賽馬世界

標題: 解釋一下「鬥志陷阱」
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
解釋一下「鬥志陷阱」

早幾年我仲熱衷賭波 ge 時候 (依家熱衷買臨場1.01:yyy:)
諗出黎的其中一個 公眾盲點/又或者 叫傳統諗法的盲點:eee:

(不過可惜唔係同公眾對賭而係同馬會賭.....冇乜用:ooo:)

成日聽到好多人同埋報紙話, 鬥志佳會贏, 護級必拼乜乜物物
其實 鬥志好不等於場波會贏, 留力唔等於會輸/贏唔到的,
有鬥志唔係大曬的
因為某隊鬥志佳/差而下注, 隨時會掉入 鬥志陷阱

以下係一 d 例子
例子 1, 就係因為 le 週比賽我諗左佢出黎
http://analysis.hkjc.com/hk/LeagueMonthlyResult.aspx?goal_type=0&ha=0&hdc=-2&hf=1&hha=-1&isFG=1&league_no=1&league_type=0&m_month=5&m_year=2005&nf=0&player_pos=0&s_type=0&season_id=79&ss=0&team_no=-1

04-05, 英超 last 一週
4 隊護級隊爭一個位留級, 而佢地的對手就冇野好爭之下......
鬥志論滿天飛, 而睇黎馬會開盤都有考慮過鬥志論,

修咸頓 對 曼聯, 賽前竟然係 修咸頓讓波(唔記得半球定平半, 不過肯定有讓), 尾盤都冇轉
富咸 對 諾域治, 諾域治成季作客未贏過, 平手低水
查爾頓 對 水晶宮, 亦係客隊平手低水,
西布朗就唔記得 lor.....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

修咸頓果場, 賽前當然 "鬥志" "主場" "必拼" "曼聯冇野爭" 滿天飛,
不過 請向另一個方向諗,
如果 修咸頓 主場真係有威力, 真係有能力讓曼聯波(曼聯 wor 大佬, 你地諗下英超有邊隊可以讓曼聯先??
護級隊讓曼聯波, 係咪好不可思意:jjjj: )的話, 就唔駛攪到 護級 la,
早有例子, 1個月前的一場主場比賽, 贏緊2球都輸得番比維拉, 要佢頂得住曼聯??
明顯, 質素有問題

仲有, 都唔係第1日知道自己要護級 ga la, 之前佢地鬥志唔見得唔好 wor,
last 一場鬥志極佳, 往往只係一箱情願的諗法, 而不能被事前證實, i.e. can't be proved, 你一定o岩
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

諾域治, 比較易理解
全季作客未贏過波, 打18場只入13球, 對住隊主場唔差有攻力的富咸竟然低水.....
2 隊鬥攻要諾域治贏?? 有鬥志, 想攻, 冇錯係事實
不過結果係, 想攻令到後防空虛死得仲快, 食住蛋咁降班
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

例子2,
上季的米杜士堡,
http://analysis.hkjc.com/hk/TeamResult.aspx?goal_type=0&ha=0&hdc=-2&hf=1&hha=-1&isFG=1&league_no=1&league_type=3&nf=0&player_pos=0&s_type=0&season_id=277&ss=1&team_no=15

last 幾場,
佢地明顯為有留力, 出曬青年軍, 結果又係咪輸硬 le??
2和2負......最勁係守死曼聯, 果次一定死唔小人.......
仲有, 佢地打到 8強之後, 好多場聯賽都真係收起左主力, 不過, 戰績並唔係差的,
歐協前的一場聯賽, 3勝2負.......仲要贏多過輸,
如果單單因為"留力" "唔搏" 而買對家, 又係死得

記住, 留力贏唔到, 係可以守死你的
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

例子3,
Euro 2004 決賽,
葡萄牙 又對 希臘,
賽前又大量 " 報仇 " " 主場 " " 必拚 " " 決賽鬥志好 " 等等利好主隊的消息........
公眾一面倒繼續睇好主隊......

必拚, 鬥志好.......葡萄牙入左決賽必拚鬥志好所以贏,
咁希臘入左決賽唔通 唔拚 鬥志唔好嗎???
咁辛苦 贏法國 贏捷克 入到決賽玩野比你贏??
如果你識有人咁好體育精神我想你介紹我識佢, le d 人做朋友真係一流

主場.......揭幕戰咪又係主場.......守死你就守死你 ga la

結果, 歷史又再重現, 希臘又一次守死葡萄牙
" 鬥志 " " 必拼 " 又一次俾人守死

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

以上例子只係 冰山一角,
" 鬥志陷阱 ", 好多時都有, 得閒睇下 d 波經版, 真係好鬼好笑的:yyy:

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
FINISHED:gggg:

柏高又中
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
我既見解

果D對賽往績,XX場主場不敗,主場不失球,幾多分鐘不失球,全部都係乙水你落疊.

近績反而有得參考!!可以比較看得出隊波有冇壯態.
對賽往績,有咩參考,領隊,球員,都唔同,何來比較.咁樣好容易會輸死你:gggg:
頂部
highlilli
一星會員

UID 2342
精華 0
積分 0
帖子 8
港元 675 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 17/1/2006
寫得唔錯

買波方面
信報紙佬一成都死

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 8/4/2007 03:10 PM 發表
我既見解

果D對賽往績,XX場主場不敗,主場不失球,幾多分鐘不失球,全部都係乙水你落疊.

近績反而有得參考!!可以比較看得出隊波有冇壯態.
對賽往績,有咩參考,領隊,球員,都唔同,何來比較.咁樣好容易會輸死 ...

漢堡 對 史特加:fff: :fff:
漢堡 xxc分鐘不失 ah 拿:eee:

我會比較領隊同踢法行先的:eee:,
extreme eg, 一個唔該個領隊 short 左叫細哨打中堅佢都要打 ga la:yyy:
仲好講, 原來巴塞尋晚踢 3-4-3:sss:

柏高又中
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 8/4/2007 03:23 PM 發表

漢堡 對 史特加:fff: :fff:
漢堡 xxc分鐘不失 ah 拿:eee:

我會比較領隊同踢法行先的:eee:,
extreme eg, 一個唔該個領隊 short 左叫細哨打中堅佢都要打 ga la:yyy:
仲好講, 原來巴塞尋晚踢 3-4-3:sss:

所以近績係比較有參考價值,不計熱身賽.
同埋買波一係買哂熱門,一係摶佢爆到7彩.舉不定先參考神既旨示:gggg:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 highlilli 於 8/4/2007 03:12 PM 發表
寫得唔錯

買波方面
信報紙佬一成都死

thx 高大人 :gggg:

可惜賭波唔係同公眾對賭而係要同馬會賭,
所以 賭賭下放棄左:fff:
唔計盤計場波計到盡都係唔夠佢地計:ppp:

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
補充一點, 關於尋晚講的 無故大勝
le 一點, 我 apply 佢落 d 中流 or below 的球隊的
當然, 如果話佢地一場入面用曬之後 d 運好似有 d 攪笑:eee:
其實, 戰術上可以咁解釋的,

A 隊上場大勝對手, 如果領隊冇好好控制一下的話
球員自不然心雄, 如果領隊都心雄埋的話, 仲死,
下一場自不然以為自己隊波狀態好 而 踢得主攻,
如果咁 o岩上場的大勝係好彩.....如 入幾球世界波, 射幾多入幾多 e.g. 射 6 中 5 入 5...... 根本你 ge 攻力係唔值得入咁多球
咁就死得 la:fff: :fff:

而佢 ge 對手, 同級的話, 見到你上場大勝 wor......打防反 la, 塞多 d 入響後場先......你攻力一向唔好, 點入
一個突擊, 死得, 現代足球防反入先, that's the trend
勁過你的話.....仲正, 你心雄 ma, 唔怕你攻, 只怕你唔攻, 人地質素高過你, 同佢鬥攻死快 d:fff: :fff:

柏高又中
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
西堅,拿,仲有2場英超就收league
你果d資料可以大派用場了:fff:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 5/5/2007 03:30 PM 發表
西堅,拿,仲有2場英超就收league
你果d資料可以大派用場了:fff:

英超我反而覺得, last 2 週好多中流冇野爭的球隊作客又真係輸多,
英意西德, 正常球隊 主客偏差最大都係英超的,
同 英式球隊打氣勢波有關

如 曼聯:zzz:

柏高又中
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 5/5/2007 03:48 PM 發表

英超我反而覺得, last 2 週好多中流冇野爭的球隊作客又真係輸多,
英意西德, 正常球隊 主客偏差最大都係英超的,
同 英式球隊打氣勢波有關

如 曼聯:zzz:

今晚點睇富咸對利物浦??:fff:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 5/5/2007 03:50 PM 發表

今晚點睇富咸對利物浦??:fff:

玩我嗎:fff:
利記 同 紐記 我放在佢地入雪櫃好耐 la :zzz: :zzz:
暫時我果 d 咩理論都敵唔過 " 比你估得到, 就唔係利物蒲 ":yyy:

佢地有能力贏任何對手, 不過冇人知佢地落都場踢出幾多水準, 點估:lll:

柏高又中
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25814
港元 2214 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 26/4/2006
來自 Another Story

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 5/5/2007 07:27 PM 發表

玩我嗎:fff:
利記 同 紐記 我放在佢地入雪櫃好耐 la :zzz: :zzz:
暫時我果 d 咩理論都敵唔過 " 比你估得到, 就唔係利物蒲 ":yyy:

佢地有能力贏任何對手, 不過冇人知佢地落都場踢出幾多水 ...

我見到讓球主客和個賠率..決定重重地插利記:jjjj:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 5/5/2007 07:30 PM 發表

我見到讓球主客和個賠率..決定重重地插利記:jjjj:

又一次證明, 人力難敵神力:jjjj: :jjjj:

柏高又中
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 6/5/2007 02:08 AM 發表

又一次證明, 人力難敵神力:jjjj: :jjjj:

唔怪得科拿門前2次都篤唔到個波入網:fff:
頂部
+超級無敵+
活躍會員

07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
唔通韋斯咸真係可以奇蹟復活=.=

頂部
真誇張!嵩哥 (的 骰 萱)
虛擬馬主
務 實, 有 承 擔 ! ! !

UID 2171
精華 0
積分 948
帖子 3543
港元 839 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 認字特警
但早兩日睇都市定頭條
俾佢地UP中土耳其守和:fff:

頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 47948
港元 2830 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing
想問,聽日侯城VS獌可唔可以算同一CASE呢??:fff: :fff:

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 23/5/2009 09:09 PM 發表
想問,聽日侯城VS獌可唔可以算同一CASE呢??:fff: :fff:

新V.S.車
維V.S.紐

:fff:
頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 47948
港元 2830 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 23/5/2009 09:13 PM 發表

新V.S.車
維V.S.紐

:fff:

紐記或有機會拎分,維拉近期都差得好緊要:ppp: :ppp:

新特蘭冇行啦,遇著ANELKA要爭神射手:fff: :fff:

頂部