賽馬世界

標題: 韋達壟斷香港馬圈,不少騎師都不再留戀此處。
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 12/8/2008 09:04 AM 發表
邊份垃圾報 ga :zzz: 香港 d 評馬人得閒就鬧下人 自暴其短 自暴其短 :yyy: :yyy:

海咩外良將姐, 講黎講去 咪又係 d 咩靳能 戴圖理唔會黎而日日嘈之巴閉 :kkkk:
我就唔信 薛凱文 列高力 果 d 你有講過佢係 ...

薛凱文的功力絕對比得上世界任何一個一級高手 :jjjj:
列高力 果d  唔係 薛凱文 個級數

頂部
小魔怪
虛擬馬主
小魔怪

UID 2277
精華 0
積分 0
帖子 1479
港元 20 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 8/7/2006

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 12/8/2008 12:41 PM 發表

薛凱文的功力絕對比得上世界任何一個一級高手 :jjjj:
列高力 果d  唔係 薛凱文 個級數

薛凱文比得上蘇銘倫,靳能:jjj:

.
頂部
hkcmlawrence
虛擬馬主
racing world史上最平民的版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2631
精華 0
積分 981
帖子 4639
港元 1546 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 30/3/2006
來自 New World
香港是自由社會吧

3cm=馬王
頂部
timothyhin
虛擬馬主

UID 2157
精華 0
積分 1351
帖子 9983
港元 4100 萬
存款 0 萬
聲望 43
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 12/8/2008 12:39 PM 發表

佢地廢當然唔可以入韋達數
不過杜利萊, 白德民, 志叔果d級數, 絕對唔會差得過韋達
不過講頭馬數, 佢地連韋達一半都冇
問題就係e度

跑馬文化係咁:ppp: 香港唔同於歐美
而且你果ja騎師..........賺大賽都已經賺到笑
一個專贏普通賽事.........果幾個搵大賽坐騎黎贏:ppp: 有咩衝突?:lll:

韋達付出過幾多努力.....交際應酬一向出色
而且佢除左幫神仙贏得多之外........又有幾多個前列練馬師經常有頭馬比佢?:jjjj:

唔好唔記得柏寶以前都係慢慢捱出黎:jjjj:
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 DrHorse 於 12/8/2008 06:25 AM 發表
很久沒有過來吹水, 搭搭訕先 ... :loveliness:

似乎係練馬師楝騎師而唔係騎師楝馬騎喎, 只不過係個個馬主都爭住揾佢騎, 況且 韋達 搏馬走位的確相對其他騎師準繩, 又點能夠話 "韋達係罪魁禍首&q ...

阿+x 幾十年前來港 辛苦打拚先有今時今日世界富豪
佢有付出 有努力 絕對冇錯ga 佢應得ga

可惜佢的壟斷 做成其他人根本做唔到生意 咩野貨源都俾佢囉哂 佢賣咩野都要貴d
不過你冇得唔去幫襯佢 因為好多野基本上只係佢有
e種壟斷 係個制度產生的
香港係冇反壟斷法 去制衡e個問題 而且香港仲要偏幫大財團 官商勾結 更加惡化壟斷e個問題

我既意見係 韋達完全冇錯
錯 係錯馬會冇制度平衡騎師壟斷e個問題
如果制度冇改善 就算走一個韋達 柏寶又會成為下一個韋達 只會循環
所以 冇必要反韋達
以前我反韋達 因為我未明e個道理

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 12/8/2008 12:50 PM 發表
香港是自由社會吧

生果報 同d大右派學者 一直反對最低工資最高工時 反對制定反壟斷法
原因只有一個 "自由市場"

不過佢地唔去想想 香港e種自由市場 係被人壟斷左既 "k型" 自由市場 小商戶根本冇生存空間
你根本 冇辦法 去加入e個市場 都冇辦法 係e個市場有任何生存機會 幾努力都好
e種 "自由市場" 又何來 "自由"

頂部
DrHorse
三星會員

UID 2363
精華 1
積分 84
帖子 130
港元 536 萬
存款 0 萬
聲望 9
閱讀權限 10
註冊 21/1/2006
來自 隔籬鄰舍

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 12/8/2008 12:57 PM 發表

阿+x 幾十年前來港 辛苦打拚先有今時今日世界富豪
佢有付出 有努力 絕對冇錯ga 佢應得ga

可惜佢的壟斷 做成其他人根本做唔到生意 咩野貨源都俾佢囉哂 佢賣咩野都要貴d
不過你冇得唔去幫襯佢 因為好多 ...

相信大家也認同 韋達 的努力.

打個比喻 ... 惠康 d 野最靚最平, 服務最好, 個個爭住去幫襯, 咁算唔算壟斷 ? 百佳冇生意, 咁政府要做 d 乜野去制衡 e 個問題 ?

莫被誤導以為 韋達 真的獨大, 柏寶 也坐擁不少頭馬, 當兩個人成績齊齊比拼時, 其他騎師就當然更少頭馬啦, 一條簡單的加減數.

... 莫讓別人偷走你的夢 ...
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 DrHorse 於 12/8/2008 01:21 PM 發表

相信大家也認同 韋達 的努力.

打個比喻 ... 惠康 d 野最靚最平, 服務最好, 個個爭住去幫襯, 咁算唔算壟斷 ? 百佳冇生意, 咁政府要做 d 乜野去制衡 e 個問題 ?

莫被誤導以為 韋達 真的獨大, 柏寶  ...

壟斷的意思 係絕大部分個市場聚集係絕少數的人手裡
只有 惠康 同 百佳 2個大家鬥玩出招 都係壟斷
近e幾年 傳統街市商戶同士多 買少見少 因為佢地根本冇可能夠e2個財團爭
正常的非壟斷市場 係有能力的小商戶都有一定的生存空間 而唔係被d大財團有意冇意的趕絕 :jjjj:

頂部
DrHorse
三星會員

UID 2363
精華 1
積分 84
帖子 130
港元 536 萬
存款 0 萬
聲望 9
閱讀權限 10
來自 隔籬鄰舍
數壟斷, 首推香港賽馬會, 香港唯一合法賭波公司而賠率又少過人 ... :ppp:

頂部
timothyhin
虛擬馬主

UID 2157
精華 0
積分 1351
帖子 9983
港元 4100 萬
存款 0 萬
聲望 43
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 12/8/2008 01:34 PM 發表

壟斷的意思 係絕大部分個市場聚集係絕少數的人手裡
只有 惠康 同 百佳 2個大家鬥玩出招 都係壟斷
近e幾年 傳統街市商戶同士多 買少見少 因為佢地根本冇可能夠e2個財團爭
正常的非壟斷市場 係有能力的小 ...

壟斷頭馬都有錯?唔通達少會加價:abcde:

仲有...........一場大賽贏既獎金應該等如達少好多場頭馬:ppp:
你所講果ja騎師只不過換個形式生存........
你有你贏4班......我有我贏g1:tttt:

唔通達少一場大賽都贏唔到又要搵馬會話比d練馬師壟斷哂大賽:abcde:
頂部
好爸爸 (馬王)
虛擬馬主
Horse of the year

UID 3346
精華 0
積分 0
帖子 2281
港元 2653 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 20/10/2006
來自 Brighton
得啖笑:yyy:

個個爭住插達少...但係佢真正增加既頭馬數目更本不及華將既2分一
華將堀起先係迫走外籍騎師既主因

少左外籍騎師...就形成一種循環
搵開大師傅騎既馬....就更大機會落入韋達柏寶手上...增加2人機會

頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 12/8/2008 01:46 PM 發表
得啖笑:yyy:

個個爭住插達少...但係佢真正增加既頭馬數目更本不及華將既2分一
華將堀起先係迫走外籍騎師既主因

少左外籍騎師...就形成一種循環
搵開大師傅騎既馬....就更大機會落入韋達柏寶手上...增 ...

o的人就好搞笑:

華人騎師唔掂,就話馬會趕絕華人!

好啦,到華人騎師交到成績,又話趕絕其他大師傅!

老實講,就算有磅減,華人騎師冇騎功又點可以立足?

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 12/8/2008 01:42 PM 發表

壟斷頭馬都有錯?唔通達少會加價:abcde:

仲有...........一場大賽贏既獎金應該等如達少好多場頭馬:ppp:
你所講果ja騎師只不過換個形式生存........
你有你贏4班......我有我贏g1:tttt:

唔通達少一場 ...

用一般人角度睇 壟斷頭馬當然冇錯 不過用一個騎師睇就唔同
我同意你所講 唔夠韋達爭頭馬的上游騎師換左個形式生存

我地所支持的主義唔同 我覺得壟斷唔應該係任何地方出現 那怕比馬圈更少的地方

頂部
S.WEEK
版主

UID 2148
精華 3
積分 2153
帖子 37270
港元 129 萬
存款 10 萬
聲望 25
閱讀權限 100
註冊 31/12/2005
看來達少騎馬每隻 +3 磅對佢地先認為公平

座騎係要自己爭取,唔係操兩三隻馬就話有就有實力座騎

達少都落唔少功夫
頂部
活力寶蹄
虛擬馬主

UID 3496
精華 0
積分 0
帖子 7565
港元 -296 萬
存款 10 萬
聲望 55
閱讀權限 20
註冊 25/12/2006
來自 AF
咁日本又點計...:ppp:
武生一年贏都多過達少啦...:fff:
頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 6204
港元 4191 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/12/2006
來自 Sweet Memory
唔想有壟斷? ok 每個騎師贏左10場馬唔該走人 thank you

呢個應該係篇文作者最想見到既答案

頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 6204
港元 4191 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/12/2006
來自 Sweet Memory
順帶一提 精英大師時代 壟斷高班短途賽

搞到人地咩好望角無得贏喎 仲唔係壟斷?:fff:

咁果陣又係咪要阻止佢壟斷 唔俾佢出賽?

唔好同我講馬唔同人呀 咁講我會恥笑佢:lll:

頂部
thankheavens
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100
註冊 15/1/2006
幾條思考題你想想

作為 主辦機構(在此是指馬會)....

1) 若果機構修改政策令到韋達頭馬流失...對他們有什麼利?

2) 若果機構為此修改政策....有什麼潛在的後果及風險? 形象+利益與損失是否成正比?

3) 若果唔去處理...又有什麼問題?

美國及中國在奧運是強國.....同樣在多個項目壟斷金牌....
又如何? 唔通國際奧委會出手要他們 讓賽先至公平?

香港的歷史之中.....最受批評(當時計)去打破自由市場原則的是當年 曾財爺 領軍入市打大戶....最後長期計..算是成功的..算是有利益而同時後果問題不太嚴重

對於馬會...卻做了一個最有破壞力的決定....就是趕絕部份大戶...

作為一個人民......可以隨心所慾做事....唔喜歡某些騎師去咒去罵去等佢死都可以

但作為一個機構.....最基本是要衡量整體利益及潛在風險才可決定每一件大事......

談笑用兵
頂部
DrHorse
三星會員

UID 2363
精華 1
積分 84
帖子 130
港元 536 萬
存款 0 萬
聲望 9
閱讀權限 10
來自 隔籬鄰舍

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 12/8/2008 02:18 PM 發表
看來達少騎馬每隻 +3 磅對佢地先認為公平

座騎係要自己爭取,唔係操兩三隻馬就話有就有實力座騎

達少都落唔少功夫

你令我想起一個朋友, 因為佢打親麻雀都贏, 其他朋友每次同佢打都要求佢讓 "1 番" ... 食 8 "番" 當 7 "番" 計; 仲係贏就讓 "2 番" ... 食 8 "番" 當 6 "番" 計, 總之要佢讓到冇得贏為止 ... :ccc:

頂部
活力寶蹄
虛擬馬主

UID 3496
精華 0
積分 0
帖子 7565
港元 -296 萬
存款 10 萬
聲望 55
閱讀權限 20
註冊 25/12/2006
來自 AF

QUOTE:
原帖由 小武士 於 12/8/2008 03:43 PM 發表
順帶一提 精英大師時代 壟斷高班短途賽

搞到人地咩好望角無得贏喎 仲唔係壟斷?:fff:

咁果陣又係咪要阻止佢壟斷 唔俾佢出賽?

唔好同我講馬唔同人呀 咁講我會恥笑佢:lll:

爆冷...同埋蓮華龜都會俾人...:jjjj:
頂部