賽馬世界

投票標題: 爆冷同原居民都係同父系的長途霸王,邊隻更強?  (單選) 本次投票已結束 [參與投票的會員]
爆冷
  24 (32.00%)
原居民
  51 (68.00%)

標題: 爆冷同原居民都係同父系的長途霸王,邊隻更強?
yinho (Carson)
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」  
UID 3397
精華 0
積分 0
帖子 4147
港元 448 萬
存款 10 萬
聲望 3
閱讀權限 20
註冊 11/11/2006

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 10/7/2009 04:46 PM 發表
有啲人拿日本盃離說,就係因為原居民跑第二,我話爆冷杜拜跑第二,頭先有人要help 原居民出頭,就話日本盃好過啲歐洲賽事,唔知邊個呢可

唔使重覆- -人地唔係盲的:ooo: :ooo:

BLuF8NCv1Mk
yBdIK7lyP5U
CAlgVYzj5tM
5_bn4VjD4WI
ZutiIboxkeA
QfJir72991I
Xpg4QoFR1OY
頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 5977
港元 2095 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/12/2006
來自 Sweet Memory

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 10/7/2009 04:47 PM 發表
好似係你轉移視線

原來你理解能力低成咁架? 一路都係講緊d對手 你講咩歐洲日本?

頂部
Running
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 yinho 於 10/7/2009 04:47 PM 發表

唔使重覆- -人地唔係盲的:ooo: :ooo:

呢句說話係佢自己講,咁快就失憶?

唔好索咁多啦,費事搞到你腦殘啊!

頂部
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」  
UID 3397
精華 0
積分 0
帖子 4147
港元 448 萬
存款 10 萬
聲望 3
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 小武士 於 10/7/2009 04:47 PM 發表

原來你理解能力低成咁架? 一路都係講緊d對手 你講咩歐洲日本?

你講呢句,佢一定話我講歐洲馬王,同日本馬王啦,頂你:sss: :sss:

BLuF8NCv1Mk
yBdIK7lyP5U
CAlgVYzj5tM
5_bn4VjD4WI
ZutiIboxkeA
QfJir72991I
Xpg4QoFR1OY
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 10/7/2009 04:25 PM 發表
成班on9仔,果然係賽馬天堂好好多,唔怪得啲人話在賽馬世界好久啲人係低智格啦

好心你返去賽馬天堂叫你班大佬再訓練下你先再黎膠過啦 :kkkkk:
你既水平實在太低 :abcde:
頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 yinho 於 10/7/2009 04:48 PM 發表

你講呢句,佢一定話我講歐洲馬王,同日本馬王啦,頂你:sss: :sss:

係佢自己理解能力低o者:yyy:

頂部
poiuy
版主
醬醬,阿7ki7ki棒棒醬醬

UID 2288
精華 0
積分 947
帖子 22584
港元 2828 萬
存款 10 萬
聲望 646
閱讀權限 100
註冊 10/1/2006

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 10/7/2009 04:46 PM 發表
有E人拿日本盃離說,就係因為原居民跑第二,我話爆冷杜拜跑第二,頭先有人要help 原居民出頭,就話日本盃好過E歐洲賽事,唔知邊個呢可

i copy from the post now

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 10/7/2009 02:09 PM 發表
當然爆冷高E,佢去杜拜跑第二咪仲勁過原居民去跑日本盃跑第二,

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 10/7/2009 02:13 PM 發表

你一定係冇睇d對手1啦..唔該你睇下對手1先好講啦...:yyy: :yyy:
同埋日本既二千米以上水平已經可以同歐洲有得揮..:iiiii: :iiiii:

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 10/7/2009 02:17 PM 發表
說戰績,爆冷得5埸冇上名,但原居民就有35場冇上名,你話邊隻既戰績好睇E?

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 10/7/2009 02:22 PM 發表

再豐裕得4次冇上名..而且更汁鳩A...咁係唔係更加好睇..:yyy: :yyy:
你膠少一陣得唔得..:iiiii: :iiiii:

see?

and

QUOTE:
原帖由 小武士 於 10/7/2009 04:10 PM 發表
話時話 你兜完圈未 你個上名/落敗次數論 我好有興趣研究 幾時出番份報告俾我?

我都好有興趣,唔知我有無資格睇睇:fff:

臣本 DJ, 打碟於澀谷
頂部
直布羅山
版主

07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 3298
精華 0
積分 77
帖子 5165
港元 1780 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 100
註冊 3/10/2006
我想講
杜拜世界杯賽日並唔係歐洲賽事

....

頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 5977
港元 2095 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 yinho 於 10/7/2009 04:48 PM 發表

隨便佢啦 反正佢做人宗旨就係 不要問只要信

頂部
ztan
活躍會員

UID 4992
精華 1
積分 0
帖子 1212
港元 -349 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 20/12/2008
來自 Troy of Marlboro
做埋條友,條友冇聲出wo
頂部
您睇我唔到
活躍會員

UID 4947
精華 0
積分 0
帖子 1846
港元 1152 萬
存款 0 萬
聲望 14
閱讀權限 10
註冊 26/11/2008
冇上3個鐘就己經十幾版:ppp:
頂部
uidiot
活躍會員

UID 5196
精華 0
積分 0
帖子 511
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 18
閱讀權限 10
註冊 24/3/2009
putting his attitude aside, I support CTS and say that I believe 爆冷 is a better horse than 原居民 (of course, I also agree that 原居民's achievement is greater than 爆冷's, but if you are talking about ability, I think 爆冷 has more ability)...people keep talking about 原居民's second in the Japan Cup, however, in my opinion it may only be an one off achievement, please also remember that it was unplaced in 5 other occasions when it raced overseas (of course, those are also at Group One levels and there is no disgrace to be unplaced)...

in addition, I also disagree that you can always disregard the time in long distance races...although the time of long distance races will be, in general, more readily affected by the tempo of the races, the personal best finishing time of a horse is still relevant, in particular, if the horses in question have raced in that particular distance several times before (as in the case of 爆冷 and 原居民 at 2,400m)...

I rate 爆冷's win in the 2007 Chater Cup as one of the best (if not the best) performances at Group one level in Hong Kong in the last 10 years.  He has beaten VOR comprehensively and in the process smashed Red Bishop's previous record time at 2,400m by more than 1 full second...I think 原居民 has raced at 2,400m in Hong Kong for at least 13 times (presumably, the pool is big enough to cover fast tempo, slow tempo, fast track and slow trace), and has never come close to that time

Finally, although the HKJC has only published individual time-split in the last 2 seasons, you can always estimate the individual time-split by looking at the time-split of the winning horses...
頂部
虛擬馬主

UID 3397
精華 0
積分 0
帖子 4147
港元 448 萬
存款 10 萬
聲望 3
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 uidiot 於 10/7/2009 04:55 PM 發表
putting his attitude aside, I support CTS and say that I believe 爆冷 is a better horse than 原居民 (of course, I also agree that 原居民's achievement is greater than 爆冷's, but if you are talki ...

= =真係多謝你d意見
希望你唔係CTS黎啦= =你第2次出帖咋喎,平時唔係好見你上既:aaaa: :aaaa:

BLuF8NCv1Mk
yBdIK7lyP5U
CAlgVYzj5tM
5_bn4VjD4WI
ZutiIboxkeA
QfJir72991I
Xpg4QoFR1OY
頂部
antony_fai
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」  
UID 2423
精華 0
積分 62
帖子 1152
港元 1400 萬
存款 0 萬
聲望 1
閱讀權限 20
註冊 3/2/2006

QUOTE:
原帖由 ztan 於 10/7/2009 04:53 PM 發表
做埋條友,條友冇聲出wo

潛左去對岸搵救兵:eee:
頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 5977
港元 2095 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 uidiot 於 10/7/2009 04:55 PM 發表
putting his attitude aside, I support CTS and say that I believe 爆冷 is a better horse than 原居民 (of course, I also agree that 原居民's achievement is greater than 爆冷's, but if you are talki ...

時間方面 大家意見唔同係正常  但我想講既係 以時間黎評定邊匹馬強 仲要係唔同時代 就唔係一個好方法

不過你幫CTS打咁大篇野 你邊位呢

頂部
poiuy
版主
醬醬,阿7ki7ki棒棒醬醬

UID 2288
精華 0
積分 947
帖子 22584
港元 2828 萬
存款 10 萬
聲望 646
閱讀權限 100
註冊 10/1/2006

QUOTE:

先唔理我支持定反對, 起碼有論據得多, 比起d咩無棱兩可既上位落敗論...:zzz:

自爆真名個個學下野啦

臣本 DJ, 打碟於澀谷
頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
回復 #192 uidiot 的帖子

呢o的先叫有建設性討論:gggg:

不過我要強調,時間絕不能代表一切,賽事水準、對戰馬匹實力、以及呢堆馬日後戰績,

先至係決定一匹馬是否係最強。

用一個最好例子,就係Invasor 與 Bernardini。

後者次次大炒對手一條街、時間仲要做得好好,但去到BC Classic卻被後者擊倒,

仲要令前者成為當年馬王,咁是否代表前者唔夠後者勁?

頂部
ztan
活躍會員

UID 4992
精華 1
積分 0
帖子 1212
港元 -349 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 20/12/2008
來自 Troy of Marlboro

QUOTE:
原帖由 antony_fai 於 10/7/2009 04:57 PM 發表

潛左去對岸搵救兵:eee:

搵救兵搵咁耐ga:fff: :fff:
頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 5977
港元 2095 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 10/7/2009 05:06 PM 發表

先唔理我支持定反對, 起碼有論據得多, 比起d咩無棱兩可既上位落敗論...:zzz:

自爆真名個個學下野啦

呢篇野我睇落去都覺得寫得好好:gggg:

相比下 C字頭果位 下下廢話 都唔知想點

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 小武士 於 10/7/2009 04:58 PM 發表

時間方面 大家意見唔同係正常  但我想講既係 以時間黎評定邊匹馬強 仲要係唔同時代 就唔係一個好方法

不過你幫CTS打咁大篇野 你邊位呢

又唔好咁陰謀論
E位人兄D論點同思路比起果條友真係好好多

主觀上我都覺得爆冷勁D, 但都只係主觀願望
頂部