賽馬世界

投票標題: 香港少長途賽究竟起因是和甚麼人有關?  (單選)
參與投票的會員:

WinKey   taxi2003   ★麻雀佬★   souphen   Kris   李澤楷   kaka619   【東】   horse2004   德記   poiuy   casper9803   Javier   thankheavens   p238hornet   antony_fai   週日寧靜   櫻花   賓康   元朗高橋涼介   魚仔餅   西人堅   ユюユ   木奇異   garnett2003   ho8888   精英龍仔   好爸爸   yinho   chauchunsing   戶田惠梨香   活力寶蹄   J10A   winKoN   楊駿   列斯迷   tomypig210   小小星   沒有   Ralph_Ho   阿源   馬俠   賭性不改  
關馬主事
關馬會事
關練馬師事
以上人等都有關係
以上人等都沒關係
其他看法
對不起,您無權投票。

標題: 香港少長途賽究竟起因是和甚麼人有關?
Kris
虛擬馬主

2006年RW活躍會員十傑  
UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
香港少長途賽究竟起因是和甚麼人有關?

一個有雞先定有蛋先的問題, 睇下大家點睇.  投完票不妨講下原因.  投完唔講原因對大家冇乜得著.

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
馬會!

無賽程,當然不會吸引馬主購入長途馬.只要舉辦更多長途賽事,假以時日,長途馬一定會有一番作為.

至於香港人心態急攻近利,其實全世界養馬既又點會唔貪錢??岳伯仁成日將D好馬3歲渣盡然後配種呢樣又係咩黎:fff:

同英愛澳紐馬係無關係,英愛馬一樣會有超早熟馬,澳紐馬亦都會有遲熟馬.:zzz:
頂部
Kris
虛擬馬主

UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
等左接近半粒鐘總算有人講下野.

香港跑馬本來就唔係為配種(只係近年開始有多少變化), 唔為配種有咩俾快收錢好?

當然, 任何產地嘅馬都有好有唔好, 亦有唔同嘅成熟程度, 亦有好嘅長途馬同短途馬, shuttle sire嘅出現加速各地血系溶合, 再以產地劃分路程同成熟程度係咪再合時宜, 我有保留.

不過以大圍而言澳紐馬比較早熟同有速度, 而且訓練長途馬始終要多少耐性, 所以如果想快收錢仲係澳洲短紐馬值搏率高D.  馬主引入澳紐馬從值搏率而言根本無可厚非.

至於馬會只係提供馬匹出賽嘅機構, 市場主導.  馬主引入短途馬多定長途馬多, 馬會咪開個樣多D囉, 冷場唔多唔少影響投注意欲, 到時點同政府交數?

練馬師只係受托人, 馬主想揀邊D就邊D ga啦, 其實又唔多關事.

頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
澳紐馬比較多早熟而具天生速度既馬...

短途跑速度 , 就算2,3歲都可以以天生速度取勝

除了英愛馬比較少早熟短途好馬 . 馬匹亦未必適合香港競賽環境

當來到了香港 , 可能要用上一季或以上的時間作適應期

以香港馬主要求快些交代的心態 , 實難以忍受長期等待 ~
頂部
櫻花 (染井吉野)
版主
Point of No Return

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2592
精華 0
積分 285
帖子 3419
港元 8489 萬
存款 0 萬
聲望 588
閱讀權限 100
註冊 17/3/2006
來自 New World
馬既問題 大家都識講 主流賽事係長途,人地生產左d優質長途良駒會唔會賣比你? 香港馬主又唔係油王揮金如糞土,其實香港馬主已經好醒,攻敵之所棄而化為己之所長,按自己能力做到最好,如果唔係咁香港馬想衝出香港更難上難.

人生兩大要訣 :
1.凡事有例外,任何鐵律都只是指一般情況.
2.切勿孤立單一因素去解釋任何現象.

是非審之於己
毀譽聽之於人
得失安之於數

貧賤生勤儉 勤儉生富貴
富貴生驕奢 驕奢生淫佚 淫佚又生貧賤
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
還有一樣野.......時差:fff:
頂部
Kris
虛擬馬主

UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 17/7/2007 11:18 PM 發表
還有一樣野.......時差:fff:

講黎聽下:fff:

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 Kris 於 17/7/2007 11:20 PM 發表

講黎聽下:fff:

好簡單,澳紐同英愛地理位置:yyy:

澳紐....+香港1 HR
英愛....-香港8 HR:gggg: .

不過呢樣野唔係咩一項主要因素,只要有金執,其實呢樣野唔係咁大不了.
頂部
Kris
虛擬馬主

UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 17/7/2007 11:23 PM 發表

好簡單,澳紐同英愛地理位置:yyy:

澳紐....+香港1 HR
英愛....-香港8 HR:gggg: .

不過呢樣野唔係咩一項主要因素,只要有金執,其實呢樣野唔係咁大不了.

只能夠話我冇證據推翻你個論點.

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 Kris 於 17/7/2007 11:25 PM 發表

只能夠話我冇證據推翻你個論點.

只要馬會肯花錢+創意係賽程上,我相信長途馬係香港係有機會有作為的.
當然一定要俾時間啦.就算數據也要時間累積吧.:gggg:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 17/7/2007 11:08 PM 發表
馬既問題 大家都識講 主流賽事係長途,人地生產左d優質長途良駒會唔會賣比你? 香港馬主又唔係油王揮金如糞土,其實香港馬主已經好醒,攻敵之所棄而化為己之所長,按自己能力做到最好,如果唔係咁香港馬想衝出香港更難 ...

極之認同:ccccc:
與其同對手正面硬碰
攻敵之所棄而化為己之所長 才是皇道

柏高又中
頂部
+超級無敵+
活躍會員

07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
賭仔係鍾意賭短途馬多過長途馬架

因為跑短途只要一分鐘多d就分到勝負

跑長途要成兩分幾鐘麻:fff: :fff: :fff:

對賭仔來講梗係越快知結果越好架啦:fff: :fff:

頂部
Kris
虛擬馬主

UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 18/7/2007 12:15 AM 發表

照你咁講D跳欄賽咪冇人賭?:yyy:

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 18/7/2007 12:15 AM 發表

其實呢點都係因素之一:fff:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 Kris 於 18/7/2007 12:17 AM 發表

o岩 d 鐘意甩牌甩好耐 ge 人 :fff:

柏高又中
頂部
Kris
虛擬馬主

UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 18/7/2007 12:22 AM 發表

o岩 d 鐘意甩牌甩好耐 ge 人 :fff:

我同你識唔識呢D人?:yyy:

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 Kris 於 18/7/2007 12:17 AM 發表

唔係,因為跳欄賽只要個人唔墮馬都有機會贏:fff:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29092
港元 2293 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 Kris 於 18/7/2007 12:23 AM 發表

我同你識唔識呢D人?:yyy:

:yyy: :yyy:
le d 人係咪俗稱 " 站長 " :fff:

柏高又中
頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/7/2007 12:18 AM 發表

其實呢點都係因素之一:fff:

你試下叫馬會舉辦下d四千米賽事呀

睇d馬均速爬來爬去

容咩易睇到d睇到班友仔恰眼訓架

講咩時差,講咩唔適應姐

最緊要係班客仔鍾意咩之麻:fff: :fff:

頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國

QUOTE:

我真係睇到訓得著......不過點都有人賭架

因為有一班人叫做病態賭徒麻:fff: :fff: :fff:

頂部