賽馬世界

標題: (河馬仔專欄)6月17日長沙灣和味館家常小菜評論+『樂子賽馬茶餐』
河馬仔
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20
註冊 11/3/2007
(河馬仔專欄)6月17日長沙灣和味館家常小菜評論+『樂子賽馬茶餐』

『馬場樂子(妹)』(18) : 網上賽馬節目之看板娘,負責報導賽馬結果,兼任賽馬節目之秘書。

『馬場彩珠(姐)』(18) : 樂子的孖生家姐,在網台節目中除了負責報逢二四(六或日)之攪珠結果外,亦會負責客串一些感情節目。

『Mary CHAN』(18) : 馬場姊妹的大學同學及網台同事,負責攝影之外亦負責在青春節目中客串。

『司馬蓮華(姐)』(18) : 馬場姊妹的大學同學及網台同事,喜歡唱歌跳舞,間唔中在電台節目中唱下歌。

(文章部份)

樂子 : 今日我地大圍枱人一齊食飯,家常菜就最啱啦。

蓮華 : 每人都可以食到歡喜的餸菜,不夠的話又可以加一兩碟。

Mary : 小菜館真係度度都有,呢間蓮華話有時都會同屋企人來食下晚飯小菜,今次就試下蓮華嘅選擇啦。

蓮華 : 點菜之前不如我和Mary去洗一洗東西吧,您們看看有什麼要點的唄。

樂子 : 其實有咁多樣餸,不如就逐幾樣講呢。

樂子 : 菠蘿咕嚕肉+豬什煲+家鄉焗魚腸,咕嚕肉較預期甜,味道及脆口程度尚可以。豬什煲料非常足而且多配菜,食得麻辣的朋友應該幾喜歡,最好就係豬什食落都覺得清洗算乾淨。而家鄉焗魚腸這個焗得唔錯,焗得夠香之餘魚腸份量適中,而且夠厚,頗有層次。

馬場樂子 --- 對菠蘿咕嚕肉+豬什煲+家鄉焗魚腸之評分 :

蓮華 : 沙白雞+刴淑蒸鮮魚雲+蒙古烤羊排骨,鮮雞加上沙白煮成湯,白色的湯充滿了雞和沙白的精華,雞肉比較預期中滑。刴淑蒸鮮魚雲一道菜就對嗜辣嗜吃魚的朋友來說,應該會是一定會試的。魚雲很滑而不覺泥味,加上酸酸辣辣的味道,配酒真的很好吧。而蒙古烤羊排骨加上孜然粉,肉算香,只是羊騷味就欠了少少呢。

司馬蓮華 --- 對沙白雞+刴淑蒸鮮魚雲+蒙古烤羊排骨之評分 :

Mary : 清炒時菜+京都骨+砵酒焗魚雲+石岐乳鴒崧,炒菜算唔油啦亦唔算老,京都骨比咕嚕肉處理得好,好似金沙骨般一條過亦夠蜜味。砵酒焗魚雲嘅惹味程度可能原及落了辣椒嘅刴淑蒸鮮魚雲,不過仍然冇泥味。石岐乳鴒崧以生菜包加丁粒乳鴒肉,肉算炒得唔老,味道就唔覺太突出,不過可以當作餐前小食。

Mary CHAN --- 對清炒時菜+京都骨+砵酒焗魚雲+石岐乳鴒崧之評分 :

樂子 : 家姐都來啦~~

彩珠 : 頭抽雞煲+台式絕技炒蛋+薑蔥蠔+蒸蟶子,頭抽雞煲熱辣辣以煲仔上,味道雖然不會有很濃烈的味道不過輕輕的鹹味又帶起鮮雞肉味。台式絕技炒蛋一項真的要讚呢,雖然只是蛋+菜脯+崧子,不過蛋餅的內部是非常滑,有點點牛奶質感而充滿蛋香,加上菜脯一點都唔過鹹,要讚的功夫呢。薑蔥蠔用鐵板上,算是熱辣辣而蠔肉感覺算是滑滑呢。蒸蟶子加上粉絲蒜泥,不太油蟶子新鮮就足夠了。

馬場彩珠 : 對頭抽雞煲+台式絕技炒蛋+薑蔥蠔+蒸蟶子之評分 :

樂子 : 到最後嘅砵酒焗蠔+蒸魚+椒鹽鴨下巴,砵酒焗蠔蠔本身外表脆脆地之外,甜甜地嘅味道加上頗肥嘅蠔肉,感覺上層次更豐富。蒸魚食得到係新鮮魚冇乜電油味,OK可接受。椒鹽鴨下巴都幾得意,主要係食近脷同埋下巴底嘅肉呢,鹹鹹香香用手食送啤酒真係唔錯。

馬場樂子 --- 對砵酒焗蠔+蒸魚+椒鹽鴨下巴之評分 :

累積賺蝕 = - $18569.5

(以下分析只是河馬仔個人觀點,注數只是河馬仔自己會買的,僅屬參考而已,賽馬沒有必勝,絕不可以孤注一擲或投注過度。)

第十場 :

5. 金刀銀鑽 - 此駒在英國跑三次兩勝及一次第二,所負之一場之頭馬乃負於及後在一級賽負於活頓鎮之Utley。而此駒在該場最後兩步已篤定跑第二之下已收韁,而此駒及後跑法都以跟中前跑取勝,而絕非如上場入直路後留到包大尾才追,而當天騎師岳禮華用極短之韁繩發揮,推騎幅度及效率其實真係好難公平地評價。柏寶晨操以往已操此駒多時,今次杜利萊一有此駒跑已連續操兩課,減肥之餘亦乖了好多,全場潛藏最高應是此駒不能忽視。

其餘選擇要近期已踏入復甦期而上場走不利場地之「進取」,開始跑近而走勢漸穩之「好心思」,上場追勢變強而晨操連續兩次與三駒拍跳而次次領先之「銀子彈」。

第十一場 :

3. 威利旺旺 - 雖然近仗在大長途真係冇以前般有如此威力,但前近猶在。雖然父系的確在香港之泥地戰績較差,但近兩仗其實開始火氣旺了不少,特別在近期的泥閘中可輕鬆跳贏力騎之大家勝利。而近兩場之對手其實強到香港最強,今場對手已大幅減弱而此駒負磅只較上場公開賽加一磅,只要今次泥地並非大利後上的話,此駒其實今場相對贏面頗大。

其餘選擇要泥地已證明實力之「摩法神采」,確分漸盡但泥地又喜抽好檔之「傲男」,上場輸塞車而泥地有戰績之「玉峽生輝」。

『樂子賽馬常餐』 (TOTAL : $960)
連贏 ($780)
第十場 : 5. 金刀銀鑽 膽拖 全餐 ($30注) : $390
第十一場 : 3. 威利旺旺 膽拖 全餐 ($30注) : $390

位置Q過關二串一 ($180)
第十場 : 5. 金刀銀鑽 + 7. 進取 + 10. 好心思 + 11. 銀子彈
第十一場 : 2. 摩法神采 + 3. 威利旺旺 + 6. 傲男 + 10. 玉峽生輝
($5注)

『司馬蓮華(姐)』(18) : 來自潮州的大學同學,性格溫柔,有時喜歡不必要之妄想。對煮食興趣頗大,特別是潮州食物。在假日偶然會開私房形式的女僕Cafe,名為『潮州メイドCafe』,在餐牌中亦會加上馬場彩珠寄賣的小甜品...

『司馬騏綵(妹)』(18) : 司馬家的領養妹妹,小時候因車禍失去左手,但她亦向成為畫師的夢想努力。外表文靜但內裡怕寂寞,間中愛向司馬蓮華撒嬌。

以下是司馬姐妹、蓮華(姐姐)及騏綵(妹妹)之對話。

蓮華 : 今天Cafe終於到了打烊時間呢,開工之前見到水果店的老闆。他說上次我弄的茶粿好好味道,送給我這個香氣飄飄的夕張哈密瓜。雖然這個瓜很細,不過妹妹好喜歡食呢。趁妹妹在點數的時候,切半個一齊試試吧。

(在廚房切好後,蓮華拿出雪好的哈密瓜來。)

蓮華 : 妹妹,啊,您換了之前的短袖女僕服呢。雖然你之前說過在工作時一定要穿長袖女僕服,原來短袖都好合身啦。

騏綵 : 短袖的工作時好像方便多呢,姐姐,好香的哈密瓜香氣。

蓮華 : 知道你喜歡食哈密瓜嘛,張開口試下味道,呀~~~~

騏綵 : 嘩~~好味道耶,姐姐也一定要試一塊,呀~~~~

此Wallpaper由河馬仔設計及監製、由香港同人組織毒薔蝕骨之畫師---Kamui繪製而成。

以上各圖均以<共享創意 署名-非商業性 3.0 香港 授權條款>發放。

*(圖中所述之故事及看板娘人名純屬虛構、如有雷同、實屬巧合。)

MSN:hippoatwork2006@yahoo.com.hk
BLOG:http://hkheadline.com/blog/list_blog_express.asp?f=2SRIYD8XQF150946

頂部
富源
活躍會員

UID 4839
精華 0
積分 0
帖子 16494
港元 900 萬
存款 0 萬
聲望 18
閱讀權限 10
註冊 16/9/2008
威利旺旺同大家勝利課彈閘我都想睇

上馬會網睇番亞視個節目竟然無=.=

不過河馬兄咁講就ok了

我自己就串埋齊歡笑同卡通飛飛

3隻未跑過泥地既馬...博下大霧
頂部
河馬仔
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 富源 於 16/6/2012 10:31 PM 發表
威利旺旺同大家勝利課彈閘我都想睇

上馬會網睇番亞視個節目竟然無=.=

不過河馬兄咁講就ok了

我自己就串埋齊歡笑同卡通飛飛

3隻未跑過泥地既馬...博下大霧

個日泥閘好似得CABLE之前跑星期三個D晨操片見到,所以當時已寫下筆記存記呢...

富源兄,如有好食的小菜請多多介紹呢

MSN:hippoatwork2006@yahoo.com.hk
BLOG:http://hkheadline.com/blog/list_blog_express.asp?f=2SRIYD8XQF150946

頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20
6月17日河馬仔『樂子賽馬茶餐』投注紀錄
(是日投注總數 $960)

頂部
富源
活躍會員

UID 4839
精華 0
積分 0
帖子 16494
港元 900 萬
存款 0 萬
聲望 18
閱讀權限 10
註冊 16/9/2008

QUOTE:
原帖由 河馬仔 於 16/6/2012 11:15 PM 發表

個日泥閘好似得CABLE之前跑星期三個D晨操片見到,所以當時已寫下筆記存記呢...

富源兄,如有好食的小菜請多多介紹呢

唔怪得啦!原來得有線有得睇

介紹野食我都係睇你架咋!haha~

小菜一時間我都醒唔起邊到好食~記憶中好多時都整得好鬼死咸
頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 富源 於 16/6/2012 11:34 PM 發表

唔怪得啦!原來得有線有得睇

介紹野食我都係睇你架咋!haha~

小菜一時間我都醒唔起邊到好食~記憶中好多時都整得好鬼死咸

多謝您次次都睇先!!!

小炒偏鹹有時可能係d小廚的技兩,博人飲多幾杯

頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

是日<河馬仔賽馬專欄>之心水結果由看板娘馬場樂子報導
(過到關都係要輸哂所有全餐Q。)

是日賽馬模擬賺蝕 : - $960 + $136 = - $824

累積賺蝕 = - $18569.5 - $824 = - $19393.5

頂部