賽馬世界

標題: 關於97年香港國際盃
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 肥西 於 3/11/2006 11:18 PM 發表
不過,你們可能會說驃叔的已經過時,現在賽馬不同以前。但如果在世界某一個騎師水準低的角落,有很多馬都是漏閘贏,唔知你們又會唔會話呢個係漏閘戰略,隻馬唔漏閘唔識贏,唔認同漏閘戰略的人只是將香港的賽事模式套入全世界。推崇一些公認騎師水平低的地方的騎師跑法,不覺得有問題嗎?

騎師水準普遍低,唔代表佢既跑法一定係錯
漏閘戰略亦的確係香港有人用過,特別係沙田二千米
跟本每個地方都可能有自己一套獨特既跑法
但係有人有心地去抹黑人地的跑法,並認為一定是錯誤,以誤導馬迷們
並自居神明以務求令自己說話更有可信性,不覺得有問題嗎?
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
只可惜有死硬派認為跑馬只能夠有一種form
而絕不接受其他跑法 :eee: :eee:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28978
港元 3503 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
標叔講 d 野邊有過時, 例如

" 我係標叔你唔係, 我講野你就要聽 " :fff:

都唔知有幾多人以為自己係標叔, 自己係權威, 你地班細路一定要信,
鬼咩, 睇左咁多年, 多多少少都會上左腦:yyy:

柏高又中
頂部
真誇張!嵩哥 (的 骰 萱)
虛擬馬主
務 實, 有 承 擔 ! ! !

UID 2171
精華 0
積分 948
帖子 3543
港元 839 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 認字特警

QUOTE:
原帖由 souphen 於 4/11/2006 01:20 AM 發表
只可惜有死硬派認為跑馬只能夠有一種form
而絕不接受其他跑法 :eee: :eee:

我諗人地要既係十四隻馬一齊大漏閘
跟手一字長蛇陣 段段27
最後直路等齊十四隻馬拍埋先一齊發力:fff:
咁就叫跑馬:eee:

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28978
港元 3503 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
嵩哥你的觀察能力真係高:eee: :ttt:

好想錫你一啖:fff:

柏高又中
頂部
真誇張!嵩哥 (的 骰 萱)
虛擬馬主
務 實, 有 承 擔 ! ! !

UID 2171
精華 0
積分 948
帖子 3543
港元 839 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 認字特警

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 4/11/2006 09:06 PM 發表
嵩哥你的觀察能力真係高:eee: :ttt:

好想錫你一啖:fff:

交流鴭j:fff:

頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 21/1/2006
如數大逃放頭馬,領導者等不知算不算。

跳舞城其實都係玩大逃起家。

不過點可以少左隻,杜拜千禧。段估呢隻馬唔算係亂放喇掛。
頂部
hkcmlawrence
虛擬馬主
racing world史上最平民的版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2631
精華 0
積分 981
帖子 4646
港元 1328 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 30/3/2006
來自 New World

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 4/11/2006 09:53 PM 發表

係阿,係阿,我都想唔起lee隻添.:loveliness:
自造2000m泥地紀錄時間,仲快過香港d草地時間:funk:

3cm=馬王
頂部
sw
虛擬馬主

UID 2152
精華 1
積分 651
帖子 7647
港元 7158 萬
存款 100 萬
聲望 163
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 4/11/2006 09:53 PM 發表

跳舞城......中段發力先最勁~

閂埋門淋紅油嘥X氣啦
頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 21/1/2006
其實日本這麼多逃馬,都係多得佢上斜訓練。

美浦牛骨當年贏打比,頭1000係58.1,一樣段段12秒放到返黎。
頂部
肥西
過客

UID 3116
精華 0
積分 237
帖子 58
港元 157 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 27/7/2006
唔知隻馬全速衝刺時對馬的心肺同雙腳的負荷有多大呢?跑馬最緊要就是贏,無緣無故場場將隻馬贏十幾廿個馬位只顯得騎師冇分寸。將隻馬跑到咁盡,令到隻馬的競賽生涯縮短,原來咁先至係一個好的跑法,失覺晒。

唔知點解好多練馬師要在晨操或者陣上教隻馬留力呢?佢地係咪鴭O,有大逃跑法都唔用?隻馬留力把鬼咩,一開閘跑晒佢咪算仲好。

其他人說什麼我也不會介意,一個人上唔上腦與其他人無關,起碼我唔會鬧走D新人。
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 肥西 於 6/11/2006 10:52 AM 發表
唔知點解好多練馬師要在晨操或者陣上教隻馬留力呢?佢地係咪鴭O,有大逃跑法都唔用?隻馬留力把鬼咩,一開閘跑晒佢咪算仲好。

都話左唔係隻隻馬都可以大逃,自我封閉思想,自我中心唔理人地意見就係你呢類人

有d馬力度唔夠,爆發力短,唔留力點同你爆呀?
自己力度不足仲唔留力姐係自殺,人地跑得大逃梗係預左夠力返到黎,再唔係就傻既

但係一隻無咁多力去大逃既馬,會唔會特登走去大逃呢?我就真係失覺啦,
而且我地都無話隻隻馬可以大逃,你隻眼又睇去左邊呀,回人文唔睇人回覆既?
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 肥西 於 6/11/2006 10:52 AM 發表
其他人說什麼我也不會介意,一個人上唔上腦與其他人無關,起碼我唔會鬧走D新人。

又唔知邊個上腦啦 , 唔該講明d啦 ,
鬧走新人 ? 呢度邊個新人比人鬧呀 , 講黎聽下
好過你係度暗串人啦 , 講野又唔到point , 一味死兜

唉,再同你講都晒氣,你d人唔肯接受現實,討論落去都無謂,
無計啦,點都要你岩晒,你睇你幾威,囉晒彩啦,
原來大逃只係牌仔行為,嬴日本盃同杜拜世界盃既騎師都係牌仔 :lll: :lll: :lll:
頂部
鐵漢玻璃心
過客

驥背詩人

UID 3374
精華 0
積分 136
帖子 21
港元 330 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 31/10/2006

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 3/11/2006 02:23 AM 發表
問題重點是...香港過去有無馬可以用大逃贏馬呢??

剛剛贏馬o既龍馬精神之前狂放回來又係得第4,轉跑法就輕鬆贏馬~

而以前,唔好話香港無馬用大逃戰術,簡sir都好興用呢招,當年一隻"大丈夫"配丁仔 ...

話分兩頭說..
香港有無大逃馬可贏...
答案係有...
最經典的大逃馬我諗係靳達利的"飛駒"
次次都帶十幾馬位入直路比人追...
其實"快樂八十"都係狂放...不過就無"飛駒"咁誇張.
仲有一匹係"百勝福星"
當年陳柏鴻騎狂放
"同德"負150lbs由告東尼騎終點前才追上
該場做出的時間為1.33.3
亦即係沙田1600的紀錄
但同德的紀錄是草地..
現在的是沙網草..
所以現時的紀錄好像是由活力先生做的...
都係1.33.3,但活力先生當時負126lbs

另外,唔駛講...日本騎師的騎技...
無論如果也談不上世界級...這也是事實...
武豐能在世界各地勝出一級賽...
並不是他利害...而是日本馬真係勁...
你睇下當年日本一出手...就好似黎香港提款咁就知道...
正因如此...當年潘廸生先生引入一匹日本馬"閃閃星"
一出即成大熱...
我就同我身邊的人講千萬勿下注...
因為,日本賽駒有幾勁,同日本賽事獎金有幾高...大家都知...
馬主又點會為左果400萬...就賣隻馬比你丫...
點知不幸言中...
大熱死火...跟住退埋役...
下注左的人仇都無得報...
頂部
德記
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2257
精華 0
積分 810
帖子 1048
港元 1857 萬
存款 0 萬
聲望 60
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
來自 紅魔鬼二當家
每一個人也有自己獨特眼光或見解﹐大家不用這麼火﹗﹗
場場馬都有放頭但不=大逃﹐我也覺得大逃是這麼多戰術中最差的(對騎c來說)完場沒有技術﹐只是馬高質﹐有氣加速度﹐一定放到終點﹐贏不贏到只有看別的馬追到沒有﹐我可以說何人騎上去都會是大約個時間完成﹐不知到我算不算是老一代﹐但我完場理解肥西說的一套。:hhh:
頂部
鐵漢玻璃心
過客

驥背詩人

UID 3374
精華 0
積分 136
帖子 21
港元 330 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 31/10/2006

QUOTE:
原帖由 德記 於 7/11/2006 06:40 AM 發表
每一個人也有自己獨特眼光或見解﹐大家不用這麼火﹗﹗
場場馬都有放頭但不=大逃﹐我也覺得大逃是這麼多戰術中最差的(對騎c來說)完場沒有技術﹐只是馬高質﹐有氣加速度﹐一定放到終點﹐贏不贏到只有看別的馬追到 ...

同意...
不過..同時我認為...有些馬根本不用騎功..
但一定要大逃先得...
當年隻"飛騎"就係咁...
用牌仔或大師傅都一樣...
肯大逃就有...唔肯大逃就無...
唔知有無人記得或知道呢...大約係83年至85年的事...
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28978
港元 3503 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 souphen 於 7/11/2006 01:48 AM 發表

都話左唔係隻隻馬都可以大逃,自我封閉思想,自我中心唔理人地意見就係你呢類人

有d馬力度唔夠,爆發力短,唔留力點同你爆呀?
自己力度不足仲唔留力姐係自殺,人地跑得大逃梗係預左夠力返到黎,再唔係就傻 ...

係 wor, 乜原來 戴圖理係牌仔, 蘇萊 係9流練馬師:yyy:
佢唔講我都唔知:yyy:

睇左咁多年馬又真係唔同 d wor

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28978
港元 3503 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 souphen 於 7/11/2006 01:54 AM 發表

又唔知邊個上腦啦 , 唔該講明d啦 ,
鬧走新人 ? 呢度邊個新人比人鬧呀 , 講黎聽下
好過你係度暗串人啦 , 講野又唔到point , 一味死兜

唉,再同你講都晒氣,你d人唔肯接受現實,討論落去都無謂,
無計 ...

隔岸觀火秘笈第x式 就係 講埋 d 似是而非o既野, 等人地諗, 等人地對號入座, 分化果班人, 分化個 forum,
之後就可以坐享其成, 睇住佢地鬼打鬼, 手法真係高:ttt:
le d 野, 某香港最大的討論區馬版 日日都有, 好似 RW 唔係咁, 冇咁易中計

佢都係想我地一早話佢叻姐, 早 d 講 ah ma, 過吹水區我地俾十9萬個叻你都得 la,
你 d 滿清式8股 同埋 中國式權鬥分化技巧咁叻,
等我俾3個叻你先, 叻叻叻:ttt::ttt::ttt:

冇上腦, 仲好清醒 tim, 更加有 d 興奮, 即係 high
佢咁講法, 我從行為上估計, 估 ja 下,                  
認為佢有 d 我地冇的使好/病, 例如 捉蟲入老屎忽:eee:
詳細病情唔解 la, 話曬係馬版, le d 有關健康的討論都係第2度講

比你做左美國總統咪唔得了, 自我放棄武裝, 仲要叫 d 惡佈份子, 入黎 la 入黎 la,
入黎炸我白宮, 炸我 new york la, 我地唔反抗架, 我地唔會掃走你架:fff:

柏高又中
頂部
肥西
過客

UID 3116
精華 0
積分 237
帖子 58
港元 157 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
此段有少少離題,興大逃馬無關,只是有人覺得我老作,要我舉例子,故我舉一個:

唔知一個禮拜前仲好活躍的蔡志森去左邊呢?咁耐都沒有上來,一定係我鬧走佢了:yyy:
http://racingworld.no-ip.org/vie ... page%3D1&page=1
此個已離題,不必回應,而且已列舉相關資料,等其他人睇完自己評價仲好。

主席,你不是講過話唔好罵戰和人生攻擊嗎?我話人鬧走人,我會舉例子。
我想西人堅解釋一下佢點從一個人的行為上估計得到佢有捉蟲入老屎忽這些病(請有根據地回應),如果解釋唔到,我就有絕對理由懷疑佢人生攻擊,如果根據網規,應如何處理?主席,我將個波拋給你,好多人會睇住你點處理的。當然個網是你的,你可以不處理,你處不處理你自己決定,只是你的處理會給人看到你對網友的標準如何。

蔡志森在上文第24個回復說:
"請不要用奸狗一詞去形容我,我是一個正人君子...........",唔知呢句算不算投訴呢,如此是的話即不是初犯了。根據網規,再犯又會如何。

但大逃對馬的心肺同雙腳負荷的影響好似未有人回應喎?
頂部
肥西
過客

UID 3116
精華 0
積分 237
帖子 58
港元 157 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 鐵漢玻璃心 於 7/11/2006 06:24 AM 發表

其實"快樂八十"都係狂放...不過就無"飛駒"咁誇張.
仲有一匹係"百勝福星"
當年陳柏鴻騎狂放
"同德"負150lbs由告東尼騎終點前才追上

對住負150磅的同德狂放擺明是想偷雞。快樂八十正常跑就跑唔贏同德,咪唯有偷雞狂放搏一搏。放頭(放頭不等於狂放)戰術冷馬可以用來偷雞,以前好多馬都咁試,幾隻熱門以其他熱門為假想敵,大家一齊唔上,咪畀隻冷門放到而爆。熱門大逃就通常畀自殺部隊燒死,畀你帶離你就贏,正常計點都會有馬搏一搏,除非其他馬一早已覺得你點跑都贏,冇得跑,但如果點跑都贏,係咪應該用一個耗力最少的方法來贏馬呢?一個好的騎師如果明知對手的馬實力強但又未至於冇得跑,放頭後又唔輕易放斷,你估佢會唔會咁易畀你在冇馬燒的情況下輕鬆帶離。
頂部