標題: 看了這麼多年賽馬, 今天才想到這問題 (關於PPG) [打印本頁]

作者: 智弱網民    時間: 30/11/2010 01:41 AM     標題: 看了這麼多年賽馬, 今天才想到這問題 (關於PPG)

想問哪些PPG會被評分52分跑四班, 哪些要跑新馬賽:aaaa:
作者: jl312    時間: 30/11/2010 02:25 AM

好簡單, 南半球2歲馬同北半球3歲馬就會跑新馬賽程

以今年為例, 08年出世嘅南北半球馬下年就要跑新馬賽啦:jjjj: :jjjj: :jjjj:

而07年出世嘅南半球馬現在已經3歲 (例子很多呢...), 所以2010年8月1日之後, 未跑過就會52分編班

至於07年北半球馬, 雖然依家重係3歲, 但係馬會多數只會响二三月先開始編新馬賽事, 所以今季入嘅07年北半球自購新馬(例如: 必頻勝 (M072)), 或者上季入但係冇跑過 (例如: 四季峯 (L355)), 同樣會編四班, 不過就係57分

另外, 今季新馬賽可能會重遲D先有, 事源拍賣馬推遲到三月先做:loveliness:
作者: 君子    時間: 30/11/2010 10:19 AM

J兄 搭單一問..

2歲北半球pp  , 係元日轉3歲之前  比吾比出賽呢 ??
作者: 智弱網民    時間: 30/11/2010 11:10 AM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 30/11/2010 02:25 AM 發表
好簡單, 南半球2歲馬同北半球3歲馬就會跑新馬賽程

以今年為例, 08年出世嘅南北半球馬下年就要跑新馬賽啦:jjjj: :jjjj: :jjjj:

而07年出世嘅南半球馬現在已經3歲 (例子很多呢...), 所以2010年 ...

感謝J兄的回答:loveliness:

又想問吓係咪即係所有07年出生既南半球馬一定係跑四班? 我咁問係因為我見到有D依類型既馬有評分(52分), 有D就無...:hhh:
作者: 君子    時間: 30/11/2010 11:28 AM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 30/11/2010 11:10 發表

感謝J兄的回答:loveliness:

又想問吓係咪即係所有07年出生既南半球馬一定係跑四班? 我咁問係因為我見到有D依類型既馬有評分(52分), 有D就無...:hhh:

其實掉番轉黎講 總知吾係兩歲既南半球新馬 就要插52分跑
無分既原因係馬會未幫佢地編分 (可能佢地會一次過幫一批PPG 編分)
作者: 智弱網民    時間: 30/11/2010 11:42 AM

QUOTE:
原帖由 君子 於 30/11/2010 11:28 AM 發表

其實掉番轉黎講 總知吾係兩歲既南半球新馬 就要插52分跑
無分既原因係馬會未幫佢地編分 (可能佢地會一次過幫一批PPG 編分)

明白哂!:xxxx:
作者: 好爸爸    時間: 30/11/2010 02:07 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 30/11/2010 10:19 AM 發表
J兄 搭單一問..

2歲北半球pp  , 係元日轉3歲之前  比吾比出賽呢 ??

可以...而且又唔係未試過
作者: jl312    時間: 30/11/2010 03:03 PM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 30/11/2010 02:07 PM 發表

可以...而且又唔係未試過

冇錯, PP 有評分, 所以唔受年齡限制, 反而2歲北半球PP重有5磅分齡讓磅添!

但係依5磅唔知點解可以當隻2歲北半球馬轉咗3歲都有得讓????而3歲南半球PP就冇受讓5磅?????

例如上季清風送爽

1.1.2010 (suppose 已經3歲) 第一次上陣之後八場都有5磅減.........

依個問題又有冇師兄可以解迷:aaaa:

唔通係計隻馬入口時嘅年齡而決定:aaaa: :aaaa: :aaaa:
作者: 君子    時間: 30/11/2010 03:24 PM

有無例子係2歲pp 係香港出賽 ??
作者: 魚仔餅    時間: 30/11/2010 03:24 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 30/11/2010 03:24 PM 發表

好少見到喎:jjj:
作者: 君子    時間: 30/11/2010 03:37 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 30/11/2010 15:24 發表

好少見到喎:jjj:

所有想問大家邊隻係..  Thanks ~~:ooo: :ooo:
作者: poiuy    時間: 30/11/2010 03:48 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 30/11/2010 03:24 PM 發表

風之子算唔算
作者: 君子    時間: 30/11/2010 04:01 PM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 30/11/2010 15:48 發表

風之子算唔算

YES ~~
吾知佢第一場出係減5磅 定減10磅呢
作者: 阿源    時間: 30/11/2010 04:52 PM

北半球三歲PP首季有分齡讓磅
作者: 新水星    時間: 30/11/2010 07:27 PM

其實2歲PPG可唔可以在有新馬賽前拎去外地跑返幾場先?:yyy:
作者: biofather    時間: 2/12/2010 11:49 PM

QUOTE:

記得當年 輕勝 好似係匹2歲PP係香港出賽!

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0