賽馬世界

標題: (河馬仔專欄)4月9日粉嶺群記牛肉圓豬手評論+『賽馬孖寶鎚』
河馬仔
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20
註冊 11/3/2007
(河馬仔專欄)4月9日粉嶺群記牛肉圓豬手評論+『賽馬孖寶鎚』

『馬場樂子(妹)』: 性格開朗之大頭蝦,喜歡嘗試新奇的食物。

『Mary CHAN』: 馬場樂子的好朋友,搞笑役,今次會發現她嗜辣的特性。

(文章部份)

樂子 : 平日我們多數去新界西北或者九龍區的食店,今次我們就去北區呢。

Mary : 的確真係好少去北區呢!但其實北區都有好多好多好旺嘅地方,例如今日所講的粉嶺聯和墟。

樂子 : 好像聯和墟是二次大戰後才建設的,一些古建築如聯和市場都是這兒的標記呢。

Mary : 而去到這兒,就不能不題群記牛肉圓豬手了。

樂子 : 嘩,現在雖然都不是午餐時段,食客很多呀!

Mary : 店內仲多啦。

樂子 : 真係好熱鬧呢,這兒一定有招牌美食,牆上有一張menu,但下面的價目就真的不懂呢。

Mary : 我小學個陣學過噃。丸腩粉麵廿五蚊呢。

樂子 : 原來這些符號是這樣代表,不過這兒主要食物之選擇都是豬手牛肉圓,都一定要試呢!

樂子 : 湯底算幾清,河粉量都不少,當然咬咬牛肉圓先。好富彈性而且脆口,味道就不搶喉,比在其他地方吃到的都特別呢。

Mary : 至於豬手方面厚肉之餘,以清湯煮之下好像充滿牛骨味,而豬手肉質好像過冷河般皮爽而肉嫩。

MARY CHAN---對牛肉圓及豬手之評分 :

樂子 : 這個又是什麼東東??

Mary : 這個就是家鄉炸卷呢,北方亦有道美食叫做炸卷果的,但這個包牛肉的。感覺有點似腐皮卷包牛肉,不過由於整得太乾,加上味道偏重味,在口中咀嚼的感覺真的一般。

馬場樂子---對家鄉炸卷之評分 :

Mary : 不過這兒有一樣東西,被香港很多食客讚過不停的。更有人是專程為這東西而來呢,樂子您點少少上去牛圓同埋豬手試試。

樂子 : 唔~~入到口中除了麻辣之餘,更有陣陣在香港食過之辣椒油中食不到的辣椒香,而輕輕的麻更能減卻食物油膩之感覺。

Mary : 食起來感覺上仲像有點點的蒜香,真係點極都點唔停,難怪咁多食客都為呢碟辣椒油回味無窮呢,如果有得賣就好了。

MARY CHAN---對辣椒油之評分 :

累積賺蝕 = - $14590

(以下分析只是河馬仔個人觀點,注數只是河馬仔自己會買的,僅屬參考而已,賽馬沒有必勝,絕不可以孤注一擲或投注過度。)

第六場 :
1. 印度光輝 - 此駒今季遲遲回勇,到近季尾減夠分後到上場才有回入圍表現。回師田草就更正路,此程亦是接近最拿手,仲要用回最佳配搭勞愛德,看來今場已是低位撈底好機會。
14. 喜相逢 - 此駒上四班後雖然感覺上好像稍稍唔夠班,但其實升班後三仗都見塞車擠阻,特別上場復出後在不利後追之情況下在最後二百米走勢良佳,不過最後見在窄位中收慢,基本上有入圍條件,今仗增程亦合此馬發揮其竄勁。

第七場 :
7. 大快人心 - 上仗入直路後原本見到一字散開以為有機會衝贏,只可惜居然唯獨此駒塞車到最後一百才可突圍狂追,輸運而已。現時跑千四較千六好衝勁,上場退出後快快復課,今仗只要有馬肯帶放就對此駒極為有利。
9. 辣得醒 - 此駒雖然之前晨操出腳走勢麻麻但早早已見走勢,更好的一點就是此馬不畏群,在此跑道是重要有利要素。上仗如非內閃未能盡情發力的話早可產生極大威脅,底牌未見之馬要提防。

『賽馬孖寶鎚』 (TOTAL : $1520)

獨贏
第六場 :
1. 印度光輝 : $200
14. 喜相逢 : $200
第七場 :
7. 大快人心 : $200
9. 辣得醒 : $200

三重彩複式馬膽 ($5注) :
第六場 :
1. 印度光輝 + 14. 喜相逢 膽拖 全餐 : $360
第七場 :
7. 大快人心 + 9. 辣得醒 膽拖 全餐 : $360

春天又來了,今次到兩位看板娘馬場彩珠和司馬蓮華出現,大家互換頭飾,換一換好心情,可能是一個好嘗試呢。

今次由河馬仔設計及監製、由香港同人組織風林火山之畫師---Mocha繪製而成。以<共享創意 署名-非商業性 3.0 香港 授權條款>發放。

*(圖中所述之故事及看板娘人名純屬虛構、如有雷同、實屬巧合。)

MSN:hippoatwork2006@yahoo.com.hk
BLOG:http://hkheadline.com/blog/list_blog_express.asp?f=2SRIYD8XQF150946

頂部
iceson
虛擬馬主

2006年RW活躍會員十傑   06-07年度馬場大亨 - 傑出人馬賞   09-10年度馬場大亨 - 傑出表現賞  
UID 2407
精華 1
積分 1938
帖子 7104
港元 16329 萬
存款 0 萬
聲望 7800
閱讀權限 20
註冊 31/1/2006
來自 piano
我去過一次咁大把, 好似得牛丸同豬手2款, 由於我唔鐘意食豬手,
牛丸麵又唔覺有咩咁特別
頂部
mR.偉
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 5497
精華 1
積分 0
帖子 17231
港元 801 萬
存款 10 萬
聲望 19
閱讀權限 20
註冊 30/11/2009
來自 鳥托邦
牛丸我至愛
頂部
河馬仔
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 iceson 於 7/4/2012 08:14 PM 發表
我去過一次咁大把, 好似得牛丸同豬手2款, 由於我唔鐘意食豬手,
牛丸麵又唔覺有咩咁特別

我覺得佢個辣椒油就真係好特別呢

MSN:hippoatwork2006@yahoo.com.hk
BLOG:http://hkheadline.com/blog/list_blog_express.asp?f=2SRIYD8XQF150946

頂部
racecourse168
三星會員

UID 4597
精華 0
積分 0
帖子 105
港元 290 萬
存款 0 萬
聲望 16
閱讀權限 10
註冊 10/5/2008
我記得n年前去過一次,唔係太特別,仲好鬼迫添

頂部
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10868
港元 13021 萬
存款 5000 萬
聲望 422
閱讀權限 102
註冊 4/10/2003
e ... 睇到張相 好熟 原來真係豬手店

隔離有間泰國餐廳仔都食得下的 ...

頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 7/4/2012 11:09 PM 發表

斜對面仲有間爵士拉麵都好想試試呢

頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 racecourse168 於 7/4/2012 10:55 PM 發表
我記得n年前去過一次,唔係太特別,仲好鬼迫添

當日我都迫到阿媽都唔認得,我係今集<賽馬WQT>都有講

頂部
iceson
虛擬馬主

2006年RW活躍會員十傑   06-07年度馬場大亨 - 傑出人馬賞   09-10年度馬場大亨 - 傑出表現賞  
UID 2407
精華 1
積分 1938
帖子 7104
港元 16329 萬
存款 0 萬
聲望 7800
閱讀權限 20
來自 piano

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 7/4/2012 11:09 PM 發表

呢條街都好多野食下
頂部
iceson
虛擬馬主

UID 2407
精華 1
積分 1938
帖子 7104
港元 16329 萬
存款 0 萬
聲望 7800
閱讀權限 20
來自 piano

QUOTE:
原帖由 河馬仔 於 7/4/2012 11:15 PM 發表

斜對面仲有間爵士拉麵都好想試試呢

呢間好似不定期開, 有時見佢凈係開 18:00 - 22:00 左右,
做得幾個鐘生意, 好似唔憂咁
頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場

QUOTE:
原帖由 河馬仔 於 7/4/2012 10:31 PM 發表
我覺得佢個辣椒油就真係好特別呢

下次帶埋個樽去裝

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 iceson 於 7/4/2012 11:25 PM 發表

呢間好似不定期開, 有時見佢凈係開 18:00 - 22:00 左右,
做得幾個鐘生意, 好似唔憂咁

個間我未試過,但聽到的食評都幾極端的

頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 7/4/2012 11:59 PM 發表

下次帶埋個樽去裝   

唔得架,佢個度都係一人俾得一細碟,好鬼少

頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20
是日『賽馬孖寶鎚』投注紀錄
(世界波退出、總數為$1490。)

頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

是日<河馬仔賽馬專欄>之心水結果由看板娘馬場樂子報導
(賽果不似預期)

是日賽馬模擬賺蝕 : - $1490

累積賺蝕 = - $14590 - $1490 = - $16080

頂部