賽馬世界

標題: 蘋 馬 人 : 評 磅 員 同 馬 會 唱 反 調
雄心威龍 (JRA圍威喂團Zain)
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
註冊 3/10/2012
來自 慧星劍=螢火蟲=Agnes
蘋 馬 人 : 評 磅 員 同 馬 會 唱 反 調

香 港 經 典 一 哩 賽 今 季 總 獎 金 達 八 百 萬 元 , 頭 馬 獎 金 逾 四 百 萬 元 , 高 獎 金 在 鼓 勵 馬 主 引 進 高 質 馬 方 面 , 無 疑 有 一 定 刺 激 作 用 。 同 樣 是 蝕 分 出 賽 , 頭 馬 「 美 麗 大 師 」 和 第 三 名 的 「 大 印 銀 紙 」 賽 後 均 被 評 磅 員 加 了 十 分 , 最 高 分 的 「 和 順 超 影 」 評 分 卻 未 作 調 整 , 評 磅 員 這 套 評 分 準 則 , 對 「 大 印 銀 紙 」 未 免 苛 刻 , 評 分 方 針 不 單 有 違 鼓 勵 拼 搏 宗 旨 , 更 扼 殺 了 這 類 馬 的 前 景 , 這 些 例 子 過 去 多 不 勝 數 , 上 季 的 「 信 利 多 」 在 四 歲 系 列 賽 接 連 被 懲 罰 性 加 分 , 服 役 短 時 間 內 便 退 役 , 怎 不 叫 幕 後 斥 巨 資 買 馬 的 馬 主 心 灰 意 冷 ?

又黎 ......
點解呢種文章可以見報...

玩一人多號就算,仲要厚顏無恥叫班同團幫你一齊玩圍威喂,玩個網遊玩到咁無品,都真係幾佩服。
David同馬俠,身為版主,幫親不幫理;Zain團其他幾個圍威喂仲玩到咁撚高興,佩服!恥與你地為伍,從此退出RW。
最後,感謝RW真誠幫助過小弟的版友們,有緣將來再會。此號就此永不登錄。
頂部
美好前程
資深會員

UID 6602
精華 0
積分 0
帖子 385
港元 452 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 1/2/2012
潘董D马,加太少分,反而俱会唔高兴

百勝威假假地都贏過原居民,點解唔配做97年馬王?做馬王的依據不是要有級際賽頭馬,而是要睇當年的表現,岩岩過年就系無馬贏到國際賽,唯獨百勝威兩場國際賽均入前3。
頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28686
港元 6194 萬
存款 7064 萬
聲望 45
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007
經期文…
頂部
poiuy
版主
醬醬,阿7ki7ki棒棒醬醬

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2288
精華 0
積分 947
帖子 20326
港元 7302 萬
存款 10 萬
聲望 654
閱讀權限 100
註冊 10/1/2006

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 23/1/2015 08:38 AM 發表
經期文…

一望個標題::乜又係你呀?

臣本 DJ, 打碟於澀谷
頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
記者要專業時效客觀
條友寫d咁嘅膠文點解仲未有人收佢皮

玩一人多號就算,仲要厚顏無恥叫班同團幫你一齊玩圍威喂,玩個網遊玩到咁無品,都真係幾佩服。
David同馬俠,身為版主,幫親不幫理;Zain團其他幾個圍威喂仲玩到咁撚高興,佩服!恥與你地為伍,從此退出RW。
最後,感謝RW真誠幫助過小弟的版友們,有緣將來再會。此號就此永不登錄。
頂部
May_Be_83
虛擬馬主

UID 3026
精華 0
積分 0
帖子 4887
港元 3226 萬
存款 11 萬
聲望 118
閱讀權限 20
註冊 25/6/2006
來自 HK
孫柏文今日個篇同呢篇真係不遑多讓。

頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28686
港元 6194 萬
存款 7064 萬
聲望 45
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007
回復 #4 poiuy 的帖子

每到大時大節 就實有呢啲文出現 爭在係邊個出
頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
回復 #6 May_Be_83 的帖子

因為負磅多,所以同德>精英大師 ......
而且篇文唔知想表達d乜

頂部
大關刀 (♥李靖筠)
虛擬馬主
小筠隊♥

UID 5330
精華 0
積分 0
帖子 17426
港元 8881 萬
存款 1000 萬
聲望 561
閱讀權限 20
註冊 2/7/2009
來自 優駿世界
信利多退役係因為加分太多咩?

隻馬內傷喎

李靖筠    苛刻

歷屆拍賣馬:
駿瑪(T340) / 可人兒(V331) / 開心日子(A333) / 閃耀榮光(B372) / 奇兵大師(C424) / 巴基勇士(D312) / 堅有利(G462)
頂部
CJ.
虛擬馬主

UID 6279
精華 0
積分 0
帖子 21066
港元 7440 萬
存款 10 萬
聲望 422
閱讀權限 20
註冊 11/9/2011
來自 HK
你唔加佢多D分就真係令幕後斥巨資買馬的馬主心灰意冷la,花咁多錢買隻馬目的就係為左跑大賽,加多D分快D上到精英班呢類馬主先至高興,如果加得少,冇錯,咁樣可能會多左一,兩場頭馬,但呢一,兩場頭馬對呢類馬主而言根本毫無意義

頂部
大關刀 (♥李靖筠)
虛擬馬主
小筠隊♥

UID 5330
精華 0
積分 0
帖子 17426
港元 8881 萬
存款 1000 萬
聲望 561
閱讀權限 20
註冊 2/7/2009
來自 優駿世界
篇文有無提金秋

李靖筠    苛刻

歷屆拍賣馬:
駿瑪(T340) / 可人兒(V331) / 開心日子(A333) / 閃耀榮光(B372) / 奇兵大師(C424) / 巴基勇士(D312) / 堅有利(G462)
頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 6212
港元 3997 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/12/2006
來自 Sweet Memory
人地信利多不知幾想加分 擺明係拎黎爭2400 d盃

只係傷左咁解之嘛

頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
回復 #11 大關刀 的帖子

無..

btw,好多高質馬根本係為加分先跑大賽,唔加多d馬主先會心灰意冷
而信利多只係內傷退役
所以呢篇野講句難聽就係垃圾

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36652
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
信蘋果日報一成,你雙目肯定失明.
頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
轉埋孫柏文篇野

吃 黃 連 的 啞 仔 : 不 同 馬 王 看 賽 馬 貶 值

馬 會 一 百 三 十 周 年 , 當 然 可 喜 可 賀 。 你 去 沙 田 馬 場 , 會 員 棚 去 會 所 行 人 天 橋 , 就 會 望 到 馬 會 貼 出 呢 百 幾 年 來 嘅 歷 史 里 程 碑 。 例 如 幾 時 有 第 一 次 打 吡 , 幾 時 馬 會 開 始 搞 診 所 , 有 夜 馬 , 有 場 外 投 注 等 。

喺 眾 多 事 件 中 , 只 係 得 三 隻 馬 出 現 過 。 就 係 因 「 連 續 三 年 成 馬 王 」 嘅 「 祿 怡 」 , 「 連 贏 十 場 」 嘅 「 同 德 」 同 「 連 贏 十 七 場 」 嘅 「 精 英 大 師 」 。 而 孫 柏 文 覺 得 , 「 同 德 」 同 「 精 英 大 師 」 嘅 對 比 , 正 好 解 答 點 解 「 好 似 以 前 好 啲 」 呢 條 問 題 。

我 問 朋 友 兼 新 會 員 王 弼 : 「 『 同 德 』 係 一 隻 八 十 年 代 嘅 馬 , 連 贏 十 場 , 曾 保 持 沙 田 一 千 六 百 米 記 錄 廿 年 , 你 知 唔 知 當 日 佢 孭 幾 多 磅 ? 」 王 : 「 一 百 三 十 三 磅 ? 」 我 : 「 係 一 百 五 十 磅 。 對 手 平 均 孭 一 百 二 十 三 磅 。 」 我 繼 續 問 : 「 你 知 唔 知 『 精 英 大 師 』 連 贏 十 七 場 , 最 重 嗰 次 負 磅 孭 幾 重 同 喺 咩 場 合 ? 」 王 : 「 唔 知 喎 。 」 我 : 「 一 百 三 十 磅 , 當 時 佢 仲 喺 三 班 。 」 我 中 學 讀 Island School 時 , 中 五 英 文 堂 寫 過 一 篇 描 寫 文 , 講 我 坐 喺 跑 馬 地 公 眾 棚 睇 夜 賽 。 而 當 時 , 我 將 城 中 夜 賽 比 喻 為 現 代 版 羅 馬 鬥 獸 場 。 而 喺 大 學 讀 關 於 古 羅 馬 運 動 時 , 「 王 者 」 champion 呢 樣 嘢 , 唔 係 好 似 馬 會 啲 填 鴨 marketing 官 僚 覺 得 , 連 捷 得 多 就 有 noise 啦 ! 係 當 佢 面 對 全 世 界 甚 至 天 嘅 針 對 , 都 仲 贏 得 !

你 問 馬 會 marketing , 二 零 一 四 年 德 國 贏 巴 西 七 比 一 , 定 係 一 九 七 零 年 西 德 贏 英 格 蘭 三 比 二 合 口 味 啲 , 佢 哋 一 定 揀 七 比 一 , 因 入 球 多 呀 ! 不 過 問 真 正 球 迷 , 又 會 點 揀 ? 以 前 , 段 十 萬 計 嘅 馬 迷 , 嗰 嗰 都 係 賽 馬 嘅 傳 教 士 。 當 佢 哋 覺 得 今 日 連 馬 王 嘅 「 含 金 量 」 都 今 非 昔 比 , 唔 再 幫 賽 馬 傳 教 , 你 再 請 人 做 marketing , headcount 點 再 升 , 都 係 嘥 氣 。 不 過 相 信 佢 哋 睇 完 我 呢 篇 文 , 只 會 諗 點 為 跑 馬 地 啤 酒 園 搞 多 啲 gimmick 。

頂部
美好前程
資深會員

UID 6602
精華 0
積分 0
帖子 385
港元 452 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 1/2/2012
讲d咩狗屎?俱系未想讲同德系纯血赛马史上既宇宙马,跑1600,范高尔都要收皮…

百勝威假假地都贏過原居民,點解唔配做97年馬王?做馬王的依據不是要有級際賽頭馬,而是要睇當年的表現,岩岩過年就系無馬贏到國際賽,唯獨百勝威兩場國際賽均入前3。
頂部
CJ.
虛擬馬主

UID 6279
精華 0
積分 0
帖子 21066
港元 7440 萬
存款 10 萬
聲望 422
閱讀權限 20
註冊 11/9/2011
來自 HK
回復 #15 雄心威龍 的帖子

呢篇仲好笑, 佢究竟想講d 咩, 想行番舊制, 要d 馬負150 磅?

頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
回復 #17 CJ. 的帖子

宜家D稿費真係易賺 隨便up兩句唔知乜都可以登報

頂部
大關刀 (♥李靖筠)
虛擬馬主
小筠隊♥

UID 5330
精華 0
積分 0
帖子 17426
港元 8881 萬
存款 1000 萬
聲望 561
閱讀權限 20
註冊 2/7/2009
來自 優駿世界
咁不如全世界針對步步友  G1都要佢咩150
咁香港嘅賽馬事業一定前所未有咁蓬勃 :0)

李靖筠    苛刻

歷屆拍賣馬:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28974
港元 3503 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
係 lor, Deep Impact 次次平磅賽
平磅行過人 好英雄咩
最多阪神大賞典 讓人多幾磅 ja