賽馬世界

標題: 不愉快經歷 後悔做馬主 (孫柏文)
willandgrace
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2666
精華 0
積分 162
帖子 3375
港元 20740 萬
存款 240 萬
聲望 377
閱讀權限 20
註冊 11/4/2006
不愉快經歷 後悔做馬主 (孫柏文)

頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World
唔想搞咁多嘢好簡單啫:退撚咗佢咪乾手淨腳囉!

頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 6088
港元 2965 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/12/2006
來自 Sweet Memory
(編按:練馬師養馬數目在馬會網頁「馬匹資料」一欄中可看見)

呢句做咩姐...

頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 小武士 於 14/8/2015 18:43 發表

呢句做咩姐....

即係作者同馬經編輯有牙齒印,今次就明跣佢。

頂部
balljai923
虛擬馬主

UID 6321
精華 0
積分 0
帖子 3787
港元 3521 萬
存款 10 萬
聲望 829
閱讀權限 20
註冊 27/9/2011
來自 Optimiste;RW賽馬台
哦 !

頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 6088
港元 2965 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
BTW 呀OP生 你咁垃圾

丫唔係 你匹馬咁垃圾

不如就幫佢退役啦

到時大家都熱烈地彈琴熱烈地唱

何~~~樂~~~而不為呢?

頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 6088
港元 2965 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
回復 #4 Running 的帖子

連個編輯都覺得佢on9

頂部
雄心威龍 (JRA圍威喂團Zain)
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22771
港元 720 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
註冊 3/10/2012
來自 慧星劍=螢火蟲=Agnes
學麟轉乾坤谷底反彈,一季五捷在望呢,到時咪威威,咁就唔會後悔喇

玩一人多號就算,仲要厚顏無恥叫班同團幫你一齊玩圍威喂,玩個網遊玩到咁無品,都真係幾佩服。
David同馬俠,身為版主,幫親不幫理;Zain團其他幾個圍威喂仲玩到咁撚高興,佩服!恥與你地為伍,從此退出RW。
最後,感謝RW真誠幫助過小弟的版友們,有緣將來再會。此號就此永不登錄。
頂部
May_Be_83
虛擬馬主

UID 3026
精華 0
積分 0
帖子 4878
港元 2637 萬
存款 11 萬
聲望 118
閱讀權限 20
註冊 25/6/2006
來自 HK
編者按先至最頂癮

頂部
Kurofune
虛擬馬主
芦毛ソ怪物

UID 6718
精華 0
積分 0
帖子 13703
港元 29730 萬
存款 10 萬
聲望 1220
閱讀權限 20
註冊 9/3/2012
來自 Anfield
回復 #4 Running 的帖子

人地編輯夠誠實

小弟新手上路,希望各位支持一下:https://kurofunehkracing.wordpress.com/
JRA名下馬匹:
Satono Noblesse(里見貴族-GⅢ橫鋼)
Chocolat Blanc
Globe Theatre (莎翁劇場)
Red Avancer
Edenhall
Red Majeur
Tricolore Bleu
Red Lucia

頂部
新水星
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 2204
精華 0
積分 195
帖子 5862
港元 6929 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
來自 烏托邦
轉倉轉到咁X多野講的一定不是好馬主。

HK:發財先鋒(紐)、龍船狀元(愛)、(嘉應傳承(愛))、(安騁(美))、摩界(紐)、智取神駒(智)、大至尊(愛)
JRA:Hayayakko(夏威夷王),Mama Cocha(黑船),Hyams Beach(Drefong),Kalpa(滿樂時),Amante Bianco(Henny Hughes)
頂部
雄心威龍 (JRA圍威喂團Zain)
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22771
港元 720 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
註冊 3/10/2012
來自 慧星劍=螢火蟲=Agnes
回復 #11 新水星 的帖子

邊使轉,係個正常人都知
得佢自己唔知姐

玩一人多號就算,仲要厚顏無恥叫班同團幫你一齊玩圍威喂,玩個網遊玩到咁無品,都真係幾佩服。
David同馬俠,身為版主,幫親不幫理;Zain團其他幾個圍威喂仲玩到咁撚高興,佩服!恥與你地為伍,從此退出RW。
最後,感謝RW真誠幫助過小弟的版友們,有緣將來再會。此號就此永不登錄。
頂部
ayaya9992003
虛擬馬主

UID 2295
精華 0
積分 563
帖子 16637
港元 60 萬
存款 392 萬
聲望 6
閱讀權限 20
註冊 12/1/2006
來自 Aegean Coast

QUOTE:
原帖由 小武士 於 14/8/2015 06:43 PM 發表

呢句做咩姐...

馬會官網資料對比其他地方官方機構已經好齊全  數一數二

佢唔識搵

頂部
CJ.
虛擬馬主

UID 6279
精華 0
積分 0
帖子 21046
港元 3295 萬
存款 10 萬
聲望 392
閱讀權限 20
註冊 11/9/2011
來自 HK
不過,首先邊位練馬師仲有位呢?上網摷,作為個馬主,馬會網頁完全冇用。喺「練馬師資料」下,根本冇資料講每個倉有幾多馬,國家機密咁。

ON9 無極限

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29084
港元 2434 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
回復 #13 ayaya9992003 的帖子

搵 練馬師養馬數 易過搵 D 財茄 持有咩貨 N 倍
(人地係佢財演 佢係財茄喱啡 )

柏高又中
頂部
富源
活躍會員

UID 4839
精華 0
積分 0
帖子 16311
港元 900 萬
存款 0 萬
聲望 18
閱讀權限 10
註冊 16/9/2008
其實點解可以有專欄
頂部
魚仔餅 (魚仔)
版主

UID 2622
精華 2
積分 858
帖子 17715
港元 1162 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 100
註冊 28/3/2006
來自 跑馬地
退役慳番D養馬費,去過冇未來既馬房。

果然O9睇賓周
頂部
光輝深處
活躍會員

UID 6530
精華 0
積分 0
帖子 3390
港元 147 萬
存款 10 萬
聲望 5
閱讀權限 10
註冊 27/12/2011
換馬

頂部
駿先鋒 (Splendid Patrol)
虛擬馬主

UID 6069
精華 2
積分 0
帖子 50558
港元 4465 萬
存款 2800 萬
聲望 2820
閱讀權限 20
註冊 30/4/2011
來自 Liverpool
孫柏文今日要分享一個故事,如有雷同,純屬oh well。
禮拜六早上,OP起身第一件事,就係睇吓自己部手提電話。點知一睇,就見到練馬師XS嘅短訊:「OP,因馬會剛打電話給我,馬匹數量過了馬房數目上限便須罰錢,我想請您幫一個忙,暫時將您匹馬轉馬房,我馬房一有位便馬上與您聯絡,不好意思,為您帶來不便。XS」
OP一睇諗:「嘩!俾人趕走!」事源OP同三個拍檔,四人一齊夾份養馬。點知匹馬來咗香港差不多兩季,斗零獎金都未贏過。不過匹馬暑假落到得廿幾分,來季唔係冇機會。甚至練馬師XS本身都歷年來話匹馬喺四班都有機會。點知,練馬師辭職。
咁四個收到辭職信冇話唔開心,始終都係part of the game。馬會定下60匹馬嘅上限,取捨就係必然。
不過,隨之而來嘅問題就係去邊呢?件事突如其來,仲要嗰刻深覺匹馬「此地不宜久留」,OP都想嗰日走。不過,首先邊位練馬師仲有位呢?上網摷,作為個馬主,馬會網頁完全冇用。喺「練馬師資料」下,根本冇資料講每個倉有幾多馬,國家機密咁。(編按:練馬師養馬數目在馬會網頁「馬匹資料」一欄中可看見)
仲要可以攞到馬房聯絡資料嘅賽事部禮拜六唔返工。所以,想呼籲所有練馬師,你想掃馬走,都等到賽事部返工先。因為你急想人走,人哋都要搵到棲身之所先。
好啦,四個拍檔總動員四出刮電話號碼,因搵唔到聯絡資料,唯有等到賽事部返工啦。OP禮拜一起身九點幾,打俾賽事部,搵練馬師電話號碼。點知賽事部有位中女職員態度極惡劣就咁一句:「呢個係managing partner先攞得,你叫佢打電話來。」嗰吓OP差啲F出來。
練馬師想匹馬走,OP同拍檔想走,馬會網站冇用,搞到四個柏檔總動員去搵,而四個中的managing partner本身自己都搵緊。OP話點知個練馬師喺你馬會想罰款下,因匹馬走得慢,打跛匹馬去攞位。咁急,賽事部同佢講呢啲?到managing partner攞電話號碼時,馬會只肯俾馬房地線電話,仲要冇人聽!OP最後要搵佢寫專欄嘅報紙,問馬版編輯,先攞到練馬師手提電話號碼,whatsapp佢。
OP話,由抽到馬嗰刻開始,就算匹馬幾冇用甚至被人掃走,從來未後悔做馬主。直至到經歷過懇求賽事部賜資料,第一次有衝動唔想養馬。賽事部good job!

copy 一次先

孫柏文個網上專欄,
有幾次同即時新聞個篇有唔同, 有頭冇尾

e.g.
http://hk.racing.nextmedia.com/a ... amp;tt_cat=17035007

http://hk.racing.nextmedia.com/a ... amp;tt_cat=17035007

Liver Bird  利城標記
Al Fahidi
Beauty Way
Calibore 聖劍
Ecrin d’Or
Robe Heritage 世襲長袍
Route d'Or 黃金大道
Today is the Day

頂部
ayaya9992003
虛擬馬主

UID 2295
精華 0
積分 563
帖子 16637
港元 60 萬
存款 392 萬
聲望 6
閱讀權限 20
註冊 12/1/2006
來自 Aegean Coast

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 14/8/2015 09:03 PM 發表
搵 練馬師養馬數 易過搵 D 財茄 持有咩貨 N 倍
(人地係佢財演 佢係財茄喱啡 )

你咁講佢 佢會唔會又出篇文反擊

頂部