賽馬世界

標題: 遠征難度果然甚高,原本以為天久仲可以穩入前5.
美好前程
資深會員

UID 6602
精華 0
積分 0
帖子 385
港元 452 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 1/2/2012
遠征難度果然甚高,原本以為天久仲可以穩入前5.

好喜歡只天久,具D神色真系好鎮定,睇黎遠征難度非常高,睇翻澳港杯:爆燈可以贏香港馬一條街既,證明狀態真系非常重要,加埋去到適應能力,同埋步速,所以話當年靚蝦王幾次遠征成績咁好,說明只馬真系香港歷史以來最好既1哩馬!

百勝威假假地都贏過原居民,點解唔配做97年馬王?做馬王的依據不是要有級際賽頭馬,而是要睇當年的表現,岩岩過年就系無馬贏到國際賽,唯獨百勝威兩場國際賽均入前3。
頂部
美好前程
資深會員

UID 6602
精華 0
積分 0
帖子 385
港元 452 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 1/2/2012
不過亦都要贊翻 愛倫D功力。。。。

百勝威假假地都贏過原居民,點解唔配做97年馬王?做馬王的依據不是要有級際賽頭馬,而是要睇當年的表現,岩岩過年就系無馬贏到國際賽,唯獨百勝威兩場國際賽均入前3。
頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場
香港馬主心頭過高

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部
阿源
超級版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3816
精華 3
積分 0
帖子 17648
港元 1818 萬
存款 0 萬
聲望 115
閱讀權限 101
註冊 5/6/2007
來自 Optimiste
天久千六嫌長,再遇到快步速,一D機會都無

頂部
何良
活躍會員

UID 3623
精華 0
積分 0
帖子 764
港元 580 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 12/3/2007
精彩日子外父咁外,,韋達以為隻馬好超班
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29105
港元 2379 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
頭 1200 燒到 1.07.3
乜蛇都死

香港 1200 紀錄時間都係生輝 1.07.5 ja

柏高又中
頂部
金碧明珠
虛擬馬主

06-07年度馬場大亨 - 傑出職員賞。  
UID 3447
精華 0
積分 0
帖子 8860
港元 2002 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 28/11/2006
來自 FIND THE WAY
猛虎不及地頭蟲   贏輸乃兵家常事  處之泰然
頂部
天使小帕
資深會員

UID 6360
精華 5
積分 0
帖子 298
港元 740 萬
存款 0 萬
聲望 12
閱讀權限 10
註冊 14/10/2011

QUOTE:
原帖由 阿源 於 3/6/2012 03:01 PM 發表
天久千六嫌長,再遇到快步速,一D機會都無

安田條坡好似要多100米氣量。天久覺得1400最啱。加上D步速

香港賽馬史上最強中距離馬王---雄心威龍
頂部
天使小帕
資深會員

UID 6360
精華 5
積分 0
帖子 298
港元 740 萬
存款 0 萬
聲望 12
閱讀權限 10
註冊 14/10/2011
頭馬時間1分31秒3。。。D日本仔系未癡線噶

香港賽馬史上最強中距離馬王---雄心威龍
頂部
美好前程
資深會員

UID 6602
精華 0
積分 0
帖子 385
港元 452 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 1/2/2012
天久1200嫌短1600嫌長,1400又少賽事.....

不過我鍾意具D面部表情真系好鎮定,好醒神............

頂部
Akechi_Yau
活躍會員

UID 3073
精華 0
積分 2
帖子 5975
港元 450 萬
存款 10 萬
聲望 14
閱讀權限 10
註冊 15/7/2006

QUOTE:
原帖由 天使小帕 於 3/6/2012 04:24 PM 發表
頭馬時間1分31秒3。。。D日本仔系未癡線噶

日本d 1000米閒閒地都53,4秒...

頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6665
港元 844 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006
シーズンレコード: 1:34.0 基準タイム 牡3歳 
ベストレコード : 1:31.4 ダノンシャンティ 牡3歳 蛯名 正義
都係快左1線姐其實

頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48021
港元 2830 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 Akechi_Yau 於 3/6/2012 06:36 PM 發表

日本d 1000米閒閒地都53,4秒...

咁係因為新潟直路落斜

頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6025
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008
天久今季跑太多了, 而且場場都搏盡, 你話集中跑香港就話頂得順, 佢仲要周圍飛
精彩日子情況一樣, 由十一月開始跑, 連跑左好似八九場, 到季尾先黎遠征跑安田, 體力早不是處於最佳狀態
相反日本仔d馬先係跑到季中, 隻隻都夠晒體力又有狀態, 無得鬥其實好正常

睇番以往靚蝦王同埋牛精福星遠征安田成功例子, 不難發現, 兩匹馬其實季內未算拼搏得太盡, 靚蝦王贏果年有大賽練馬師愛倫作訓練部署, 將安田部署為季內第七戰, 係體力充沛下蓄銳一擊成功獲勝
跟住果年大敗的主因就是略嫌隻馬季內跑多左

至於牛精福星本身馬慢熱, 到季尾隻馬先黎料, 跑頭果幾場當熱身, 去到安田隻馬先到Top fit, 所以先贏到

日本d短途馬係廢, 但d一哩中距離馬真係隻隻都係老虎, 有心要贏安田必須要經過精心部署, 如果天久下年仲想跑安田, 我諗呢場輸左之後就要部署定下年的參賽計劃
頂部
何良
活躍會員

UID 3623
精華 0
積分 0
帖子 764
港元 580 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 12/3/2007
講真輸就係輸啦,,每年安田輸左都有人話6月D香港馬已經博到殘,,既然明知係咁就唔好去啦,,輸得咁肉酸幾冇謂呢
頂部
飛龍
虛擬馬主

06-07年度馬場大亨 - 傑出人馬賞  
UID 2181
精華 0
積分 80
帖子 1439
港元 1095 萬
存款 0 萬
聲望 43
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
跑主場個個都跑高D
香港馬跑返沙田都係贏啦
頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6025
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008

QUOTE:
原帖由 何良 於 3/6/2012 09:47 PM 發表
講真輸就係輸啦,,每年安田輸左都有人話6月D香港馬已經博到殘,,既然明知係咁就唔好去啦,,輸得咁肉酸幾冇謂呢

輸唔係罪喎, 有得跑國際G1已經係一種光榮
跑馬話唔埋架, 而且計實力呢兩匹馬的確有力一爭, 過黎競爭下也是件好事
唔好成日就只著重輸贏呢方面

敗筆係如果呢兩匹馬真係有心搏呢一場安田, 係部署上唔算太理想
天久如果真係想贏呢場, 季內跑少一兩場, 飛少幾轉肯定會更好
都係唔好彩, 如果佢係飛去新加坡跑果場短途, 唔係黎跑安田, 機會一定較大

精彩日子實力肯定有, 但今日狀態唔好, 輸左都無可奈何
頂部
Kris
虛擬馬主

2006年RW活躍會員十傑  
UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 &lt;i&gt;天使小帕&lt;/i&gt; 於 3/6/2012 04:24 PM 發表&lt;br /&gt;<br />
&lt;img src="images/smilies/smile_27.gif" smilieid="536" border="0" alt="" /&gt; &lt;img src="images/smilies/smile_27.gif" smilieid="536" border="0" alt="" /&gt; 頭馬時間1分31秒3。。。D日本仔系未癡線噶&lt;img src="images/smilies/smile_27.gif" smilieid="536" border="0" alt="" /&gt; &lt;img src="images/smilies/smile_27.gif" smilieid="536" border="0" alt="" /&gt; &lt;img src="images/smilies/smile_27.gif" smilieid="536" border="0" alt="" /&gt;

&lt;br /&gt;<br />
<br />
<br />
日本用flying start計時衝行兩步先開始計(香港係由閘箱跳出嚟個下計), 加埋地快時間快過香港好合理, 你check返榮進寶蹄或者三連冠羸香港一7哩係沙田做唔做得返咁嘅時間?

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 keywinner 於 3/6/2012 09:37 PM 發表
天中茼h了, 而且場場都搏盡, 你話集中跑香港就話頂得順, 佢仲要周圍飛
精彩日子情況一樣, 由十一月開始跑, 連跑左好似八九場, 到季尾先黎遠征跑安田, 體力早不是處於最佳狀態
相反日本仔d馬先係跑到季中, 隻隻 ...

蔡生馬出名正常唔會狀態跑跑下大跌既..........唯一可能係谷左大半季已經爆左頂先會咁
再加上遠征, 消耗更多體力..

頂部
S.WEEK
版主

UID 2148
精華 3
積分 2153
帖子 37270
港元 129 萬
存款 10 萬
聲望 25
閱讀權限 100
註冊 31/12/2005

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 4/6/2012 12:10 AM 發表

蔡生馬出名正常唔會狀態跑跑下大跌既..........唯一可能係谷左大半季已經爆左頂先會咁
再加上遠征, 消耗更多體力..

成隻馬瘦到見骨,咁都叫有狀態
頂部