賽馬世界

標題: SFC Stable Star 既舍物語攻略
細B
虛擬馬主

UID 3724
精華 2
積分 0
帖子 6328
港元 1856 萬
存款 0 萬
聲望 15
閱讀權限 20
註冊 26/4/2007
來自 Zain
我有隻馬....3-4歲1win都冇.....到5歲係咩已經咩賽都唔報得....佢連500萬下都唔比我報:zzzzzzzzz:   係咪姐係退役??我唔記得舊制係咪咁

頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 21/1/2006

QUOTE:
原帖由 細B 於 31/12/2011 08:30 AM 發表
我有隻馬....3-4歲1win都冇.....到5歲係咩已經咩賽都唔報得....佢連500萬下都唔比我報:zzzzzzzzz:   係咪姐係退役??我唔記得舊制係咪咁

初代馬都冇可能一場都贏唔到,應該係你D操練手法有問題。

擺明比人追擊...點玩...
頂部
巴里斯
活躍會員

07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 2282
精華 0
積分 52
帖子 1488
港元 551 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 9/1/2006
來自 Optimiste=樂天派

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 31/12/2011 12:06 PM 發表

初代馬都冇可能一場都贏唔到,應該係你D操練手法有問題。

三隻都要跑放頭喎...:fff:
頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 巴里斯 於 1/1/2012 12:18 AM 發表

三隻都要跑放頭喎...:fff:

開頭SET 馬唔一定要跑放頭。我而家開始研究四大能力,發現根性同埋SP 先係最後直路既要素。可以咁講,DASH (瞬發) 只係轉灣至直路200米果段,最後200就係比SP 同根性。要贏果幾隻5星馬,SP 同根性一定要爆。(我有一隻完封天秋SAKURA CHETESHO 既馬,根性係最高)。

頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
斯巴達式操馬法,就係一入馬房立即三頭拼先著三次,升根性20點,然後放牧育成牧場1個月,返黎就操坡路,出少....體重COMMENT 就換DIRT + 坡,操到SP 一盃11.5就跑新馬。

頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6031
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008

QUOTE:
原帖由 細B 於 31/12/2011 08:30 AM 發表

一樣遭遇, d馬經常入到三甲, 但就係無一場贏到, 強制退役
然後我就會賴係隻馬屎:yyy:
但實際係隻馬未勝利賽經常入到三甲, 只係贏唔到而已,  應該唔係馬屎既問題:ooo:
頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 keywinner 於 1/1/2012 10:00 PM 發表

一樣遭遇, d馬經常入到三甲, 但就係無一場贏到, 強制退役
然後我就會賴係隻馬屎:yyy:
但實際係隻馬未勝利賽經常入到三甲, 只係贏唔到而已,  應該唔係馬屎既問題:ooo:

一入馬房操三課3頭拼 -> 放牧育成牧場 + 短距離用橫山典跑追,屎馬都一樣可以贏。仲有一招包你一定贏,早熟馬都專登操到4歲先出,跑未出走賽,垃圾馬都必定執一場。

頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6031
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 1/1/2012 09:43 PM 發表
斯巴達式操馬法,就係一入馬房立即三頭拼先著三次,升根性20點,然後放牧育成牧場1個月,返黎就操坡路,出少....體重COMMENT 就換DIRT + 坡,操到SP 一盃11.5就跑新馬。

謝指教, 一於試下咁操先

但仲想問一樣野, 出賽完之後隻馬要點操

通常跑完, 隔四個星期先再跑

期間都唔知點操好, 慢操又減唔到磅, 經常到出賽果日體重就會超標
快操得多又驚隻馬累積太多疲勞:llll:

操一課好定兩課好, 連續操兩課慢操累積疲勞多唔多, 但連操兩課慢又減磅唔多, 好快磅數又變番略重
要快操先減到磅, 體重控制好難
頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6031
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 1/1/2012 10:03 PM 發表

一入馬房操三課3頭拼 -> 放牧育成牧場 + 短距離用橫山典跑追,屎馬都一樣可以贏。仲有一招包你一定贏,早熟馬都專登操到4歲先出,跑未出走賽,垃圾馬都必定執一場。

Good~~~一於照做, 我d早熟馬多數三歲就出:ooo:
夏天果時跑地方馬場有時根本用唔到橫山典騎:www:
現在最煩是唔識點控制馬匹體重, d馬跑完再跑第二場就會超重:ooo:
好多馬贏完第一場之後就唔識點玩, 再贏唔到lor:llll:, 好多次都要放牧完番黎再重新操過先識贏
頂部
巴里斯
活躍會員

UID 2282
精華 0
積分 52
帖子 1488
港元 551 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 9/1/2006
放草回來後,跑完一場後就睇賽程仲有無到兩三週後有得跑,有得跑就單試最慢個隻等隻馬公仔笑就得.
我多素跑完兩場就放草一個月架啦,如果跑三場一操快慢都好容易累到出唔到賽仲要放兩個月草.

頂部
neeDu
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8149
港元 12355 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 15/2/2009
隻game幾大?
頂部
巴里斯
活躍會員

UID 2282
精華 0
積分 52
帖子 1488
港元 551 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 9/1/2006

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 1/1/2012 10:31 PM 發表
隻game幾大?

唔知...你想玩呀...:fff:
頂部
neeDu
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8149
港元 12355 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 15/2/2009
亂玩:yyy:
頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 keywinner 於 1/1/2012 10:07 PM 發表

謝指教, 一於試下咁操先

但仲想問一樣野, 出賽完之後隻馬要點操

通常跑完, 隔四個星期先再跑

期間都唔知點操好, 慢操又減唔到磅, 經常到出賽果日體重就會超標
快操得多又驚隻馬累積太多疲勞:llll ...

一開始我手馬好屎果陣,我會一出完賽就改引伸運動1-2星期,引伸運動係減疲勞同埋會少量提升能力。一開始手馬太差,根本用唔到出賽一次就放牧一次呢招。

頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
最強馬生產方案

經本人上100頭的驗證,最強馬生產父系必定是 Crystal Gilters。原因係此父系系統RED GOD出自NARSLLAUH, 配上帶有NARSLLAUH 血統的ND牝馬則可做成NICKS (4) RED GOD X ND, NARSLLAUH INBREED (SP@@, DASH@, 根@)

Inbreed 效果 http://sanrenpuku365.web.fc2.com/kt2.html
種馬及牝馬DATA
http://sanrenpuku.fc2web.com/frame.html

本人有一匹賽驅就是以此配合 (CRYSTAL GILTER'S X LYHARD X NEVER KNOCK),COMMENT 為 SP, 未, 根,跑東京可做1:32:6,贏甚麼阿媽信最少5馬位。另外一匹同父母兄弟,4歲5月跑東京1400已可做出1:20:9,準備頂點時登錄睇下邊隻勁D。

頂部
細B
虛擬馬主

UID 3724
精華 2
積分 0
帖子 6328
港元 1856 萬
存款 0 萬
聲望 15
閱讀權限 20
來自 Zain
我有隻馬
COMMENT
SP
末腳
根性非凡
早熟

但唔知點解跑完新馬去跑D3歲GII GI 都好似唔夠跑咁...佢講明短途的...但跑1600.1400..去酊最後200-100就企....冇晒變速....隻馬芝一杯3歲已經11.1  轉4歲5月時就10.6

頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 細B 於 3/1/2012 03:29 PM 發表
我有隻馬
COMMENT
SP
末腳
根性非凡
早熟

但唔知點解跑完新馬去跑D3歲GII GI 都好似唔夠跑咁...佢講明短途的...但跑1600.1400..去酊最後200-100就企....冇晒變速....隻馬芝一杯3歲已經11.1  轉4歲5月時 ...

ST 唔夠,你轉操練手法升ST 先。

冇ST COMMENT 既馬隨時跑1600都唔夠氣。3歲夏天GIII 同GII 唔易贏。由於入馬房時根性差30點先滿,玩早熟馬個人建議,3頭拼一盃3課 -> 育成牧場1個月 -> 回來換坡路,出賽前2課3頭拼一盃。咁樣係第一場新馬賽時,根性接近滿點,跑1200先行冇可能輸,回來就改操DIRT + 坡平均能力咁升。

頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
講下SP

個人已經覺悟,最高SP 為10.0

10.0 (星球馬級,配合根性COMMENT 等可與5星RIVAL 馬一戰)
10.5 (國內G1 連霸級,如有ST COMMENT,古馬5冠完全冇難度)
11.0 (國內G1 一勝級,視乎有沒有ST 及根性,有既話都可以接近G1 連霸級)
11.5 (重賞級,加上其餘COMMENT 有可能G1 一勝)
> 12.0 (馱馬級,唔死都冇用,擺係度=浪費馬格。)

暫時我有2匹星球馬級,可惜對戰LEVEL 因沒有ST而只可跑至1800米。果隻5星RIVAL 青葉賞SUMMER SUSPECION,個人已知如何可以打敗佢。(其實我覺得打比既東海帝王比佢仲要強)。

頂部
細B
虛擬馬主

UID 3724
精華 2
積分 0
帖子 6328
港元 1856 萬
存款 0 萬
聲望 15
閱讀權限 20
來自 Zain

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 3/1/2012 03:39 PM 發表

ST 唔夠,你轉操練手法升ST 先。

冇ST COMMENT 既馬隨時跑1600都唔夠氣。3歲夏天GIII 同GII 唔易贏。由於入馬房時根性差30點先滿,玩早熟馬個人建議,3頭拼一盃3課 -> 育成牧場1個月 -> 回來換坡 ...

姐係跑完新馬就用泥+坡路咁操....咁個ST就會升返??

因為我平時操都係多數用呢個....尋日玩個陣就隻馬去到4月跑1600真係冇力....最後200企係度....1400又係....

頂部
細B
虛擬馬主

UID 3724
精華 2
積分 0
帖子 6328
港元 1856 萬
存款 0 萬
聲望 15
閱讀權限 20
來自 Zain
同埋芝一杯時間係要等隻馬到頂點個時間先知隻馬級數....咁3歲時應該點預測呢....

因為我見E家我馬房6-7隻馬....到頂點時都係11.0或以下....但D有D贏完新馬連500萬下都贏唔到

頂部