賽馬世界

標題: 吳嵩... 你都屈左一季啦...=.=
飛神
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2175
精華 3
積分 1867
帖子 17158
港元 4877 萬
存款 0 萬
聲望 13
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 希望之園
吳嵩... 你都屈左一季啦...=.=

嵩瞻遠矚——哲學家穩奪百萬金

趁有空檔談談跑馬地百萬金今季情況,「哲學家」在谷草四捷,分數若用舊制計算,其四十八分也已超越去季「富有心得」同期的四十

七分。雖然牠目前的評分,要到二月廿八日才再有谷草合腳法賽程,但在新制下的牠已獲六十分,拋離侶「真叻仔」足足二十分,更何

況「真叻仔」已再無谷草賽程呢﹖

至於目前第三位的「小福星」只得卅三分,以其目前評九十四分計,只要稍為贏得遠便會被加至超越一百分,結果便再無賽程可爭﹔就

算小勝只加五至六分,連拚多場後在二月廿八日要負頂磅上陣,想贏又談何容易﹖所以說今季六十五萬元的冠軍獎金,「哲學家」應可袋

袋平安。

改計分法欠角逐氣氛 

今季無故更改計分制,令餘下的五次谷草賽事的戰情,已再無爭議性可供馬迷茶餘飯後打牙骹,我相信這是馬會當時想也想不到的。去

年「富有心得」因常跑位置,無法拋離對手,而幾匹四歲馬如「自然好」及「銀太陽」也步步進迫,最重要的是「快步速」在一月氣走

「富有心得」,計分數一W就可過頭,令到「富有心得」不能休息要逐場去捱,憑其無比鬥心先跑兩場第五(當時有分),將分數拉到十

分之距,最後靠神功蓋世的蘇銘倫在一千米力拚入第三,才奠定勝果。我數過單是一二月間傳媒追訪這個戲劇性的發展,不同的馬會新聞

稿也有超過廿多篇報道。不知道馬會在餘下的個半月堙A如何去提高今季百萬金的新聞價值呢﹖

【吳嵩】

(07年1月12日成報馬經)

我覺得一項比賽的冠軍要實至名歸囉...

富有心得就爭小小啦...

頂部
poiuy
版主
醬醬,阿7ki7ki棒棒醬醬

UID 2288
精華 0
積分 947
帖子 24896
港元 9251 萬
存款 10 萬
聲望 654
閱讀權限 100
註冊 10/1/2006
今季無故更改計分制,令餘下的五次谷草賽事的戰情,已再無爭議性可供馬迷茶餘飯後打牙骹,我相信這是馬會當時想也想不到的。去

年「富有心得」因常跑位置,無法拋離對手,而幾匹四歲馬如「自然好」及「銀太陽」也步步進迫,最重要的是「快步速」在一月氣走

「富有心得」,計分數一W就可過頭,令到「富有心得」不能休息要逐場去捱,憑其無比鬥心先跑兩場第五(當時有分),將分數拉到十

分之距,最後靠神功蓋世的蘇銘倫在一千米力拚入第三,才奠定勝果。我數過單是一二月間傳媒追訪這個戲劇性的發展,不同的馬會新聞

稿也有超過廿多篇報道。
不知道馬會在餘下的個半月堙A如何去提高今季百萬金的新聞價值呢﹖

:eee: :eee:
頂部
飛神
版主

UID 2175
精華 3
積分 1867
帖子 17158
港元 4877 萬
存款 0 萬
聲望 13
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 希望之園

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 12/1/2007 12:00 PM 發表

年「富有心得」因常跑位置,無法拋離對手,而幾匹四歲馬如「自然好」及「銀太陽 ...

馬呀馬...
頂部
poiuy
版主
醬醬,阿7ki7ki棒棒醬醬

UID 2288
精華 0
積分 947
帖子 24896
港元 9251 萬
存款 10 萬
聲望 654
閱讀權限 100
註冊 10/1/2006

QUOTE:
原帖由 飛神 於 12/1/2007 12:04 PM 發表

馬呀馬...

哲學家嬴咁多係做錯野,令到馬會冇左好多新聞:eee: :eee:
頂部
suzukapeter
禁止訪問

UID 3378
精華 0
積分 218
帖子 487
港元 0 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 0
註冊 1/11/2006
哂命

頂部
Galileo
虛擬馬主

2006年RW活躍會員十傑   09-10年度馬場大亨 - 傑出表現賞  
UID 2150
精華 0
積分 2015
帖子 13090
港元 1005 萬
存款 0 萬
聲望 38
閱讀權限 20
註冊 31/12/2005
來自 天文吉人春85,IATP,ES,RRS
吳嵩真係:lll: :lll: :lll:

頂部
吉野名捕
過客

UID 3333
精華 0
積分 62
帖子 182
港元 52 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 15/10/2006
成報槁費真好賺
:lll: :lll: :lll:

頂部
櫻花 (染井吉野)
版主
Point of No Return

UID 2592
精華 0
積分 285
帖子 3419
港元 8583 萬
存款 0 萬
聲望 588
閱讀權限 100
註冊 17/3/2006
來自 New World

QUOTE:
原帖由 吉野名捕 於 12/1/2007 06:24 PM 發表
成報槁費真好賺
:lll: :lll: :lll:

唔好我話,山高係成報置在霸個地盤發up慌,九成無收稿費.

人生兩大要訣 :
1.凡事有例外,任何鐵律都只是指一般情況.
2.切勿孤立單一因素去解釋任何現象.

是非審之於己
毀譽聽之於人
得失安之於數

貧賤生勤儉 勤儉生富貴
富貴生驕奢 驕奢生淫佚 淫佚又生貧賤
頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 21/1/2006
乜成報有糧出架咩。
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
哲學家靠實力贏4場就唔arm, 你隻富有心得靠成日接近同埋評磅員唔點加你分就係好
嵩哥你真係好野 :yyy:

頂部
sw
虛擬馬主

UID 2152
精華 1
積分 651
帖子 7624
港元 5310 萬
存款 100 萬
聲望 163
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 12/1/2007 07:21 PM 發表

唔好我話,山高係成報置在霸個地盤發up慌,九成無收稿費.

根本冇其他報紙肯俾稿費佢, 成報冇錢收都要照寫啦, 唔係點繼續撻朵o係度招搖撞騙-.-
頂部
真誇張!嵩哥 (的 骰 萱)
虛擬馬主
務 實, 有 承 擔 ! ! !

UID 2171
精華 0
積分 948
帖子 3543
港元 839 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 認字特警

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 12/1/2007 07:39 PM 發表
哲學家靠實力贏4場就唔arm, 你隻富有心得靠成日接近同埋評磅員唔點加你分就係好
嵩哥你真係好野 :yyy:

佢都逃唔過評磅員雙眼
近到d分就薑W二班:fff:

頂部