賽馬世界

標題: RW世界挑戰賽 遊戲規則與玩法
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
RW世界挑戰賽 遊戲規則與玩法

1-- 大家都知點玩......每場貼四隻 (註: 玩家可以選擇貼小於4隻, 但貼超過4隻既果場一律計0分), 計分就跟騎師王計法, 一切以馬號為準. 如果出現相同分數, 則以每場得分大小和數量來決定. 順序為 23分(中4隻) --> 22分(中T) ---> 18分(中Q) ---> 16分(中1, 3PQ) ----> 12分(中WIN) ----> 10分(中2, 3PQ). 例如玩家A同B一樣總分, 但A得3次22分, B只有2次, 則A勝出. 如果大家都有3次22分, 但A有3次18分, B只有2次, 則A勝出. 如果計到10分都是一樣, 就當平頭論, 當日的聲望獎勵的話就會平分 (總之就好似騎師王咁玩, 平頭冠軍騎師王的計分係 (16 + 10 )/ 2 = 每人13分)

2-- 每個賽日, 得分最高果三位, 都會有聲望獎勵 :jjjj:
    第1 +16
    第2 +10
    第3 +6

3-- 參賽的網友需要在每1個賽馬日第1場開跑前(以論壇時間為準)出貼士參與

4-- 我, 贏馬人, 或李澤楷 (其實任何有心人出post都冇所謂), 賽前一日出帖, 臨場計分由李澤楷負責 (如果佢唔得閒就由我代替), 最終名次要影相果PART我黎計. 而本人及任何需要負責計分的網友們, 則不會參加遊戲, 以示公正

5-- 此遊戲無需特別報名, 歡迎任何網友在每1個賽馬日第1場開跑前(以論壇時間為準)出貼士參與, 如發現有任何玩家在第1場開跑後修改貼士, 違規的玩家當日的貼士將不會被計分.

6-- 任何玩家, 不准照抄其他參賽玩家, 或報紙評馬人的貼士. 如果發現有玩家違規, 違規的玩家當日的貼士將不會被計分 (除非有時間在第1場開跑前作出修改), 希望參賽玩家義務舉報.

7-- 每日成績優異獎 (額外加8點聲望, 只要達到以下分數即可獲獎)
     11場: 170分或以上
     10場: 155分或以上
     8場: 130分或以上
    (如果有特別情況, 例如腰斬, 成績優異者是得分超過 16 x N (完成場數) 的玩家, 而且完成場數必須是總場數一半以上. EXAMPLE: 沙田10場賽事, 跑到第7場腰斬, 成績優異者是得分超過 16 x 7 = 112分. 如果跑到第4場腰斬, 將不會派優異獎)

8-- 全季贏得冠軍最多者可獲得150萬RW幣和主席獎章一個 (多過1位則平分獎金) (比以前間化)

9-- 評馬人貼士. 任何人都可以提名報紙評馬人參賽, 但每日名額只限2個. 請在第1場開跑前將此評馬人的貼士放在貼士區即可.

如有問題 歡迎查詢 :eee:

============
10/9/2011 UPDATE
============
全季贏得冠軍最多者可獲得150萬RW幣和主席獎章一個 (多過1位則平分獎金)

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36364
港元 6515 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
星期三我通常7點45分到先返到屋企,所以可能頭2-3場我update唔到臨場:jjjj:
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 1/2/2009 07:05 PM 發表
星期三我通常7點45分到先返到屋企,所以可能頭2-3場我update唔到臨場:jjjj:

我UPDATE頭4場LOR :fff:
頂部
Running
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World
另外由今日開始,就要計參賽者累積分數,以便月尾埋單o個陣知道頭三名係邊個。

頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6665
港元 844 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006
係咪一定要參加晒咁多期?

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 1/2/2009 11:15 PM 發表
係咪一定要參加晒咁多期?

唔係
不過你有信心你唔參加一期少左一期的分都可以入到三甲咩 :fff:
頂部
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11839 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102
註冊 4/10/2003

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 1/2/2009 07:03 PM 發表
見反應咁好, 一於搞大佢 :fff:

大家都知點玩......每場貼四隻, 計分就跟騎師王計法, 一切以馬號為準. 如果出現相同分數, 則以四連環多寡來決定, 如果一樣, 則再計每場得分大小和數量來決定. 順序為 22分(中T ...

木奇異兄:

挑戰賽睇黎頗受歡迎,我本身有意下季開始舉辦,既然木奇異兄提出意見,我都認為可以即時實行。

但心水區本身就有聲望派發的制度,而貼士比賽區都有,一直雙線進行,現時已經季中。

如要額外舉辦多一個比賽,既然挑戰賽已經擁有「每場心水」之意味,

心水區的聲望制度就理應取消了,避免有雙重,或三重獎賞之情況出現。

而心水隨筆的文章分享,則歸納為判定活躍會員其中一個因素,

即心水挑戰賽 和 心水聲望的制度,只能二選其一,謝謝你。

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
回復 #7 EternitY 的帖子

冇問題既
不過如果咁既話, 我想改為每次日馬賽事都有聲望派, 而唔係只有g race的場合先有 :jjjj:
頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
我發現這個比賽最刺激是近二次因為有李澤楷即場update 賽果
令比賽更有趣味性
每跑一場, 誰勝誰負真係千變萬化
值得支持

嘿嘿
其實有冇可能可以搞一個足球心水挑戰賽囉
因為rw 既足智彩唔係日日開
而且無rw 錢都可以推介
頂部
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11839 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102

QUOTE:
原帖由 金威 於 2/2/2009 08:30 PM 發表
我發現這個比賽最刺激是近二次因為有李澤楷即場update 賽果
令比賽更有趣味性
每跑一場, 誰勝誰負真係千變萬化
值得支持

嘿嘿
其實有冇可能可以搞一個足球心水挑戰賽囉
因為rw 既足智彩唔係日日開
而且 ...

金威兄,其實即場UPDATE賽果呢樣野都幾花時間 ...
我見李兄同木奇異兄都好花時間去幫忙,當中每次賽日都幾乎要全日監場。
如果加多個足球VERSION,有充足的人手,我當然歡迎。
但如果真係攪左出黎,我身為網主,有義務要維持返佢正常和長期運作,
如果人手方面不足而貿然舉辦,咁我就大獲了。XD

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29105
港元 2379 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 2/2/2009 08:35 PM 發表

我見李兄同木奇異兄都好花時間去幫忙,當中每次賽日都幾乎要全日監場。
但如果真係攪左出黎,我身為 ...

跟 大陸足彩果 14 場波咁估.....應該 ok

都是 14場波姐...而且係熱門聯賽來

柏高又中
頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 2/2/2009 08:35 PM 發表

但如果真係攪左出黎,我身為 ...

呵呵
如果你開足球
我可以幫手計分或計賽果
最多我自己唔投注分數
咁就可以包日日有得投注
一個月勝出者加少少聲望囉
頂部
EternitY
總舵主

UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11839 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102
咁樣可以諗諗呀,你有冇MSN?我地可以嘗試傾下細節。

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
其實咁多人2月4日先加入
好唔好將 "每個月總得分最高的三位, 將會有特別聲望獎勵" 改為 "每個月缺席次數不多於2次, 平均得分最高的三位" 呢
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36364
港元 6515 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 7/2/2009 06:28 PM 發表
其實咁多人2月4日先加入
好唔好將 "每個月總得分最高的三位, 將會有特別聲望獎勵" 改為 "每個月缺席次數不多於2次, 而平均得分最高的三位" 呢

唔係成日都得閒嘛,或者有人唔鍾意玩快活谷,所以我比較堅持逐場清:jjjj:
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
回復 #15 李澤楷 的帖子

所以咪考慮俾佢2次缺席機會LOR :jjjj:
頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6665
港元 844 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
我全部買晒1,2,3,4算唔算抄羅倫士?:zzz:

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 24/2/2009 11:49 PM 發表
我全部買晒1,2,3,4算唔算抄羅倫士?:zzz:

其實算ga :ooo:
佢買1,2,3,4 你買3,4,5,6咁咪得lor :ppp:
頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6665
港元 844 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 25/2/2009 09:40 AM 發表

其實算ga :ooo:
佢買1,2,3,4 你買3,4,5,6咁咪得lor :ppp:

下次早過佢出帖先:fff:

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36364
港元 6515 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100