賽馬世界

標題: 關於97年香港國際盃
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 肥西 於 7/11/2006 11:18 AM 發表

對住負150磅的同德狂放擺明是想偷雞。快樂八十正常跑就跑唔贏同德,咪唯有偷雞狂放搏一搏。放頭(放頭不等於狂放)戰術冷馬可以用來偷雞,以前好多馬都咁試,幾隻熱門以其他熱門為假想敵,大家一齊唔上,咪畀隻冷門放到而爆。熱門大逃就通常畀自殺部隊燒死,畀你帶離你就贏,正常計點都會有馬搏一搏,除非其他馬一早已覺得你點跑都贏,冇得跑,但如果點跑都贏,係咪應該用一個耗力最少的方法來贏馬呢?一個好的騎師如果明知對手的馬實力強但又未至於冇得跑,放頭後又唔輕易放斷,你估佢會唔會咁易畀你在冇馬燒的情況下輕鬆帶離。

都話你隻眼唔知睇左去邊
人地話 百勝福星放甩同德
你又話快樂八十唔夠同德跑要狂放
都唔對point得自己係度講 :lll: :lll:

有時d步速你話跟就跟架咩 :lll: :lll: 個個都聽你話全部跟晒 :lll:
有一兩隻唔跟其他人就唔跟架啦 :ddd:

你估跟住2,3位果d一定係d大熱門,勁馬咩 :ggg: :ggg:
明知跟左必死既中游馬匹,唔通為左做比後面d馬而去跟 :eee: :eee: :eee: :eee: :eee:
頂部
肥西
過客

UID 3116
精華 0
積分 237
帖子 58
港元 157 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 27/7/2006

QUOTE:
原帖由 souphen 於 7/11/2006 11:28 AM 發表

都話你隻眼唔知睇左去邊
人地話 百勝福星放甩同德
你又話快樂八十唔夠同德跑要狂放
都唔對point得自己係度講 :lll: :lll:

有時d步速你話跟就跟架咩 :lll: :lll: 個個都聽你話全部跟晒 :lll:
有 ...

百勝福星應該係最後都係輸,同德全盛期好多馬都狂放搏偷雞,當時狂放是偷雞的跑法。

但大逃狂放對馬的心肺同雙腳負荷的影響好似未有人回應喎?點呀,係咪唔回應呀!
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 肥西 於 7/11/2006 11:18 AM 發表

但如果點跑都贏,係咪應該用一個耗力最少的方法來贏馬呢?

用得大逃就知一定唔係點跑都嬴啦哥哥仔~
你有無睇人打字架 :lll: :lll: :lll: :lll: :lll:
無人話場場大逃~又無人話無啦啦要大逃~

只係你係度以偏概全~成日話大逃偷雞~
有無諗過大逃都係跑法~雖然睇落差左d~
人地嬴到就得啦 :hhh: :hhh:
咪以為人地下下都偷雞啦 :hhh:

其實大逃同中途放鳶都係異曲同工
都係等你唔為意既時候慢慢,慢慢咁走甩你
但係普通既馬又唔可以亂跟wo,如果跟左佢跑而輸又會比人話
特別係一d有機會既馬,我無啦啦做咩跟你走,你最後點都無氣
我跟左你而益到其他人咪大獲?

咪以為成日好似外國有teamwork咁玩先得架~
騎師都要睇住自己既利益架~
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 肥西 於 7/11/2006 11:36 AM 發表

百勝福星應該係最後都係輸,同德全盛期好多馬都狂放搏偷雞,當時狂放是偷雞的跑法。

但大逃狂放對馬的心肺同雙腳負荷的影響好似未有人回應喎?點呀,係咪唔回應呀!

你有大把point都未回應啦 :lll: :lll: :lll: :lll:

你回左我咪回囉~~:bbb: :bbb: :bbb: :bbb:  肥西!
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 肥西 於 7/11/2006 11:36 AM 發表

當時狂放是偷雞的跑法。

姐係依家唔係啦 :hhh: :hhh: :hhh:

依家睇緊當年今日呀?咁懷舊既,唔係,係守舊 :lll:
頂部
內閃
活躍會員

UID 3320
精華 1
積分 65
帖子 1629
港元 707 萬
存款 10 萬
聲望 134
閱讀權限 10
註冊 11/10/2006

QUOTE:

睇左咁耐, 真係忍無可忍.....
大逃狂放對馬的心肺同雙腳負荷的影響...
點解會有關係呢..?? 我真係諗唔到會有咩影響, 隻馬 ge 氣量有幾多咪跑幾多 lor...
你叫精英大師去跑2000m就會對佢 ge 心肺有影響...
至於馬腳方面係關乎馬匹 ge 體重同埋佢對快硬地 ge 適應能力...同佢用咩跑法又有咩關係呢..??
唔通留住黎跑 ge 馬唔會有腳患..???
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28978
港元 3503 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
蔡志森在上文第24個回復說:
"請不要用奸狗一詞去形容我,我是一個正人君子..........."

又一個人唔明"大奸狗" 點解
你自己睇下 laklak 個簽名先講啦, 又借 d 2
"大奸狗" -- le 3 個字, 在這裡有特別意思的,

至於, 阿肥先你以上對我的指責, 我唔會公開解釋,
因為, 真話對於當事人永遠係最難聽,
我只會在主席要求下在 版主區 出 post

柏高又中
頂部
肥西
過客

UID 3116
精華 0
積分 237
帖子 58
港元 157 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 27/7/2006
好了,暫不再回復任何問題,只想看看主席怎處理(或不處理)。
都是那一句,個網是主席的,他喜歡怎樣處理也可以。
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
最憎d人係度係咁用d規則上既漏洞
又係度話咩主席大晒主席點都得

呢d野咁似一個人既  :hhh: :hhh:
頂部
鐵漢玻璃心
過客

驥背詩人

UID 3374
精華 0
積分 136
帖子 21
港元 330 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 31/10/2006

QUOTE:

我都係果句..
正如我在ihorse版內寫...
做人...請抱開明態度...
試著去接受別人意見...
做什麼事也覺得自己是對的...那個人...只會變了另一個丁蟹...
我最唔明係...我只係站在一個中立的態度...
無話邊個對...邊個錯...
所以我舉出...
"飛駒"一定要大逃先win
百勝之星那一場無疑係想偷同德雞..
但係自此之後...無論對任何對手都用呢招..
亦都有贏過...有輸過...

所以我只係話...我認同於今天,大逃呢個跑法,係落後
因為現代賽馬係講求步速智慧
如果你想體驗一下所謂的步速智慧..
可以一試玩ihrose
但同時,我認為有些馬...係真係獨孤一味...狂走...
等你來追...
你亦可在ihorse內體驗此種自殺式偷雞跑法..

仲有一樣野...
步速智慧呢樣野...
唔係我同阿豬阿狗作出黎o既..
現在很多專業評馬人及馬圈中人亦已認同..

如果你還要說只有你那一套才是對的
那即是說,閣下認為你的專業知識比起方俊輝,張福元還要強..

那我無話可說...
閣下就請繼續沉醉於你的自戀世界當中...

因為一個頑固的人...
當佢無論做錯什麼事,他也認為自己是對的
就如上文所指之"丁蟹"一名

即係打死左個朋友..
都係話為左個朋友好果種...

最後再鄭重一點,
無意得罪任何人,
如果我有講錯,
我係度講聲對唔住.
大家亦唔駛勞氣
在這個post,我亦到此為止...
頂部
+超級無敵+
活躍會員

07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
淨係睇香港果場

無聲鈴鹿事實真係放快左架

大家留意下隻馬果d腳步就睇得到

剛剛出閘果d步幅同終點前果d步幅係大大不同

再睇返無聲鈴鹿贏神鷹出閘時既步姿有係有多少出入架呢

[hkyoutube]zjWJtayAuBI[/hkyoutube][ 本帖最後由 +超級無敵+ 於 7/11/2006 03:55 PM 編輯 ]
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 7/11/2006 03:43 PM 發表
淨係睇香港果場

無聲鈴鹿事實真係放快左架

大家留意下隻馬果d腳步就睇得到

剛剛出閘果d步幅同終點前果d步幅係大大不同

再睇返無聲鈴鹿贏神鷹出閘時既步姿有係有多少出入架呢

隻馬都係跑完返日本先變身..

呢場未掌握到點樣留放隻馬先係佢最佳放頭方式

而且隻馬氣力好似未養成咁..次次入到直路都無氣..無論大逃或慢放

再加上跑一哩冠軍錦標果場..完全唔夠協榮三月放..(果場協榮三月以每段22秒快放而跑第2,輸比大樹快車..)

可以話佢試腳居多..可能係因為天皇秋大逃下都有個第六

所以黎香港試下 ? 究竟係日本仔以為香港國際賽太易跑 , 所以比隻咁既馬 (當時只係一隻三級賽級數既馬..)

黎香港跑 ? 事後都知道 , 係香港呢場的確試出彩虹..

兩面睇啦...如果佢收慢黎放 , 可能有place tim..當然以呢隻馬當時只能爆24秒既末段..慢放有d危險

但無咩大事應該有p..

但係今次試快放之後..結果隻馬過左兩個月後有明顯進步..用同一跑法不斷嬴取頭馬..

最後成為一個永遠都係迷既傳說..
頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
同埋果時武豐都係第一次騎無聲鈴鹿出賽

所以放得快左真係一d都唔出奇
頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
不過無聲鈴鹿真係一隻好勁好勁既馬

個人覺得如果佢可以留到,

應該可以跑到更長路程

佢個細佬ラスカルスズカ都可以跑到三千既
頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國

QUOTE:
原帖由 souphen 於 7/11/2006 04:05 PM 發表

隻馬都係跑完返日本先變身

其實隻馬三歲表現唔係差架

依佢當時既實力來香港跑

應該都有三甲

所以武豐俾人批評話佢無步速智慧甚至話佢騎功差

都真係無可厚非

頂部
sw
虛擬馬主

UID 2152
精華 1
積分 651
帖子 7647
港元 7158 萬
存款 100 萬
聲望 163
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 souphen 於 7/11/2006 04:05 PM 發表

隻馬都係跑完返日本先變身..

呢場未掌握到點樣留放隻馬先係佢最佳放頭方式

而且隻馬氣力好似未養成咁..次次入到直路都無氣..無論大逃或慢放

再奶@哩冠軍錦標果場..完全唔夠協榮三月放..(果場協 ...

一哩輸馬鞍滑移.....

閂埋門淋紅油嘥X氣啦
頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48302
港元 4575 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 7/11/2006 04:25 PM 發表

其實隻馬三歲表現唔係差架

依佢當時既實力來香港跑

其實真係點到有三甲

所以武豐俾人批評話佢無步速智慧甚至話佢騎功差

都真係無可厚非

3歲未贏過級際賽
只有神戶新聞杯第2

打比,天秋,mile cs都至少輸1秒
好難咁就肯定佢黎hk必有3甲wor:ddd: :ddd:

頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
贏佢果d隻隻都好勁架喎:fff:

不過你都講得岩

無野係肯定既

我收返果句說話

頂部
德記
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2257
精華 0
積分 810
帖子 1048
港元 1857 萬
存款 0 萬
聲望 60
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
來自 紅魔鬼二當家
放得太快對馬腳一定有影響﹐眼見好多馬放頭斷腳都是快時間﹐of course 也有別的理由﹐大家慢慢討論﹐不用太火和小心用詞﹐有機會變成罵戰的說話可免側免﹐
頂部