賽馬世界

投票標題: 馬壇熱話:馬會應否給予錢健明一個機會,發牌讓他留港發展?  (單選) [參與投票的會員]
應該
不應該
對不起,您無權投票。

標題: 馬壇熱話:馬會應否給予錢健明一個機會,發牌讓他留港發展?
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11719 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102
註冊 4/10/2003
馬壇熱話:馬會應否給予錢健明一個機會,發牌讓他留港發展?

錢健明最近策騎新進澳門馬王「獎門人」勇奪港澳盃,人馬成功包辦今屆港澳埠際賽孖寶,威盡一時。

從而錢健明表明心蹟,如有機會的話,希望可留在港長期發展,

因此,香港馬會應否發牌予錢健明,成為極具爭議性的話題之一,

不但是普羅馬迷有正反意見,即使是馬圈中人,尤其練馬師之間亦有不同意見。

身為馬迷的你,認為應否給予錢健明一個機會?
請投票,然後在此回貼,寫低你的個人意見和看法。

聲望: +0 ~ 25(視乎文章而定)

頂部
Galileo
虛擬馬主

2006年RW活躍會員十傑   09-10年度馬場大亨 - 傑出表現賞  
UID 2150
精華 0
積分 2015
帖子 13090
港元 808 萬
存款 0 萬
聲望 38
閱讀權限 20
註冊 31/12/2005
來自 天文吉人春85,IATP,ES,RRS
我覺得應該.....
人誰無過......
唔俾個機會人重生...佢就只能夠永遠孭住呢個包袱...
而且佢係外國發展得有聲有色...
佢番黎一定可以提高香港騎師嘅整體水平....
當然....發牌俾佢嘅要求較高係可以接受...但一定要合理..
話晒佢有前科...

我建議馬會可以嘗試俾三個月至半年牌佢...睇下佢表現成點先再決定...

本帖最近評分記錄
EternitY   26/4/2007 05:57 PM  聲望  +10   
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
應該要

錢健明係外國一向紀律良好, 果次之後都冇犯錯, 而且果次做馬都已經係10年前啦, 唔係短日子. 錢健明冇理由係外國唔做馬, 就係鍾意返香港做馬掛 :ccc:
10年前冇誠信, 唔表示佢而家都冇誠信, 分分鐘佢而家d誠信比你馬會契仔韋達仲要高 :ccc:
馬會要提高發牌/績牌要求可以理解, 不過連一個3個月的短期牌都唔比佢, 我只覺得馬會毫無容人之量:rrr:

本帖最近評分記錄
EternitY   26/4/2007 07:24 PM  聲望  +10   

頂部
tinsley113
版主
永遠的愛駒 - 大腦

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2829
精華 0
積分 276
帖子 7211
港元 18173 萬
存款 50 萬
聲望 1728
閱讀權限 100
註冊 11/5/2006
應該,以馬迷的角度來看,錢健明的回流一定是令人高興的

10年前犯錯的錢健明不代表10年後的錢健明

錢健明在海外努力鍛練騎功,這是有目共睹的

站在馬會的角度來看,錢健明還需要一定的誠信證明,

始終去年6月尾錢健明在歐洲被罰28日,這件事可屬一件嚴重的事

馬會未來應該多在大賽發訪港排照,讓錢健明證明有實力在香港大展拳腳

如表現良好的,先再發牌

本帖最近評分記錄
EternitY   26/4/2007 07:24 PM  聲望  +8   
頂部
leongsing123
虛擬馬主

UID 3702
精華 0
積分 0
帖子 7585
港元 1169 萬
存款 10 萬
聲望 70
閱讀權限 20
註冊 15/4/2007
來自 優駿世界
應該要

因為錢健明只係一次犯錯,就要唔俾佢留港發展

我覺得咁做好唔公平囉,人人都會有犯錯,但因為一次犯錯就要唔俾佢留港發展

我真係好想同佢抱不平,好似香港個D大師傅咁,就算犯錯一次都唔會唔俾佢留港發展

唔通馬會對錢健明特別唔好?呢曾我就唔知,但起馬都要俾返錢健明留港發展啦,

我覺得應該俾錢健明重生,如果俾錢健明留港發展,不但可以令錢健明重生,

又可以提高香港騎師嘅整體水平,這不是一舉兩得嗎?所以我覺得應該要俾錢健明留港發展.

本帖最近評分記錄
EternitY   26/4/2007 07:24 PM  聲望  +10   
頂部
飛神
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2175
精華 3
積分 1867
帖子 17087
港元 4285 萬
存款 0 萬
聲望 13
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 希望之園
不應該。

上年係歐洲單野相信馬會都知道,而且知道比我地多...

再者...造馬...牽連甚連...同"穿櫃桶底"無咩分別

早知如此,何必當初!

況且香港刻下不是鬧騎師荒,犯不著因為贏一場三級賽就起哄要錢仔回來長駐。

有誰能保證,他不會再犯?

本帖最近評分記錄
EternitY   26/4/2007 07:25 PM  聲望  +10   
頂部
雞仔
禁止訪問

UID 2230
精華 0
積分 290
帖子 644
港元 902 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 0
註冊 2/1/2006
我認為應該發牌予錢健明!
人誰無過!
給他一個改過自身的機會!

本帖最近評分記錄
EternitY   26/4/2007 07:25 PM  聲望  +5   

頂部
scorch85
虛擬馬主

UID 2260
精華 1
積分 320
帖子 3103
港元 827 萬
存款 0 萬
聲望 111
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
不應該

法律歸法律,人情歸人情

法律的作用,正正就是用來避免人類會因為動之以情而作出對大眾不公平裁決

錢建明當年參與做馬案,情況嚴重而被判有罪.香港馬會按法例將其列入黑名單,不得長駐乃理所當然

他必須承擔自己過去所犯錯誤,在能夠讓其重新開始的賽馬圈子努力振作,終生引而為鑑

人情角度而言,錢建明績有佳作,同樣身為炎黃子孫確實值得高興;只可惜其信用在香港馬會早已受損.開先例給予機會不但有可能會重蹈覆徹,亦令人難以信服及帶來更多問題(如:往後同樣做馬被判有罪者亦可以引用有關案例,側疑懲罰的執行度)

儘管非常無奈,但亦只能接受現實.最後以現代語語譯,引用古文

若要人不知,除非己莫為

本帖最近評分記錄
EternitY   27/4/2007 06:05 PM  聲望  +15   
頂部
好爸爸 (馬王)
虛擬馬主
Horse of the year

UID 3346
精華 0
積分 0
帖子 2216
港元 3915 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 20/10/2006
來自 Brighton
不應該

有d野...做左就預左無得番轉頭
就正如一有左案底...想移民其他國家就變得好難
而家仲有得比佢騎馬(無全球性停賽),已經係一個好好既重生機會
仲有有得係歐洲發展, 更是很多人求之不得既機會
"塞翁失馬, 焉知非福"...表期望再係香港長期發展了
過歐洲好好表現自己...我相信很多人也會支持你的:ccccc:

本帖最近評分記錄
EternitY   27/4/2007 06:05 PM  聲望  +12   
頂部
garnett2003
活躍會員

UID 2885
精華 0
積分 16
帖子 567
港元 5688 萬
存款 0 萬
聲望 109
閱讀權限 10
註冊 13/6/2006
不應該

每一個人
都要為自己既行為負責
那怕係年少既錯誤
何況
係佢做馬果刻
就預左自己番唔黎香港

本帖最近評分記錄
EternitY   27/4/2007 06:06 PM  聲望  +8   
頂部
Sinndar
過客

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」  
UID 2513
精華 0
積分 66
帖子 30
港元 6 萬
存款 10 萬
聲望 18
閱讀權限 10
註冊 24/2/2006
不應該:uuu:
雖話法律不外乎人情,
但始終是曾做馬...損害馬迷利益:rrr:
賽馬以馬迷利益為主,
曾偷食的人,邊有人放膽下注:uuu:
試想想留案底既人,重生後都5可以做政府工......
何况造馬既人,點可以入馬會呢??
大家又要諗下萬成、易根.....如果錢健明獲發牌.....咁佢地兩人係咪要一視同仁....

本帖最近評分記錄
EternitY   27/4/2007 06:06 PM  聲望  +12   
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
不應該,

-- 場場馬都牽涉大量金錢上落
   誠信/誠實 係最重要的, 騎功反而係其次

-- 在運動屆, 甚至社會上, 收錢作假 真係 死罪,
   打個比喻, 唔會有人會用一個收錢打假波的球員,
   因為, 冇人再會對你有信心

-- 本地一班華將咁辛苦, 都冇做 d 唔誠實 ge 野, 繼續努力捱,
   捱到 le 2 季終於好 d 環境, 依家叫佢返黎爭飯食,
   我地果班誠實的華將, 做得咁辛苦為乜??
   而且, 俾左一個極反面的訊息俾 d 牌仔,
   為左一個人, 而要 冒咁大風險???

-- 錢健明當年係帶頭 穿針引線做馬, 帶其他騎師一齊做馬,
   係 " 死罪中的死罪 ", 主謀人,
   比你係 boss, 你會唔會用一個穿過櫃通底 的人 管數???
   一個騎師騎一場馬, involve 幾多投注??

-- 香港賭仔出名藉口多多, 郁 d 都賴馬會做馬
   馬會受靶之多, 難以想像
   現在 大眾投注信心已經好低, 輸2,3隻大熱已經俾人媽到傻,
   佢有案底, 馬會更易被屈

-- 咁多年黎為保誠信咁辛苦做左咁多野,
   唔可以為一個所謂 " 受歡迎 " (支持佢 ge 人多, 定唔支持的人多, 根本冇人知) 的騎師破例

-- 講做過馬的騎師騎功,
   靳能, 白德民 點都好過佢,
   佢地有牌都係一日半日,
   方自己出錢請白德民都唔得, 更何況係公司騎師??
   請攪清楚 公司騎師係 馬會員工, 馬會出錢請的
   大公司係唔會請 誠信有問題的人的

本帖最近評分記錄
EternitY   27/4/2007 06:06 PM  聲望  +24   

柏高又中
頂部
BlackJack21
虛擬馬主

UID 2162
精華 0
積分 255
帖子 880
港元 533 萬
存款 0 萬
聲望 78
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 【優駿世界】
發牌予否並不在於錢健明誠信問題
因為以邏輯分析,既然馬會可以比錢健明向香港客串港澳埠際賽,
1日, 2日什至3個月 根本沒有分別。

問題只是在於馬會要殺一警百,立官威。

本帖最近評分記錄
EternitY   27/4/2007 06:06 PM  聲望  +8   

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&insightstoken=bcid_S9tA2m2sG68BFw*ccid_20Dabawb&form=ANCMS1&iss=SBIUPLOADGET&selectedindex=0&id=-172032766&ccid=20Dabawb&exph=285&expw=500&vt=2&sim=11
頂部
週日寧靜
虛擬馬主

UID 2485
精華 0
積分 370
帖子 7458
港元 11520 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 18/2/2006
應該:aaa:
以馬會既角度黎睇..發牌的確冇乜可能..始終有前科
但以馬迷既角度黎睇,我都想錢健明可以番到黎..:qqq:

當然會有人唔贊成..咁樣係理所當然..始終有損馬迷利益

試問點會有人引賊入屋?

但人誰無過..我認為總要俾一次機會佢:gggg:

我唔敢保證佢唔會再犯..但我覺得時間既流逝..係會令一個人成長

我相信今日既錢健明..唔會再係以前果個:jjjj:

或者再觀察耐d..先發牌都唔遲..總好過唔俾機會佢:gggg:

本帖最近評分記錄

頂部
活力寶蹄
虛擬馬主

UID 3496
精華 0
積分 0
帖子 7597
港元 -400 萬
存款 10 萬
聲望 55
閱讀權限 20
註冊 25/12/2006
來自 AF
應該
如果係馬迷既位置睇..佢係一個好好既騎師...以馬主同馬迷既利益為主要...
加上佢搏馬好好比係香港既冠軍騎師黎講..
以星期日佢手馬好差..不過佢依然搏個第三番黎..
不過以一d練馬師黎講..覺得佢錯就唔俾牌...仲有一d練馬師話佢黎就唔會俾馬佢...
但係如果有錯過果個係你會點..
你都唔想d練馬師唔俾馬你搏..
係今日我想馬會可以俾三個月或者一個月既時間俾佢..
俾d馬迷俾下佢係唔係一個好既騎師...

本帖最近評分記錄
EternitY   27/4/2007 06:13 PM  聲望  +15   

頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006
絕對不應該~

可能馬迷太善忘,又或者因為錢健明係華人身份,騎功又出色,所以令馬迷對佢特別寬容吧~~

其實馬會對"犯天條"騎師一向一視同仁,大家好似忘記左前冠軍摩加利,還有星期日將會重來香江

客串o既白德民,呢兩位騎師一樣係"犯天條"而不再獲續牌,而最多只可來港客串......

但說到嚴重性呢,呢兩位騎師都只係"釘牌",而沒有像錢健明一樣要入獄,但大家卻對這位港產

騎師特別眷顧,錢健明與這兩位冠軍級騎師比一比的話,又算什麼呢???

馬會又怎會為這"微不足道"而去破例呢?

所以馬會有時o既做法可能不公平,但同時,馬迷o既想法又是否絕對公平呢?

本帖最近評分記錄
EternitY   27/4/2007 06:14 PM  聲望  +18   
頂部
yickchingw
虛擬馬主

UID 2667
精華 3
積分 166
帖子 7983
港元 23793 萬
存款 10 萬
聲望 63
閱讀權限 20
註冊 12/4/2006
應該 ..

首先 .. 人誰無過 .. 每一個人都曾犯過錯 .. 分別的只在於那過錯的嚴重性 ..

這一次是非常嚴重 .. 但念在當時年少無知 ..

而且已得到應有的懲罰 - 坐牢 + 不能在香港策騎多年 ..

事件發生後 .. 他不論在外地或澳門 .. 均沒有重蹈覆轍 ..

更表現良好 .. 取得多場頭馬 ..

最重要的是他的而且確騎功了得 ..

馬會常常打算聘請世界各地的高手到香港策騎 .. 以加強賽事的緊湊度 ..

如今有一位在香港土生土長、由香港馬會訓練出來的好手 ..

若因為他的過往年少時的過錯而不發牌給他 .. 有點太浪費了 ..

如觀察香港各大賽馬論壇 .. 馬迷發表的意見 ..

大多也是願意讓他再來香港發展的 ..

至於殺一警百的問題 ..

我認為現時的制度及懲罰均具阻嚇性 ..

軒涉到造馬的騎師也只屬極少數 ..

正如樓上各位所說 ..

可以發出一個短期牌照 ..

觀察他的表現 .. 也可得知馬迷及練馬師歡不歡迎他在港策騎 ..

一舉兩得 .. 何不給他一個機會呢 ?

本帖最近評分記錄
EternitY   8/5/2007 10:57 PM  聲望  +24   
頂部
少仔 (反韋達幫!~!)
虛擬馬主
物極必反!!點石成金??

UID 2161
精華 0
積分 0
帖子 1950
港元 3746 萬
存款 10 萬
聲望 214
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
不應該~

雖然佢騎馬係好,但始終都係煩過事。
有邊個會保證佢唔會再犯!
客串還可以,長期就免.....
始終難給予人信心......

如期馬會想搵佢返黎,倒不如自己再發掘一班有質素的新人~

本帖最近評分記錄
EternitY   8/5/2007 10:57 PM  聲望  +9   

頂部
antony_fai
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」  
UID 2423
精華 0
積分 62
帖子 1157
港元 2592 萬
存款 0 萬
聲望 31
閱讀權限 20
註冊 3/2/2006
不應該
錯左就係錯左
唔應該開先例

佢所做錯既野,係影響到馬迷既利益
最重要既係
有關金錢上既賭博
唔容許有唔廉潔既事發生

佢騎係好左
但係,lee 個係誠信既問題
改過還改過
香港唔應該開lee 個先例,比其他犯過錯既騎師有藉口

anyway
佢係外國都有唔錯成績
留係外面好過

本帖最近評分記錄
EternitY   8/5/2007 10:57 PM  聲望  +8   
頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World
我會贊成俾機會錢健明~~~

對於是否涉及「天條」問題,我反而覺得:法律上o既懲處,所收o既阻嚇力已經足夠給予錢仔一個好大o既教訓。

同時,法律o既精神,唔只係著重「處罰」,另一樣重點係希望犯人「知錯」避免再犯。之前有人認為法律正正就是用來避免人類會因為動之以情而作出對大眾不公平裁決,但卻忽略法律另一個重點,就係等犯人「知錯」,同時亦希望社會給予機會。

睇過早熟o既朋友,如果記得姜大衛o係判決時o個段說話,就應該理解到法律並非純為懲罰

同埋,我地成日講要給予更新人士一個機會,咁點解唔為錢仔給予一個「更新」o既機會?

講到話涉及「社會回響」,我反而想問應總:泛道德主義最可怕o既地方,係完全否定法律o既效力及人與人之間o既信任。如果因為「道德問題」而否定給予再新人士機會,馬會已經為社會立下一個極壞先例!

至於發牌方面,我贊成要發出一個短期牌,而且要加上附帶條件,咁樣先可以為錢仔提供一個動力去爭取長期留港;同時更可以給予馬迷信心。

本帖最近評分記錄
EternitY   8/5/2007 10:58 PM  聲望  +15   

頂部