggg: :gggg:

3 ... 香港代表馬都唔知幾年後先可以重奪香港瓶?:sss: :sss:
作者: ryhme1    時間: 13/12/2009 08:49 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 13/12/2009 08:46 PM 發表
我都簡略地講幾樣自己感想先 ...

1 ... 原來大摩係部署拿三場國際賽亞軍 :kkk: :kkk:

2 ... 澳洲短途如虎咁,結果都係由香港馬包辦前四名 :gggg: :gggg:

3 ... 香港代表馬都唔知幾年後先可以重奪香 ...

閒話 輸得有d 唔抵..

問題唔太關卡士   望空有點晚:sss:
神令我髮指:ffff:

1200  1600個兩場都系老馬勝出
但新一代接班應該唔成問題

vase 個場無意見

作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 08:50 PM

感想就係....睇左三年,都竟然仲係爆冷,蓮華生輝,好爸爸......

新o個d自由好,有無考慮轉馬房呢?我怕你三冠唔夠大摩爭,加上呢個馬房季尾例牌腳軟~~

閒話一句一再證明2000最強,女皇盃又係終極目標~

鳥語花香又傻傻地唔跑1200,攪到大摩今日四大皆空~究竟往後日子係主攻短途三冠,還是繼續強攻一哩呢?

同一世界成功接班,不過係接好望角o既班~:yyy: 繼續做大賽最佳配角~

希望下年國際賽,會真真正正見到香港有接班馬嬴國際賽啦~~因為下年三傻,兩隻將會係8歲,一隻係7歲架啦~要跑o既里程都差不多跑哂架啦~
作者: yuricylau    時間: 13/12/2009 08:51 PM     標題: 回復 #7 EternitY 的帖子

唔好話瓶...攞番隻盃都難:sss:
作者: ryhme1    時間: 13/12/2009 08:53 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/12/2009 08:50 PM 發表
感想就係....睇左三年,都竟然仲係爆冷,蓮華生輝,好爸爸......

新o個d自由好,有無考慮轉馬房呢?我怕你三冠唔夠大摩爭,加上呢個馬房季尾例牌腳軟~~

閒話一句一再證明2000最強,女皇盃又係終極目標~

鳥語花 ...

同一世界段last 真係好勁   我現場睇 都幾怕佢過連華
作者: 西人堅    時間: 13/12/2009 08:53 PM

香港馬完全唔識打隊制 lor :rrr:
香港瓶互燒 燒個快 pacing 出黎 :rrr: :rrr:
香港杯....有幾隻馬自己都明知冇機會好心幫下拖 la :rrr: :rrr: :rrr:
作者: 西人堅    時間: 13/12/2009 08:54 PM     標題: 回復 #10 yuricylau 的帖子

杯....阿摩要拜下神 lor
3 連塞
作者: taxi2003    時間: 13/12/2009 08:55 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/12/2009 08:53 PM 發表
香港瓶互燒 燒個快 pacing 出黎 :rrr: :rrr:
香港杯....有幾隻馬自己都明知冇機會好心幫下拖 la :rrr: :rrr: :rrr:

唔同馬房唔搞你已經好好:yyy: :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 13/12/2009 08:56 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/12/2009 08:53 PM 發表

靚蝦王輸俾日平線果屆,阿當唔燒佢,魅力之城都唔燒:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 08:56 PM

QUOTE:
原帖由 ryhme1 於 13/12/2009 08:53 PM 發表

同一世界段last 真係好勁   我現場睇 都幾怕佢過連華

同感...生輝last50又出現上年鬥龍駒時,腳軟o既情景~~好彩同一世界都唔係太叻~:yyy:
作者: 馬俠    時間: 13/12/2009 08:58 PM

同一世界:zzzzzzzzz: 贏左  配種咪好囉
作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 08:59 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 13/12/2009 08:51 PM 發表
唔好話瓶...攞番隻盃都難:sss:

原本爆冷嬴左兩年架...騎師唔生性連塞兩年咁白痴之麻~
作者: 西人堅    時間: 13/12/2009 09:00 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 13/12/2009 08:55 PM 發表

唔同馬房唔搞你已經好好:yyy: :yyy:

阿方專攪野.....大師輸 1600 果次 隊 星運爵士去燒 :bbb: :rrr:
作者: taxi2003    時間: 13/12/2009 09:00 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/12/2009 08:59 PM 發表

多謝爆炸:yyy: :yyy:
作者: dennis2299    時間: 13/12/2009 09:01 PM

香港瓶 : 大利來既7疊轉彎嬴馬令我意想不到:kkk: 既然佢可以沖嬴全球最佳均速馬

相信佢可以保持不敗到退役:fff:

香港短途錦標 : 大摩部署4隻之中我最睇好同一世界 , 可惜留得太後 , 係之後既短途三冠

佢大有可能成為爭標分子:fff:

香港一哩錦標 : 已經睇得出鳥語花香想博既個種心態 , 但係佢就輸係初跑1600

捉唔到1600果個發力點 , 所以先輸比好爸爸:ppp:

香港盃 : 完全高估了閒話一句既實力:sss: 連均速馬都唔夠沖 , 另外百威勝唔係阻左成200米既位

佢極有可能取代閒話一句個第二:ppp:
作者: sw    時間: 13/12/2009 09:01 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/12/2009 09:00 PM 發表

阿方專攪野.....大師輸 1600 果次 隊 星運爵士去燒 :bbb: :rrr:

但牛牛贏安田雀屎有份幫手掃場喎:fff:
作者: 西人堅    時間: 13/12/2009 09:02 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 13/12/2009 08:56 PM 發表

靚蝦王輸俾日平線果屆,阿當唔燒佢,魅力之城都唔燒:fff:

原來冇華將跑 int 係咁大獲
問下 西滇 la
平時佢地 打隊際幾勁......:zzz:
作者: 您睇我唔到    時間: 13/12/2009 09:04 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/12/2009 08:59 PM 發表

一切都係運
早兩場都應該挑戰瓶,可惜衰在要威
上年我唔敢講,未同飛鷹山真正鬥過,未必真係贏到,大家可能好接近
但07年果屆睇到火都黎,幾隻馬都可以被封

我怕同一世界季初博太多,季尾冇佢份,大摩今年俾佢去新加坡玩玩吧
講真佢個檔好d,主角己經唔係蓮華生輝
蓮華生輝成日終點前後慢腳,相信玩埋今季,去博個馬王返黎吧
作者: yuricylau    時間: 13/12/2009 09:04 PM

QUOTE:

包裝大師個pacing本來可以set得好靚...
跟手喜聚寶拍一拍佢...變左益晒老巫

香港杯...完全唔知好先生想點
寧願佢好似好日子咁疊埋心水爆一段好過
作者: 小武士    時間: 13/12/2009 09:04 PM

今年短途同一哩再次由香港2隻馬王贏番 真係好開心 難得咁年長都有咁出色既表現

接班既有一大堆 相信短途同一哩 未來香港仲會發光發亮

反而香港瓶同香港盃最令人擔心 尤其香港瓶

今日閒話一句既表現 其實證明左佢世界級既地位 下屆香港盃唔係無機會贏

但香港瓶...出到爆冷 自由好都仲要俾人KO 睇怕未來幾年都唔洗希望港隊有得贏番:ppp:
作者: 阿仙奴    時間: 13/12/2009 09:05 PM

2400:老巫騎得真係一絕..步速慢都繼續包尾
轉彎7,8叠..追到終點前已經收韁...大賽騎師!
反觀爆冷守好位騎落無..老了..
自由好最失望...輸級數?

1000:hk世界..外國馬多多意外..
同一世界最後尾衝上黎令我眼前一亮..檔位一定要留後無計
生輝發揮正常..

1600:隻雀仔差100米力..神父已經跟得靚
好爸爸睇住你黎食似的...3連霸
現在你又會想想大摩唔跑短的決定是錯嗎?
我覺得...沒有錯   雀仔表現真係唔失禮
既然同一世界咁fit..3亞都已經是前無古人吧

2000:連奪2亞後...我依然投注了閒話win
頭馬是頂級馬..但見到閒話力拼拋離百威勝
hk 2000米皇者~閒話一句!
作者: 您睇我唔到    時間: 13/12/2009 09:06 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/12/2009 09:00 PM 發表

我真係唔明佢做咩野又俾喜聚寶跑2400,又要去放頭
唔計星運果場,我完全覺得佢只係一個間中偷下雞贏g2,3
普通練馬師,雖然佢d馬易捉,但真係未完全成火喉
作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 09:07 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 13/12/2009 09:04 PM 發表

一切都係運
早兩場都應該挑戰瓶,可惜衰在要威
上年我唔敢講,未同飛鷹山真正鬥過,未必真係贏到,大家可能好接近
但07年果屆睇到火都黎,幾隻馬都可以被封

我怕同一世界季初博太多,季尾冇佢份,大摩今年俾佢 ...

或者學好望角啦...大摩成日咁想遠征,咁恨嬴一場外地g1~:yyy:
作者: 西人堅    時間: 13/12/2009 09:08 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 13/12/2009 09:01 PM 發表

但牛牛贏安田雀屎有份幫手掃場喎:fff:

對牛牛特別好 :yyy:
作者: S.WEEK    時間: 13/12/2009 09:10 PM

暫只講澳洲馬

阿帕奇貓 同 志在嬴 : 已經老退了根本無望什麼了

熱爆景點,又犯上「密實策略」同樣錯誤  

7月杯明顯冇左個 Heart , 亦可能真係直路特佳

All Silent 跑緊什麼 :rrr: :rrr:  不知所謂。賀生你估跑緊澳洲賽事。

我寧願你話望空衝輸都話好睇D

入面博位高手雲集 :sss: :sss:  無跑出此馬真正實力。
作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 09:11 PM

QUOTE:
原帖由 阿仙奴 於 13/12/2009 09:05 PM 發表
2400:老巫騎得真係一絕..步速慢都繼續包尾
轉彎7,8叠..追到終點前已經收韁...大賽騎師!
反觀爆冷守好位騎落無..老了..
自由好最失望...輸級數?

1000:hk世界..外國馬多多意外..
同一世界最後尾衝上 ...

鳥語花香跑1600係唔係錯...同當年精英大師跑1600是否錯都係一樣姐...2隻馬都不幸輸比一隻一哩馬王~精英大師當年就選擇跑返短,鳥語花香?

自由好加個眼罩o既決定都已經嚇怕人,今場連爆冷都過唔到,點接棒呀?
作者: Kris    時間: 13/12/2009 09:12 PM     標題: 回復 #32 莫問我是誰 的帖子

自由好根本係馬房問題, 否則成就更勝自由行
作者: 櫻花    時間: 13/12/2009 09:13 PM

大摩 部署得太絕太盡  呢個係做人做事嘅大忌.
當排位一出 個"天"就已經同佢講呢到係我話事, 我就知佢已經無運行:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 09:13 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 13/12/2009 09:10 PM 發表
暫只講澳洲馬

阿帕奇貓 同 志在嬴 : 已經老退了根本無望什麼了

熱爆景點,又犯上「密實策略」同樣錯誤  

7月杯明顯冇左個 Heart , 亦可能真係直路特佳

All Silent 跑緊什麼 :rrr: :rrr:  不 ...

唔係澳洲國殤咩?:yyy: 熱爆景點流鼻血,貓貓不良於行,潮汕內欄塞車~~
作者: 西人堅    時間: 13/12/2009 09:14 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/12/2009 09:07 PM 發表

或者學好望角啦...大摩成日咁想遠征,咁恨嬴一場外地g1~:yyy:

有時 d 野真係命運黎.....
電光火力 由老千成轉去大告度, 撞o岩一場世紀大 -6 咁樣贏 hk sprint......
今年接好爸爸又得......

計得精彩....係, 靳能係醒
但肯定係運氣多 la
撞o岩世紀大 -6 咁贏....
阿摩, 想左幾耐....3 連塞

凌雨去杜拜冷贏.......佢就大熱比人走甩.....
作者: taxi2003    時間: 13/12/2009 09:14 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 13/12/2009 09:12 PM 發表

係神既問題,無論佢點曲線都唔可能令佢真心果隻贏:fff: :fff:
作者: 您睇我唔到    時間: 13/12/2009 09:15 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/12/2009 09:11 PM 發表

鳥語花香跑1600係唔係錯...同當年精英大師跑1600是否錯都係一樣姐...2隻馬都不幸輸比一隻一哩馬王~精英大師當年就選擇跑返短,鳥語花香?

自由好加個眼罩o既決定都已經嚇怕人,今場連爆冷都過唔到,點接棒呀?

自由好果場衰在同爆冷一齊返黎,感覺2400香港哩兩隻馬同前面果班有幾個馬位距離
自由好犯上當年終身美麗o既錯?
鳥語花香我會讚成佢跑1600
如果今季唔跑短,估計最有把握係1400果場g1
鳥語花香同大師唔同在於佢仲年輕試1600
閒話一句再俾d時間佢啦,爆冷4歲尾都仲好流
5,6歲再睇表現吧
作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 09:16 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 13/12/2009 09:12 PM 發表

上場預賽佢連奇寶好先生都衝唔嬴,我都啞左.....阿沈你唔係咁弱掛?比返d愛倫徒弟本色來睇好唔好?

我覺得呢隻馬由初出1600開始,係愈跑愈差~
作者: 您睇我唔到    時間: 13/12/2009 09:18 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/12/2009 09:14 PM 發表

電光火力 由老千成轉去大告度, 撞o岩一場世紀大 -6 咁樣贏 hk sprint......

但肯定係運氣多 la
撞o岩世紀大 -6 咁贏... ...

爆冷真係一隻超級可悲馬
用爪皇凌雨兩個分別
連失4個國際g1以上:ppp:
最終留名青史都只係一個g1終老:sss:
作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 09:18 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/12/2009 09:14 PM 發表

但肯定係運氣多 la

都係o個句,有心栽花花不香,不無心插柳柳成蔭~:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 09:20 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 13/12/2009 09:18 PM 發表

爆冷真係一隻超級可悲馬
用爪皇凌雨兩個分別
連失4個國際g1以上:ppp:
最終留名青史都只係一個g1終老:sss:

仲有一個,佢差4百萬就破爪皇獎金紀錄...睇下係唔係咁黑..連呢樣野都做唔到啦~:yyy:
作者: Kris    時間: 13/12/2009 09:22 PM     標題: 回復 #39 莫問我是誰 的帖子

冇ga啦, 開倉頭兩年仲可以用愛倫徒弟呢個招牌去呃神騙鬼, 開咗倉咁耐有幾多料大家睇到晒, 沈睡成只能夠做返自己.  話俾人知佢同呂健威, 文良有咩分別得ga
作者: fanbui    時間: 13/12/2009 09:23 PM

送大摩6隻字...貪字得個貧...
同埋天有眼的...:bbbbb:
平時唔好咁多底出..唔好咁多熱倒冷爆...
到你認真果時就唔會咁多第2:uuu:
作者: raulwong1    時間: 13/12/2009 09:32 PM

這年的國際賽事給了我一種與別不同的感覺,也許是因為沒有我愛駒參與的原因吧,
故此心情特別輕鬆~!!以這心情欣賞國際賽,真的份外投入~!
首先談談hk.v,這場2400米賽事多年來也是外隊馬的天下,今年也不例外,但特別的是,今年香港的參戰馬是歷來之強,有上屈馬王---爆冷,香港長途新星自由好這2匹的加入,增加了不少我對港隊的希望.雖然,最後還是輸掉了,但能在香港欣賞到大利來這種完全違反某數據評馬人的跑法來取勝,證明了香港並不是一個跑數據馬的地方!!!!與此同時,也證明了歐洲馬在世界長途的地方是多麼的強~!!!
然後再談談hk.s,這場1200米的短途一級賽,近年也時香港馬的天下,但今年的比賽陣容,真的是近年罕見之強,澳洲3強,美國肯馬短途冠軍及歐洲短途一級賽冠軍.當我看罷這陣容後,真的有一種港隊也許會輸掉的感覺,但當然,蓮華生輝也給我能保衛聲譽的感覺.最後,蓮華生輝不負香港馬迷所望,順利勝出,而亞軍的,是同一世界.這場也沒有太特別的感想可言.
一哩錦標-----1600米,多年來我也十分重視這場,也許是因為多年也有我的愛駒參與的關係吧,好利威,電子麒麟,但牠們從來未曾勝出此賽!而今年我的愛駒也沒有參與此賽.而這場的外隊馬陣容也是4場國際賽中最為失色的一場,最後因此演變為"港隊內戰".由好爸爸後發先至,較鳥語花香先過終點.也是因為"港隊內戰"的關係,我也沒有甚麼感想可言.
最後,是4場國際賽中,獎金最好的一場香港盃----2000米的賽事,這場的參戰馬雖少,但份量卻十足,有威爾斯親王錦標及法國打比冠軍---萬千景象,上屈香港盃盟主飛鷹山及上屈女皇杯冠軍百威勝,挑戰香港現役最強中距離馬---聞話一句,這場真的非常精彩,現役世上最強2000米的萬千真的非常強勁,牠的實力應該是大約與當年的飛霸相若,但聞話一句並沒有被其拋離,真的超乎我的想像,牠們2駒同時能拋離4月在港勝出女皇杯的百威勝,證明聞話一句,真的是現役香港最強中距離馬,也證明,香港中距離馬的實力跟世界也愈來愈接近,這場聞話一句真的是雖敗猶榮,更是直得自豪地落敗~!
總括而言,這屈香港國際賽事,真的比往年更給我"比賽"的感覺-------精彩!
作者: 西人堅    時間: 13/12/2009 09:33 PM     標題: 回復 #43 Kris 的帖子

愛倫先千得最勁果個....:yyy: G1 都夠薑千你 :yyy:
但真係吹漲....底出佢都贏

老千成, 千得黎又要輸....:yyy:
作者: raulwong1    時間: 13/12/2009 09:34 PM

嘩...不知不覺打左咁多-0 -好有writting feel= =
作者: 李澤楷    時間: 13/12/2009 09:38 PM

QUOTE:
原帖由 fanbui 於 13/12/2009 09:23 PM 發表

愛倫成日底出,咪又係贏好多G1.
跟本只係大摩未到愛倫水平:zzz:
作者: Kris    時間: 13/12/2009 09:39 PM     標題: 回復 #46 西人堅 的帖子

佢出邊隻都有辦法贏你吹佢唔漲wor:fff:

大摩同佢仲爭一個層次啦

老千成呢D只係鴨記賣水貨手機嘅小混混
作者: 李澤楷    時間: 13/12/2009 09:39 PM

QUOTE:

但肯定係運氣多 la

-6都要本身有番咁上下先得既.
唔係俾哂天時地利人和但隻馬唔得都無用.
作者: taxi2003    時間: 13/12/2009 09:41 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 13/12/2009 09:39 PM 發表

-6都要本身有番咁上下先得既.
唔係俾哂天時地利人和但隻馬唔得都無用.

換轉好爸爸比番安爺既話今次贏到我當堂跪拜又點話:yyy: :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 13/12/2009 09:41 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 13/12/2009 09:41 PM 發表

換轉好爸爸比番安爺既話今次贏到我當堂跪拜又點話:yyy: :yyy:

可能過多一年係谷草二班大超班贏馬:fff:
作者: Running    時間: 13/12/2009 09:42 PM

當閒話一句可以追近萬千景象3/4馬位,同時彈甩後面嗰批馬成兩個馬位後,

證明咗未來兩季香港最強中距離馬已經誕生!:tttt:
作者: 西人堅    時間: 13/12/2009 09:44 PM     標題: 回復 #49 Kris 的帖子

我繼續都係咁講.....
四大老千苗李文沈 -> 摩法幻影 -> 千王之王愛倫 :yyy:

遠 ge 我都冇印象......近 ge....女皇杯原居民爆99倍
經典一里....自家飛..咪又係底出 :yyy:
作者: 冼馬田    時間: 13/12/2009 10:07 PM

講練馬叻唔叻就一件事。但我而家事後睇番,愛倫有樣野真係要服,就係佢出黎滾絕對有一手﹗第一,佢唔會果度食果度柯,第二,舖舖都過水無痕,0係香港滾咁多年都冇醜聞爆過出黎,可以話係真正0既大玩家﹗:eee: :eee:
作者: sw    時間: 13/12/2009 10:08 PM

香港瓶: 如果蘇仔騎嘅係夢之旅真係w得:ooo:  躍升飯易燶你騎乜撚:bbb:  Sea the Stars搵倒位唔代表你都搵倒位:ccc:

香港短途錦標: 摑翻自己兩巴先 綠色駿威可能要一個run先跑得起:ooo:  今場頭兩名令我諗起上年天秋:ggg:

香港一哩錦標: 鳥語花香差左少少經驗 不過咁早上一哩以後部署彈性就大好多:lll:  好爸爸咬老底完成3連霸 不過個19馬主:hhhh:  再領風騷不如跑MCS可能會好d Meiner Falke咁都放到第2:ooo:

香港盃: 優勝劣敗 另評語同香港瓶:rrr:
作者: 李澤楷    時間: 13/12/2009 10:12 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 13/12/2009 10:07 PM 發表
講練馬叻唔叻就一件事。但我而家事後睇番,愛倫有樣野真係要服,就係佢出黎滾絕對有一手﹗第一,佢唔會果度食果度柯,第二,舖舖都過水無痕,0係香港滾咁多年都冇醜聞爆過出黎,可以話係真正0既大玩家﹗:eee: :eee:

因為佢同老費一樣,永遠都係騎師/馬會/球員/球證錯,而唔會話自己錯:fff: .
所以本來係佢問題變成唔係佢問題.

佢為左證明靚蝦王跟前都贏得就搵隻奔騰做開路先鋒令到靚蝦王贏特首盃.:fff:
作者: 自由雨滇行    時間: 13/12/2009 10:22 PM

QUOTE:
原帖由 fanbui 於 13/12/2009 09:23 PM 發表

得5個字咋喎:ppp:
作者: 李澤楷    時間: 13/12/2009 10:22 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 13/12/2009 10:22 PM 發表

TC事件:ppp:
作者: 您睇我唔到    時間: 13/12/2009 10:23 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 13/12/2009 10:22 PM 發表

貪字得個貧字
作者: 冼馬田    時間: 13/12/2009 10:31 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 13/12/2009 10:12 PM 發表

因為佢同老費一樣,永遠都係騎師/馬會/球員/球證錯,而唔會話自己錯:fff: .
所以本來係佢問題變成唔係佢問題.

佢為左證明靚蝦王跟前都贏得就搵隻奔騰做開路先鋒令到靚蝦王贏特首盃.:fff:

噢,同路﹗

有時真係唔明0的人,點解愛倫底出就叫世外高人,梁定華底出就畀人叫奸仔華,阿蔡底出就畀人叫大奸蔡?﹗

香樹輝寫篇出黎插阿蔡棟鳩玉峽生輝個馬主,喂,咁當年唐人街果0的點計呀,彭遠慶都係等到人地退休先輕輕同記者呻兩句咋,我心諗如果當年有人敢0係自己地盤寫野插愛倫?畀人告到甩褲都似﹗
作者: 李澤楷    時間: 13/12/2009 10:33 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 13/12/2009 10:31 PM 發表

噢,同路﹗

有時真係唔明0的人,點解愛倫底出就叫世外高人,梁定華底出就畀人叫奸仔華,阿蔡底出就畀人叫大奸蔡?﹗

香樹輝寫篇出黎插阿蔡棟鳩玉峽生輝個馬主,喂,咁當年唐人街果0的點計呀,彭遠慶 ...

岳敦馬匹表現不連貫=大賽練馬師
大摩馬匹表現不連貫=白德民做馬

:zzz:
作者: Kris    時間: 13/12/2009 10:41 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 13/12/2009 10:33 PM 發表

岳敦馬匹表現不連貫=大賽練馬師
大摩馬匹表現不連貫=白德民做馬

:zzz:

我承認岳敦係大賽練馬師, 但同佢D馬表現連唔連貫冇關係wor, 將兩樣野拉得埋嗰D人應該係黐線嘅:zzz:
作者: fanbui    時間: 13/12/2009 10:50 PM

QUOTE:

今日輸大左:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 13/12/2009 10:51 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 13/12/2009 10:41 PM 發表

我承認岳敦係大賽練馬師, 但同佢D馬表現連唔連貫冇關係wor, 將兩樣野拉得埋鐆人應該係黐線:zzz:

水星.
我唔係否認岳敦果句:fff: ,係對比下點解會有咁大差別:zzz:
作者: 君子    時間: 13/12/2009 10:51 PM

感想
同依幾年一樣
1200 同 1600 感覺似一場普通本地級際賽
而2000 , 2400 就真係睇到一場國際賽

G1 1200 - 好開心蓮華生輝可以再贏 . 香港好少短途馬可以沉左一季再翻身
               雖然知道隻馬去吾番全盛時既威力 但8-9成都夠殺
               同一世界擺到明吾夠卡士.. 但用狀態黎搭夠..  睇黎搏完依場 隻馬都差吾多

G1 1600 - 一哩錦標依幾年都係香港拎 但其實香港批一哩馬出到外面夠吾夠爭 真係好大疑問
               不過算啦 好爸爸 真係勁既 連續3年拎冠軍

G1 2000 - 法國打比冠軍 級數贏晒啦 閒話一句真係算進步得好緊要 希望有機會試一試個香港3冠王啦

G1 2400 - 級數分別.. 直路初以為爆冷係咪咁神勇呀 點知好快無力再上 吾知點解香港瓶外國馬既水準愈黎愈高  
               就算原居民再世都贏吾到啦
作者: 君子    時間: 13/12/2009 10:58 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 13/12/2009 22:31 發表

噢,同路﹗

香樹輝寫篇出黎插阿蔡棟鳩玉峽生輝個馬主,喂,咁當年唐人街果0的點計呀,彭遠慶 ...

咁鬼叫個個人本身有料咩
你可以吾比馬 阿蔡 / 愛倫練架麻  依個世界無人可以擔保
阿蔡大家叫佢做神仙架 :fff:
作者: 冼馬田    時間: 13/12/2009 11:05 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 13/12/2009 10:58 PM 發表

咁鬼叫個個人本身有料咩
你可以吾比馬 阿蔡 / 愛倫練架麻  依個世界無人可以擔保
阿蔡大家叫佢做神仙架 :fff:

冇計,一講到愛倫,我就推到佢上道德層面去講,都咁多年,但我仍然控制唔倒我自己﹗:loveliness: :loveliness:
作者: Kris    時間: 13/12/2009 11:07 PM     標題: 回復 #68 冼馬田 的帖子

而家人都唔喺度, 唔係鞭屍啦話
作者: 君子    時間: 13/12/2009 11:09 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 13/12/2009 23:05 發表

冇計,一講到愛倫,我就推到佢上道德層面去講,都咁多年,但我仍然控制唔倒我自己﹗:loveliness: :loveliness:

成日覺得依D人吾多吾少會有D 變態野
因為你諗吾到佢會做乜野出黎 哈哈
作者: ryhme1    時間: 13/12/2009 11:34 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/12/2009 08:56 PM 發表

同感...生輝last50又出現上年鬥龍駒時,腳軟o既情景~~好彩同一世界都唔係太叻~:yyy:

檔位問題= =
作者: Kris    時間: 13/12/2009 11:38 PM     標題: 回復 #70 君子 的帖子

曾經有個"情人"踼爆佢D床上癖好啦:fff:
作者: souphen    時間: 13/12/2009 11:48 PM

全世界繼續睇死同一世界

我睇好佢至少短途三冠嬴兩關 , 谷底反彈比上年既創惑仲勁 :uuu: :uuu:
作者: 君子    時間: 13/12/2009 11:51 PM

QUOTE:
原帖由 souphen 於 13/12/2009 23:48 發表
全世界繼續睇死同一世界

我睇好佢至少短途三冠嬴兩關 , 谷底反彈比上年既創惑仲勁 :uuu: :uuu:

我真係睇死佢.
加左分之後 佢再贏吾贏到馬都成問題
作者: souphen    時間: 13/12/2009 11:57 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 13/12/2009 11:51 PM 發表

我真係睇死佢.
加左分之後 佢再贏吾贏到馬都成問題

香港短途依家弱到咁 , 今場排12檔被迫留到最後 , 仲要入直路先抽到出黎

都係輸果一步 :uuu:

蓮華生輝已經跑到十足 , 雖然中段望空同埋有少少迫

但係行先點都著數 :ooo:

同一世界已三番四次證明級數 , 今季初出跑從來未跑過既1000米都係僅輸比鳥語花香少少

再出預賽係連番受阻下有極佳衝勢

再加埋今場形勢不利下末段蹄速達21.4 , 白神父末段亦要修正內閃 , 否則可以更加接近 :bbb:
作者: ryhme1    時間: 13/12/2009 11:58 PM

講反鳥語花香
真係唔知佢會唬 董事盃 定 百週年紀念盃..
根據今場表現
1600 係冇問題   今次輸唔知發力點   被人黃雀在後:ooo:
作者: 飛神    時間: 14/12/2009 12:12 AM

跑到咁上下已經覺得大利來或者西國明月贏左七至八成...
沿途留意香港馬跑成點...
爆冷小小失望啦, 但係上場真係水準之下
證明老退了

自由好...一場不如一場

香港馬會...一年衰過一年...
跑咁既段速都無隻3甲...
搵黎7...安排番1班/精英班既2000/2200啦
平日唔練氣邊搵到氣袋跑呢場?
原居民日本盃唔係流架
爪皇凌雨跑香港瓶都唔係贏到
所以我一直覺得爪皇凌雨>原居民>爆冷
要注意近年黎香港跑HKVASE既馬都唔水
唔跑得大得先
小小地占卜躍升西國明月狄倫啦
香港? 2400跑得咁小 經驗值輸撚晒

作者: 君子    時間: 14/12/2009 12:21 AM

QUOTE:
原帖由 souphen 於 13/12/2009 23:57 發表

香港短途依家弱到咁 , 今場排12檔被迫留到最後 , 仲要入直路先抽到出黎

都係輸果一步 :uuu:

蓮華生輝已經跑到十足 , 雖然中段望空同埋有少少迫

但係行先點都著數 :ooo:

同一世界已三番四次 ...

但隻馬可吾可以保持場場咁TOP FIT 先
我覺得阿摩依場真係谷盡左同一世界
作者: S.WEEK    時間: 14/12/2009 10:22 AM

香港瓶

一如賽前所料,四場香港國際賽中最強的賽事。

所以香港馬三甲不入其實好正常。「西國明月」本身唔喜歡被馬困住走。今日表現中規中矩。

今場要讚讚蘇銘倫,其主動性真係 ...... 值得一讚。將西國明月由主動變被動。

今日能取第四真係因為佢。 本身隻馬始終輸級數。見最後100蘇銘倫再車輪鞭。已經開始腳軟外閃就知。

「大利來」只係做番係法國做的事情。未輸過的馬女令人繼續憧憬佢下季的表現。

「爆冷」及「自由好」係哩半上只值二級水準而已。

香港短途錦標

賽前只睇好「萬籟俱寂」,點知賀生走去內欄博位。立心存死。連傷腳「阿帕奇貓」都跑唔嬴。

眼前一亮當然係美國代表「加州旗幟」如果今日唔係「桂冠戰士」搞搞佢。從容地放,可能有機入三甲。

「同一世界」真係博盡了,唔知往後仲可唔可以維持番今日的水準。

「蓮華生輝」狀態比上次好番少少但仍同全盛期打了個7折。「時尚風采」一而再入位。好野 !!!!

香港一哩錦標

普通香港一級賽,「鳥語花香」最後50唔能夠貫注到底,長力問題 ?

「友誼至上」同「步步穩」跟咁前,托咩。「溫馨之家」仲誇張,嬴「金剛威」果場留6,7位。今場仲後過「好爸爸」

香港杯

「萬千景象」正宗 2000米 一級馬。嬴既所有一級賽都在2000-2100米上。法國佬又一記收埋食

今日直路頭都唔駛大力騎就壓住「閒話一句」,「閒話一句」明顯輸 Class

「百威勝」+「飛鷹山」狀態同上年在香港嬴馬一仗差很遠。
作者: 君子    時間: 14/12/2009 10:43 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 14/12/2009 00:12 發表

證明老退了

跑 ...

自由好真係一場不如一場.
我係馬主 真係拉倉好過..
將隻馬轉去告仔度...

係lor .. 不嬲香港瓶外隊派D 2線兵都夠殺有餘
而家直情派埋D係世界各地哩半大賽有表現既名氣馬黎
但學你話齋應該搞多D 長途賽  不過依個又係一個月經問題
作者: 內閃    時間: 14/12/2009 10:51 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 14/12/2009 12:12 AM 發表

證明老退了

跑 ...

絕對認同!!
由95年舉辦國際瓶開始, 呢14年黎有幾多場可以比120分以上香港馬跑2400米的賽事..??

每季計埋皇太后盃只得三場, 但贏過G1的就唔跑得皇太后盃....
試問有幾多馬主及練馬師願意引入哩半馬到港作賽..??
作者: 自由雨滇行    時間: 14/12/2009 11:57 AM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 14/12/2009 10:51 AM 發表

絕對認同!!
由95年舉辦國際瓶開始, 呢14年黎有幾多場可以比120分以上香港馬跑2400米的賽事..??

每季計埋皇太后盃只得三場, 但贏過G1的就唔跑得皇太后盃....
試問有幾多馬主及練馬師願意引入哩半馬到 ...

馬會係調轉諗
就係見馬主唔肯入大長途馬所以唔跑2400:ooo:
作者: 金威    時間: 14/12/2009 12:09 PM

香港瓶其實香港都唔洗望架喇
香港都無幾多真正長途馬
唔好話2400啦
其實每年打比大賽
都總係覺得好多唔到2000既馬跑
咁2400就更加唔洗講啦

香港瓶, 外隊實力太強了
根本上外隊馬只要派一些國際評分116分以上既黎都夠了
香港馬, 偶爾會見到從未跑2400米既馬參加
也許香港沒長途賽
就要派埋晒d 喜聚寶去跑
作者: 李澤楷    時間: 14/12/2009 12:16 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 14/12/2009 11:57 AM 發表

馬會係調轉諗
就係見馬主唔肯入大長途馬所以唔跑2400:ooo:

你睇香港低班攪大長途會攪成點,咪又係慢步速拉龜:zzz:
作者: 自由雨滇行    時間: 14/12/2009 12:27 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 14/12/2009 12:16 PM 發表

你睇香港低班攪大長途會攪成點,咪又係慢步速拉龜:zzz:

所以馬會咪唔肯跑大長途囉
作者: 李澤楷    時間: 14/12/2009 12:34 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 14/12/2009 12:27 PM 發表

所以馬會咪唔肯跑大長途囉

美國馬場都唔係好大,一樣都比較少2400米,雖然實多過香港.
泥地g1都係得貝蒙錦標.
作者: 飛神    時間: 14/12/2009 09:06 PM

續2400+2000

香港代表在原居民氣走達拉是利後未再在香港瓶有好表現(最好是包裝大師)
問題在
一︰訓練方式 二︰賽程

所以多安排係必需
香港以前香港盃都捱打, 而家有得鍊下, 係馬會安排多左千八至二千的功勞

所以要香港在一哩重振, 二班up多安排2200/2400就可以啦
路遙知馬力。

我地要多謝馬會, 法國打比冠軍黎香港真係唔講得笑
我地要多謝大摩, 成日講到d馬主俾錢買好馬, 希望百喜升騰會繼續
好先生能力所限...考慮下南下啦
當睇到萬千景象鞍上人柏兆雷的從容, 熱左半日咩都抵
當睇到大摩三亞, 便知道咩叫"不可逆天而行..."
作者: 李澤楷    時間: 14/12/2009 09:15 PM

其實,除左大利來同好爸爸,都無咩驚喜.

可能俾東亞蓋過啦.
作者: 飛神    時間: 14/12/2009 09:16 PM

恭喜姚本輝成為第一個三奪此賽的練馬師。
雖然買左喵同時尚風采Q/QP俾同一世界殺左有些不快
但不重要...
姚本輝想喵跑更長...但他最後沒有勉強...
於是喵報答了他的愛惜...

大摩? 一切都浪費了
用錯人、出錯馬、抽錯檔...

當看到抽檔...喵今次確是天命所歸
下年? 很難說了...

澳洲的短途模式似乎同香港完全唔同,
3隻馬係騎師同馬方面總有唔識跑沙田的地方
證明了點解香港馬可以連贏8屆
作者: Kris    時間: 14/12/2009 09:19 PM     標題: 回復 #89 飛神 的帖子

其實跑直路澳洲馬同香港馬可能有得鬥下, 轉彎嘅田草千二似乎唔係澳洲馬同澳洲佬強項
作者: 飛神    時間: 14/12/2009 09:28 PM

今賽後
好爸爸距離平香港職業賽馬史上最多頭馬馬匹紀錄
只差一場(舊紀錄係永勝、精英大師,各17場)
但破唔破到呢?? 精英大師都竟然停左係17場
同埋睇黎大告意識到鳥語花香的可怕,所以可能要著草

鳥語花香無穿無爛的話,
起碼可以掃到未來季半Group Race(請暫時唔好落番1200...)

要講下當時感覺...
從大mon看沙圈︰
鳥語花香是最好一次、好爸爸感覺,準備重拾雄風、勝眼光回落、再領風騷一樣,腳痛另計啦、步步穩上次失望今次拜拜
...

友誼喵?
我不知道...不懂說...
知3甲機高,驚塞死,希望平安回終點
由在大亨買入,到第一傷,到為爭冠賣走,再買番
呢隻馬好似睇住我對賽馬的心路歷程如何變化
當初想是105-115分馬,目標打比而已
想不到是INT的3番人氣...

出閘,跟前,守內欄
到轉彎取位
在最後直路,我一邊看著友誼至上慢慢出頭
一直祈禱希望好爸爸同鳥語花香唔好上黎...
像流星一樣,出頭沒有50米,便沒有了
我真係真係真係以為有可能頂到...
之後回來...我看著牠的眼...牠好像很ENJOY...
潘頓...一步沒有騎錯,起碼沒有像薄奇能的塞死,也清楚隻馬點跑才有可能贏...

相比鳥語花香的夢幻、好爸爸的傳奇,
友誼至上有的是耐心、忠心、信心...
牠在我眼前走過的一刻...我有兩滴淚掉下來...
我不清楚是遺憾還是驕傲的淚光...

P仔給我短訊..."馬已盡最大努力,要的是讚賞"
對...雖然你沒有好跑得的後勁...
但你在我的賽馬史上...佔了不可取替重要的位置...

所以...你是我心中的冠軍...友誼至上
作者: 飛神    時間: 14/12/2009 09:29 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 14/12/2009 09:19 PM 發表
其實跑直路澳洲馬同香港馬可能有得鬥下, 轉彎嘅田草千二似乎唔係澳洲馬同澳洲佬強項

same as 歐洲代表
作者: 飛神    時間: 14/12/2009 09:33 PM

大家有大家不同的愛駒...
希望大家明白,紫禁之顛只得一張椅
如果真心喜歡一隻馬,牠終有一日會報答你的...
不是在紫禁城的屋頂才叫好...

我細個很喜歡那種"直一氣"馬,高耀之星+好跑得
可能係睇得四驅車多...

人大了,心境也不同
對身邊的人、地、事,保持信心、耐心、忠心
上天唔會虧待你的...

我對友誼至上最初的期待...
完全是超額完成...

這就是牠對我的支持的回答...
作者: 列高力    時間: 14/12/2009 10:20 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 14/12/2009 10:22 AM 發表
香港瓶

一如賽前所料,四場香港國際賽中最強的賽事。

所以香港馬三甲不入其實好正常。「西國明月」本身唔喜歡被馬困住走。今日表現中規中矩。

今場要讚讚蘇銘倫,其主動性真係 ...... 值得一讚。將西國 ...

友誼至上我覺得冇跑錯wo
留咁後...托咩
作者: 翼    時間: 20/12/2009 10:43 PM

短途,可喜的係香港繼續稱王,但感覺,蓮華生輝已不是兩年前果隻但都贏,但帶不到當時的強勢,
反映呢兩年整體水平其實係弱左,但都足夠係國際賽稱王
一哩 好爸爸3連冠,可喜,:ppp: :ppp: 但除鳥語花香,其餘已經係6-8歲的友誼,再領,等,
水平一直都係保持,定係hk練馬師保養功夫高左?希望鳥語花香會衝突到呢個局面

2000米,暫時個人心目中閒話一句都未到當年爆冷,爪皇凌雨的級數,被外國馬贏理所當然,
但係本土已經夠殺,:yyy: 大摩會5會大貪要佢令3冠呢,其實夠本錢做到

2400,:ppp: :ppp: 冇得評,唯有希望之後的日子會有香港馬入到p
作者: 飛神    時間: 20/12/2009 10:44 PM

QUOTE:
原帖由 於 20/12/2009 10:43 PM 發表
短途,可喜的係香港繼續稱王,但感覺,蓮華生輝已不是兩年前果隻但都贏,但帶不到當時的強勢,
反映呢兩年整體水平其實係弱左,但都足夠係國際賽稱王
一哩 好爸爸3連冠,可喜,:ppp: :ppp: 但除鳥語花香,其餘已經係6- ...

大家都話蓮華唔夠勁, 但點解都贏? 真係只係整體水平弱咁簡單?
作者: S.WEEK    時間: 20/12/2009 10:49 PM

閒話一句 我唔係咁睇

閒話一句 果日輸的馬匹有「飛霸」咁的級數,就算 爆冷,爪皇凌雨全盛期都未必嬴到 :ppp: :ppp:
作者: S.WEEK    時間: 20/12/2009 10:53 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 20/12/2009 10:44 PM 發表

大家都話蓮華唔夠勁, 但點解都贏? 真係只係整體水平弱咁簡單?

其實應該話,4歲的蓮華生輝果兩場深刻賽事太太太太過強

預賽同正賽都無敵的姿態取勝,所以令人出現咁的假象

我覺得整體水準唔弱

今年全世界都派出最 Top 的精英出來 .....

澳洲代表 form 明顯地出現問題

貓確實老退了
作者: 飛神    時間: 20/12/2009 10:55 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 20/12/2009 10:53 PM 發表

其實應該話,4歲的蓮華生輝果兩場深刻賽事太太太太過強

預賽同正賽都無敵的姿態取勝,所以令人出現咁的假象

我覺得整體水準唔弱

今年全世界都派出最 Top 的精英出來 .....

澳洲代表 form 明 ...

香港無弱到, 係1600以下都強左
諗下兩年前時尚風采同一世界綠色駿威鳥語花香創惑友誼至上係邊...
是百花齊放的表現呀:jjjj:
作者: 飛神    時間: 20/12/2009 10:56 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 20/12/2009 10:49 PM 發表
閒話一句 我唔係咁睇

閒話一句 果日輸的馬匹有「飛霸」咁的級數,就算 爆冷,爪皇凌雨全盛期都未必嬴到 :ppp: :ppp:

對, 萬千景象大把係手, 我真係走漏眼:ppp:
作者: S.WEEK    時間: 20/12/2009 10:58 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 20/12/2009 10:55 PM 發表

香港無弱到, 係1600以下都強左
諗下兩年前時尚風采同一世界綠色駿威鳥語花香創惑友誼至上係邊...
是百花齊放的表現呀:jjjj:

我只可以講在主場1600以下外國馬好難取得甜頭
作者: 君子    時間: 20/12/2009 11:02 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 20/12/2009 22:58 發表

問心我吾覺香港係一哩係世界真係強左..
只不過人地吾肯派好馬黎 (又或者佢地根本吾重視中短距離)

由奧運精神贏個年開始覺得

但短途真係服 香港真係勁左...
作者: S.WEEK    時間: 20/12/2009 11:02 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 20/12/2009 10:56 PM 發表

對, 萬千景象大把係手, 我真係走漏眼:ppp:

我覺得 閒話一句 係歷代最強的2000米馬匹,不過要時間證明

不過人方面都係用番歐洲騎手好D

我並不是說白德民唔好,我總覺得

中距離至大長途,歐式騎法對比澳式騎法明顯超幾班
作者: taxi2003    時間: 20/12/2009 11:02 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 20/12/2009 10:58 PM 發表

1600外隊陣容都唔係一線當然唔夠跑:ppp: :ppp:

racing to win時光倒流2歲就o岩,而家退步左唔少
歐洲果批top class miler冇隻過黎
作者: S.WEEK    時間: 20/12/2009 11:03 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 20/12/2009 11:02 PM 發表

問心我吾覺香港係一哩係世界真係強左..
只不過人地吾肯派好馬黎 (又或者佢地根本吾重視中短距離)

由奧運精神贏個年開始覺得

但短途真係服 香港真係勁左...

始終賽期上個個博哂育馬者杯先

日本亦以中距離為主
作者: S.WEEK    時間: 20/12/2009 11:04 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 20/12/2009 11:02 PM 發表

1600外隊陣容都唔係一線當然唔夠跑:ppp: :ppp:

racing to win時光倒流2歲就o岩,而家退步左唔少
歐洲果批top class miler冇隻過黎

體力問題,你睇下舞劇大師就知

Racing To Win 前年輸俾 Weekend 就玩完呢
作者: 飛神    時間: 20/12/2009 11:05 PM

香港短途的勁係操練手法上令D有速度既馬食住人地,
再加個主場, 屈到震
唔係精英大師點叫世界短途霸王

至於一哩 我睇既係好似成個賽馬界都開始無咁重視呢個路程?
今年短途外來代表的級數好似高一哩好多=.=
作者: timothyhin    時間: 20/12/2009 11:08 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 20/12/2009 11:04 PM 發表

Racing To Win 前年輸俾 Weekend 就玩完呢

黎得香港都係試馬味濃:ppp:

應該唔會再有好爸爸火併奇速達彈甩大將領呢d咁精彩既賽事:ppp:
果場仲有隻excellent art黎呃錢:yyy:
作者: taxi2003    時間: 20/12/2009 11:14 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 20/12/2009 11:04 PM 發表

咁又係...人地歐洲馬(尤其miler)真係個個月有g1跑咁滯:ppp: :ppp:
作者: taxi2003    時間: 20/12/2009 11:16 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 20/12/2009 11:08 PM 發表

黎得香港都係試馬味濃:ppp:

應該唔會再有好爸爸火併奇速達彈甩大將領呢d咁精彩既賽事:ppp:
果場仲有隻excellent art黎呃錢:yyy:

真係除非有d好馬因傷錯過左一部分大賽期先有機會請到佢地黎hk mile:ppp: :ppp:

另一邊日本miler又係失收:yyy: :yyy:
作者: timothyhin    時間: 20/12/2009 11:23 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 20/12/2009 11:16 PM 發表

真係除非有d好馬因傷錯過左一部分大賽期先有機會請到佢地黎hk mile:ppp: :ppp:

另一邊日本miler又係失收:yyy: :yyy:

唔係好失收既:ppp:

只不過大和系完全唔show你:yyy: :yyy:
派大和主將黎就真係好難連place都無:jjjj:
作者: S.WEEK    時間: 20/12/2009 11:31 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 20/12/2009 11:23 PM 發表

我話 place 都冇

安藤伯場場打先行都望空 3 - 4 疊,真係超幾班咩
作者: taxi2003    時間: 20/12/2009 11:33 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 20/12/2009 11:23 PM 發表

呢2年數極都只得果一隻:ppp: :ppp:

今年果水睇完10月場g3都唔開胃:ppp: :ppp:
場mile cs可以比Meiner Falke拉龜得一隻退左役Company捉到:vvv: :vvv:
作者: 西人堅    時間: 20/12/2009 11:33 PM     標題: 回復 #112 S.WEEK 的帖子

我仲好記得賞月 點輸 :yyy:
作者: taxi2003    時間: 20/12/2009 11:36 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 20/12/2009 11:31 PM 發表

我話 place 都冇

有再領風騷走快我諗仲可以3-4疊難度好高:yyy: :yyy:
作者: iamjack    時間: 20/12/2009 11:38 PM

日本一哩 ... 可以留意一下 Jo Cappuccino 來年表現如何 ... 牠仍算是未見底

邊線可能 還有 拳壇奇蹟 , 珠寶玉石 , 北國隊長 等 ...

:ddd:
作者: taxi2003    時間: 20/12/2009 11:41 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 20/12/2009 11:38 PM 發表
日本一哩 ... 可以留意一下 Jo Cappuccino 來年表現如何 ... 牠仍算是未見底

邊線可能 還有 拳壇奇蹟 , 珠寶玉石 , 北國隊長 等 ...

:ddd:

Kinshasa今日表現真係另眼相看,不過一定要用外國好手先舞得佢掂:zzz: :zzz:

Captain Thule上場其實有d失望

Faridat希望好得番,只要唔好當自己隻係怪獸馬咁跑就得(之前成日熱門輸都係因為托大:ppp: :ppp: )

Jo Cappucino就要跑番一場證明
作者: taxi2003    時間: 20/12/2009 11:43 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 20/12/2009 11:33 PM 發表
我仲好記得賞月 點輸 :yyy:

一來,但唔係遠征完回左d都係原因之一:ppp: :ppp:

爆冷以逸待勞咁就反先佢+凌雨:ppp: :ppp:
作者: timothyhin    時間: 20/12/2009 11:49 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 20/12/2009 11:31 PM 發表

我話 place 都冇

我好記得佢臨尾贏冠軍一哩又係9跑以為比agnes ark過硬
點知隻野跑極都仲有:yyy: :yyy:
作者: S.WEEK    時間: 21/12/2009 09:32 AM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 20/12/2009 11:49 PM 發表

我好記得佢臨尾贏冠軍一哩又係9跑以為比agnes ark過硬
點知隻野跑極都仲有:yyy: :yyy:

果場真係亂咁來 :yyy: :yyy:
作者: EternitY    時間: 12/1/2010 04:42 PM

完成善後工作,此貼即將關閉。

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0