賽馬世界

標題: 關於97年香港國際盃
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 肥西 於 3/11/2006 10:54 AM 發表
所謂大逃跑去法通常是隻馬想偷雞先會用

極之唔同意呢種極權思想
大逃一定偷雞 ? 大逃都係跑法一種,一定要跟死 放頭,居前,居中,留後 ? 唔識變通既人係唔會明
我隻馬爆炸力低 , 但係又大把耐力係手 , 唔通叫隻馬放頭 , 拉慢步速 , 直路同你班爆段22秒既衝 ?
我d氣留黎做乜 ? 我點解唔放遠d等後面d馬追唔到 ? 大逃一定係settle唔到隻馬先用 ? 呢d係咪叫局限思想 ? 不思進取。

大逃一定係"放得順過頭" ? 舊年日本伊利莎伯女王杯 , 跑第二果隻 , 個騎師賽前講明我係跑大逃 ,
結果 ? 只係輸東商變革一馬位 , 其他馬跑到死下死下

QUOTE:
原帖由 肥西 於 3/11/2006 10:54 AM 發表
無聲鈴鹿贏馬當然睇過,給我的感覺不是放頭那隻勁

點先叫放頭 ? 一定要留到段段26,27秒直路爆返段22秒先叫勁 ?
我就真係好想知啦 , 乜放頭有講明一定點放架咩 ?
可能你果d係香港跑中距離 , 又或者係d歐美賽事既思想 , 放頭一定要慢步速啦

QUOTE:
根本就係放得順過頭,完全冇尺寸

QUOTE:
放甩十幾個馬位之後按慢隻馬回氣,直路就可以放到

請問無尺寸又如何放甩左之後按慢回氣 ?
無尺寸就唔收慢不停咁快跑啦 , 仲洗回氣 ?
跟本係特登放遠少少 , 然後拉慢 , 到時你追上黎又晒力 , 我又回下氣慢慢跑 ,
跟本係一種戰術 , 一種藝術 , 而唔係所謂 "偷雞" 呢d咁低級既字眼

QUOTE:
呢D跑法只有對住一班水平極差的騎師先行得通,由得你放完全冇燒你的打算,又唔識得搵隻冇乜機會的馬玩殺傷戰術同你鬥燒。

又一歐洲式思想既證明
歐洲跑馬 , 講到明可以搵隻馬做步速 , 燒你就燒你 , 完全合法
但係香港 , 日本跑馬 , 係有規矩唔比亂黎
你試下係香港搵隻馬特登走去燒人 , 係咁推呀推 , 起碼都會比人問你點解咁跑啦
答唔到仲衰 , 可能比人停賽 , 因為跟本無為個馬主著想 , 你搵佢d馬去死 , 佢唔拉倉已經係奇蹟
除非你個個都大馬主 , 有成幾隻馬 , 咪可以搵馬去亂跑囉
你話d日本仔亂放 , 我就話你搵其他馬主既馬去燒人 , 呢d先係亂跑
跑馬唔係練馬師大晒 , 馬主先係隻馬既擁有者 , 同埋係香港同日本跑大賽 , 通常都比d有機會既馬跑
要同一個練馬師出兩隻馬已經好難 , 特別係日本
你睇下日本d級制賽既出賽表 , 好少話兩隻馬係黎自同一馬房
出兩隻馬已經難 , 仲係度玩野 ? 唔比人停賽就奇蹟 , 唔停牌已經好彩
大佬你跟本係殺馬 , 除左違反馬性亂咁跟人走 , 仲可以講句白痴
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 肥西 於 3/11/2006 04:51 PM 發表
放頭制勝的馬唔等於亂放,希望大家分清楚。

咁無聲鈴鹿你又話佢亂放 , 佢係放頭嬴wor
咁你講晒啦  :lll: :lll: :lll: :lll: :lll:
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
睇馬唔好咁著重時間,地快自然時間快,馬場地形都有影響

某程度上的確係場地有幫助~我無話唔係

只係無聲鈴鹿果兩個快得驚人既時間~係佢自造步速快放

返到黎步步有力 , 而且呢兩個時間就算搵隻馬狂放 , 再搵隻勁既留追馬爆一段 , 都極難跑得返

呢兩個時間 , 足以證明佢既強 , 同埋佢大逃係岩既

一隻馬唔會話因為留慢d , 而末段快多兩三秒

馬係有極限 , 唔係話爆就爆

我大逃末段廿三秒 , 我點解要留到慢一慢比機會你地追 ?

我跑1:44 , 你追到你咪追 , 都無話唔比你追
你跟到我段段廿二秒咪跟 , 你跟到末段再爆到段廿二秒先過到我
但係我想講 , 正常段段開廿二秒,係無可能係末段再加速 , 通常都只得廿三秒或者再慢點。
如果你咁都過到我 , 你就係馬王
頂部
hkcmlawrence
虛擬馬主
racing world史上最平民的版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2631
精華 0
積分 981
帖子 4646
港元 1328 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 30/3/2006
來自 New World
想不到我拋磚引玉居然引出精采的辯論:aaa:

我都認為,慢步速利放頭馬,快步速利後上的理論,並不是絕對的.
有d放頭馬真係要快步速先贏到,就係要你地跟到索氣先好.末段齊齊冇力鬥慢佢先有得贏.

3cm=馬王
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 3/11/2006 07:48 PM 發表
想不到我拋磚引玉居然引出精采的辯論:aaa:

我都認為,慢步速利放頭馬,快步速利後上的理論,並不是絕對的.
有d放頭馬真係要快步速先贏到,就係要你地跟到索氣先好.末段齊齊冇力鬥慢佢先有得贏.

我只能夠說板主先生開此題目實在非常奸詐!!

我相信寫簡介那位先生,都是因為在香港數10年也沒見過一隻大逃馬有表現才那樣寫,如果這樣比說為"大香港賽事模式主義",板主

未免有點"以偏概全"吧

而板主所謂見過"大逃"成功跑法的例子,好像也全都只出現在日本賽事,試問兩地賽事模式又怎可混為一談呢??

奧馬田可以在澳洲羸完再贏,但遠征則無用武之地,可想而知此馬十分適合澳洲模式!!

"無聲鈴鹿"3歲來挑戰輸左就話因為年輕,4歲進步時在本土贏左多場又不幸斷腳離世,實在是死無對証~~

所以結論,我們也中了板主的計,入來討論了一個沒結果的事情............

頂部
虛擬馬主

UID 2631
精華 0
積分 981
帖子 4646
港元 1328 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 3/11/2006 08:20 PM 發表

我相信寫簡介那位先生,都是因為在香港數10年也沒見過一隻大逃馬有表現才那樣寫,如果這樣比說為"大香港賽事模式主義",板主

未免有點"以偏概 ...

你都幾過癮wo:eee:
其實,良性討論對論壇的發展係好事黎ga:aaa:
不瞞你講,我對大逃達到痴迷的地步,係rw係人都知ga.:loveliness:

今次能聽見各位咁多對大逃的不同見解,我真的非常高興.:mmm:

3cm=馬王
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 3/11/2006 08:20 PM 發表

未免有點"以偏概 ...

事實是我們中了你們的計 , 入來聽你們說廢話。
頂部
虛擬馬主

UID 2631
精華 0
積分 981
帖子 4646
港元 1328 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 souphen 於 3/11/2006 08:33 PM 發表

souphen,請冷靜點,:ttt: 討論大逃其實好少有機會.
大家當交流下知識,多好阿:aaa:

3cm=馬王
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006
不過只可惜"無聲鈴鹿"早死,否則此馬必可攻破一直由澳洲馬壟斷的覺士盾,大逃跑法相信在覺士盾才是無敵跑法吧~~

但是....澳洲百多年賽馬歷史中,又有沒有出現大逃呢??真的很奇怪,大逃這種賽馬模式好像只有日本才有,而香港都是一些見習生留唔住隻

馬才會出現,所以難怪之前肥西有那種見解吧~~

而香港,最多都是玩"中途放鳶"吧////
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 3/11/2006 08:35 PM 發表

souphen,請冷靜點,:ttt: 討論大逃其實好少有機會.
大家當交流下知識,多好阿:aaa:

互相討論交流意見 , 被人寫成是中了計
我真係比佢吹到bi一聲啦 :bbb:
頂部
虛擬馬主

UID 2631
精華 0
積分 981
帖子 4646
港元 1328 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 3/11/2006 08:37 PM 發表
不過只可惜"無聲鈴鹿"早死,否則此馬必可攻破一直由澳洲馬壟斷的覺士盾,大逃跑法相信在覺士盾才是無敵跑法吧~~

但是....澳洲百多年賽馬歷史中,又有沒有出現大逃呢??真的很奇怪,大逃這種賽馬模式好 ...

這樣說吧,我認為,大逃很少出現成功案例的原因,

在於此跑法對馬的要求太太太高了.要有出色的爆發力,在早段不需消耗太多氣力下,拋離主馬群,又要有好好的耐力,全場維持高速.

所以,好的大逃馬真係百年難得1見,遠比每年都必然有出現1匹的馬王更經貴,所以我才如此痴迷大逃.:mmm: 我們常見的,多數係d偽大逃馬,係靠騎師不惜消耗馬匹全部氣力死推才造成大逃的假相.這樣的"大逃"當然失敗的多,成功的少.

要說日本以外的成功的大逃,秘書處可以算1匹吧.:aaa:

3cm=馬王
頂部
肥西
過客

UID 3116
精華 0
積分 237
帖子 58
港元 157 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 27/7/2006
大家交流一下:

騎師條件賽的騎師一般都不是溜韁而變大逃,絕大部份都是留放沒有尺寸才會變成大逃,其實叫大家睇騎師條件賽的意思是以往驃叔教落教騎師的方法是首先叫個見習生放頭,初時尺寸一定不好,到佢慢慢放得好的時候,知道留放的技巧之後騎功自然會進步。日本騎師的大逃跑法根本就是留放沒有尺寸。

不過,你們可能會說驃叔的已經過時,現在賽馬不同以前。但如果在世界某一個騎師水準低的角落,有很多馬都是漏閘贏,唔知你們又會唔會話呢個係漏閘戰略,隻馬唔漏閘唔識贏,唔認同漏閘戰略的人只是將香港的賽事模式套入全世界。推崇一些公認騎師水平低的地方的騎師跑法,不覺得有問題嗎?

97年國際賽隻鹿場馬其實是隻馬已經擔必走,冇得留,一留只會人馬角力,唯有繼續放,這同騎師的韁繩有關。但你們好像不曉得什麼是擔必走,還說隻馬放得順,我真的無話可說。

頂部
肥西
過客

UID 3116
精華 0
積分 237
帖子 58
港元 157 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 27/7/2006
贏馬同亂跑是冇予盾的,贏馬都可以亂跑而贏的,其實就永遠都唔會有結論,你話係,我話唔係,但隻馬都死左。
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28978
港元 3503 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 souphen 於 3/11/2006 08:33 PM 發表

請各位有權入版主區的兄弟入內睇野:eee: :fff:

柏高又中
頂部
sw
虛擬馬主

UID 2152
精華 1
積分 651
帖子 7647
港元 7158 萬
存款 100 萬
聲望 163
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 肥西 於 3/11/2006 11:33 PM 發表
贏馬同亂跑是冇予盾的,贏馬都可以亂跑而贏的,其實就永遠都唔會有結論,你話係,我話唔係,但隻馬都死左。

咁你會唔會話: 秘書處贏貝蒙都係亂跑, 邊有可能2.24跑完全程仲要贏31個馬位?
原來隻鹿場場都係亂跑....咁隻鹿都幾勁下......:ggg:

閂埋門淋紅油嘥X氣啦
頂部
kururu
活躍會員

UID 2199
精華 0
積分 1081
帖子 1897
港元 1925 萬
存款 10 萬
聲望 58
閱讀權限 10
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 sw 於 3/11/2006 11:38 PM 發表

咁你會唔會話: 秘書處贏貝蒙都係亂跑, 邊有可能2.24跑完全程仲要贏31個馬位?
原來隻鹿場場都係亂跑....咁隻鹿都幾勁下......:ggg:

秘書處美國三冠頭兩關都係一開始留最後, 去到淨番800左右已經自動上左黎

貝蒙錦標跟本就係d人有心做世界紀錄:ooo:
頂部
+超級無敵+
活躍會員

07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
秘書處根本點跑都贏

話佢係大逃馬真係好攪笑=.=

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28978
港元 3503 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 3/11/2006 08:48 PM 發表

這樣說吧,我認為,大逃很少出現成功案例的原因,

在於此跑法對馬的要求太太太高了.要有出色的爆發力,在早段不需消耗太多氣力下,拋離主馬群,又要有好好的耐力,全場維持高速.

所以,好的大逃馬真係百年難得 ...

lawrence, 我就黎頂唔順, 好想笑出聲:eee: :yyy:

柏高又中
頂部
timothyhin
虛擬馬主

UID 2157
精華 0
積分 1351
帖子 9983
港元 4121 萬
存款 0 萬
聲望 43
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 kururu 於 3/11/2006 11:42 PM 發表

秘書處美國三冠頭兩關都係一開始留最後, 去到淨番800左右已經自動上左黎

貝蒙錦標跟本就係d人有心做世界紀錄:ooo:

隻馬點跑都超:ooo:
唔好唔記得佢個心臟異於常馬:ggg:
頂部
德記
虛擬馬主

UID 2257
精華 0
積分 810
帖子 1048
港元 1857 萬
存款 0 萬
聲望 60
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
來自 紅魔鬼二當家
我覺得肥西也有POINT﹐大逃也需要看馬兒有沒搶口之外對手的品質也十分重要(包括騎C)﹐鹿是騎C留不住﹐但質高夠殺﹐場場這麼跑也不是問題﹐秘書處贏得頭2場後﹐有D機會跑近他的都GIVEUP最後一場﹐這場是騎C放他任走﹐點跑都贏﹐
早兩年我親眼看見有1馬﹐情況和秘書處相同﹐點跑都贏﹐帶住1X馬位轉灣﹐跑1700M  1200時1﹕07﹕X  1600時 1﹕29﹕X 最後100公尺突然斷腳﹐等左6﹐7秒先看見我買個條Q跑上來FINISH LINE
不過我覺得(鹿)如果有馬去燒﹐一定沒有今天RESULT﹐除非他是D有4000M氣量+速度的馬
頂部